Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje
Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil
Hm, no posiadam tą płytkę w swojej kolekcji.
Dokładnie rzecz biorąc, jest to japońska reedycja singla SC, ja mam wydanie z 1996 roku, tu na fan.pl widzę jakaś wersja 2005 (widocznie reedycja reedycji ), ale tracklista pasuje.
Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że remixy z lat 80. różnią się od tych dzisiejszych. W tych starych czasem ciężko jest poznać, co zostało zmienione w stosunku do oryginału.
Tak w skrócie opisze:
1. Extended Dance Mix - rozszerzona wersja piosenki, -> odsłuch
2. Extended Dance Mix Radio Edit - skrócona wersja rozszerzonej wersji
3. "Annie" Mix - troszkę inna konstrukcja utworu, chyba jedna zwrotka, potem już w sumie sama warstwa instrumentalna
4. Dance Mix - Dub Version - wersja ta sprowadza się w zasadzie do swego rodzaju instrumentala
5. A Cappella - tego chyba nie muszę tłumaczyć ;)
Podsumowując, jako element kolekcji płytka jak najbardziej na tak, w Japonii tak jak i w USA single wydawane są w grubych pudełkach, tak jak u nas albumy. W środku książeczka z z tekstem piosenki po angielsku i japońsku...
Jeśli chodzi o warstwę muzyczną, to musisz mieć świadomość, że remiksy w tamtych czasach nie oznaczały wielkiej rewolucji w brzmieniu utworu i nawet taki niewinny remiksik, jak np. ten byłby już chyba wtedy wydarzeniem.
Podobnie ma się sytuacja z singlem BAD, ale tam jest chociaż "False Fade" w rozszerzonym miksie...
Dokładnie rzecz biorąc, jest to japońska reedycja singla SC, ja mam wydanie z 1996 roku, tu na fan.pl widzę jakaś wersja 2005 (widocznie reedycja reedycji ), ale tracklista pasuje.
Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że remixy z lat 80. różnią się od tych dzisiejszych. W tych starych czasem ciężko jest poznać, co zostało zmienione w stosunku do oryginału.
Tak w skrócie opisze:
1. Extended Dance Mix - rozszerzona wersja piosenki, -> odsłuch
2. Extended Dance Mix Radio Edit - skrócona wersja rozszerzonej wersji
3. "Annie" Mix - troszkę inna konstrukcja utworu, chyba jedna zwrotka, potem już w sumie sama warstwa instrumentalna
4. Dance Mix - Dub Version - wersja ta sprowadza się w zasadzie do swego rodzaju instrumentala
5. A Cappella - tego chyba nie muszę tłumaczyć ;)
Podsumowując, jako element kolekcji płytka jak najbardziej na tak, w Japonii tak jak i w USA single wydawane są w grubych pudełkach, tak jak u nas albumy. W środku książeczka z z tekstem piosenki po angielsku i japońsku...
Jeśli chodzi o warstwę muzyczną, to musisz mieć świadomość, że remiksy w tamtych czasach nie oznaczały wielkiej rewolucji w brzmieniu utworu i nawet taki niewinny remiksik, jak np. ten byłby już chyba wtedy wydarzeniem.
Podobnie ma się sytuacja z singlem BAD, ale tam jest chociaż "False Fade" w rozszerzonym miksie...
ZAQ
Pytanie ?
Przepraszam, ze zakładam nowy temat ale nie widziłam tematu gdzie można by sie było o to zapytać.
Jakoś nigdy sie nad tym nie zastanawiłam a teraz przyszlo mi to do głowy. Michael na końcu teledysku " They Don't Care About Us " wersji więzinnej pokazuje cos w jezyku migowym. Czy ktoś wie co to znaczy?
PS. Jeśli jest gdzieś taki temat to prosze o przeniesienie
Mandeyrator >>> Temat z pytaniami aż razi i kłuje. No ale śpieszyłaś się.. rozumiem.
Jakoś nigdy sie nad tym nie zastanawiłam a teraz przyszlo mi to do głowy. Michael na końcu teledysku " They Don't Care About Us " wersji więzinnej pokazuje cos w jezyku migowym. Czy ktoś wie co to znaczy?
Mandeyrator >>> Temat z pytaniami aż razi i kłuje. No ale śpieszyłaś się.. rozumiem.
szukam pomocy w stworzeniu pelnej dyskografii
Witam wszystkich!
Od dluzszego czasu przymierzam sie do trudnego zadania skompilowania pelnej listy piosenek MJa. Szukajac po internecie do tej pory nie natknalem sie na zrodlo na tyle pewne i pelne zeby swoj pomysl porzucic.
no i przechodzac do sedna szukam chetnych do ulozenia takiej listy. Mam liste ponad 1300 utworow glownie oficjanych lub "poloficjalnych" (koncerty, instrumentale, accapelle itp) i chcialbym na tej podstawie zbudowac solidna baze danych w takim mniej wiecej formacie:
ABC
artist: Jackson 5
source: ABC album (1970)
written by:
duration time:
mutations/official:
•ABC (A Capella)
source:
duration time:
•ABC (Instrumental Version)
source:
duration time:
•ABC (Konishi YaSuharu’s Readymade Super 524 Mix)
source:
duration time:
•ABC (Kubota Takeshi Remix)
source:
duration time:
•ABC (Love Stream Mix By Kayoko Kimura)
source:
duration time:
•ABC (Salaam Remi Krunk-A-Delic Party Mix)
source:
duration time:
•ABC (Tokyo Ska ParaDis Orchestra Justa Roots Rock Mix)
source:
duration time:
mutations/semi-official:
mutations/unofficial:
lyrics:
sa jacys chetni?
pozdro
lebeau
-> lebeau, trochę przerażająca ta lista remiksów, nie wiem czy ktoś się zaangażuje do pomocy przy tego typu pracy ;) jeśli tak, to pomyślimy co dalej z tym tematem i czy warto go wydzielać.
mav.
Od dluzszego czasu przymierzam sie do trudnego zadania skompilowania pelnej listy piosenek MJa. Szukajac po internecie do tej pory nie natknalem sie na zrodlo na tyle pewne i pelne zeby swoj pomysl porzucic.
no i przechodzac do sedna szukam chetnych do ulozenia takiej listy. Mam liste ponad 1300 utworow glownie oficjanych lub "poloficjalnych" (koncerty, instrumentale, accapelle itp) i chcialbym na tej podstawie zbudowac solidna baze danych w takim mniej wiecej formacie:
ABC
artist: Jackson 5
source: ABC album (1970)
written by:
duration time:
mutations/official:
•ABC (A Capella)
source:
duration time:
•ABC (Instrumental Version)
source:
duration time:
•ABC (Konishi YaSuharu’s Readymade Super 524 Mix)
source:
duration time:
•ABC (Kubota Takeshi Remix)
source:
duration time:
•ABC (Love Stream Mix By Kayoko Kimura)
source:
duration time:
•ABC (Salaam Remi Krunk-A-Delic Party Mix)
source:
duration time:
•ABC (Tokyo Ska ParaDis Orchestra Justa Roots Rock Mix)
source:
duration time:
mutations/semi-official:
mutations/unofficial:
lyrics:
sa jacys chetni?
pozdro
lebeau
-> lebeau, trochę przerażająca ta lista remiksów, nie wiem czy ktoś się zaangażuje do pomocy przy tego typu pracy ;) jeśli tak, to pomyślimy co dalej z tym tematem i czy warto go wydzielać.
mav.
Re: Pytanie ?
Skąd wiesz?Megi1975 pisze:
Ale nitk nie zna odpowiedzi ? Bo chyba nie mam urojen a Michael sobie macha tak łapkami w rytm tańca
http://pl.youtube.com/watch?v=nvWMLAWrEjU
Tak mniej wiecej od 4:22 do 4:25
- chodziarz91
-
- chodziarz91
http://pl.youtube.com/watch?v=dsKt0ScoTG4
Możesz ten koncert zakupić np. tu http://www.empik.com/live-in-bucharest- ... u,346085,p
Możesz ten koncert zakupić np. tu http://www.empik.com/live-in-bucharest- ... u,346085,p
- butterfly26
Pytanie odnośnie Making of Moonwalker
Czy wideo Making of Moonwalker zostało oficjalnie wydane na DVD?
- butterfly26