Płyta upamiętniająca Michaela Jacksona w Warszawie

O Michaelu rozmowy luźne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Ewa78

Post autor: Ewa78 »

Ewa78 pisze:Osoba, która nie sporządziła wykazu budynków to kolega jednego z forumowiczów. Moje kontakty są pewne.

Jeśli chodzi o koszty to potrzebujemy ok. 1500 zł na wyrycie napisu i postaci MJ. Jeśli uzbieramy więcej, to przeznaczymy to na opiekę nad tablicą: świeże kwiaty, znicze, sprzątanie....

Obecnie na koncie mamy 2 wpłaty, 14 zł i 20 zł. :-)
Napisałam wyraźnie co będzie z nadwyżką pieniędzy. Poza tym reszty nie będę komentować, nie mam na to siły i nerwów. :mlotek:

Zdam Wam relację ze spotkania z Kasią, na który przedstawimy Jej cały projekt.

Z mojej strony są 2 propozycje:

1. to wstęp z "Heal the world" a pod nim refren.
2. Wybrany przez Komitet fragment "Man in the mirror".
Michael forever in my heart (*)
sisisi

Post autor: sisisi »

Ewa78 pisze:Napisałam wyraźnie co będzie z nadwyżką pieniędzy. Poza tym reszty nie będę komentować, nie mam na to siły i nerwów. :mlotek:
Czyli nie wiadomo gdzie ma to być i za ile. Mamy tylko słowne zapewnienia, że kontakty tej Pani są pewne :happy:
Dodatkowo, nie jesteśmy warci by dostać odpowiedź na nasze pytania, ciekawe podejście :happy:
Pytanie jeszcze po co ma być nadwyżka pieniędzy? Ktoś daje na płytę (coś stałego) czy na kwiaty i znicze (na parę dni).

A i przyszło mi do głowy jeszcze jedno pytanie, kto ma wykonać tą tablicę?
Awatar użytkownika
Lika

Post autor: Lika »

Ewa78 pisze: Z mojej strony są 2 propozycje:

1. to wstęp z "Heal the world" a pod nim refren.
2. Wybrany przez Komitet fragment "Man in the mirror".
Bardzo dobre propozycje, jestem za wyborem którejś z tych opcji :-)
Ewa78 pisze: Co do pomnika w Gary, to jest właśnie na nim wyryty tekst HTW.
Według info. zawartych w tym temacie z tyłu jest tekst Gone Too Soon :) O Heal The World nic nie wiem, ale możliwe że słowa piosenki są na przedniej stronie płyty. Osobiście słyszałam tylko o GTS.

Poza tym kompletnie nie podoba mi się coraz bardziej napięta atmosfera w tym wątku... :mlotek:
Ludzie przystopujcie trochę!
Przecież wiadomo, że sprawa na dniach się wyklaruje. Będzie pozwolenie, projekt i kosztorys. Innej możliwości nie widzę.
Już dawno bym się zniechęciła na miejscu Ewy - czytając to wszystko... :-/
"Słodki ptaku, moja duszo, twoje milczenie jest tak cenne.
Ile czasu minie zanim świat usłyszy twą pieśń w mojej?
Oh, to jest dzień, na który czekam!"

- Michael Jackson
Awatar użytkownika
Mental

Post autor: Mental »

Ja również przychylam się do opinii, że na tablicy powinien zostać wyryty refren z 'Heal The World'.

Przy okazji chciałem poruszyć taką kwestię - zapewne wiele osób słyszało - a jeśli nie to właśnie informuję - że właśnie zawiązywane jest stowarzyszenie Michaela Josepha Jacksona będące inicjatywą części fanów skupionych głównie wokół serwisu społecznościowego grono.net (ale wiem, że część z pomysłodawców należy także do MJPT). Niedawno zostały złożone w sądzie rejestrowym wymagane dokumenty, by stowarzyszenie otrzymało wpis do KRS i ogólnie rzecz biorąc stało się w pełni legalne i sformalizowane.
Jednym z głównych powodów powstania wspomnianego stowarzyszenia było i jest prowadzenie działalności charytatywnej (przeprowadzanie zbiórek), propagowania twórczości artystycznej i osoby Michaela Jacksona, ale także doprowadzenie do stworzenia pomnika/tablicy pamiątkowej Michaela.
I teraz nasuwa się pytanie - czy działania powstającego teraz stowarzyszenia są jakoś skoordynowane z inicjatywą Ewy czy każdy sobie rzepkę skrobie?

Druga sprawa to poruszona już kwestia wpłat. Oczywiście bardzo doceniam droga Ewo Twoje zaangażowanie w utworzenie tablicy pamiątkowej, ale podzielam zdanie innych osób, że muszą się pojawić konkrety. Podanie do wiadomości kosztorysu i nazwy firmy, która miałaby wykonać tablicę znacznie uwiarygodniłoby Twoje działania i tym samym rozwiało wątpliwości sceptyków.

Uważam też, że nie ma sensu za wszelką cenę dążyć do odsłonięcia takiej tablicy akurat w dniu 29.08.2009. Z oczywistych względów fajnie by było gdyby to się udało, aczkolwiek 'co nagle to po diable'. Mamy początek sierpnia a nie znamy ceny gotowej tablicy, miejsca jej usytuowania, kosztu wytworzenia... najpierw ustalmy ww. kwestie, następnie zbierzmy pieniądze i na samym końcu podejmijmy decyzję kiedy owoc naszej wspólnej pracy zostanie zaprezentowany. Tak jak wspomniałem, jeśli udałoby się do 29.08 byłoby super, ale to nie jest najważniejsze.

Domyślam się, że wiele spraw jest jeszcze w toku i ciężko podać wszystkie informacje, niemniej jednak kwestia kosztów to absolutny priorytet, ponieważ pieniądze mają pochodzić od darczyńców, którzy chcieliby mieć pewność, że przelewane pieniądze faktycznie zostaną wykorzystane na postawienie tablicy. Nikt nie deprecjonuje tego, co już zrobiłaś i nie wątpię, że każdemu na tym forum zależy, by tablica upamiętniająca Michaela powstała, ale zrozum proszę, że nie można stawiać sprawy w taki sposób jak to dotychczas robisz.
Skoro ma to być tablica od fanów to w drodze demokracji warto wziąć pod uwagę zdanie wszystkich. Wiem, że nie da się wszystkim dogodzić, ale można różne kwestie przegłosować w formie ankiety.
Aby nie uskuteczniać dalszych kłótni i nie podgrzewać atmosfery proponuje założyć w nowym temacie ankietę dotyczącą treści napisu na tablicy. W ten sposób fani będą mogli opowiedzieć się za ich zdaniem najlepszym wariantem. Czy można prosić moderatora o rozwiązanie sprawy w ten sposób?

p.s. Ile osób wchodzi w skład wspomnianego Komitetu? Dla większości osób jest to komitet-widmo, ponieważ nie za bardzo wiadomo kto do niego należy (jak widać zainteresowani się nie przedstawili). Proszę nie doszukiwać się w mojej wypowiedzi jakiejkolwiek ironii, pytam poważnie...
Myślę, że decyzje co do treści zamieszczonej na tablicy powinni podjąć wszyscy fani a nie sam pomysłodawca z komitetem. Jeszcze raz się powtórzę, proponuję tego typu sprawy przegłosowywać w ankietach.
Awatar użytkownika
Louie

Post autor: Louie »

Mental pisze:Przy okazji chciałem poruszyć taką kwestię - zapewne wiele osób słyszało - a jeśli nie to właśnie informuję - że właśnie zawiązywane jest stowarzyszenie Michaela Josepha Jacksona będące inicjatywą części fanów skupionych głównie wokół serwisu społecznościowego grono.net (ale wiem, że część z pomysłodawców należy także do MJPT). Niedawno zostały złożone w sądzie rejestrowym wymagane dokumenty, by stowarzyszenie otrzymało wpis do KRS i ogólnie rzecz biorąc stało się w pełni legalne i sformalizowane.
Jednym z głównych powodów powstania wspomnianego stowarzyszenia było i jest prowadzenie działalności charytatywnej (przeprowadzanie zbiórek), propagowania twórczości artystycznej i osoby Michaela Jacksona, ale także doprowadzenie do stworzenia pomnika/tablicy pamiątkowej Michaela.
Powyższy fragment warto wrzucić do dyskusji na tym forum w kwestii fundacji. Zresztą ja się dalej będę upierać, że jeśli działalność charytatywna to naprawdę lepiej założyć fundację. Stowarzyszenie dla krzewienia wiedzy o Michaelu to forma jak najbardziej właściwa, ale dla działalności charytatywnej? Szkoda, żeby część kasy dla potrzebujących trafiła do budżetu :P

Wirus2006, trzeba się z tym pogodzić, ze ludzie są nieufni. Mnie też zawsze boli jak np. rozmawiam z klientami i widzę, że oni cały czas badają mnie czy nie chcę oszukać. To bardzo przykre. Niestety, trzeba to zrozumieć, nieufność niektórych wynika z ich złych doświadczeń. W takim świecie niestety żyjemy. :smutek:

Ja raz jeszcze apeluję by jedna strona postarała się zrozumieć drugą i vice versa, zamiast wytaczać armaty i wszczynać spory. Bo tutaj widzę okopują się dwa obozy. Obóz za-komitetowy i obóz przeciw-komitetowy. Spierają się o pierdoły, podczas gdy cel jest przecież wspólny.
You're just another part of me

In this way are we learning
Or do we sit here yearning
For this world to stop turning round
It’s now or never
Ewa78

Do czasu spotkania z Kasią nie będę podawać żadnych informacji...

Zainteresowanym polecam dokładną lekturę tego tematu.
Awatar użytkownika
M.Dż.*
V.I.P.

Post autor: M.Dż.* »

OK. Zatem moi Mili, skorzystałam z zaproszenia, jakie otrzymałam od Ewy i wzięłam udział w dziesiejszym spotkaniu.
Było spokojnie i racjonalnie. Ewa pokazała się z jak najlepszej strony pokazując, że wie o czym mówi i co najważniejsze, nie tylko w to wierzy, ale i wie, jak to osiągnąć.
Przestała być również osobą anonimową. Oprócz podania nam numeru konta (pozwalającego w razie czego łatwo zweryfikowc jej tożsamość), jest jak się również okazało osobą niemal publiczną.

Dlatego MJPT z przyjemnością wesprze projekt utworzenia tablicy upamiętniającej Michael'a, której pomysłodawcą jest Ewa78.
Myślimy o nieco bardziej doraźnym wsparciu niż tylko duchowym, ale szczegóły będę mogła podać dopiero po weekendzie.

Smutno czytało się te niektóre posty, bo moi Drodzy, tak to jest w Państwie prawa, że oskarżeń o wyłudzanie nie rzuca się w miejscu publicznym bezkarnie. To nie niewinność trzeba udowodnić, lecz winę.
Dlatego wszyscy, którzy zamierzają pozostać w tym wątku tylko po to by mącić (bo np. zadawanie w kółko tych samych pytań, na które odpowiedzi lub wyjaśnienia zostały już dawno zapostowane uważam za zwykłe mącenie) proszone są o zaniechanie wypisywania bzdur.
Jesli ktoś ma jednak dodatkowe pytania i chciałby je zadać bez uszczypliwości, to zachęcam.

Nikt nikogo do wspierania tego projektu zmuszać nie zamierza, nikt też nie będzie nikomu pieniędzy siłą z kieszeni wyciągać.
Projekt jest dobrowolny, więc istnieje wybór pomiędzy dołączeniem do niego lub zignorowaniem tematu.
Nie jest tajemnicą, że na tę chwilę wpłaty dokonały jedynie dwie osoby i o dziwo, żadna nie czuje się oszukana.

Wracając do samego projektu....
Wbrew wypowiedziom niektórych Użytkowników, Ewa78 wzięła sobie do serca racjonalne sugestie dotyczące treści tablicy.
Ponieważ jednak poddanie pod głosowanie wywołałoby, jak widać Sajgon, uznaliśmy, że bez sensu jest tworzyć kolejny kocioł, z którego nic nie wyniknie, a jedynie stracimy wszyscy kolejne cenne dni.
Wspólnie uznaliśmy, że w wielu względów, najlepiej na tablicy komponowałby się fragment utworu "Man in The Mirror":

I'm Gonna Make A Change, For Once In My Life
It's Gonna Feel Real Good,
Gonna Make A Difference
Gonna Make It Right . . .

As I, Turn Up The Collar On My Favourite Winter Coat
This Wind Is Blowin' My Mind
I See The Kids In The Street, With Not Enough To Eat
Who Am I, To Be Blind?
Pretending Not To See Their Needs
A Summer's Disregard,
A Broken Bottle Top
And A One Man's Soul
They Follow Each Other On The Wind Ya' Know
'Cause They Got Nowhere To Go
That's Why I Want You To Know

Jest bowiem:
- napisany przez samego Michael'a
- niebanalny
- doskonale oddaje sedno przekazu
- teledysk zawiera polskie akcenty
- według nas będzie dobrym bodźcem do chwili refleksji dla przypadkowych przechodniów, a przecież o to nam chodzi
Dokładny projekt tablicy zostanie przedstawiony przez Estrella, niestety dopiero za tydzień (bo niektórym też należą się wakacje).

Ponieważ koszt realizacji tablicy uzależniony jest od ilości tekstu i ewentualnie innych wzorów, Ewa78 poda dokładną cenę talicy wraz z wyliczeniami, nieco później.
Ustalenie konkretnej zawartości tablicy znacznie zbliża nas jednak do możliwości oszacowania kosztów.

Pozwolenie na umieszczenie tablicy.
Wierzymy, że się uda, jednak jak słusznie niektórzy zauważyli, głową trudno ręczyć. Niemniej jednak decyzja tego typu nie musi być przegłosowana przez Radę Gminy, co znacznie zwiększa nasze szanse na powodzenie.
Dla świętego spokoju i czystego sumienia, ustaliliśmy jednak, że proces produkcyjny tablicy rozpocznie się po uzyskaiu oficjalnego pozwolenia.

W kwestii daty zawieszenia tablicy i pewnie jeszcze kilku innych szczegółów, informacji udzieli Ewa78.

W kwestii zakładanego Stowarzyszenia, o którym wspomniano, MJPT nie jest Stroną w sprawie, nie posiada również żadnych informacji na temat Stowarzyszenia, jego celów i projektów. Zatem wszelkie pytania z tym związane, prosimy kierować do odpowiednich osób.
"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Ewa78

Witam.

Bardzo dziękuję Kasi i pozostałym osobom za owocne spotkanie :-).

Przedstawiam kosztorys przygotowania płyty.

Ze wstępnych obliczeń napis zawiera 513 znaków, koszt wyrycia jednej litery wynosi 4 zł, daje to sumę= 2052 zł, do tego musimy dodać koszt wyrycia postaci MJ- około 600 zł, daje to sumę około 2650 zł...

Termin odsłonięcia tablicy został ustalony na 20 września.
Jest to rocznica koncertu MJ w Polsce. :mj:
Awatar użytkownika
asiek

Post autor: asiek »

muszę, bo się uduszę
tekst jest bardzo bardzo długi ...rzeczywiście wymowny, ale myślicie, że tzw. przeciętny obywatel, z bardzo średnią znajomością angielskiego, będzie chciał rozwikłać o co w nim chodzi?
szczególnie chodzi mi o wersy od 5 w dół

tylko proszę, nie denerwujcie się, ja nie krytykuję tylko dociekam, szacun dla Was za wytrwałości i determinację japrosic
Awatar użytkownika
editt

Post autor: editt »

M.Dż.* pisze:Wspólnie uznaliśmy, że w wielu względów, najlepiej na tablicy komponowałby się fragment utworu "Man in The Mirror":

Jest bowiem:
- napisany przez samego Michael'a
- niebanalny
- doskonale oddaje sedno przekazu
- teledysk zawiera polskie akcenty
- według nas będzie dobrym bodźcem do chwili refleksji dla przypadkowych przechodniów, a przecież o to nam chodzi
Dokładny projekt tablicy zostanie przedstawiony przez Estrella, niestety dopiero za tydzień (bo niektórym też należą się wakacje).
Man in the mirror napisała Siedah Garret, a nie Michael. Ta piosenka jest piękna i oddaje poglądy MJ'a, ale jak napisała asiek, tekst tej piosenki jest trudny do zrozuminia dla ludzi u których słabo z angielskim. A przecież chodzi nam o to by przesłanie MJ'a dotarło do ludzi. Dlatego ja cały czas, i nie tylko ja, obstawiam za HTW ;-)

Heal the world
Make it a better place
For you and for me
And the entire human race
There are people dying
If you care enough
For the living
Make it a better place
For you and for me
Obrazek Obrazek Obrazek
Karioka

Post autor: Karioka »

dzieki M.Dż. za jakies informacje wreszcie

tez uwazam ze ta plyta z MIM bedzie "przegadana"
no ale trudno
wszystkim sie nie dogodzi
aczkolwiek refren HTW uwazam za najdoskonalszy...

ps. nigdzie nie kwestionowalam uczciwosci Ewy tylko bardzo mi sie nie podoba jej stosunek do osob wypowiadajacych w tym watku
ain't no sunshine when he's gone...
1958-2009
Canario

Post autor: Canario »

Ewa78 pisze:Możesz obstawać przy "Heal the world" ale decyzja już zapadła i nie będzie zmieniona. Nie ma sensu ciągle jej podważać. Pozdrawiam.
to po kiego grzyba było zamieszczac tu ankiete jak decyzje podejmuje i tak tylko tajemniczy "komitet".

Niech będzie nawet tekst z "2000 Watts" .Ale jeśli pyta się o zdanie fanów na forum i jest 6 konkretnych propozycji to ta z najwiekszą ilościa głosow powinna byc realizowana. A nie z partyzanta przywalić że jednak nie bo "Man In The Mirror" zdaniem komitetu jest jednak bardziej w pytke.

Nie potrzebne zamieszanie ale nie spowodowane głosami sceptycznymi.
Kiki15

Post autor: Kiki15 »

Ewa78 pisze:Dlatego, że zamiast głosować w ankiecie rozpoczęła się awantura. Chcieliście diametralnie zmienić projekt, padały różne oskarżenia...
I tak został zmieniony. Tylko że zupełnie inaczej niż chcieliśmy.
I to jeszcze na tekst nie autorstwa Michala. A to raczej nie za fajnie. Nie wiem jak reszta ale ja już wolałam jak było HTW. Może to i nie był refren o który prosiłam, ale przynajmniej był to tekst przez Niego napisany.

A tak na marginesie, nie za dużo słów teraz wyszło na tej tablicy?
Ostatnio zmieniony ndz, 02 sie 2009, 17:37 przez Kiki15, łącznie zmieniany 1 raz.
_ 'You Know That You Came
And You Changed My World,
Just Like In The Movies'
Ewa78

editt pisze: dziwi mnie tylko fakt, że jest tak wiele osób zarejestrowanych na forum, a w ankiecie zagłosowała tylko garstka...
No właśnie! Dlatego to nie byłby wybór większości. MJPT popiera mój pomysł w 100%, cieszę się, że Kasia zechciała mi pomóc.

Gdy dowiedziałam się, że MJ odszedł stwierdziłam, że nie ma w tym najmniejszego sensu. Teraz wiem, że "dzięki" temu poznałam CZTERY
wspaniałe dziewczyny. Mam nadzieję, że po ukończeniu projektu nesze drogi się nie rozejdą... japrosic
Awatar użytkownika
Noemi.best

Post autor: Noemi.best »

Ewa78 pisze:
editt pisze: dziwi mnie tylko fakt, że jest tak wiele osób zarejestrowanych na forum, a w ankiecie zagłosowała tylko garstka...
No właśnie! Dlatego to nie byłby wybór większości. MJPT popiera mój pomysł w 100%, cieszę się, że Kasia zechciała mi pomóc.
Czyli jesli decyzje podjela komisja [bez obrazy, ale imiona osob znajdujacych sie w niej chyba dopiero po raz pierwszy pojawily sie kilka posotow wyzej] skladajaca sie z 5 osob, to byl wybor wiekszosci, a jesli by wziac pod uwage glosy forumowiczow, to nie bylaby to wiekszosc?
Swoja droga myslalam, ze MJPT tworza wszyscy na tym forum, a nie tylko moderatorzy.

Nie rozumiem Ewo, dlaczego jestes taka nieprzyjemna dla wielu tu osob. Owszem, niektorzy zbyt ostro wypowiadaja swoje zdanie, jednak Twoje odpowiedzi sa malo przyjemne rowniez dla osob ktory konkretnie, racjonalnie i grzecznie mowia o co im chodzi i zadaja pytania. Jak juz ktos zauwazyl wyglada na to, ze darzysz do zrealizowania wlasnego pomyslu, bo jak ktos ma odmienne zdanie niz Ty to odrazu to negujesz.
(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!
Zablokowany