Znaczenie niektórych piosenek MJ, ich symboliki itp.

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

Awatar użytkownika
SmoothCriminalistka

Post autor: SmoothCriminalistka »

Nie jestem w tym temacie świetnie obeznana, aczkolwiek na jakiejś stronie czytałam, że jest to tylko i wyłącznie wyobraźnia Michaela (o historii 'Annie' mówię oczywiście;)) No, ale poczekajmy za opiniami innych, może się mylę. :mj:
~ * ~
Kiedy nie ma Ciebie,
Smutno płynie czas.
Nie ma gwiazd na niebie,
Nawet księżyc zgasł......
~ * ~
Awatar użytkownika
daisy

Post autor: daisy »

To juz pewnie bylo, ale znalazlam ostatnio filmiki z Fredem Astairem z filmu 'The Band Wagon' z 1953 -
kiedys ogladalam musicale i jeszcze w erze video i braku netu wychwycilam te inspirace do smooth criminal -
(wystarczy popatrzec na Astaira - bialy garnitur, niebieska koszula)
przynajmniej jesli chodzi o teledysk, ale ktos napisal, ze Michael mial w glowie juz teledysk przy komponowaniu SC

tu scena z filmu:
http://www.youtube.com/watch?v=yuJxYmJlEHY

tu kompilacja z podlozonym SC
http://www.youtube.com/watch?v=RKanPsUj ... feature=iv
Podpisz petycję! Zmiana kwalifikacji zarzutów na MURDER 2
http://www.petitiononline.com/justs4MJ/petition.html
Awatar użytkownika
1molly

Post autor: 1molly »

do daisy: nie sądzę,żeby MJ miał w głowie ułożony teledysk do Smooth Criminal przy komponowaniu,bo nie wiem czy oglądałaś Private Home Movies,ale on sam mówił,że SC miał być...westernem.Wziął kamerzystę i na ranczu robił próby.No ale coś mu nie "pasiło" no i w końcu uznał,że lepiej jeśli to będzie "letnia noc w Chicago 1945 r.".
A teraz chcę wtrącić swoje grosze co do Black or White.Przejrzałam dokładnie cały temat "interpretacyjny" no i pojawia się wielokrotnie temat KKK,czy jak kto woli Ku-Klux-Klan.Może to już wiecie i nie będę odkrywcza,ale przed chwilą oglądałam klip i mnie trochę oświeciło.Przyjrzyjcie się dokładnie,gdy Michael idzie w płomieniach i śpiewa:

I am tired of this devil
I am tired of this stuff
I am tired of this business
Sew when the
Going gets rough
I ain't scared of
Your brother
I ain't scared of no sheets
I ain't scared of nobody
Girl when the
Goin' gets mean

w pewnym momencie ukazuje się obrazek z palącymi krzyżami.
I to dotyczy KKK.Bo nie wiem czy wiecie,ale oni dokonywali samosądów na czarnoskórych właśnie pod palącymi się krzyżami.Także jest to nawiązanie do późniejszego Panther Dance,gdy MJ "fatyguje"kierownicą szybę z KKK rules.
Co Wy o tym????
damian115

Znaczenie piosenek

Post autor: damian115 »

Witam!
Mam pytanko do wszystkich! :) Z góry dziękuje za odpowiedź. Wszędzie szukam o czym jest piosenka TDCAU...? Czytałem tłumaczenia, oglądałem teledyski. Bo wiem, że jest ona chyba o wiezieniu. Nie jestem pewien. Proszę o pomoc, bo jest mi to bardzo potrzebne! Dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Susie<3

Post autor: Susie<3 »

Jest o rasistach, o tym ze nie ma pokoju na swiecie, Michael spiewa wlasnie cos takiego. Spiewa o policyjnej brutalnosci do czarnych, ktora jest bolesniejsza od brutalnosci do bialych. Mniej wiecej. Cos w tym stylu. Mam nadzieje ze pomoglam.
Obrazek
Awatar użytkownika
Eva

Post autor: Eva »

Był już temat o interpretacji piosenek, ale ten proponuje wykorzystać jako interpretacje piosenek innych artystów, co wy na to ?
Obrazek
Awatar użytkownika
endka

Post autor: endka »

Odsyłam tu : Znaczenie niektórych piosenek MJ, ich symboliki itp.

a tak na marginesie pytasz o piosenkę MJ,
a wątek zakładasz w temacie 'Pogaduszki nie o MJ'

mzs - > o, dzięki endka ; ) Eve temat interpretacji tekstu już powstał, wszelkie propozycje możesz zgłaszać do kaema, ewentualnie skonsultować z Nim założenie nowego, nie dotyczącego życia MJ'a.
"Don't say UH-OH! Vampires do NOT say UH-OH!"
Inka

Post autor: Inka »

Co oznacza pojawienie się czarnej pantery w teledysku 'BoW'. I nie rozumiem dlaczego wykonuje kilka razy takie gesty?
Awatar użytkownika
anja

Post autor: anja »

Ludzie głowią się nad tym problemem od początku lat 90. a Ty chcesz od razu prostej odpowiedzi. ;-)
Atrakcyjność tego tematu tkwi w tajemnicy.

A może warto byłoby nauczyć się korzystania z wyszukiwarki?
Poszukaj tutaj, to chyba trzeci post w tym temacie, w którym piszesz, więc nawet nie trzeba było się bardzo naszukać.
Poza tym cały wątek w Interpretuj Tekst odnosi się między innymi do "pantery". Zacznij od tego i tak przez kilka stron.
Również w tym temacie próbowano rozwikłać zagadkę.
Szukajcie, a znajdziecie... ;-)

Miłej lektury.
People say I’m crazy
Doing what I’m doing
Watching the wheels
- John Lennon
daria3891

Post autor: daria3891 »

Ja bym się doszukiwała czegoś pomiędzy Blood on the dance floor i Little Susie. Jest jakiś związek pomiędzy tymi piosenkami? Little Susie i Susie która 'got your number'?
cut that out!
Awatar użytkownika
magnolia

Post autor: magnolia »

daria3891 pisze:Ja bym się doszukiwała czegoś pomiędzy Blood on the dance floor i Little Susie. Jest jakiś związek pomiędzy tymi piosenkami? Little Susie i Susie która 'got your number'?
Susie pojawia się też w Superfly Sister. ;-)
Obrazek
"I'll never let you part for you're always in my heart."
daria3891

Post autor: daria3891 »

A fakt. Niegrzeczna Susie.
Więc jak, Susie to tylko postać fikcyjna?
cut that out!
Awatar użytkownika
cocainegirl

Post autor: cocainegirl »

daria3891 pisze:Więc jak, Susie to tylko postać fikcyjna?
Na to wygląda, lecz nie mam zielonego pojęcia. To imię parę razy przewijało się w jego piosenkach, ale nie potrafię doszukać się związku z Susie z Little Susie a np. Blood on the dance floor lub Superfly sister. Między skrzywdzoną dziewczynką a niegrzecznymi kobietami.
"Łeb ścięty żydowskiego zbawiciela,
nigdy nie uniesie głowy na krzyżu."
ODPOWIEDZ