mjjgirl pisze:(niech mnie ktos poprawi jesli nie mam racji)
Jak to dobrze, mieć znajomego, ktory jest genetykiem ( i zajmuje się tym na co dzień). Na wszelki wypadek nie mówiłam, że chodzi o MJ, żeby było obiektywnie.
Oto jak mi to wyjaśnił (najbardziej skrótowo i najbardziej zrozumiale jak tylko potrafił. ja zrozumiałam, mam nadzieję, że wy też zrozumiecie).
Podzialy komórek (segregacja cech rodzicielskich) - mitoza, mejoza.
Podział mitotyczny - w wyniku jego przebiegu dochodzi do zredukowania liczby chromosomów do połowy, wprowadza on zmienność do haploidalnych produktów.
Z każdej pary chromosomów homologicznych jeden pochodzi od matki, drugi od ojca (każdy człowiek dziedziczy 50% kodu genetycznego matki oraz 50% kodu genetycznego ojca). Podczas Profazy I każdy zreplikowany chromosom (złożony z dwóch chromatyd) tworzy parę ze swym
partnerem homologicznym, tzn. diploidalna liczba chromosomów tworzy haploidalną liczbę par chomologicznych. Kiedy cztery chromatydy są precyzyjnie ułożone względem siebie zachodzi wówczas crossing over - czyli krzyżowanie (łączenie się) genów rodzicielskich ze sobą.
Najprostszy z możliwych rysunków:
Ojciec 2n -> mejoza -> Gameta 1n
Matka 2n -> mejoza -> Gameta 1n
Nowy osobnik (zygota) 2n (połowa kodu genetycznego od matki, połowa od ojca).
DZIEDZICZNOŚĆ
Do gamety przechodzi tylko jeden gen z pary allel, ponieważ gdyby przeszły dwie gamety, to gen dominujący nie pozwoliłby recesywnemu ujawnić się. W gametach allele tej samej pary wzajemnie się wykluczają i występują zawsze pojedynczo.
A (allel dominujący, panujący)
a (allel recesywny, ustępujący)
AA homozygota dominujący (osobnik posiadający takie same allele na dana cechę)
aa homozygota recesywna
Aa heterozygota
GENY KUMULATYWNE - dziedziczenie wielogenowe (polimaryczne) - warunkują cechy ilościowe. U człowieka w taki sposób dziedziczone są m.in. wzrost, inteligencja,
barwa skóry, linie papilarne itp.
Barwa skóry u człowieka jest dziedziczona przy pomocy dwóch par genów kumulatywnych. Im więcej genów dominujących, tym skóra ciemniejsza.
AABB - 4 geny dominujące -
Murzyn
AABb - 3 geny dominujące -
skóra ciemna
AaBb - 2 geny dominujące -
MULAT
Aabb - 1 gen dominujący -
skóra jasna (typ śródziemnomorski, ciemna karnacja)
aabb - 0 genów dominujących -
skóra biała (typ Europejski)
A teraz będzie najlepsze, tylko nie wiem jak to na forum przerysować
Krzyżówka dla potomstwa osoby ze skórą ciemną (MJ) z osobą ze skórą białą (Debbie).
MJ
AABb - (skóra ciemna)
Debbie
aabb - (skóra biała)
Możliwe kombinacje dla MJ: AB, Ab, AB, Ab
Możliwe kombinacje dla Debbie: ab, ab, ab, ab
Łączenie:
_____AB___Ab___AB____Ab__
ab l AaBb l Aabb l AaBb l Aabb
8:8 (50% / 50%)
8 x AaBb - Mulat
8 x Aabb - skóra jasna
0 - Murzyn
0 - skóra biała
Weźmy np. (sorry za ten przykład

) Slasha (jest dokładnie ta sama sytuacja): ojciec Slasha jest biały, ma blond włosy i niebieskie oczy, jego matka ma ciemną skórę. Slash - Mulat, brat Slasha (Ash) - jest jeszcze ciemniejszy od Slasha - ma zupełnie ciemną skórę i obydwoje mają czarne oczy i afro na głowie.
A teraz zobaczcie na dzieci MJ : biała skóra, blond włosy, Paris - niebieskie oczy, europejskie rysy - z genetycznego punktu widzenia jest niemożliwe aby MJ mógł być ich ojcem biologicznym.
Spójrzcie na to z jeszcze innej strony. MJ jest chory na vitiligo (choroba dziedziczona genetycznie), więc jest spore prawdopodobieństwo, że jego dzieci (biologiczne) również mogłyby pewnego dnia na nią zachorować. Dzieci MJ byłyby najprawdopodobniej Mulatami, lub trochę jaśniejsze. Nie sądzę, że Michael chciałby świadomie "skazać" swoje dzieci, na zachorowanie na vitiligo pewnego dnia. Na to, żeby przechodziły to co on i musiały się tak samo męczyć: czyli plamy na skórze, życie z ciągłymi wizytami u dermatologów itd.
Michael zapytany (chyba w LWMJ) o to dlaczego jego dzieci są białe odpowiedział, ze "Bóg tak chciał" ...no jasne. I dla niego zrobił wyjątek i dał mu białe dzieci, chociaż jest to genetycznie niemożliwe. Sorry, ale nie trzeba być szczególnie błyskotliwym, żeby zauważyć, że strasznie kręci. Dlaczego MJ wciąż zakrywa im twarze, zakłada maski, prześcieradła itd? Sądzę, że dlatego właśnie, bo nie chce żeby ludzie na świecie je oglądali i mówili głośno, że dzieci nie są w ogóle do niego podobne, a tym samym, że nie są jego.
No ok. to mam jeszcze jedną krzyżówkę. Gdyby MJ miał w sobie wszystkie 4 geny dominujące - czyli byłby prawdziwym Afrykańskim Murzynem (chociaż nie jest). Ale co jest zadziwiające (i mnie samą zdziwiło), to zaraz zobaczycie.
MJ
AABB - (Murzyn)
Debbie
aabb - (skóra biała)
Możliwe kombinacje dla MJ: AB, AB
Możliwe kombinacje dla Debbie: ab, ab
w połączeniu czyli 1 allel z każdego daje = AaBb (Mulat) - a to daje - AB, Ab, aB, ab
Łączenie:
_____AB___Ab___aB____ab__
AB l AABB l AABb l AaBB l AaBb
Ab l AABb l AAbb l AaBb l Aabb
aB l AaBB l AaBb l aaBB l aaBb
ab l AaBb l Aabb l aaBb l aabb
1:4:6:4:1
10% - Murzyn
40% - skóra ciemna
60% - Mulat
40% - skóra jasna
10% - skóra biała
I to jest właśnie ciekawe, że w połączeniu osoby całkowicie Czarnej i osoby o skórze białej jest prawdopodobieństwo (mimo, że bardzo małe, ale jest), że urodzi się dziecko o białej skórze. Natomiast w połączeniu osoby o skórze ciemnej i białej takiego prawdopodobieństwa nie ma (czyli ta pierwsza krzyżówka). Ale nawet gdyby MJ miał wszystkie geny dominujące i był Murzynem, to i tak jest naprawde małe prawdopodobieństwo, że dziecko urodziłoby się białe. Nie mówiąc już o tym, że wszystkie by takie były + blond włosy i niebieskie oczy.
To by było na tyle mojej nauki. A właściwie to nauki mojego kolegi Grzesia (pozdrawiamy

, chociaż on dalej nie wie do czego mi ten "wykład" o genetyce był potrzebny

)