Chcę, abyśmy napisali wspólnie książkę – pamiętnik, nasze wspomnienia z Michaelem. Myślę, że każdy z nas wiele mu zawdzięcza, wpływał przecież na całe nasze życie, właśnie dzięki niemu jesteśmy tym kim jesteśmy, pomagał nam podejmować decyzje, zawiązywały się dzięki niemu związki i przyjaźnie, niektórzy mieli okazję go spotkać, zobaczyć na żywo, uścisnąć mu dłoń. Inni nigdy go nie widzieli, ale podrywali na niego dziewczyny, organizowali zloty, różne akcje itd., itp. Jest tego bardzo dużo, sama na zlotach i spotkaniach nasłuchałam się tego od Was mnóstwo, a przecież nie z każdym z Was rozmawiałam. Opiszmy to wszystko, tak by po latach kiedy nawet i nas już nie będzie zostało po nim coś więcej niż jego twórczość, coś więcej niż biografie – nasze świadectwo. Opowiecmy wszystkim ile ten człowiek dla nas znaczył, utrwalmy zabawne anegdotki o tym jak do fanów czekających na Michaela pod hotelem wychodzi inna gwiazda, wspomnienia z koncertów i podróży jego śladem, wspomnienia ze spotkań z innymi fanami, historie o tym jak sami nimi zostaliśmy, opiszmy jak zmienił nasze życie i co dla nas znaczy jego muzyka, wszystko co wiąże się z nim i uważamy za ważne. Każdy z nas ma co najmniej jedną taką opowieść.
Wyobrażam sobie to tak, że po krótkiej charakterystyce danego fana, imieniu, nazwisku, miejscowości, ilości lat spędzonych na fanowaniu znajdowałaby się jego opowieść, a później kolejna i kolejna.
Teraz tylko Was pytam, czy podoba się Wam pomysł i chcecie wziąć w nim udział. Jeśli tylko wypowiecie się pozytywnie to ruszymy z organizacją, będzie trzeba znaleźć wydawnictwo, osoby, które będą zajmowały się zbieraniem historii od innych fanów, redagowaniem, poprawieniem i ułożeniem później tych puzzelków w jedno, rozreklamowaniem akcji itp.
Podoba Wam się taka forma złożenia Michaelowi hołdu?
EDIT:
Nawet nie wiecie jak bardzo Wasz zapał cieszy moje zbolałe serce. (Swoją drogą nigdy nie sądziłam, że będę mówić jak Michael, ale ostatnio wszystkim wciskam takie farmazony. To silniejsze ode mnie.)
Zasypujecie mnie masą pytań, na które często nie znam odpowiedzi, postaram się jednak w miarę możliwości i wyobraźni na nie odpowiedzieć

Dużo pytań jest o to, jak sobie wyobrażam całość, niektórzy proponują by wyznaczyć jakieś konkretne tematy, na które będziemy pisać. Ja jednak wolałabym tego uniknąć, nie chcę nikomu niczego narzucać. Aby jednak w książce nie było bałaganu i dało się ją czytać proponuję podzielić ją na rozdziały, np. wspomnienia z koncertów, wspomnienia ze zlotów, historie jak zostaliśmy fanami, itp. To zależy od tego co napiszecie. W danym rozdziale widzę masę puzzelków – pojedynczych historii. Opowieść każdego z nas poprzedzałyby krótkie informacje o autorze, myślę, że najlepiej klasycznie: imię, nazwisko, miejscowość, wiek czy ilość lat spędzonych na byciu fanem. Chcę, aby całość była zróżnicowana, by pokazać na jak różne sfery naszego życia Michael oddziaływał.
Inna sprawa, długość i forma tekstu. Myślę, że min. 1 strona A4 (Times New Roman 12) do max. 5 stron A4 na jedną historię będzie optymalnie. Natomiast ilość prac dowolna, można napisać, jedną, dwie, trzydzieści, z tym, że będzie to oznaczało, że nie każda zostanie opublikowana.
No i termin nadsyłania, uważam, że powinien był w miarę długi, aby każdy mógł wszystko dobrze przemyśleć, jeśli pisalibyśmy tylko na świeżo to zapewne wiele by nam uciekło. Na dzień dzisiejszy ustalam termin nadsyłania prac do 30 września 2009 z możliwością jego wydłużenia jeśli zaszłaby taka potrzeba. Na chwilę obecną założyłam konto mailowe fani.dla.mja@gmail.com i to jest to miejsce gdzie już można nadsyłać prace (dokument doc nazwany waszymi danymi w załączniku proszę). Pośpiech jednak nie koniecznie jest wskazany. Czy ten adres się zmieni? Nie wiem, póki co, to jest oficjalne miejsce gdzie nadsyłamy swoje prace. Prosiłabym, aby prace opatrzyć swoimi danymi, właśnie imieniem, nazwiskiem, wiekiem, ilością lat jako fan, czy też rokiem od którego fanujecie.
Jeśli natomiast chodzi o twórczość fanów to osobiście podchodzę do tego z lekkim strachem mając w pamięci „pewne bokserki”, ale, że już kolejna osoba tego chce o muszę się zgodzić. Można także nadsyłać zdjęcia ze zlotów, manifestacji, minizlotów, zdjęcia kolekcji, jeśli macie naprawdę imponujące. Wszystko przesyłajcie na powyższy adres email, dla porządku prosiłabym tylko, aby w temacie wspomnień wpisywać „wspomnienia”, w temacie twórczości wpisywać „twórczość fanów”, a temacie zdjęć wpisywać zdjęcia. Pojedyncze fotki dobrze byłoby krótko opisać, co przedstawiają, co lub kto jest na nich utrwalony, gdzie i kiedy zostały zrobione.
Teraz moim największym problemem jest kontakt z fanami z poza forum, a wiadomo, że jest ich cała masa i również mają mnóstwo ciekawych historii do opowiedzenia. Na koncercie Thriller Live w Poznaniu siedziałam obok starszych państwa, wspominali oni swoją historię związaną z piosenką Rock With You, chyba się przy niej poznali, czy jakoś tak. Nie specjalnie ich wtedy słuchałam i nawet byłam trochę zła, że mi przeszkadzają, a teraz chciałabym do nich dotrzeć i wysłuchać opowieści w całości. Jeśli więc macie jakieś pomysły na rozreklamowanie akcji tak, by potrzeć z nią do fanów z całej Polski to proszę, piszcie.
Jeśli macie jeszcze jakieś pytania lub sugestie, (a zapewne tak) to piszcie w tym wątku, odpowiadając tutaj odpowiem wszystkim, nie tylko jednej osobie, jak dzieje się na pw.
pzdr

(wiadomość przeklejona ze strony 4, bo "niedoczytani" zaczynali robić bałagan