W reklamie pizzy z Nowej Zelandii, a raczej z piekła rodem, pojawiły się szkielety zmarłych niedawno osób: aktora Heatha Ledgera, himalaisty Sir Edmunda Hillary'ego oraz brytyjskiej Królowej Matki.
Jak wiadomo, reklama żywi się skandalem. Tak też było w przypadku sieci pizzerii Hell Pizza, która postanowiła wypromować się za pomocą nieboszczyków, tańczących na swoich grobach w rytm przeboju Michaela Jacksona "Thriller".
Animowana reklama pojawiła się na stronie internetowej firmy na dwa dni przed Halloween i od razu wywołała spore kontrowersje. Przedstawiciele pizzerii zapewniali w mediach, że spot miał być jedynie wyrazem hołdu złożonego zmarłym, ale wiele osób odebrało to inaczej. Najbardziej oburzona była rodzina zdobywcy Mont Everestu - Sir Edmunda Hillarego. Tym bardziej, że bohaterowie reklamy zmarli całkiem niedawno: Ledger i Hillary w tym roku, a Królowa Matka w 2002 roku. Po protestach kontrowersyjny filmik zniknął z internetu.
To zresztą nie pierwszy skandal z udziałem Hell Pizza. W ubiegłym roku firma musiała wycofać z rynku billboardy z wizerunkiem Hitlera. Z kolei w 2006 roku wysyłała do klientów prezerwatywy wraz z reklamą swojej nowej pizzy, zwanej "Pożądaniem". Mam jednak wrażenie, że w przypadku ostatniej reklamy z nieboszczykami naprawdę przesadziła. Dance macabre okazał się prawdziwą makabrą. Nie wspominając już o braku szacunku dla zmarłych.
PS:Marzena, nie spamuj :/
Heath Ledger "tańczy" do Thriller'a
Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia
- invincible_girl ;)
Heath Ledger "tańczy" do Thriller'a
Ostatnio zmieniony czw, 06 lis 2008, 11:08 przez invincible_girl ;), łącznie zmieniany 1 raz.
-
Taa jasne hołdu! Już to widzę! No trudno, nie wiedzieli co mają powiedzieć to musieli coś zmyślić.. (No ja myślę, że to jest zmyślone, nie wiem, jak Wy.)invincible_girl ;) pisze:Przedstawiciele pizzerii zapewniali w mediach, że spot miał być jedynie wyrazem hołdu złożonego zmarłym
Zgadzam się z Tobą, invincible_girl;) w 100%. I jeszcze dodam: Ciekawe, kto wpadł na pomysł, żeby taką reklamę w ogóle wymyśleć??invincible_girl ;) pisze:Nie wspominając już o braku szacunku dla zmarłych.
- Sephiroth820
- Site Admin