Znaczenie niektórych piosenek MJ, ich symboliki itp.
Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil
- SmoothCriminalistka
Nie jestem w tym temacie świetnie obeznana, aczkolwiek na jakiejś stronie czytałam, że jest to tylko i wyłącznie wyobraźnia Michaela (o historii 'Annie' mówię oczywiście;)) No, ale poczekajmy za opiniami innych, może się mylę.
~ * ~
Kiedy nie ma Ciebie,
Smutno płynie czas.
Nie ma gwiazd na niebie,
Nawet księżyc zgasł......
~ * ~
Kiedy nie ma Ciebie,
Smutno płynie czas.
Nie ma gwiazd na niebie,
Nawet księżyc zgasł......
~ * ~
To juz pewnie bylo, ale znalazlam ostatnio filmiki z Fredem Astairem z filmu 'The Band Wagon' z 1953 -
kiedys ogladalam musicale i jeszcze w erze video i braku netu wychwycilam te inspirace do smooth criminal -
(wystarczy popatrzec na Astaira - bialy garnitur, niebieska koszula)
przynajmniej jesli chodzi o teledysk, ale ktos napisal, ze Michael mial w glowie juz teledysk przy komponowaniu SC
tu scena z filmu:
http://www.youtube.com/watch?v=yuJxYmJlEHY
tu kompilacja z podlozonym SC
http://www.youtube.com/watch?v=RKanPsUj ... feature=iv
kiedys ogladalam musicale i jeszcze w erze video i braku netu wychwycilam te inspirace do smooth criminal -
(wystarczy popatrzec na Astaira - bialy garnitur, niebieska koszula)
przynajmniej jesli chodzi o teledysk, ale ktos napisal, ze Michael mial w glowie juz teledysk przy komponowaniu SC
tu scena z filmu:
http://www.youtube.com/watch?v=yuJxYmJlEHY
tu kompilacja z podlozonym SC
http://www.youtube.com/watch?v=RKanPsUj ... feature=iv
Podpisz petycję! Zmiana kwalifikacji zarzutów na MURDER 2
http://www.petitiononline.com/justs4MJ/petition.html
http://www.petitiononline.com/justs4MJ/petition.html
do daisy: nie sądzę,żeby MJ miał w głowie ułożony teledysk do Smooth Criminal przy komponowaniu,bo nie wiem czy oglądałaś Private Home Movies,ale on sam mówił,że SC miał być...westernem.Wziął kamerzystę i na ranczu robił próby.No ale coś mu nie "pasiło" no i w końcu uznał,że lepiej jeśli to będzie "letnia noc w Chicago 1945 r.".
A teraz chcę wtrącić swoje grosze co do Black or White.Przejrzałam dokładnie cały temat "interpretacyjny" no i pojawia się wielokrotnie temat KKK,czy jak kto woli Ku-Klux-Klan.Może to już wiecie i nie będę odkrywcza,ale przed chwilą oglądałam klip i mnie trochę oświeciło.Przyjrzyjcie się dokładnie,gdy Michael idzie w płomieniach i śpiewa:
I am tired of this devil
I am tired of this stuff
I am tired of this business
Sew when the
Going gets rough
I ain't scared of
Your brother
I ain't scared of no sheets
I ain't scared of nobody
Girl when the
Goin' gets mean
w pewnym momencie ukazuje się obrazek z palącymi krzyżami.
I to dotyczy KKK.Bo nie wiem czy wiecie,ale oni dokonywali samosądów na czarnoskórych właśnie pod palącymi się krzyżami.Także jest to nawiązanie do późniejszego Panther Dance,gdy MJ "fatyguje"kierownicą szybę z KKK rules.
Co Wy o tym????
A teraz chcę wtrącić swoje grosze co do Black or White.Przejrzałam dokładnie cały temat "interpretacyjny" no i pojawia się wielokrotnie temat KKK,czy jak kto woli Ku-Klux-Klan.Może to już wiecie i nie będę odkrywcza,ale przed chwilą oglądałam klip i mnie trochę oświeciło.Przyjrzyjcie się dokładnie,gdy Michael idzie w płomieniach i śpiewa:
I am tired of this devil
I am tired of this stuff
I am tired of this business
Sew when the
Going gets rough
I ain't scared of
Your brother
I ain't scared of no sheets
I ain't scared of nobody
Girl when the
Goin' gets mean
w pewnym momencie ukazuje się obrazek z palącymi krzyżami.
I to dotyczy KKK.Bo nie wiem czy wiecie,ale oni dokonywali samosądów na czarnoskórych właśnie pod palącymi się krzyżami.Także jest to nawiązanie do późniejszego Panther Dance,gdy MJ "fatyguje"kierownicą szybę z KKK rules.
Co Wy o tym????
Znaczenie piosenek
Witam!
Mam pytanko do wszystkich! :) Z góry dziękuje za odpowiedź. Wszędzie szukam o czym jest piosenka TDCAU...? Czytałem tłumaczenia, oglądałem teledyski. Bo wiem, że jest ona chyba o wiezieniu. Nie jestem pewien. Proszę o pomoc, bo jest mi to bardzo potrzebne! Dziękuję i pozdrawiam.
Mam pytanko do wszystkich! :) Z góry dziękuje za odpowiedź. Wszędzie szukam o czym jest piosenka TDCAU...? Czytałem tłumaczenia, oglądałem teledyski. Bo wiem, że jest ona chyba o wiezieniu. Nie jestem pewien. Proszę o pomoc, bo jest mi to bardzo potrzebne! Dziękuję i pozdrawiam.
Odsyłam tu : Znaczenie niektórych piosenek MJ, ich symboliki itp.
a tak na marginesie pytasz o piosenkę MJ,
a wątek zakładasz w temacie 'Pogaduszki nie o MJ'
mzs - > o, dzięki endka ; ) Eve temat interpretacji tekstu już powstał, wszelkie propozycje możesz zgłaszać do kaema, ewentualnie skonsultować z Nim założenie nowego, nie dotyczącego życia MJ'a.
a tak na marginesie pytasz o piosenkę MJ,
a wątek zakładasz w temacie 'Pogaduszki nie o MJ'
mzs - > o, dzięki endka ; ) Eve temat interpretacji tekstu już powstał, wszelkie propozycje możesz zgłaszać do kaema, ewentualnie skonsultować z Nim założenie nowego, nie dotyczącego życia MJ'a.
"Don't say UH-OH! Vampires do NOT say UH-OH!"
Ludzie głowią się nad tym problemem od początku lat 90. a Ty chcesz od razu prostej odpowiedzi.
Atrakcyjność tego tematu tkwi w tajemnicy.
A może warto byłoby nauczyć się korzystania z wyszukiwarki?
Poszukaj tutaj, to chyba trzeci post w tym temacie, w którym piszesz, więc nawet nie trzeba było się bardzo naszukać.
Poza tym cały wątek w Interpretuj Tekst odnosi się między innymi do "pantery". Zacznij od tego i tak przez kilka stron.
Również w tym temacie próbowano rozwikłać zagadkę.
Szukajcie, a znajdziecie...
Miłej lektury.
Atrakcyjność tego tematu tkwi w tajemnicy.
A może warto byłoby nauczyć się korzystania z wyszukiwarki?
Poszukaj tutaj, to chyba trzeci post w tym temacie, w którym piszesz, więc nawet nie trzeba było się bardzo naszukać.
Poza tym cały wątek w Interpretuj Tekst odnosi się między innymi do "pantery". Zacznij od tego i tak przez kilka stron.
Również w tym temacie próbowano rozwikłać zagadkę.
Szukajcie, a znajdziecie...
Miłej lektury.
People say I’m crazy
Doing what I’m doing
Watching the wheels - John Lennon
Doing what I’m doing
Watching the wheels - John Lennon
- cocainegirl
Na to wygląda, lecz nie mam zielonego pojęcia. To imię parę razy przewijało się w jego piosenkach, ale nie potrafię doszukać się związku z Susie z Little Susie a np. Blood on the dance floor lub Superfly sister. Między skrzywdzoną dziewczynką a niegrzecznymi kobietami.daria3891 pisze:Więc jak, Susie to tylko postać fikcyjna?
"Łeb ścięty żydowskiego zbawiciela,
nigdy nie uniesie głowy na krzyżu."
nigdy nie uniesie głowy na krzyżu."