Oto ulubione piosenki i wypowiedzi o Michaelu, z lipcowego wydania upamiętniającego TIME’a (namęczyłam się trochę w tłumaczeniu, ale czego się nie robi dla MJa i jego fanów):
-Lenny Kravitz (producent, tekściarz) : Lookin’ through the window(s) “Ta piosenka jest skomplikowana, zmiany akordów są piękne, zakres (głosu), jakim Michael śpiewa w tej piosence jest fenomenalny.”
-Generał Colin Powell (były sekretarz stanu) : ABC „(przepełnione) duszą słowa, taniec i szczęście oglądania tych pięciu wspaniałych, miło wyglądających młodzianów, „wlewających” swe serca , poruszyły mnie wtedy i poruszają teraz. To były wczesne lata 70te, czas wojny, czas politycznego chaosu, czas sprzeciwu kulturze i wewnętrznego niepokoju. Oni spowodowali u nas uśmiech z tą ich świeżością i ich słodkością. Poruzyli naszymi stopami, poczuliśmy się dobrze oglądając ich, nasze zmartwienia zniknały na parę minut”.
-Alicia Keys (muzyk) : I can’t help it „Po prostu kocham linię basu i akordy tej piosenki; to po prostu wprowadza cię w inny świat (przestrzeń)- to chcenie i pragnienie jest w jego głosie. Wierzę, że Stevie Wander na[isął tą piosenkę i to jest po prostu piękna kulminacja emocji muzyki.”
-Spike Lee (reżyser, producent) : I’ll be there „Pokochałem go jako solowego artystę. Miałem takie duże Afro, jak on miał i miałem nadzieję, że spodobam się dziewczynom, jak one go uwielbiały. Ale mam specjalne miejsce w mym sercu dla rzeczy, które zrobił z Jackson 5.”
-Sheryl Crow (piosenkarka, tekściarka) : I’ll be there „Jego słodki, młody głos uzasadnia, (dlaczego) wierzyłeś w to, że on wie o czym śpiewa.”
-Ice-T (raper) : I want sou back „Mam dokładnie tyle lat, co Michael Jackson, więc byłem małym dzieciakiem, stojącym naprzeciwko TV, naśladując go i moi rodzice usiedli i oglądali mnie, naśladującego jego. To było jedno z pierwszych nagrań, gdzie nauczyłem się każdego słowa i mogłem śpiewać i tańczyć z Jackson 5 naprzeciwko telewizora. To jest naprawdę część mojego dzieciństwa.”
-Alex Kapranos (muzyk) : Billie Jean „To najlepsza linia basu, jaka została kiedykolwiek napisana.”
-Stevie Wonder (muzyk) : Human nature „Kiedy pierwszy raz to usłyszałem, byłem u Q (Jonesa) i my tańczyliśmy do (tej) muzyki. To było magiczne.”
-Nancy Reagan (była pierwsza dama) : Beat it „Pamiętam ten dzień w 1984 roku, kiedy Michael przybył do Białego Domu. Ogromny tłum zgromadził się, by oglądać, jak mój mąż prezentuje Prezydencką Nagrodę dla Michaela, za użyczenie swych wpływów i swej popularnej piosenki Beat it dla sprawy, która była bardzo droga memu sercu- kampanii przeciwko nadużywania „substancji” wśród młodych ludzi. Kto wie, ile żyć ludzkich się zachowało dzięki inspirującemu przekazowi Michaela?”
-Bob Geldof (muzyk-aktywista) : Don’t stop ‘till sou get enough „On był olśniewający, olśniewającym artystą i fantastycznym tancerzem. Pamiętam, jak byłem w Apollo w Harlemie, w nocy, kiedy pokazał (odsłonił) moonwalk. Niesamowite, z tym poświęceniem, z esencją muzyki Afroamerykanów, wykonując Billie Jean. I zrobił moonwalk: to było zniewalająco olśniewające. Miejsce po prostu zdziczało.”
-Jeanne White (matka Ryana) : Man In the mirror „Ryan po prostu słuchał tej piosenki na okrągło. To była ostatnia pioseka, której słuchał.”
-Jesse Jackson (minister i aktywista) : We are the Word „To, dla mnie, była autobiograficzna piosenka. Jesteśmy czerwonie, zółci, biali, czarni. Żyjemy w multirasowym, multikulturowym świecie, więc zadziałajmy tą drogą.”
-Peter Gabriel (muzyk) : Thriller „Perfekcyjna i absolutnie nie można się oprzeć tej tanecznej muzyce.”
-John Mayer (piosenkarz-tekściarz) : P.Y.T. „Słucham tego we własnej głowie. To npięci i zwolnienie, idzie głośno i idzie cicho. Sprawia wrażenie kompletnego koła.”
-Terrell Owens (gracz NFL, Buffalo Bills) : Billie Jean „Kiedy miałem 10 lub 11 lat, zrobiłem się „na Michaela Jacksona” do konkursu w moim mieście i wygrałem. Moja mama zrobiłą mi świecące skarpetki. Miałem tą kurtkę, rękawiczki, skórzane paski, wszystko.”
-Kobe Bryant (gracz NBA, L.A. Lakers) : --------------------- „Myślę, że wszystkie są ponadczasowymi klasykami. To do prawdy niemożliwe, by wybrać ulubioną.”
Ulubione piosenki Michaela, wybrane przez znanych ludzi
- invincible_girl ;)
Ulubione piosenki Michaela, wybrane przez znanych ludzi

Never say goodbye, because saying goodbye means going away. And going away means forgetting. Peter Pan
Ulubiona piosenka: "All you need is love", "Come together","Smile".
Ulubiona własna piosenka: "Earth Song","Heal The World"," The Lost Children","Speechless","You Are my Life"
sciagniete z http://www.geniusmichaeljackson.com
Ulubiona własna piosenka: "Earth Song","Heal The World"," The Lost Children","Speechless","You Are my Life"
sciagniete z http://www.geniusmichaeljackson.com
- Damianos60
Mi trudono wybrać ulobioną ale bardzo lubie piosenki Michaela za czasów The Jacksons np.Love one,Can You Feel it ,State of Shock i lubie bardzo piosenki rockowe takie jak Beat it,Give to me,Dirty Dianna.
PS.Agnieszka Chylińska może nie o ulobionej płycie ale o ulobionym albumie
MICHAEL JACKSON
Off The Wall
To się wiąże z moim pierwszym wyjazdem za granicę. Gdy miałam 13 lat pojechałam razem z moim bratem do Francji – był to 89 rok... Wtedy już byłam fanką Michaela Jacksona, ale nie miałam ani jednej jego płyty... Thriller wówczas znalazłam, a Off The Wall – nie, bo była to płyta mniej popularna. I właśnie Off The Wall otworzyło mi oczy na soul, na muzykę czarnych. Uważam, że to najambitniejszy album Jacksona.MICHAEL JACKSON Jest bardzo taneczny, ale są tam też klimaty Otisa Reddinga... To była pierwsza płyta, którą sama sobie kupiłam. Bo wcześniej było tak, że tata kupował mi płyty... Kupiłam Off The Wall w Lyonie i maglowałam bardzo długo... MICHAEL JACKSON był w tamtych czasach moim guru. Dzięki niemu odkryłam Jamesa Browna czy właśnie – Reddinga. Ze mną – jeśli chodzi o muzykę – zawsze było tak, że najpierw poznawałam „skutek”, a dopiero później „przyczynę”... Mam wszystkie płyty Jacksona. THRILLER czy BAD są w porządku, a te późniejsze już są dla mnie nie do przejścia. Nie pasują mi te numery – za mało różnią się między sobą.
PS.Agnieszka Chylińska może nie o ulobionej płycie ale o ulobionym albumie
MICHAEL JACKSON
Off The Wall
To się wiąże z moim pierwszym wyjazdem za granicę. Gdy miałam 13 lat pojechałam razem z moim bratem do Francji – był to 89 rok... Wtedy już byłam fanką Michaela Jacksona, ale nie miałam ani jednej jego płyty... Thriller wówczas znalazłam, a Off The Wall – nie, bo była to płyta mniej popularna. I właśnie Off The Wall otworzyło mi oczy na soul, na muzykę czarnych. Uważam, że to najambitniejszy album Jacksona.MICHAEL JACKSON Jest bardzo taneczny, ale są tam też klimaty Otisa Reddinga... To była pierwsza płyta, którą sama sobie kupiłam. Bo wcześniej było tak, że tata kupował mi płyty... Kupiłam Off The Wall w Lyonie i maglowałam bardzo długo... MICHAEL JACKSON był w tamtych czasach moim guru. Dzięki niemu odkryłam Jamesa Browna czy właśnie – Reddinga. Ze mną – jeśli chodzi o muzykę – zawsze było tak, że najpierw poznawałam „skutek”, a dopiero później „przyczynę”... Mam wszystkie płyty Jacksona. THRILLER czy BAD są w porządku, a te późniejsze już są dla mnie nie do przejścia. Nie pasują mi te numery – za mało różnią się między sobą.