Książki Michaela i o Michaelu

O Michaelu rozmowy luźne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Awatar użytkownika
editt

Post autor: editt »

Kupiłam dziś książkę Czesława Czaplińskiego o Michael'u. Nie czytała jeszcze, ale jest dużo pięknych zdjęc. Dwa fragmenty wpadły mi w oko od razu:
"Byłem sześc razy w podróży dookoła świata, ale krajem, który mnie najbardziej wzruszył, jest Polska"
oraz
"Kocham Polskę i chciałbym tu mieszkac. Tutaj jest tyle miłości"

To takie piękne, takie wzruszające...
Gdyby dano Mu zrealizowac projekty, które miały w naszym kraju powstac, to kto wie czy by tu nie zamieszkał....

Czy ta książka może byc warta kupienia? http://www.allegro.pl/item688178205_mic ... iazka.html
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
MJackson

Post autor: MJackson »

Jako książka to ta wg mnie jest najlepsza ale polecam też Michael Jackson Życie i śmierć króla popu http://www.empik.com/michael-jackson-zy ... 12590016,p
Która ukaże się w sklepach empik 29.07
(stwierdzam że będzie dobra po fragmencie który był dostępny do przeczytania na jakiejś stronie)
ObrazekObrazek
thewiz

Post autor: thewiz »

suski pisze:Okej, bardzo dziękuję, słyszałam o tej książce i już się na nią czaję:)

Aha, i zastanawiam się jeszcze nad The Visual Documentary autorstwa Adriana Granta, bo gdzieś wyczytałam, że to też jest niezłe... No ale tego nie ma na rynku przynajmniej z tego co widzę.
To jedna z najlepszych pozycji o Michaelu na rynku. Bardzo rzetelna, skupia się tylko na twórczej stronie życia MJa. Nie jest to beletrystyka lecz album ze zdjęciami z chronologicznie ułożonymi wydarzeniami z (tylko zawodowego) życia MJa. Warte pieniędzy, które trzeba za tę ksiązkę dać.
ZAQ84

Post autor: ZAQ84 »

Książki, z którymi warto się zapoznać:
1. Moonwalk - tak na początek autobiografia Michaela
2. I Love You, Poland - album z wizyty MJ'a w Polsce
3. Dancing The Dream - zbiór poezji Michaela (j. ang)
4. MJ Conspiracy - o procesie (j. ang)
5. The Visual Documentary - kalendarium kariery (j. ang)

Co do "Michael Jackson Życie i śmierć króla popu" byłbym ostrożny, bo autorem jest Kevin J. Fox, który popełnił przecież "Sekrety raju utraconego" :-/
Lepsze już chyba będzie "Michael Jackson 1958-2009. Życie Legendy", tyle że to album, tekstu może być malutko...
ZAQ
Awatar użytkownika
Solange

Post autor: Solange »

ZAQ84 pisze:Lepsze już chyba będzie "Michael Jackson 1958-2009. Życie Legendy", tyle że to album, tekstu może być malutko...
Tekstu jak na album jest całkiem sporo. Dodatkowo w ramkach umieszczono m.in. informacje o albumach (tracklisty itp.), o rodzinie, jest setlista z trasy Bad, wybrana dyskografia z uwzględnieniem miejsc na listach przebojów - takie małe ABC fana. Niestety część zdjęć pozostawia wiele do życzenia, jeśli chodzi o jakość. Poza tym podzas samego tylko kartkowania rzuciło mi się w oczy: "1 i 9 lipca 2009 roku nakręcił w Los Angeles nowy teledysk (...) (sic!)". Mimo to uważam, że warto mieć to wydawnictwo jako swoistą, momentami całkiem przyjemną wizualnie pamiątkę.
Obrazek
Fill my heart with song and let me sing for ever more. You are all I long for all I worship and adore. In other words, please be true. In other words I...
Unforgettable, that's what you are.
Awatar użytkownika
Who Is It

Post autor: Who Is It »

Dziś kupiłam trzy książki (bo wszystkie trzy były w empiku).

1) Michael Jackson 1958-2009. Życie Legendy" - naprawde warto kupić, dużo zdjęć, całkiem dużo tekstu, cała kariera MJ opisana, uwzględniając wszystkie najważniejsze fakty, chronologię wydarzeń -pomimo błędów , o których wspomniaiła Solange - (ja dostrzegłam jeszcze błąd na s. 11, gdzie opisano zdjęcie Michaela "na scenie podczas trasy Bad w 1987r" - podczas gdy zdjęcie przedstawia Michaela w pamiętnym złotym stoju -kosmicznej zbroi - w rakiecie, czyli podczas trasy HIstory). Być może są jeszcze jakieś błędy, mimo tego uważam, że książka warta posiadania.

2) Michael Jackson "I love you Poland" - to zapis drugiej wizyty MJ w Polsce w 1997 r - ładne zdjęcia dużego formatu, wpomnienia Cz. Czaplińskiego, np "Im dłużej na niego patrzyłem, tym więcej dostrzegałem sympatycznych cech. Żadnego gwiazdorstwa, czasem robił wrażenie wręcz nieśmiałego.... uświadomiłem sobie, że obraz gwiazdy kreowany przez media zwykle nijak przystaje do rzeczywistości". Sa m.in. zdjęcia jak MJ ogląda pałac w Wilanowie. Rozmowa z Prof. Kwiatkowskim i jego wspomnienia. Sa zdjęcia ze szpitala onkologicznego -odwiedziny dzieci - MJ zawsze uśmiechnięty, przejęty. Jest także rozmowa z Waldemarem Dąbrowskim (który w 1997 r był dyrektorem ds.Inwestycji Zagranicznych i towarzyszł MJ podczas pobytu w Polsce. Książka wzruszająca i warta zakupu, tym bardziej że cena niewielka (19.90 zł). Naprawdę przyjemnie się ją czytało.

3)Michael Jackson "Życie i śmierć króla popu" K. J. Fox
ZAQ84 pisze: Co do "Michael Jackson Życie i śmierć króla popu" byłbym ostrożny, bo autorem jest Kevin J. Fox, który popełnił przecież "Sekrety raju utraconego" :-/
Lepsze już chyba będzie "Michael Jackson 1958-2009. Życie Legendy", tyle że to album, tekstu może być malutko...
Zgadzam się, bądźcie ostrożni. Książka jest zwyczajnym powtórzeniem treści "Sekrety raju utraconego" - całe 150 stron to powtórka (rozdziały wprost przekopiowane, z niewielkimi zmianami słownymi (począwszy od rozdziału "Rodzina", poprzez rozdziały "Amator", "Motown", "Duży i mały ekran", Dancing Machine, czyli przemiany wizerunku", "Neverland" -ciut nawet skrócone w tym wydaniu, dalej "Molestator", "Lisa Marie", trochę zmieniono rozdział "Jacko" i dodano trzy nowe rozdziały: "Niezwyciężony", "Oskarżony Michael Jackson", i ..."Monstrum" - liczące razem 50 stron. Już same tytuły rozdziałów odpychające.. Podsumowując jest to ta sama książka co "Sekrety raju.." z dodatkiem 3 rozdziałów, aha i jeszcze Dyskografii. Moim zdaniem nie warto.
thewiz

Post autor: thewiz »

Moonwalk nie mial w Polsce reedycji od 1996 roku i mozna zakupic te pozycje najwyzej na Allegro. Osobiscie polecam wersje z 1991 roku, ma lepsze tlumaczenie.

Zycie Legendy jest warte swojej ceny ze wzgledu na format oraz zdjecia. Nie sa to moze najbardziej wyszukane fotografie, ale zawsze milo miec taki album. Bledy sa, ale nie raza bo autor staral sie oddac MJa uczciwie. Boli, ze album zostal przygotowany na powrot This is it, o czym swiadczy zdjecie na okladce i jej kolorystyka.

Ksiazke Kevina J.Foxa kupilam, ale spodziewam sie po prostu przecietnej ksiazki z elementami fantastyczno sensacyjnymi. Sekrety Raju wcale nie byly taka tragedia w porownaniu do Superstar Andersena i moj stosunek do tej pozycji byl zawsze neutralny.
Awatar użytkownika
dzina

Post autor: dzina »

Michael Jackson: The Visual Documentary by Adrian Grant - NEW EDITION

Obrazek

Jeszcze nie jest w sprzedaży ale można już ją zamówić na amazonie (pre order).
Nie muszę, chyba przypominać, że ta książka jest obowiązkowa dla każdego fana. ;)
Cena za sztukę 13.97$ plus 7.98$ wysyłka (Standard International Shipping), razem daje około 66 złoty. Naprawdę przyzwoita cena jak na takie wydawnictwo.
http://www.amazon.co.uk/Michael-Jackson ... 095&sr=8-1

Tak przy okazji zachęcam też do książki Michael Jackson Conspiracy by Aphrodite Jones
Koszt na amazonie 17.13$ plus wysyłka 7.98$ razem 75 złoty.

http://www.amazon.com/Michael-Jackson-C ... 239&sr=8-1

Taniej niż jakby się zamawiało w empiku przez stronę. Tam koszt całkowity to 95 złoty.

http://www.empik.com/michael-jackson-co ... ,2904911,p
Awatar użytkownika
dzina

Post autor: dzina »

Terminator pisze:
A nie przypadkiem £? ;-) Wtedy cena wynosi wraz z przesyłką nieco ponad 100 PLN, co nie zmienia faktu, że i tak warto mieć to w swoich zbiorach.
Ja już swoje zamówienie złożyłem :-)
Rzeczywiście funty nie dolary. Mój błąd. Dzięki za sprostowanie. :)

EDIT

Czyżby nowe wydanie Dancing The Dream???

Obrazek

http://www.amazon.co.uk/Dancing-Dream-M ... 928&sr=8-1
Tak nagle i już dostępne? Ktoś coś wie więcej?
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

dzina pisze:Czyżby nowe wydanie Dancing The Dream???

http://www.amazon.co.uk/Dancing-Dream-M ... 928&sr=8-1
Tak nagle i już dostępne? Ktoś coś wie więcej?

Kod: Zaznacz cały

Product Description
This is reissue of Michael Jackson's second book, first published in 1992. 'People ask me how I make music. I tell them I just step into it. It's like stepping into a river and joining the flow. Every moment in the river has its song. So, I stay in the moment and listen' - Michael Jackson (1958 - 2009). "Dancing the Dream" is one man's hauntingly beautiful, provocatively personal view of the world around us, and the universe within each of us. Whether his prose and poetry focused on creativity, the people that surrounded him, or the plight of the noble elephant, his observations and concerns all illustrated his belief that trust, love and faith are the foundation stones for a life well lived. Containing Michael Jackson's personal writings and over one hundred glorious photographs, drawings, and paintings from his own collection, this book is a must have for all fans of an incredible, inspiring man who died as he lived - dancing his dream. This title is suitable for millions of Michael Jackson fans.
Wychodzi na to że tak.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
*LiberianGirl*

"Michael Jackson 1958-2009. Życie Legendy"

Post autor: *LiberianGirl* »

Cześć,
Śledzę już jakiś czas Wasze forum i wiem, że informujecie się wzajemnie o wszelkich newsach dotyczący naszego Idola. Nie chcąc dublować tematów, przejrzałam tematy postów i wydaje mi się, że jeszcze nikt jeszcze nie pisał o książce, którą chcę Wam polecić.
Otóż dnia 23 lipca miała miejsce premiera książki o życiu Michaela Jacksona Pt. ‘Michael Jackson 1958-2009. Życie Legendy.’. Autorem tego niemal 200 stronicowego albumu jest Michael Heatley. Znajdziecie tutaj mnóstwo rozmaitych zdjęć Jacko, wiele ciekawostek dotyczących Jego życia, opis wszystkich albumów i daty premier singli oraz informacje jakie utwory gościły na pierwszych miejscach list przebojów. Ja jeszcze nie czytałam książki, jedynie ją przejrzałam, ale wydaje się, że to fajne podsumowanie osiągnięć naszego Króla.

Oto okładka:
Obrazek
[*] FOREVER MICHAEL [*]
Awatar użytkownika
ghost_ola

Post autor: ghost_ola »

Ja chciałam się zapytać o "Magic and Madness". W tym wątku przeczytałam, że pierwsze wydanie lepsze, niż drugie i następne, bo cieplej traktuje MJ, a ostatnie to w ogóle jakieś okrojone. O co dokładnie chodzi z tymi różnicami między wydaniami?
Najchętniej zaopatrzyłabym się w najnowsze, ale jeśli ma być gorsze od wcześniejszych to może lepiej jednak pierwsze... Nie moge się zdecydować...

A w ogóle to ile było tych wydań? trzy? 1991, 2004, 2009?
Awatar użytkownika
dreamer

Post autor: dreamer »

Ostatnio wpadła mi w ręce książka Iana Halperina "Michael Jackson - Unmasked". Jest po angielsku,a ja kuleję z tym językiem jednak z tego co wiem to jest tam napisane,że MJ m.in. był gejem,że miał jakąś genetyczną chorobę płuc,a gdy wystawił Prince'a za barierkę był naćpany ;p
Ciekawe... Najwyżej będę siedzieć ze słownikiem xD
Awatar użytkownika
endka

Post autor: endka »

bardzo przepraszam, jeśli się powtarzam znalezione w necie po angielsku:

http://pdfdatabase.com/index.php?q=mich ... filetype=0

http://www.pdfee.com/michael-jackson-superstar.html

pozdrawiam:)
"Don't say UH-OH! Vampires do NOT say UH-OH!"
Awatar użytkownika
osica74

Post autor: osica74 »

Znalazłam coś co mnie zaciekawiło więc zamieszczam. Jeżeli ktoś wie coś o tej pozycji to dajcie cynk

My World - The Official Photobook 1

Opis książki: My World - The Official Photobook 1
Michael Jacksons offizielles Fotobuch ist eine imposante Retrospektive der einzigartigen Karriere des King of Pop in Bildern und persönlichen Texten. In seiner ersten Buch-Veröffentlichung seit 14 Jahren, gibt Jackson erstmals einen Einblick in sein privates Foto-Archiv. "My World" (dt.: "Meine Welt") enthält über 40 verschiedene Hochglanz-Fotografien des Weltstars von 1980 bis 2006. Darüberhinaus gewährt der "Künstler des Jahrhunderts" (2002 American Music Awards, MTV Video Music Awards) auch erstmals Zugang zu seinen genialen kreativen Arbeiten, in dem er seine hand-geschriebenen Songtexte zu Billie Jean, Bad, Black or White und Smooth criminal in Auszügen abdrucken ließ.

Przetłumaczcie bardzo proszę japrosic
"Nie stój nad mym grobem i nie szlochaj. Nie ma mnie tam, nie śpię. Jestem tysiącem podmuchów wiatru. Jestem diamentowym iskrzeniem się śniegu. Nie stój nad mym grobem i nie płacz. Nie ma mnie tam, nie umarłem".
http://www.fan.pl/muzyka/WC726WPC
ODPOWIEDZ