Ostatnio zakupione płyty - recenzje, wrażenia

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Mandey

Post autor: Mandey »

Piszcie więcej o zakupionych płytach.
Dla mnie początek roku dość ciekawy jeśli chodzi o zakupy.
Dużo tego nie było ale jednak zawsze coś. Dobrze że istnieje taki sklep jak fan.pl, który jest w stanie sprowadzić płyty mało znanych artystów, takich jak choćby Archive. Słuchając podsumowania wszech czasów w radiowej trójce, postanowiłem bliżej się przyjrzeć tej grupie. Poczytałem tu i ówdzie, i wywnioskowałem że najlepiej będzie zakupić album z 2002 "You All Look The Same To Me". Piękna sprawa. Dawno tak nie odbierałem muzyki, tak jakoś magicznie jest jak się ich słucha.

Obrazek

Druga pozycja to The Beatles i ich a raczej ich producenta wydawnictwo "Love" wydane w DVD-Audio 5.1. Kolega Speed Demon tak mnie próbował troszkę zniechęcić ale jednak skusiłem się i nie żałuję. Fani mogą czuć się urażeni tymi zmianami, mixami masz rację, jednak tak podany dźwięk rekompensuje wszystko. Zresztą tam jest piękny zestaw ich utworów... brakuje może "Let It Be". Ale da się przeboleć. Najbardziej z tego wszystkiego podoba mi się akustyczna "While My Guitar Gently Weeps" znana wcześniej w takiej wersji z wydawnictwa "Anthology 3".

Obrazek

Bitelsi dominowali przez ostatni czas u mnie. Zagłębiłem się też w solowe dokonania członków zespołu. Padło na George'a Harrisona. Szukałem jakiegoś ciekawego zestawienia największych przebojów, by w końcu wybrać jednak wydawnictwo koncertowe z 1992 roku "Live In Japan". Jakby nie patrzeć tu jest zestaw hiciorów. Od twórczości w zespole po album "Cloud Nine". Live pan Harrison wypada wybornie, choć mam wrażenie że wokalnie nie był wtedy w najwyższej formie. Za to grał na gitarze jak należy a do tego miał przy sobie swojego przyjaciela w osobie Erica Claptona. Tutaj sobie pogrywają w utworze "Taxman".

Obrazek

Ostatni zakup to U2 i ich "Zooropa" z 1993 roku. Pamiętam jak na MTV promowali kawałek z tej płyty "Numb" gdzie na wokalu jest pan The Edge, gitarzysta zespołu. Wtedy ta muzyka wydawała mi się nie wiem... kretyńska. Teledysk doprowadzał mnie do furii. Po latach dojrzewa człowiek jednak do pewnych brzmień i dziś bardzo sobie to wszystko szanuję. Wyśmienity jest kawałek "Stay (Faraway, So Close!)", jeden z moich ulubionych kawałków U2 ever. Na płytce gościnnie w zamykającym utworze "The Wanderer" śpiewa nieżyjący już mistrz Johnny Cash. Na kilka płyt irlandzkiego kwartetu mam jeszcze chrapkę, ale to później...

Obrazek
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
Awatar użytkownika
viva201

Post autor: viva201 »

teraz nabyłam Kryśkę i kombi d.a.n.c.e., z czego kombi mi siadło i piłuję cały czas :D
Obrazek
sandrus

Post autor: sandrus »

A ja nabyłam ostatnio płytę Tina!, Simply the Best i Private Dancer Tiny Turner i płytę Nickelback Dark Horse
Awatar użytkownika
sergi13

Post autor: sergi13 »

Dzisaj zakupiłem the Jonesz oraz Strachy na lachy "zakazane piosenki"
Obrazek
Awatar użytkownika
dangerous_girl

Post autor: dangerous_girl »

a ja dziś kupiłam nowy krążek U2 - "No line on the horizon"
Obrazek
(podoba mi sie ta ich pierwsza taka zupełnie niekomercyjna okładka)
kiedys przed Michaelem to oni byli u mnie #1 więc traktuje to jako "obywatelski obowiązek" kupić ich nową płytę :-)
a tak w ogóle to polecam, bardzo dobry album ;-)
Mandey

[b]dangerous_girl[/b] pisze:a tak w ogóle to polecam, bardzo dobry album
Yyyy, polemizowałbym. :diabel:
Oczywiście jak kto lubi, ;-)

Wczoraj sobie premierę zrobiłem wieczorem dzięki sieci.
Bardzo dobra to tam jest może produkcja, ale sama muzyka nie ma się czym bronić... Próbowali wrócić do tego co kiedyś i tak chyba im się to do końca nie udało. Zrobię jeszcze kilka podejść do tej płyty, ale na tę chwilę "rewelacji ni ma".
Awatar użytkownika
dangerous_girl

Post autor: dangerous_girl »

ostatnio zakupiłam te oto dwa albumy COLDPLAY

Obrazek
Obrazek

naprawde ich lubię! mówi się o nich że są godnymi następcami U2, część się z tym zgadza a część nie, ja akurat jestem jak najbardziej na TAK :-) chłopaki wydali dopiero 4 albumy, ale za to jakie...wypracowali sobie już swoje własne niepowtarzalne brzmienie, dobrych pomysłów im póki co nie brakuje i każda ich kolejna płyta jest według mnie coraz lepsza.
Szczególnie polecam "Cementeries of London" z albumu "Viva la vida", piosenka która po pierwszym przesłuchaniu wgniotła mnie w fotel i która po dziś dzień za każdym razem przyprawia mnie o ciarki ;-)
Świetna muzyka i ciekawy wokal Chrisa Martina, polecam ;-)

kto jeszcze ich lubi oprócz mnie?
Mandey

dangerous_girl pisze:kto jeszcze ich lubi oprócz mnie?
Ja.
Posiadam całą dyskografię. Kapela jest jedną z moich ulubionych.
Nie patrzeć na last fm, bo jak to ktoś powiedział jest nie obiektywne... ;-)
Zaczęło się od X&Y. Miałem okazję podziwiać ich na koncercie w Berlinie w 2005. Promowali wtedy właśnie ten album. Po koncercie zakupiłem brakujące płyty... Ostatnia Viva La Vida... mnie troszkę zawiodła, spodziewałem się czegoś na miarę poprzedniej płyty. Ale nie jest źle. Wiesz że do ostatniej płyty ukazała się epka Prospekt's March z śpiewaną wersją Life In Technicolor m.in? Pewnie wiesz. Kawałek rewelacja... już dobrze zapowiadał się na albumie właściwym.
ZOBACZ <<<
Awatar użytkownika
Damianos60

Post autor: Damianos60 »

Ja zaczynam przygodę z MJ to kupiłem sobie niedawno History i Bad a tak poza to Wilki i Robert Gawliński "Największe Przeboje",O.N.A "Największe Przeboje",Akon "Freedom"
Michaelka111

Post autor: Michaelka111 »

Ja posiadając niezliczoną ilośc płyt, nagle złapałam się za głowę:
"A gdzie The Jacksons?!

No więc... Zamówiłam sobie pięciopak nenene płyt od 74 do 84 :knuje:
Teraz tylko czekam na przesyłkę ....
When we meet again, I'll ask you how you're doing
And you'll say fine and ask me how I'm doing
And then I'll lie and I'll say ordinary, It's just an ordinary day.
Awatar użytkownika
huczek

Ida Maria

Post autor: huczek »

Ida Maria
Rockowa grupa z norweską wokalistką Idą Marią. Trochę szczeniacki, jednak przyjemny zespół. Ida Maria ma ciekawy głos. Wokalistka słynie z zataczania się na scenie (podobno pijana w sztok). Właśnie kupiłem płytę: "Fortress Round My Heart"
Obrazek
Dla osób poszukujących lekarstwa, proponuję pierwszy kawałek na płycie "Oh My God". Warto też obejrzeć teledysk:
http://www.lastfm.pl/music/Ida+Maria/+videos/25784397

Zabawny jest fakt, że w wywiadzie zachowuje się podobnie do MJ ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=-2hoPpsrEjQ
Obrazek
Mandey

Kryzys powoli zaczyna dosięgać nawet markety. Istniejący u mnie ponad 5 lat Media Expert, który oferował sprzęt RTV i AGD ale także mnóstwo płyt CD i DVD zwija manele i za miesiąc nie będzie już po nim śladu. Zrobili wyprzedaż płyt CD za 15 zł od sztuki. Nie ważne czy pojedynczy album czy z dwoma CD. Kupując dziś tam płyty zastanawiałem się dlaczego w wielkich Empikach, które odwiedzałem jakiś czas temu we Wrocławiu czy Poznaniu nie było takich tytułów jakie leżały tutaj... dużo rzadkich pozycji. Raz się żyje. Zostawiłem tam dziś trochę pieniędzy bo widząc niektóre tytuły aż żal było za taką cenę ich nie kupić. Do kolekcji dołączyły:

Annie Lennox The Collection
Fleetwood Mac Rumours
Manic Street Preachers Forever Delayed
Mark Knopfler Sailing To Philadelphia
Genesis Selling England By The Pound
Mott The Hoople All The Young Dudes
Kate Bush The Whole Story
Dawid Bowie Black Tie White Noise
The Who Who's Next

i to z czego cieszę się najbardziej bo za jednym zamachem:

Meat Loaf Bat Out Of Hell
Meat Loaf Bat Out Of Hell II: Back Into Hell
Meat Loaf Bat Out Of Hell III: The Monster Is Loose

Wszystko znałem wcześniej, ale teraz słuchanie nabierze innego wymiaru.
Awatar użytkownika
sergi13

Post autor: sergi13 »

Black eyed peas "The E.N.D"

Naprawdę niesamowita płyta, większość piosenek na bitach techno idealnie zgranych z rapującym wokalem członków zespołu, tak pomieszanych gatunków ze sobą naprawdę jeszcze nigdy nie słyszałem, w końcu coś innego na rynku. Coś czuję,że zrzuci Eminema z pierwszego miejsca na billboard ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika
Kachlik

Post autor: Kachlik »

A ja wszystkim fanom punk-rockowych brzmień polecam najnowszą płytę grupy Green Day -21st Century Breakdown.: ) Widać że chłopaki znowu wkraczają do gry. ;-)
Awatar użytkownika
okussa

Post autor: okussa »

ja wszystkim fanom punk-rockowych brzmień polecam najnowszą płytę grupy Green Day -21st Century Breakdown.: ) Widać że chłopaki znowu wkraczają do gry.
zdecydowanie popieram..balam sie napisac zeby mnie nie zjechali z gory na dol ze komercja i wogole, ale mi sie album bardzo podoba..zreszta jak kazdy inny GD :cool:
ODPOWIEDZ