Who Is It
Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil
Tak jest napisane na Neverland Valley: It was reported that, due to lack of time, Michael Jackson impersonator E'Casanova was also featured in the video clip. [Click here to see a picture of E'Casanova as Michael Jackson].THRILLER wrote:Ecasanova naprawdę zastępował MJa w kręceniu teledysku do Who Is It?
Re: Sobowtór
Nie słyszałam o tym ale...
... skoro był niezadowolony, to dlaczego pozwolił?gorzi14 wrote:I wiem jeszcze że sam Jackson nie był z tego za bardzo zadowolony!
Ja czytałam i słyszałam takie coś, że planowo clip miał być nakręcony jednego dnia. Ale ze względów jakichś tam, przedłużył się do dnia drugiego, ale MJ musiał w tym dniu być w innym miejscu i nie mógł sam wziąć udziału w kręceniu tego clipu do końca, więc dlatego poproszono Casanovę (czy kogoś), o to aby go zastąpił. Casanova pojawia się w kilku ujęciach. m.in na tym powyższym zdjęciu i np. w ujęciu kiedy "Michael" idzie w stronę helikoptera.gorzi14 wrote:Pozwolił bo nie miał wyjścia. Wynikło to z konfliktów związanych z wytwórnią.

Historia teledysku i singla "Who is it" była strasznie skomplikowana, rzeczywiście już wtedy Sony trochę namieszało ;) Pozwolę sobie skopiować jeszcze raz tekst z Neverland Valley :]gorzi14 wrote:Pozwolił bo nie miał wyjścia. Wynikło to z konfliktów związanych z wytwórnią.
The World première of the video clip took place on July 13, 1992 on BBC2's "Def II" during the Michael Jackson Special.
On July 14, 1992 the video clip is withdrawn by Michael because he is said to be unhappy with the editing and angry about its early release. The video is later re-released in a re-edited version.
The video clip was not released in the U.S.A..
On March 31, 1993 following Michael's a cappella rendition of "Who Is It" during the Oprah interview, US radio stations are swamped with requests for the single. Sony react quickly and decide to release "Who Is It" instead of "Give In To Me" as the next single. In order to increase public interest in the song, Sony, in collaboration with MTV, devise a competition whereby entrants are to create a video to Michael's "Who Is It".
In May 1993 the accompanying video premièred in the U.S.A. It is a compilation of earlier video clips. The European version of the video is available in the US only on "Dangerous: The Short Films".
The video clip is starring Michael Jackson.
On June 26-27, 1993 "My weekend with Michael", the culmination of the contest in which MTV viewers were invited to make their own videos for Michael's latest single "Who Is It", is broadcast in the U.S.A. Michael picks the winner from three finalists, who are invited to spend a weekend at Neverland Valley.
To moim zdaniem bardzo fajne video, choc moze rozmachem daleko mu do innych produkcji z okresu Dangerous. MJ pojawia sie na klipie, choc w niektorych ujeciach jest zastapiony przez E'Casa- czyli swojego sobowtora. Klip przedstawia faceta rozpaczajacego z powodu kobiety - luksusowej prostytutki, ktora wystawila go do wiatru/ zagrala mu na uczuciach/ rozczarowala go swoja profesja. Biedak postanawia uciec jak najdalej od tego, co ich laczy. Scigany w ostatnich scenach przez swoja kochanke znika jednak na dobre z jej zycia.
To jeden z moich ulubionych klipow btw...
http://www.youtube.com/watch?v=Tlqbv-G0tQo
To jeden z moich ulubionych klipow btw...
http://www.youtube.com/watch?v=Tlqbv-G0tQo
Nie wiem dlaczego, ale zawsze mam wrażenie, że ten samolot to nie samolot, a limuzyna. No mniejsza.thewiz wrote:
W scenie w samolociei chyba ( tego juz nie wiem , zgaduje) w scenach, gdzie sa ujecia od tylu.
A jestes pewna, że to E`Cas? I jeśli jestes pewna to skad jesteś tego pewna?
W sumie jakoś przeżyję bez tej wiedzy, ale nigdy nie byłam pewna, Michael li to czy nie... To może wreszcie się ta zagadka rozwiąże...
MJowitku, nie jestem pewna
W sumie to ja wogole rzadko jestem czegos pewna. A bardziej powaznie to informacja ta od wielu lat krazy miedzy fanami. Teraz juz nie pamietam nicka tej osoby, od ktorej to uslyszalam.... ona pisala na KOP Disc i zawsze podawala bardzo rzetelne informacje. Cos w postaci insidera. Za Chiny nie pamietam jej nicka, bo od wiekow na KOP Disc nie zagladalam. Cos z rose..... mniejsza o wieksze. Informacje ta podala osoba, ktora zawsze dysponowala bardzo rzetelna wiedza. Czy to prawda na 100%? Coz, ja po prostu w to uwierzylam. MJa malo jest w klipie, a w drugiej Jego czesci prawie wogole. Pewnie nie mial czasu dokrecic kilka scen i stad E'Cas 

Ja też słyszałam, a raczej czytałam dawno temu (okolice 1993 r.) w jakiejś gazecie typu Bravo
, że podczas drugiego dnia kręcenia video do "Who is It" prawdziwego Michaela zastąpił sobowtór. Videoclip ten kręcono przez dwa dni. Michael na planie mógł pojawić się tylko pierwszego dnia, gdyż dzień później musiał gdzieś wyjechać, miał zaplanowane jakieś ważne spotkanie w zupełnie innym miejscu (nie pamiętam dokładnie, w każdym razie coś w tym stylu). Wpadł więc na pomysł, aby w scenach, które dokręcano dnia drugiego zastapił go sobowtór, właśnie Casanova. Casanova pojawia się w teledysku w momencie kiedy "Michael" idzie w płaszczu w stronę helikoptera, później jak w nim siedzi i gdy jest ujęcie "leżącego MJ'a" w samolocie.

Jakieś pół godziny temu sobie chwilę na myspace porozmawiałam z E'CASem i przy okazji zapytałam go wreszcie o jego granie w teledyskach MJ'a. Przyznał się bez bicia :], że zastąpił MJ'a. Tak w skrócie. On dubluje MJ'a w clipie Who is It ale gra też w Remember The Time (Michael osobiście zaprosił go do występu w obu clipach).
Tej naszej pogawędki: taki krótki fragment dot. tejże sprawy.
----------------- Original Message -----------------
From: E'CAS..
Date: Nov 22 2006 9:26 PM
Subject: RE: RE: No Subject
i forget the year
remember the time and who is it
From: yola
Date: Nov 22 2006 9:30 PM
Subject: RE: RE: RE: No Subject
1992!!
you double Michael in these two music videos?
Date: Nov 22 2006 9:35 PM
Subject: RE: RE: RE: RE: No Subject
thanks.
yes I did that.
Tej naszej pogawędki: taki krótki fragment dot. tejże sprawy.
Date: Nov 22 2006 9:26 PM
Subject: RE: RE: No Subject
i forget the year
remember the time and who is it
From: yola
Date: Nov 22 2006 9:30 PM
Subject: RE: RE: RE: No Subject
1992!!
you double Michael in these two music videos?
Date: Nov 22 2006 9:35 PM
Subject: RE: RE: RE: RE: No Subject
thanks.
yes I did that.