Fani Elvisa o Michaelu / Fani Michaela o Elvisie

O Michaelu rozmowy luźne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Dixie

Post autor: Dixie »

Canario pisze:Witam pania moderator ;-) Czy sie myle?

Istnieje jeszcze tamto forum Elvisa?

Chetnie bym sobie poczytal ale cos sie nie chce otworzyc stronka.
Nie, nie istnieje. Jest nowe forum. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Lika

Post autor: Lika »

Dixie pisze:Jestem fanką Elvisa, a mój syn Michaela. Dlaczego o tym piszę? Bo jesteśmy żywym dowodem na to, że fan Elvisa może żyć w zgodzie z fanem Michaela i to pod jednym dachem.
Dzień dobry. Cieszę się bardzo, że takie "żywe dowody" istnieją. Już nawet nie chodzi o Elvisa, czy Michaela... ale o szeroko rozumiane pojęcie tolerancji.
O wzajemny szacunek. Pasji można mieć wiele. Świat wydaje się wtedy bardziej przyjazny... po co z uporem maniaka to niszczyć?
Pozdrawiam mamę i syna ;-)
"Słodki ptaku, moja duszo, twoje milczenie jest tak cenne.
Ile czasu minie zanim świat usłyszy twą pieśń w mojej?
Oh, to jest dzień, na który czekam!"

- Michael Jackson
Kamila

Post autor: Kamila »

Ja nie dziwie sie ze tak jest Michael a Elvis maja wiele wspolnego wiec kazdy sie nimi fascynuje
KKI
Dixie

Czytałam wiele książek o Michaelu (nie tylko polskich) i tak jak w książkach o Idolu mojego syna tak i w książkach o moim Idolu przeczytałam, że Elvis zaprosił w 1975 grupę Jackson Fiveza kulisy, aby powiedzieć im, że są fenomenalni, a szczególną uwagę zwrócił na małe (wtedy jeszcze) książątko Michaela i powiedział: „Masz talent i będziesz Wielki” i te jego słowa były prorocze. Czyż nie mam racji?
Awatar użytkownika
cicha

Post autor: cicha »

Dixie pisze:w książkach o moim Idolu przeczytałam, że Elvis zaprosił w 1975 grupę Jackson Five za kulisy, aby powiedzieć im, że są fenomenalni, a szczególną uwagę zwrócił na małe (wtedy jeszcze) książątko Michaela i powiedział: „Masz talent i będziesz Wielki” i te jego słowa były prorocze.
Przyznam, ze slysze o tym po raz pierwszy i, ze jestem pod wrazeniem.
Dziekuje, ze Pani o tym napisala!
Mam ogromny szacunek do Elvisa i milo slyszec, ze fanow obydwoch ikon muzyki popularnej (ponadczasowych ale jednak swoich dekad) nie musi dzielic jawna wrogosc.
kaem pisze:O spotkaniu J5 z Elvisem pisała La Toya, w swojej książce. Na stronie 74, jak ktoś ma polskie wydanie.
Rzeczywiscie, ale nie przypominam sobie, zeby Toya przytoczyla slowa Elvisa do MJa w stylu: 'Masz talent i bedziesz Wielki'.
Michael jeszcze cos pisal, jak bardzo nie chcialby sie tak wyeksplatowac (dla publicznosci), jak zrobil to Elvis.
Still, the way Elvis destroyed himself interests me, because I don't ever want to walk those grounds myself.
Ostatnio zmieniony pn, 18 maja 2009, 20:32 przez cicha, łącznie zmieniany 3 razy.
B. Olewicz (...) co tak cenne jest, że ta nienazwana myśl rysą jest na szkle? (...)
E. Bodo To nie ty...
Awatar użytkownika
sergi13

Post autor: sergi13 »

W jakiej książce o tym pani czytała?? ;-)
Obrazek
Dixie

"Elvis" -Dave Marsha, kupiłam ją w Danii
"Elvis The Concerts Years 1969-1977" - Steina Erika Skara - sprowadziłam z ECEP z Anglii. Są one w języku angielskim.
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

O spotkaniu J5 z Elvisem pisała La Toya, w swojej książce. Na stronie 74, jak ktoś ma polskie wydanie.
A wiecie, że Presley 14 stycznia 1973 roku dał porywający koncert charytatywny na Hawajach, był to pierwszy w historii koncert transmitowany na cały świat przez satelitę. Zgromadził wtedy przed telewizorami ponad 1,5 miliarda widzów (co 3 człowiek na Ziemi oglądał jego koncert).- za wikiedią. I sprzedał ponoć miliard płyt. Możemy kręcić nosem, ale to on jest królem.

Ciekawe jest to, że miał potężną popularność, a dalej za nią gonił, kosztem swojego zdrowia. Tabletki pobudzające na dzień, uspokajające na noc.
...Że można być popularnym tak bardzo, a w środku dalej mieć poczucie niedowartościowania, każące zdobywać kolejne szczyty uwielbienia u ludzi. Ciekawe, że najpopularniejszy człowiek na ziemi może sam siebie nie cenić, prawda?
Dobrze, że Michael wyszedł na prostą.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Dixie

kaem pisze:Zgromadził wtedy przed telewizorami ponad 1,5 miliarda widzów (co 3 człowiek na Ziemi oglądał jego koncert)- za wikiedią. I sprzedał ponoć miliard płyt. Możemy kręcić nosem, ale to on jest królem.
Nie ponoć, tylko na pewno sprzedał ponad miliard płyt. Nigdy nie lubił jak go nazywano królem - twierdził, że jest jeden Król i jest nim Chrystus.
Awatar użytkownika
Lika

Post autor: Lika »

To ja się jeszcze wtrącę ;)
kaem pisze: Możemy kręcić nosem, ale to on jest królem.
Trochę tych "ukoronowanych" artystów już mieliśmy. Sądzę, że dokładnie tyle, ile gatunków muzyki... ot choćby Bob Marley. Nikt chyba nie zaprzeczy, że "królewski" tytuł mu się należy-nie tylko w kwestii spopularyzowania muzyki reggae, ale również ze względu na szeroko zakrojoną działalność społeczną, zaangażowanie w problemy swojego narodu i kraju. Chociaż nie wiem, czy legalizacja "maryhy" to do końca dobry pomysł... z drugiej strony "owoc zakazany" kusi bardziej :wariat: Ale ja nie o tym chciałam...
Meritum sprawy wygląda tak, że są na świecie miejsca, w których stawia się pomniki Marleyowi, a uwielbienie dla niego przyćmiewa nawet samego Elvisa, więc... who's the King ;-) ?
kaem pisze:
I sprzedał ponoć miliard płyt.
Pani Dixie nam tu sprostowała, że na pewno. Wierzę, ponieważ wydaje się być rozsądną fanką Elvisa. Tyle, że istnieje jedna prawidłowość. Być może za krótko jeszcze żyję na tym świecie... ale z tego co wiem to ta "złota reguła" sprawdza się w 100%. Sprzedaż płyt artysty rekordowo wzrasta po jego śmierci. Elvis nie jest w tym względzie wyjątkiem, więc Michael też pewnie nim nie będzie... Rzecz jasna nie spieszno mi się o tym przekonać, ale tak właśnie to działa!
Ocenią/podliczą już następne pokolenia... :)
Dixie pisze: Nigdy nie lubił jak go nazywano królem(...)
O to ładnie. To chyba świadczy o pokorze :)
Celowo nie napisałam skromności, bo żaden artysta skromny nie jest. Tak już są "skonstruowani psychicznie".
Kochają blichrt i uwielbienie
"Słodki ptaku, moja duszo, twoje milczenie jest tak cenne.
Ile czasu minie zanim świat usłyszy twą pieśń w mojej?
Oh, to jest dzień, na który czekam!"

- Michael Jackson
Dixie

Tłumaczyłam "Statystyka wielkiej Kariery". ale nie chcę tu wklejać, bo to nie forum Elvisa. napisze tylko że w 1977 roku miał już sprzedane 450 milionów.Rok 1997 1 miliard i dalsza kontynuacja.

Między rokiem 1995 a 1997 doliczono się dodatkowych 100 milionów Amerykanów, którzy przyczynili się do zwiększenia obrotów. Związane to było prawdopodobnie z odsunięciem Colonela od spraw Elvisa. Resztę puzzli ułożono już na miejscu uroczystości związanych z 20-tą rocznicą...
Prezes RCA/BMG Rudi Gassner przedstawił certyfikaty 125 nagród przysłanych z 30-tu państw za 400 milionów sprzedanych płyt.

Po podliczeniu na koncie Elvisa widniała suma 1,1 miliarda. 60% obrotów w USA stanowiły albumy to jest 600 milionów. A The Beatles w 1995 roku doszli do 350 milionów. Obecnie 450 milionów (75% albumy). Ale w systemie preferowanym przez EMI ich obroty sięgają 2 miliardów.
I dobrze! W takim razie według ich systemu Elvis sprzedał 4 miliardy!

Elvis na samych Hawajach ma ponad 120 pomników, nie wspomnę o reszcie świata.

Czy lubił blich?Takie były kryteria Las Vegas i tamtych lat On był bardzo skromny i wrażliwy i nieśmiały, jak Król muzyki pop. wiem dużo o Michaelu (jak wiecie ze względu na syna) i szanuje ich wrażliwość i skromność nieśmiałość i szacunek do fanów bo jak mówił Elvis "bez fanów nie byłbym tu gdzie jestem"
Awatar użytkownika
cicha

Post autor: cicha »

Dixie pisze:On był bardzo skromny i wrażliwy i nieśmiały, jak Król muzyki pop. wiem dużo o Michaelu (jak wiecie ze względu na syna) i szanuje ich wrażliwość i skromność nieśmiałość i szacunek do fanów bo jak mówił Elvis "bez fanów nie byłbym tu gdzie jestem"
To sie wyczuwa przy ogladaniu archiwalnych nagran z Elvisem. Na scenie byl dzikoscia i nieokielznaniem pozbawionym leku. W zyciu prywatnym realizowal swoje marzenia i robil to, na co pozwalal mu zarobiony majatek.
Choc nie byl kompozytorem muzyki i teksciarzem, to jednak mial jakas autonomie wyboru tekstow i piosenek, ktore chcial nagrywac i na swoj niepowtarzalny sposob odspiewac. Glos mial fenomenalny. To slychac, jak spiewal na koncertach na zywo (bez podkladu z playbacku). Czy Elvis mowil o sobie, ze na scenie jest piep***ym ekshibicjonista? W pewnym sensie dalabym sie pokroic, ze niektore teksty, ktore spiewal, oddawaly to, co sam przezywal w zyciu.
I znowu to niepojecie...tyle kobiet lgnelo do niego, a on wciaz czul te samotnosc...
Czyz ten topic nie powinien teraz zamienic sie w:
Fani Elvisa o Michaelu i vice versa fani MJa o Elvisie?

Dzieki, Mandey!
Mandey pisze:Jeden z nich zawsze będę uważał za Jego dzieło wybitne, mianowicie Suspicious Minds.
To tez, ale ja ostatnio namietnie slucham:
We Can Make The Morning
Rewelacja! Jak pare wiele innych kawalkow...
Ostatnio zmieniony wt, 19 maja 2009, 16:00 przez cicha, łącznie zmieniany 2 razy.
B. Olewicz (...) co tak cenne jest, że ta nienazwana myśl rysą jest na szkle? (...)
E. Bodo To nie ty...
Mandey

Post autor: Mandey »

cicha pisze:Czyz ten topic nie powinien teraz zamienic sie w:
Fani Elvisa o Michaelu i vice versa fani MJa o Elvisie?
Zrobione.

Od siebie dodam tyle... jako artystę Elvisa szanowałem zawsze i żałuję, że zakończył żywot w taki sposób ponieważ zawsze interesowało mnie jakby poradził sobie w latach 80tych czy 90tych gdyby oczywiście chciał swój zawód jeszcze uprawiać. Jako człowieka go po prostu nie znałem więc nie będę oceniał jaki był. Mam raptem jedną płytę. Oczywiście jest to składanka 30 Number One Hits. Nagrał tak wiele świetnych utworów, że nie starczy posta by je wymienić... Jeden z nich zawsze będę uważał za Jego dzieło wybitne, mianowicie Suspicious Minds.

Tak w formie ciekawostki podrzucam link do top 10 Elvisa jakie wybieraliśmy na forum zespołu Queen.
http://forum.queen.pl/viewtopic.php?p=278822#278822
Jak widać, młodzi ludzi znają i do dziś szanują choć mylą niekiedy tytuły.
;-)
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
Shulamitka

Post autor: Shulamitka »

A ja w zeszłym miesiącu zasłuchiwałam się w Ultimate Gospel. Na dłuższą metę może trochę niestrawne, ale "na smaczka" gospelowego polecam. :-)
...Jeśli chcesz,znajdziesz sposób.Jeśli nie, znajdziesz powód...
Awatar użytkownika
BlackOrWhite

Post autor: BlackOrWhite »

Moja mama jest fanką Presley'a od wieeelu lat i lubi muzykę Michaela ale jego jako osobe już troszeczkę mniej. Ja muzyke Elvisa też lubie a najbardziej to little less conversation !
"czas przemija nawet wtedy gdy wydaje sie to niemożliwe" [*]
ODPOWIEDZ