Przezwisko Jacko - w pelnej wersji Wacko Jacko - bylo wytworem brytyjskich tabloidow. Gazety zaczely nazywac Michaela w ten sposob, przypisujac jego zyciu szereg wysnutych z palca plotek. Z czasem prasie udalo sie przykleic to przezwisko do Michaela na stale. Jednak ze wzgledu na fakt, ze nazywano go tak w prasie brukowej, ktora nigdy nie byla w stosunku do MJa - mowiac lagodnie -zbyt mila, nazwanie MJa przez osobe nazywajacego sie fanem w ten sposob budzi niesmak.
Obejrzyjcie wywiad przeprowadzony przez Barbare Walters w 1997 roku. Nota bene MJ mowi w tym wywiadzie bardzo duzo o mediach...
Link do wywiadu:
http://www.youtube.com/watch?v=CRV_zpRiyqc
Michael zaczyna mowic o przezwisku Jacko w 4.49 minucie.
Polecam przyjrzenie sie mimice twarzy MJa i bolu, jaki sprawia mu powiedzenie "Jacko".
Pozwolilam sobie napisac te slowa:
You should not say he's an animal!
You should not say he's Jacko!
I am not a Jacko!
I am Jackson!
Nie powinniscie mowic, ze jest zwierzeciem!
Nie powinniscie mowic, ze to Jacko!
Nie jestem Jacko!
Nazywam sie Jackson!
W dalszej czesci Barbara Walters pyta:
How do you feel when they call you Wacko Jacko?
Jak sie czujesz gdy nazywaja Cie Wacko Jacko?
I MJ odpowiada:
"Yeah, Wacko Jacko, where does that come from?
Some English tabloid...
I have a heart and I have feelings.
And I feel that when you do that to me.
It's not nice.
Don't do it.
I am not a Wacko."
"Tak, Wacko Jacko, skad to sie wzielo?
Z jakiegos angielskiego brukowca...
Mam serce i uczucia.
I boli mnie, kiedy mi to robicie.
To nie jest mile.
Nie robcie tego.
Nie jestem Wacko."
Rozumiem, ze czesc z Was po prostu o tym nie wiedziala, dlatego pozwolilam sobie napisac Jego slowa czarno na bialym. Uszanujcie i przestancie nazywac go Jacko.
Przyjaciele nazywali MJa Applehead lub Mike, czasem po prostu mowili na niego MJ, Quincy z kolei wymyslil dla Michaela przezwisko Smelly.
Wiele osob pewnie zastanawia sie, co znaczy Applehead? Jablkoglowy?
Sa co prawda psy chihuahua, ktore ze wzgledu na ksztalt glowy sa nazywane applehead chihuahua, ale watpie by ten przydomek w stosunku do MJa pil do ksztaltu jego czaszki

Niech i tak zostanie