Moonwalker

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

Jak oceniasz ten film?

1
0
Brak głosów
2
3
1%
3
11
5%
4
17
7%
5
60
25%
6
146
62%

Liczba głosów: 237

Awatar użytkownika
Pank

Moonwalker

Post autor: Pank »

1988: MOONWALKER

Półtoragodzinny musical, wyreżyserowany przez Jerry'ego Kramera, Jima Blashfielda (epizon "Leave me alone") i Colina Chilvers'a (epizod "Smooth Criminal"), w którym przeplatały się nagrania kilku teledysków powstałych do albumu "Bad", jak i wiele ciekawostek.

- Man in the mirror - urywek z koncertu w ramach Bad Tour, w którym przeplatały się ważne osobistości świata, takie jak m.in. Martin Luther King, czy... Lech Wałęsa
- Biografia Michaela Jacksona - od narodzin w 1958 r. do powstania albumu "Bad"
- Badder - parodia klipu "Bad" z udziałem... dzieci, w tym także syna brata Michaela, Jermaine'a - Jermaine Jacksona II
- Speed demon - co ciekawe, klip jest anonimowany
- Leave me alone - wideoklip ukazujący Michaela zmagającego się z mediami
- Smooth Criminal - krótki film stylizowany na lata 30.
Okładka polskiego wydania DVD z 2004 r.- Come Together - urywek ze specjalnego występu, nagranego na potrzeby "Moonwalkera". Michael cover Beatlesów umieścił później na singlu "Remember the time", później na drugim dysku "HIStory".

Film wydany w 1988 r. na kasetach VHS, reedycji na DVD doczekał się dopiero w 2004 r. - wraz z nową oprawą graficzną okładki. To właśnie na niej w Polsce można było przeczytać: "Znasz jego muzykę. Widziałeś jak tańczy. Teraz możesz ujrzeć Michaela Jacksona w niespotykanej dotąd roli".

Co ciekawe, "Moonwalker" doczekał się także wydanej przez firmę Sega, na platformę Sega's Genesis / Mega Drive i Master System, gry komputerowej. Jej sequel planowany był już w 1993 r., lecz po oskarżeniu Michaela o molestowanie seksualne, firma Sega postanowiła jego, niestety, nie wydawać.
Awatar użytkownika
Abe

Post autor: Abe »

...niedawno ukazała się jakaś Special Edition (czy coś w tym stylu) DVD z tym cudem. Ale poza jakąś wkładką i troszke innym pudełkiem to chyba nić nowego.

Dużo lat czekałem na wersję DVD....bo VHS był (jest) praktycznie nie dostępny, poza sporadycznymi aukcjami na Allegro...
Awatar użytkownika
Jeanny100

Post autor: Jeanny100 »

Pierwszy raz oglądałam ten film na VHS przegrany z Polsatu i w dodatku musiałam go szybko oddać bo należał do mojej znajomej.Niestety jakość pozostawiała wiele do zyczenia także wtedy niezbyt mnie ujął.Wersja DVD jest o niebo lepsza i oceniam ten film na 6.Świetne ujęcia,muzyka i taniec MJa.
Obrazek

Post autor: Janet Jackson ;) »

hehehe patrze że jak wielu z was mam ten film na kasecie vhs nagranej z polsatu :P dalam 5 bo ten film chociaż nie jest żadnym arcydziełem to podoba mi sie ze wzgledu na swietne teledyski Michaela ;]
You see live is a crazy thing
There'll be good time and there'll be bad times
And everything in between
Awatar użytkownika
Commoner

Post autor: Commoner »

Film oceniam na 6.
Lecz zawsze oglądam go do momentu gdy kończy tańczyć z królikiem.
Dalej już nic mi do gustu nie wpada. Najbardziej nie lubie tego gonienia MJ-a i ta zamiana w robota.. żal :P

Aczkolwiek poznałem piosenkę *Speed Demon*, która wpadła mi bardzo w ucho i do tej pory jej słucham ;)

BTW.- Mam na VHS nagrane, jak kiedyś leciało na TVP1 ;]
Awatar użytkownika
verter

Post autor: verter »

Scena w której MJ jest goniony przez tych kolesi na samochodzikach(?) jest przeze mnie wyjątkowo nie lubiana. Nie podoba mi się wykorzystana animacja, budzi we mnie jakieś niemiłe uczucia :wariat: A zamiana w robota trąci wyjątkową infantylnością.
"To be alone is to be different, to be different is to be alone"
Suzanne Gordon

Moja generacja
Awatar użytkownika
BillieJean

Post autor: BillieJean »

A mi się podobają przejścia z dwóch różnych światów - najpierw widzimy Michaela w rzeczywistym świecie, a potem wchodzimy do jego świata, w jego wyobraźnię...i nagle wychodzimy z tego świata razem z Michaelem żeby usłyszeć "Come together"

Podoba mi się też koniec i piosenka "Moon is walking" wykonana przez panów w melonikachxD
Obrazek
Awatar użytkownika
Aguska

Post autor: Aguska »

Też oceniłam na 6... Mam 'Moonwalkera w języku hiszpańskim bez tłumaczenia.. hihi... ale jest genialny... "Come together" zrobione świetnie... i ta niezwykła wersja klipu "Bad'- te dzieciaki są urocze!! :happy:
Awatar użytkownika
BillieJean

Post autor: BillieJean »

Obrazek
Czy wy też macie Moonwalker'a w takim wydaniu?
Czy tylko ja jestem szczęśliwym posiadaczem dvd wydanego w niezidentyfikowanym dla mnie języku? Tylko takie coś znalzłam parę miesięcy temu gdy go kupowałam.
chwała Bogu nie ma dubbingu. Ostatnio znalazłam jakieś zdjęcie Michaela w którym trzymał Moonwalkera w orginalnym (?) wydaniu i tak się zastanawiałam czy może był on wydany w takiej wersji w Polsce i poprostu go przegapiłam...
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
M.Dż.*
V.I.P.

Post autor: M.Dż.* »

BillieJean pisze:Czy tylko ja jestem szczęśliwym posiadaczem dvd wydanego w niezidentyfikowanym dla mnie języku?
Ten "niezidentyfikowany" język to flamandzki ;-)
"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Awatar użytkownika
Abe

Post autor: Abe »

Chocolate pisze:A wiecie czy można go jeszcze kupić w sklepach czy coś ?
Mazi pisze:pytanko mam bo w przeciwieństwie do 'wszystkich' ja jeszcze nie mam Moonwalker'a na DVD
Właśnie go wznowiono, dostępny na FaN.pl za jedyne 30zł
Awatar użytkownika
Oluksandra

Post autor: Oluksandra »

Gdy go pierwszy raz obejrzałam, to nie miałam pojęcia, co o tym sądzic. Wydawał mi się jakiś dziwny, niespójny, bez fabuły i w ogóle bezsensu.
Dopiero po kilku odtworzeniach polubiłam ten film i mój mały móżdżek załapał, o co chodzi. :hahaha:
patriszja21

Post autor: patriszja21 »

A ja kocham ten film :). Mogę oglądać go dosłownie codziennie i to po kilka razy.Zazwyczaj ciągle przewijam do momentu Smooth Criminal.Ta historia z tymi dziećmi jest taka wzruszająca,ten moment,gdy dzieci rozpaczają,że Michaela już nie ma ,eh .
Shulamitka

Post autor: Shulamitka »

Moonwalker... W moim przekonaniu był to film o mnie, ponieważ oglądałam go jako mała dziewczynka również o imieniu Kate, z identycznymi blond włoskami, i niemalże identycznym ukochanym misiem... Także w moim dziecinnym przekonaniu, oczywiście... miło było z ich strony, że coś o mnie nakręcili... A że z Michaelem, to oczywiste - kto inny mógłby w nim grać. :-)
...Jeśli chcesz,znajdziesz sposób.Jeśli nie, znajdziesz powód...
SunsetDriver83

Post autor: SunsetDriver83 »

Uwielbiam Moonwalkera za jego pierwsza czesc, swietny mix muzyczny, to dzieki temu filmowi, swego czasu poznalem wiele piosenek Michaela, uwielbiam Moonwalkera, za jego smieszne momenty typu, autograf na brzuszku, wsciekla babcie,i cala te scena z ucieczka przed natretnymi dzienikarzami, uwilbiam tez epizod z krolikiem, film wzbogacony o bardzo dobre efekty specjalne, Michael samochod, Michael robot itp, uwelbiam, teledysk do smooth criminal, ogolnie caly film jest cacy, moze ta czesc fabularna nie jest najlepsza w historii kinematografii, ale ogolnie jest oki...film oceniam na 6 :happy:
Poza tym film ma piekne przeslanie, ze kazdy z nas ma swoja szczesliwa gwiazde, ze warto wierzyc w marzenia, ze zlo predzej czy pozniej przegra, tak wiec bravo dla Michaela ;-)
ODPOWIEDZ