Książki Michaela i o Michaelu

O Michaelu rozmowy luźne.
Awatar użytkownika
anialim

Post autor: anialim »

osica74 pisze:
Przetłumaczcie bardzo proszę japrosic
na szybko i na zmęczono :) [więc przepraszam, jak mało po polsku;)]
Oficjalny fotobook Michaela Jacksona to imponujące spojrzenie wstecz w jedynej w swoim rodzaju kariery Króla Pop w obrazach i osobistych tekstach.
W pierwszej od 14 lat wydanej książce Jackson pozwala na wgląd do swojego prywatnego albumu. "My world" zawiera opnad 14 różnych błyszczących (?) fotografii światowej gwiazdy, z okresu 1980 - 2006.
Dodatkowo Artysta Tysiąclecia (2002 AMA, MTV VMA) umożliwia po raz pierwszy dostęp do swoich niezwykle kreatywnych dzieł, pokazując rękopisy BJ, Bad, BoR i SC.
Awatar użytkownika
anula__1994

Post autor: anula__1994 »

Moonwalk
Dancing the Dream
The Visual Documentary by Adrian Grant
Oprócz tych pozycji warta przeczytania jest chyba też książka The Magic and The Madness, bo przedstawia MJ'a w bardzo dobrym świetle.
Osobiście nie czytałam z tego nic oprócz Moonwalka, ale każdy poleci Ci to samo nenene
'Wszyscy chcą zmieniać świat, ale nikt nie chce zmienić siebie.'
Lew Tołstoj

I'm gonna make a change.
Awatar użytkownika
wiśnia1994

Post autor: wiśnia1994 »

a nie wiecie czy dostanę te książki może w bibliotece? Czy konieczny jest ich zakup,a może przeczytam je w necie? Może ktoś podać stronki jakby co?!
Awatar użytkownika
po-cichu

Post autor: po-cichu »

Moonawlk i Dancing the Dram po angielsku w formie e-booka dostępny jest bez problemu, tłumaczenia nie za bardzo (Dancing The Dream w ogóle nie doczekało się polskiego tłumaczenia o ile mi wiadomo).

A ma ktoś może w formie .doc, albo .pdf The Magic and The Madness?
Byłoby super, bo póki co znalazłam to jedynie tu --> link, a baaaaardzo zależałoby mi na wersji do wydruku.
Maverick

Post autor: Maverick »

Dancing The Dream jest w całosci przetłumaczone tu:

http://www.forum.mjpolishteam.pl/viewto ... +the+dream
Mroczuś

Post autor: Mroczuś »

Obrazek

Póki co nigdzie nie znalazłam, miejsca gdzie sprzedają tą książke. Wrzucam tutaj informacje o niej, ponieważ takową otrzymałam w prezencie. Jest w języku angielskim i trzeba przyznać że ładnie wydana. Ma twardą okładkę, dużo zdjęć ( z różnych okresów ). Książka ujrzała światło dzienne, po śmierci króla. Znajdziecie tu: wypowiedzi znanych osobowości, wykaz kariery MJ jak i Jego ''mądre słowa''. Jeżeli ktoś chce mogę wrzucić kilka zdjęć...
مايكل جاكسون
Mroczuś

Post autor: Mroczuś »

Proszę oto pare zdjęć, jakość taka, że chyba da się odczytać co nieco :)
Cena jaką mam w książce to : 12.99 funtów, ciekawe jaką podadzą w internecie. Dodatkowo do ksiażki dodano plakat (Obrazek)Obrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Obrazek
مايكل جاكسون
Awatar użytkownika
leif1

Post autor: leif1 »

Dzisiaj przyszła do mnie książka "Dancing the dream" - najnowsze wydanie. Czy mnie się wydaje czy kolory są nieco bardziej wyblakłe niż w pierwszej edycji? A może mój egzemplarz jest taki? Może ktoś wie/był w stanie porównać? Z góry dziękuję!
Awatar użytkownika
ghost_ola

Post autor: ghost_ola »

leif1 pisze:Dzisiaj przyszła do mnie książka "Dancing the dream" - najnowsze wydanie. Czy mnie się wydaje czy kolory są nieco bardziej wyblakłe niż w pierwszej edycji? A może mój egzemplarz jest taki? Może ktoś wie/był w stanie porównać? Z góry dziękuję!
kurcze.. ja miałam pierwsze wydanie, ale przez lata, przprowadzki itd zagineło. To nowe wydanie przyszło do mnie kilka dni temu i pierwsze wrażenie miałam właśnie takie że jakieś te zdjęcia wyblaknięte są w porównaniu do tamtego... Myslałam że mi się wydaje i pamięc mi płata figle, ale jesli ktos oprocz mnie zauwazyl te roznice, to moze rzeczywiscie cos w tym jest...
Beyond these boundaries, he wanted to fly
In nature's scheme, never to die
http://mjtranslate.com
Awatar użytkownika
a_gador

Post autor: a_gador »

Witam. Ja od tygodnia jestem szczęśliwą posiadaczką książki Michael Jackson: The Magic & the Madness ;-) . Zakupiłam ją w Barcelonie we Fnacu (to taki iberyjsko-francuski Empik) za 11 euro, po angielsku, wydanie z 2004 roku, razem z podziękowaniami, bibliografią, zdjęciami i spisem treści liczy sobie 721 stron! Aż podskoczyłam widząc ją na półce! I to nie jeden egzemplarz, ale przynajmniej kilkanaście tam było. Podobnie w Madrycie i Lizbonie. Widziałam również Visual documentary A. Granta, ale tylko wydanie hiszpańskie z 2000 roku, więc tylko obejrzałam zdjęcia. Były również inne pozycje, ale tylko w języku Cervantesa :smutek: Po tej mojej wizycie na Półwyspie Iberyjskim nasunął mi się taki wniosek: tam miłośnicy muzyki, nie tylko MJ, ale innych gatunków, mają, przynajmniej jeśli chodzi o wydawnictwa książkowe o artystach (auto/biografie, teksty piosenek, chwyty gitarowe, albumy fotograficzne z tras koncertowych... itp.*), prawdziwy raj. Polska reprezentuje żenującą mizerię wydawniczą. I nie chodzi mi o to, żeby każda książka była po polsku. Niech po prostu będzie dostępna w oryginale. Ale do osiągnięcia pewnych standardów lat świetlnych nam brakuje. Przykre to.
* na przykład pięknie wydany album zdjęć gwiazd estrady i ekranu autorstwa Anthona Corbijna
"Zbierz księżyc wiadrem z powierzchni wody. Zbieraj, aż nie będzie widać księżyca na powierzchni." Yoko Ono
www.forumgim6.cba.pl
Obrazek
Awatar użytkownika
Susie

Post autor: Susie »

Obrazek
You promissed me "you never can say goodbye"!!.
Awatar użytkownika
BadJack

Post autor: BadJack »

Czy mógłby ktoś kto posiada Visual documentary z 2009 roku napisać ile w końcu ta książka ma stron? Różne strony w necie podają różne liczby np 262, 280. Poprzednia edycja z 2005 roku wg amazona uk miała 224 str. a ta najnowsza też wg amazona ma 196. Coś mi się nie chce wierzyć, ze uszczuplili finalną edycję. Wiec jeśli komuś już przyszła ta pozycja proszę o ostateczną weryfikację :). I jeszcze na koniec pytanie, czy w tej książce są jakieś nowe, ciekawe, nigdy wcześniej nie publikowane informacje lub zdjęcia?
Awatar użytkownika
BadJack

Post autor: BadJack »

Karolinaonair, czy masz tą wersję w której na okładce jest Michael podczas wykonywania Billie Jean na czarno czerwonym tle? Pytam z ciekawości, bo na amazonie jest jeszcze jedna wersja, która ponoć ma mieć premierę 2 października. Tam na okładce jest Michael w czarnej kurtce trzymający kciuki w kieszeniach (zapewne 1993 rok). Obie edycje mają po tyle samo stron a ciekawy jestem czym się różnią. I jeszcze pytanie na koniec, czy w tych późniejszych rozdziałach aż do śmierci Taraborrelli pisze o MJ przychylnie?
Awatar użytkownika
karolinaonair

Post autor: karolinaonair »

Tak, mam tę wersję z czerwoną okładką z Michaelem wykonującym Billie Jean.
Nie widziałam tej drugiej okładki... hmmm... ciekawe...
Obrazek

"Kłamstwa biegną sprinty, prawda biegnie maratony" - Michael Jackson
Awatar użytkownika
ghost_ola

Post autor: ghost_ola »

BadJack pisze:Czy mógłby ktoś kto posiada Visual documentary z 2009 roku napisać ile w końcu ta książka ma stron?
Moja ma dokładnie 280 stron :)
Beyond these boundaries, he wanted to fly
In nature's scheme, never to die
http://mjtranslate.com
ODPOWIEDZ