Cover P.Y.T.

Dział przeznaczony do prezentacji własnej twórczości: wierszy, rysunków i tym podobnych.
Awatar użytkownika
chrisbern

Cover P.Y.T.

Post autor: chrisbern »

Oto moje odreagowanie śmierci Michaela. Cover piosenki P.Y.T. z płyty Thriller.

http://www.jeanmicheljarre.pl/covers/ch ... ic/PYT.mp3

i klip na YouTube

http://www.youtube.com/watch?v=h1-ZNp-zUmw

Drugi po wokalu Jacksona filar tego numeru, to wg. mnie linia basowa grana w oryginale na Minimoogu przez Grega Philligenesa uznanego amerykańskiego klawiszowca. Najpierw nauczyłem się grać ten świetny bass i dorobiłem linie wokalu, gitarę, piano rhodesa i resztę. Mikrofon też był sporo w użyciu. :D
Mandey

Post autor: Mandey »

Rewelacyjnie to brzmi.
Jeśli będziesz w przyszłości robił coś Michaela zapodawaj śmiało.
Też jestem fanem pana, którego nazwisko masz w pierwszym linku.
Pozdrawiam.
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
Awatar użytkownika
hubertous

Post autor: hubertous »

Słyszę vocoder w użyciu był ;-) Dopracować leada syntezatorowego, by był grany w całości do rytmu oraz troche ściszyć partię nagraną przy użyciu vocodera, można użyć 2-3 barw leadów o różnym poziomie natężenia i z użyciem większej dawki efektów (inna barwy leadów niech będą ściszone i jedna z drugą powinny raz z lewym raz w prawym kanale się znajdować, naprzemiennie (dlatego mówię o 2-3 barwach, by umiejętnie je rozłożyć w panoramie i dodać świeżości). Rhodesy są ok, gitarka też i cała reszta myślę, że też ;-) Podoba mi się ta wersja. Na 2:15 trzeba dopracować trochę partię, myślę o innej barwie gitary.

Ogólnie daje 4+ w szkolnej skali ocen ;-) Czyli jest super. ;-)
Obrazek
Nie cytuj, póki cytowanego tekstu nie zrozumiesz. Nie ma czegoś takiego jak niemyślenie. Jednak często kierujemy swoje myśli w niewłaściwe strony.
Gone Too Soon

Post autor: Gone Too Soon »

Świetnie to wyszło. Podziwaim:)
Like a comet
Blazing 'cross the evening sky
Gone too soon

Like a rainbow
Fading in the twinkling of an eye
Gone too soon
Awatar użytkownika
chrisbern

hubertous pisze: Dopracować leada syntezatorowego, by był grany w całości do rytmu oraz troche ściszyć partię nagraną przy użyciu vocodera, można użyć 2-3 barw leadów o różnym poziomie natężenia
Lead grający vokal raczej nie bedzie rytmicznie zmieniany, bo to mogłoby go pozbawić życia, ale co do użycia dodatkowo innych leadów, to się zgodzę i tez o tym myślałem. Na pewno w przejściu "na, na, na" mocniejszy by się przydał i wokalne ozdobniczki może zagram na czymś innym. :) Co do gitary na 2:15, to jest to sama gitara, co w całości tylko, ze włączyłem tam przester i myślę, OK jest.
Milo mi, ze się Wam podoba.

Widze Hubertus, ze chyba tez muzykiem jesteś? Sa tu jeszcze na forum muzycy? Myślałem o projekcie coverowym "Tribute to Michael Jackson", ale jakoś nikt się tematem nie zainteresował dotąd.
Awatar użytkownika
hubertous

chrisbern pisze:Widze Hubertus, ze chyba tez muzykiem jesteś?
Tak:) Co do tego projektu to mogę zaśpiewać całe Human Nature lub Cry, albo You Are Not Alone, lecz na pewno nie można liczyć na to, że wyciągnę "You're always in my heaaaart" ;-) . W innych utworach mogę śpiewać zwrotki, np. w Billie Jean, tak więc musiałbym konkretnie wiedzieć co zaśpiewać, bo wszystko nagrywać nie mam czasu niestety.

Co do grania to na instrumentach klawiszowych gram od 8 lat, ale nadal mam naprawdę wiele do nauki w tej materii. ;-)
Obrazek
Nie cytuj, póki cytowanego tekstu nie zrozumiesz. Nie ma czegoś takiego jak niemyślenie. Jednak często kierujemy swoje myśli w niewłaściwe strony.
Awatar użytkownika
chrisbern

Human Nature, to świetny pomysł bym się za ten piękny utwór wziął :). Dzisiaj zrobilem tez juz do polowy "I Wann Startin Something",co akurat trudne nie jest bo to bardzo sekwencyjne jest. Po zrobieniu 8 taktów już jest niemal tylko układanie klocków :)
Masz możliwość nagrania wokalu w dobrej jakości albo choć w miarę niezlej?
Awatar użytkownika
hubertous

Mam Shure SM-58, mikser Yamaha MG16/4 i interfejs Edirol UA-25, nagram na sucho bez dodawania ani kompresji ani pogłosu, po prostu bez jakichkolwiek efektów żeby można to potem indywidualnie dopasować do reszty itd. ;-) Pomieszczenie za bardzo zaadaptowanie do nagrań nie jest, ponieważ używam mikrofonu w większości do prób, ale nie powinno być tragedii ;-) To nagram Human Nature w przeciągu kilku dni ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika
chrisbern

Extra! A już zaczynam cover podkładu :)
ODPOWIEDZ