Wspólny projekt - książka

Dział przeznaczony do prezentacji własnej twórczości: wierszy, rysunków i tym podobnych.
KASIA

Wspólny projekt - książka

Post autor: KASIA »

Będę pisała krótko, ponieważ wiem, że przez łzy czyta się tak samo źle jak i pisze, a poza tym wiem, że mało kto lubi długie posty, a zależy mi, abyście go przeczytali.
Chcę, abyśmy napisali wspólnie książkę – pamiętnik, nasze wspomnienia z Michaelem. Myślę, że każdy z nas wiele mu zawdzięcza, wpływał przecież na całe nasze życie, właśnie dzięki niemu jesteśmy tym kim jesteśmy, pomagał nam podejmować decyzje, zawiązywały się dzięki niemu związki i przyjaźnie, niektórzy mieli okazję go spotkać, zobaczyć na żywo, uścisnąć mu dłoń. Inni nigdy go nie widzieli, ale podrywali na niego dziewczyny, organizowali zloty, różne akcje itd., itp. Jest tego bardzo dużo, sama na zlotach i spotkaniach nasłuchałam się tego od Was mnóstwo, a przecież nie z każdym z Was rozmawiałam. Opiszmy to wszystko, tak by po latach kiedy nawet i nas już nie będzie zostało po nim coś więcej niż jego twórczość, coś więcej niż biografie – nasze świadectwo. Opowiecmy wszystkim ile ten człowiek dla nas znaczył, utrwalmy zabawne anegdotki o tym jak do fanów czekających na Michaela pod hotelem wychodzi inna gwiazda, wspomnienia z koncertów i podróży jego śladem, wspomnienia ze spotkań z innymi fanami, historie o tym jak sami nimi zostaliśmy, opiszmy jak zmienił nasze życie i co dla nas znaczy jego muzyka, wszystko co wiąże się z nim i uważamy za ważne. Każdy z nas ma co najmniej jedną taką opowieść.

Wyobrażam sobie to tak, że po krótkiej charakterystyce danego fana, imieniu, nazwisku, miejscowości, ilości lat spędzonych na fanowaniu znajdowałaby się jego opowieść, a później kolejna i kolejna.

Teraz tylko Was pytam, czy podoba się Wam pomysł i chcecie wziąć w nim udział. Jeśli tylko wypowiecie się pozytywnie to ruszymy z organizacją, będzie trzeba znaleźć wydawnictwo, osoby, które będą zajmowały się zbieraniem historii od innych fanów, redagowaniem, poprawieniem i ułożeniem później tych puzzelków w jedno, rozreklamowaniem akcji itp.

Podoba Wam się taka forma złożenia Michaelowi hołdu?

EDIT:
Nawet nie wiecie jak bardzo Wasz zapał cieszy moje zbolałe serce. (Swoją drogą nigdy nie sądziłam, że będę mówić jak Michael, ale ostatnio wszystkim wciskam takie farmazony. To silniejsze ode mnie.)
Zasypujecie mnie masą pytań, na które często nie znam odpowiedzi, postaram się jednak w miarę możliwości i wyobraźni na nie odpowiedzieć ;-)
Dużo pytań jest o to, jak sobie wyobrażam całość, niektórzy proponują by wyznaczyć jakieś konkretne tematy, na które będziemy pisać. Ja jednak wolałabym tego uniknąć, nie chcę nikomu niczego narzucać. Aby jednak w książce nie było bałaganu i dało się ją czytać proponuję podzielić ją na rozdziały, np. wspomnienia z koncertów, wspomnienia ze zlotów, historie jak zostaliśmy fanami, itp. To zależy od tego co napiszecie. W danym rozdziale widzę masę puzzelków – pojedynczych historii. Opowieść każdego z nas poprzedzałyby krótkie informacje o autorze, myślę, że najlepiej klasycznie: imię, nazwisko, miejscowość, wiek czy ilość lat spędzonych na byciu fanem. Chcę, aby całość była zróżnicowana, by pokazać na jak różne sfery naszego życia Michael oddziaływał.

Inna sprawa, długość i forma tekstu. Myślę, że min. 1 strona A4 (Times New Roman 12) do max. 5 stron A4 na jedną historię będzie optymalnie. Natomiast ilość prac dowolna, można napisać, jedną, dwie, trzydzieści, z tym, że będzie to oznaczało, że nie każda zostanie opublikowana.
No i termin nadsyłania, uważam, że powinien był w miarę długi, aby każdy mógł wszystko dobrze przemyśleć, jeśli pisalibyśmy tylko na świeżo to zapewne wiele by nam uciekło. Na dzień dzisiejszy ustalam termin nadsyłania prac do 30 września 2009 z możliwością jego wydłużenia jeśli zaszłaby taka potrzeba. Na chwilę obecną założyłam konto mailowe fani.dla.mja@gmail.com i to jest to miejsce gdzie już można nadsyłać prace (dokument doc nazwany waszymi danymi w załączniku proszę). Pośpiech jednak nie koniecznie jest wskazany. Czy ten adres się zmieni? Nie wiem, póki co, to jest oficjalne miejsce gdzie nadsyłamy swoje prace. Prosiłabym, aby prace opatrzyć swoimi danymi, właśnie imieniem, nazwiskiem, wiekiem, ilością lat jako fan, czy też rokiem od którego fanujecie.
Jeśli natomiast chodzi o twórczość fanów to osobiście podchodzę do tego z lekkim strachem mając w pamięci „pewne bokserki”, ale, że już kolejna osoba tego chce o muszę się zgodzić. Można także nadsyłać zdjęcia ze zlotów, manifestacji, minizlotów, zdjęcia kolekcji, jeśli macie naprawdę imponujące. Wszystko przesyłajcie na powyższy adres email, dla porządku prosiłabym tylko, aby w temacie wspomnień wpisywać „wspomnienia”, w temacie twórczości wpisywać „twórczość fanów”, a temacie zdjęć wpisywać zdjęcia. Pojedyncze fotki dobrze byłoby krótko opisać, co przedstawiają, co lub kto jest na nich utrwalony, gdzie i kiedy zostały zrobione.

Teraz moim największym problemem jest kontakt z fanami z poza forum, a wiadomo, że jest ich cała masa i również mają mnóstwo ciekawych historii do opowiedzenia. Na koncercie Thriller Live w Poznaniu siedziałam obok starszych państwa, wspominali oni swoją historię związaną z piosenką Rock With You, chyba się przy niej poznali, czy jakoś tak. Nie specjalnie ich wtedy słuchałam i nawet byłam trochę zła, że mi przeszkadzają, a teraz chciałabym do nich dotrzeć i wysłuchać opowieści w całości. Jeśli więc macie jakieś pomysły na rozreklamowanie akcji tak, by potrzeć z nią do fanów z całej Polski to proszę, piszcie.

Jeśli macie jeszcze jakieś pytania lub sugestie, (a zapewne tak) to piszcie w tym wątku, odpowiadając tutaj odpowiem wszystkim, nie tylko jednej osobie, jak dzieje się na pw.

pzdr
loveMJPT
(wiadomość przeklejona ze strony 4, bo "niedoczytani" zaczynali robić bałagan ;-) )
Ostatnio zmieniony śr, 08 lip 2009, 12:23 przez KASIA, łącznie zmieniany 1 raz.
“Please, sir you would not understand,
What’s going on
Is magical, can’t you see
That some of us do more than dream”

„If Jesus Christ is going to save us from ourselves
How come peace, love and Michael are dead?”
Awatar użytkownika
Kasiaaa

Post autor: Kasiaaa »

Hmm bardzo ciekawy pomysł.
Chętnie się przyłączę i pomogę.
KASIA pisze:Wyobrażam sobie to tak, że po krótkiej charakterystyce danego fana, imieniu, nazwisku, miejscowości, ilości lat spędzonych na fanowaniu znajdowałaby się jego opowieść, a później kolejna i kolejna.
Taak, podoba mi się.
We can fly, you know. We just don’t know how to think the right thoughts and levitate ourselves off the ground.
Michael Jackson.

loveMJPT
Awatar użytkownika
Marie

Post autor: Marie »

Znakomity pomysł.
Chętnie się przyłącze
KrwawaMerry

Post autor: KrwawaMerry »

Marie pisze:Znakomity pomysł.
Chętnie się przyłącze
Ja też
...Na zawsze pozostaniesz w moim sercu Michael...;( [*][*]
Awatar użytkownika
viva201

Post autor: viva201 »

hmm..jestem za :) szczerze to też nad tym myslałam...można też dodać prace fanów itd...to byloby coś więcej...niż książka
Obrazek
Awatar użytkownika
Kasiaaa

Post autor: Kasiaaa »

viva201 pisze:hmm..jestem za :) szczerze to też nad tym myslałam...można też dodać prace fanów itd...to byloby coś więcej...niż książka
Tak, rysunki fanów, którzy by wyrazili chęć i zgodę dodać.
Btw, to i tak byłoby coś więcej niż książka.
We can fly, you know. We just don’t know how to think the right thoughts and levitate ourselves off the ground.
Michael Jackson.

loveMJPT
Awatar użytkownika
viva201

Post autor: viva201 »

Kasiaaa pisze:Tak, rysunki fanów, którzy by wyrazili chęć i zgodę dodać.
Btw, to i tak byłoby coś więcej niż książka.
tak wiem...xle napisałam...chodziło mi o to że tak czy tak, to bedzie coś wyjątkowego z pracami czy bez...
Obrazek
Awatar użytkownika
bittersweetlady

Post autor: bittersweetlady »

też mogę się do tego przyłączyć, napisać coś od siebie
Obrazek
Awatar użytkownika
Pretty Liberian Girl

Wspólna książka ?

Post autor: Pretty Liberian Girl »

Też się przyłączam ! Świetny pomysł.
I haven’t left you alone
There’s something about you, I stare in your eyes. And everything I’m looking for I seem to find. All this time away is killing me inside
I need your love in my life.

Billie Jean is waiting there for you <3.
maryska17

Post autor: maryska17 »

niech ludzi poznają NAS FANÓW i KRÓLA!

na pewno znajdziemy sponsora, który wyda książkę.

"Nasz Moonwalk- opowieść o Królu"
Gone Too Soon... We see again but not yet, not yet.... in the sky on the better side... I love You My King! Forever:*

I believe that we can change the world... this begun Michael The King Of Pop... help him...

FOREVER! Thank You My King!
Awatar użytkownika
insomniaof

Post autor: insomniaof »

ja rowniez moge sie dolaczyc
moje wspomnienia + rysunki
Obrazek
last.fm
"Cause Billie Jean is waiting there for you"
Awatar użytkownika
Final Cloud

Post autor: Final Cloud »

Ja również z wielką chęcią się przyłączę. Może nie jestem tak długo fanem Michaela (3 lata) jak niektórzy z Was ale wspomnień mam wiele. Chciałbym napisać o tym jak z dumą na twarzy chodziłem jako fan Michaela Jacksona.
Awatar użytkownika
derozje

Post autor: derozje »

Pewnie że się podoba! Bardzo chętnie się dołączę!
Bo gdy zabraknie wśród nas miłości,
Kto powie jak naprawdę trzeba żyć ?
Awatar użytkownika
mimi-yoshi

Post autor: mimi-yoshi »

Szkoda, że ja nie mogę ;<. Wstyd mi, że tak wyszło. Co, jeśli ktoś polubił Michaela w dzieciństwie, a na nowo pokochał jego utwory na kilka tygodni przed jego śmiercią? Co jeśli poczuł wtedy wielką, nieodwracalną stratę, pomyślał: "To za krótko, dlaczego? Dlaczego teraz, kiedy zaczęłam uwielbiać Ciebie i Twoją muzykę, kiedy ją zrozumiałam i poczułam. W końcu się do niej zbliżyłam. To nie może być tak. Dlaczego byłam taka głupia i niedojrzała?"

Wszystko było burzliwe i dziwne. Zazdroszczę Wam i podziwiam Was za te piękne, długoletnie wspomnienia i wciąż jest mi przykro, że z własnej winy takich nie mam.

MJ sprawił, że pokochałam jego muzykę, a w dzień śmierci Michaela pozwoliła mi ona podbudować się po dole, który bardzo mnie wówczas gnębił. Wiedziałam, że jeśli nie pojadę na "This is it", to stracę niewyobrażalną szansę.

Dlaczego na kilka tygodni przed śmiercią? Wciąż tego nie rozumiem. Powróciły nikłe wspomnienia z dzieciństwa i tak jakoś chęć posłuchania czegoś innego, wbrew wszystkiemu, dobrze znanego.

Przykro mi ;<, naprawdę. Wiem, że ktoś tu pisał na forum, iż jest fanem od 3 lat, ale kiedy 1 raz tu wszedł, zaczęła go nachodzić obawa, że może MJ' owi coś się stanie, że za krótko zna jego muzykę, ale wszystko ucichło, aż do 25 czerwca.

W takiej sytuacji jestem ja, z tym, że ja się nie bałam, a cieszyłam, że pokaże klasę- może po raz ostatni, ale w jakim stylu, ale nie pomyślałabym, że Michael odejdzie, bo był zawsze. Dla mnie zawsze.

Zawsze będę mieć do siebie żal.
Ostatnio zmieniony ndz, 28 cze 2009, 20:43 przez mimi-yoshi, łącznie zmieniany 1 raz.
Wyrzec słowo, by stwierdzić, że głos
Jest krzykiem i nikogo to nie obchodzi

R.W.
Awatar użytkownika
bittersweetlady

Post autor: bittersweetlady »

to, że znasz Jego piosenki, twórczość od niedawna nie znaczy, że nie możesz dołączyć się do utworzenia tej książki.
na pewno dzięki Niemu coś się w Tobie zmieniło, Jego piosenki czegoś Cię nauczyły, w czymś pomogły.

ja zaczęłam interesować się Michaelem trochę więcej niż 2 lata temu, może też nie mam zbyt wielu rzeczy do opowiedzenia, ale też chcę sie do tego przyłączyć, chcę być częścią tej książki, chcę dodać swoje 3 grosze.
Obrazek
ODPOWIEDZ