Brak miejsca spowodowało pisanie postów. Przecież właśnie to one zajmują miejsce. Do tej pory można sobie obejrzeć pierwszy post na tym forum. Gdy była wyszukiwarka, każdy post zajmował 3 razy więcej miejsca, no i zabrakło go w końcu.
Mi się wydaje, że skoro serwer jest opłacony, a kasa z tych reklam jest, to na razie nie mamy o czym dyskutować. Teraz to wygląda jak dzielenie skóry na niedźwiedziu.
Transfer danych
Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, kaem, @neta, anialim, Mariurzka, Mafia
BigBoy (chłopak, o którym piszesz) nie oferuje nam żadnych pieniędzy za umieszczenie reklamy... Archi - czuytaj uważniej... wprowadzasz zamęt.Archi pisze:Ja nie rozumiem tylko jednego. Chłopak chce aby na forum była zamieszczona poprostu jeszce jedna reklama.(jeżeli nie to proszę o poprawienie) skoro z nich są piniądze to jeszce więcej piniędzy chyba nikomu nie zaszkodziła.
Ale skoro szkodzi to niech nie będzie.
Buszmen wypowiedział się krótko i rzeczowo i jasno - serwer teraz jest, pieniążki w naszej skarnocne są i jeśli zmieniliście zdanie i uznacie, że warto je zainwestować w szukajkę to nie ma problemu na teraz, a poza tym jak mówiłem, jest szansa, iż z reklam serwowanych przez Google będzie może całość, albo i większość kasy za serwer - trudno mi przewidzieć jak to będzie dalej, ale na razie zapowiada się dobrze.
Archi, że znasz podstawy tworzenia stron w html'u nie znaczy, że wiesz wszystko, o czym się przekonasz jak będziesz coś próbował. Wykupuje się zawsze określone ilością MB miejsce na serwerze, miejsce na ftp (czyli na pliki) i na bazę danych. Jest ono jakoś zawsze ograniczone. Gdy zbraknie ci miejsca, możesz wtedy dokupić za dodatkową kaskę więcej np. miejsca w bazie danych dla forum. Tak też się stało, że piszemy już często po ponad 100 postów na dobe, to baza danych się zapchała, a że 2/3 miejsca w niej zajmuje zawsze wyszukiwarka sama, to zgodnie stwierdziliśmy (pytałem się -> zapraszam do tematu wyszukiwarka), że właściwie to tak ona nam nie jest potrzebna.Archi pisze:Po pierwsze to skoro wszystk ojest opłacone to skąd nagły brak miejsca, o którym sam apelowałeś.
Coś jeszcze trzeba wyjaśnić?
...
Logo mogło by być w prawym górnym rogu... mniej więcej szerokość 150, sądzę że to nie jest dużo...Majkel pisze:
Co do logo... wczesniej mowa byla o górze tylko i wylacznie, a teraz Ty mowisz o dole. Znaczna roznica jak dla mnie. Logo na forum czy także na stronie?
Skrzynki mailowe nie ma problemu... ;)Majkel pisze: Co nam potrzeba: 3 skrzynki emailowe, 40 MB bazy danych MySQL, min. 30 MB ftp, transfer 10 GB/m-c. BigBoy może(-sz) to zapewnić? Jaki jest uptime serwera? Z praktyki obawiam się też serwerów stojących w USA, tak jak tu w Dallas (Texas). Nie mylę się?
SQL może być nawet 100MB i więcej ;)
FTP patrz SQL... ;)
Trasnfer także nie ma problemu... Nasze strony, a głównie games.pl ciągną około 150GB/m-c... z wykupionych 300GB/m-c... więc te 10GB nam w niczym nie będzie przeszkadzać... ;)
Nie wiem niestety jaki jest Uptime servera (nie mamy monitoringu ;) )... Ale w ciągu miesiąca zdażają się może 1 lub 2 kilkuminutowa przerwy... przez resztę czasu wszystko działa jak należy... Zresztą trochę by to było bez sensu żeby strona padała po dziesięć razy dziennie... nie moglibyśmy sobie na coś takiego pozwolić przy obecnej liczbie odwiedzających...
Nie rozmyślę się na pewno...!! Ale proponuję teraz trochę poczekać... games.pl rozrasta się w takim tempie, że już wkrótce przeskoczymy na server dedykowany... I żeby nie było konieczności ponownych przenosin... warto poczekać z ewentualną przeprowadzką do października kiedy to najprawdopodobniej dedyk będzie pod naszą opieką...Majkel pisze: Nie chcialbym tez sytuacji, że kolega moze po miesiacu sie rozmyslic... ale jak mówię jestem wdzięczny za propozycję, ale serwer teraz mamy do czerwca 2006 i chyba jest z nim wszystko w porządku, czyż nie?
Dziękuję za uwagę i pozdrawiam... ;)