Płyta MJPT
Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia
- speechless26
- nie-innaczej
masz dopiero 14 lat ^^ To okres mutacji u Kobiet, więc głos się zmieni. Spójrz na mnie ! Mam mutacje a nie poddaje się i śpiewam ;D do tego (jak mi mówią na I sing) mam kobiecy głos... a jednak śpiewam! Bo śpiewanie sprawia mi przyjemność !alouuu pisze:tez bym sie zglosila...gdybym nie miala takiego glosu jakim zostałam obdarzona ja to bym mogla tylko tanczyc xD
poza tym.. możesz go jeszcze wspaniale wyćwiczyć :)
- speechless26
- speechless26
Dokładnie :). Nie stresujmy się terminami. Jedyny termin, to 20 września, do kiedy każdy powinien podjąć decyzje, co śpiewa, żeby nie było bałaganu i bezsensownego rozwlekania w czasie. Chcemy zrobić porządną rzecz, z której będziemy dumni i którą będzie się dobrze słuchało. Większość ludzi ma już podkłady i pewnie już trenuje, reszta jeszcze trochę poczeka, ale już mam zrobione 20 podkładów mojego autorstwa i do tego kilka anonimowych z sieci. Wiec się nie stresujmy i róbmy wszystko w naturalnym tempie.
Osoby dysponujące już podkładem mogą już w zasadzie zacząć nagrywać wokal.
A jak?
Instrukcja, jak nagrywać wokal...
1) Dużo ćwiczeń na sucho, by czuć się pewnie i tekstowo i muzycznie
2) Nagrywanie w najlepszej jakości audio na jaką nas stać. Kto może na własnym kompie dobrze nagrać, bo ma dobry mikrofon i zna podstawy pracy z audioedytorem (np. darmowy Audacity), ten jest juz w dobrej sytuacji. Rozwiązania alternatywne, to rozejrzenie się, czy ktoś z naszego otoczenia nie dysponuje lepszym sprzętem do nagrywania, a ostatecznym rozwiązaniem jest nagranie tak, jak możemy i nadzieja, ze spełni to jakieś minimalne wymagania techniczne (żadnych przesterów, dmuchów, puknięć, szelestów i szumów)
3) Nagrywamy z podkładem na słuchawkach. Czyli puszczamy podkład tylko na słuchawki (ale nie za głośno, żeby siebie słyszeć), otwieramy audioedytor (np. rzeczony Audacity, czy tez Wavepad), upewniamy się, że nagrywany będzie mikrofon (można ustawić w mikserze windowsowskim) i nagrywamy wokal...
4) ... i to z 3, 4 razy pod rząd (oczywiście jako pojedyncze pliki)
5) Zapisujecie jako MP3, ale w dobrej jakości przynajmniej 192 kB
6) Przysyłacie (najlepiej spakowane, ale nie koniecznie) na mail projektu mjpttribute@gmail.com
7) Moja robota będzie polegała na wybraniu optymalnych fragmentów z nadesłanych wersji i sklecenie ich do kupy wraz z podkładem. Podkreślam - Nie nagrywajcie wokalu z podkładem! Przysyłacie czyste wokale.
8) Jeżeli ktoś miałby ambicje nagrania tez chórków do danego utworu, to niech pisze do mnie na PW, a ja mu dźwiękowo rozpisze, jakie linie ma zaśpiewać.
Bedzie dobrze
Osoby dysponujące już podkładem mogą już w zasadzie zacząć nagrywać wokal.
A jak?
Instrukcja, jak nagrywać wokal...
1) Dużo ćwiczeń na sucho, by czuć się pewnie i tekstowo i muzycznie
2) Nagrywanie w najlepszej jakości audio na jaką nas stać. Kto może na własnym kompie dobrze nagrać, bo ma dobry mikrofon i zna podstawy pracy z audioedytorem (np. darmowy Audacity), ten jest juz w dobrej sytuacji. Rozwiązania alternatywne, to rozejrzenie się, czy ktoś z naszego otoczenia nie dysponuje lepszym sprzętem do nagrywania, a ostatecznym rozwiązaniem jest nagranie tak, jak możemy i nadzieja, ze spełni to jakieś minimalne wymagania techniczne (żadnych przesterów, dmuchów, puknięć, szelestów i szumów)
3) Nagrywamy z podkładem na słuchawkach. Czyli puszczamy podkład tylko na słuchawki (ale nie za głośno, żeby siebie słyszeć), otwieramy audioedytor (np. rzeczony Audacity, czy tez Wavepad), upewniamy się, że nagrywany będzie mikrofon (można ustawić w mikserze windowsowskim) i nagrywamy wokal...
4) ... i to z 3, 4 razy pod rząd (oczywiście jako pojedyncze pliki)
5) Zapisujecie jako MP3, ale w dobrej jakości przynajmniej 192 kB
6) Przysyłacie (najlepiej spakowane, ale nie koniecznie) na mail projektu mjpttribute@gmail.com
7) Moja robota będzie polegała na wybraniu optymalnych fragmentów z nadesłanych wersji i sklecenie ich do kupy wraz z podkładem. Podkreślam - Nie nagrywajcie wokalu z podkładem! Przysyłacie czyste wokale.
8) Jeżeli ktoś miałby ambicje nagrania tez chórków do danego utworu, to niech pisze do mnie na PW, a ja mu dźwiękowo rozpisze, jakie linie ma zaśpiewać.
Bedzie dobrze
Ostatnio zmieniony ndz, 06 wrz 2009, 10:29 przez chrisbern, łącznie zmieniany 1 raz.
- speechless26
- Anielka1000
Mam pytanie czy beat it jest nadal wolne jeśli tak to mogę spróbować , rozumiem że muszę zgłosić się na priv do Ciebie speechless26 , ale podkład do beat it jest wolny to gdzie go znajdę jest gdzieś w sieci na konkretnej stronie czy mam się kontaktować z chrisbernem na priv ale bardziej interesowało by mnie you are my life jest znacznie łatwiejsze wokalnie i takie słodkie ale chyba zajęte tak? proszę o odpowiedzi na moje pytanka
Bądź dobry, a będziesz samotny
Mark Twain
Miłości nie udowadnia się słowami.
Nikołaj Gogol
Mark Twain
Nikołaj Gogol
- speechless26
Beat it wolne, ale You are my life- też. Po podkład do chrisberna na priv:) Ja zapisuję w tym momencie!Anielka1000 pisze:Mam pytanie czy beat it jest nadal wolne jeśli tak to mogę spróbować , rozumiem że muszę zgłosić się na priv do Ciebie speechless26 , ale podkład do beat it jest wolny to gdzie go znajdę jest gdzieś w sieci na konkretnej stronie czy mam się kontaktować z chrisbernem na priv ale bardziej interesowało by mnie you are my life jest znacznie łatwiejsze wokalnie i takie słodkie ale chyba zajęte tak? proszę o odpowiedzi na moje pytanka
I'm so proud to say- I love You.
- speechless26
Malwina27 pisze:ale cholerka chyba śpiewać to ja nie umim .... czy ktos taki jak ja moze tez wziasc udzial ???? A i jakie piosenki są jeszcze wolne ???
to projekt muzyczny.
jesli nie umiesz śpiewac, to chyba niebardzo;)
są inne projekty, może tam?
co do wolnych piosenek--> wolne są wszystkie te, które nie są zajęte. Chyba nie musze podwac dyskografii Michaela...
pozdrawiam:)
I'm so proud to say- I love You.
- Anielka1000
speechless26 tylko do czego zostałam zapisana wybieram jednak jeśli to możliwe you are my life, wygenerowałam już priv do chrisberna jeśli nie będzie miał podkładu to wtedy beat it, chętnie bym to zaśpiewała ale trzeba mieć mocny głos do tego a ja mam taki, że mnie siostra prosiła o zaśpiewanie ave maria tak więc rozumiesz, a szkoda bo z tego co widzę,z tej listy wynika przeważać będą ogólnie piosenki raczej spokojne tak ludzie wybierają, jeśli macie, ma ktoś mocny głos to nie obawiać się iść na całość!!!
Bądź dobry, a będziesz samotny
Mark Twain
Nikołaj Gogol
Mark Twain
Nikołaj Gogol