Spam orazJak przywrócić Nasze forum do porządku/normalności?

Wszystkie dyskusje o forum, tu można szukać pomocy gdy ktoś nie może się połapać co i jak, pisać wszystkie żale i radości związane z forum, uwagi do moderatorów i do mnie (admina).

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, kaem, @neta, anialim, Mariurzka, Mafia

Co Twoim zdaniem najbardziej należy zrobić w tej sprawie?

dodać pytania przy rejestracji (o Michaelu,o regulaminie)
18
21%
zgłaszać spam /wyostrzyć kary za spam,ostatecznie ban
33
39%
powołać więcej moderatorów
24
29%
zostawić jak jest,najwyżej po koleżeńsku zwracać uwagę/pw
9
11%

Total votes: 84

akaagnes

Spam orazJak przywrócić Nasze forum do porządku/normalności?

Post by akaagnes »

Nie jestem osobą kompetentną zbyt w tej sprawie, ale wpadłam na pewien pomysł.

Wiele osób denerwuje fakt, że nagle po śmierci Michaela na forum rejestruje się ogromna ilość osób. Że już nie jest tak samo jak kiedyś, że dzieciaki, że fake itd. Mam więc propozycję jak ograniczyć tudzież poznać na wstępie , w trakcie rejestracji ,kto jest prawdziwym fanem (jak ja to mówię *przyjacielem) Michaela, a kto nie. Zestaw pytań na temat Michaela. Np. 10. Tolerowane pomyłki: 2. Jeśli więcej, to osoba przez pewien czas nie może się zarejestrować (aż np.nadrobi zaległości).
Taki zestaw pytań może być dla wszystkich obecnych forumowiczów - różnica tylko polega na tym,że my sami się sprawdzamy z wstępnej wiedzy o nim, a nowi dzięki temu rejestrują się albo nie. Myślę, że w ten sposób ograniczy się pokemony i spam.

Ja rzucam propozycję. Nie wiem jak to wygląda technicznie,czy DA się tak zrobić. Ale myślę, że się da. :):)

Pytania wspólnie wymyślają moderatorzy. Zaczyna się od łatwych, a np. 4 ostatnie pytania są już dla ""zaawansowanych".
Najpierw myślałam,że na czas ---> tak jak wypełnianie danych karty kredytowej na ticketmaster ;-) , ale może nie... jeśli komuś bardzo zależy na rejestracji, to odszuka w necie informacje jeśli pytanie okaże się trudne.

Co Wy na to? W pierwszej kolejności pytam admina i moderatorów.:):)

Aha, i zapobiegawczo przepraszam,jeżeli stworzyłam oddzielny temat,a np. taki już istnieje, z propozycjami ulepszenia forum,czy coś.

Pozdrawiam!

EDIT:
+ ankieta
Last edited by akaagnes on Fri, 25 Sep 2009, 14:22, edited 1 time in total.
asiek

Post by asiek »

ja nie admin ani mod
ale się wtrącę
pomysł ogólnie jest fajny, aczkolwiek wydaje mi się, że największą falę "nowych" macie/ mamy już za sobą.
Część (moze spora) się pewnie jeszcze wykruszy.

Myślę, że to kwestia czasu, niezbyt długiego czasu i forum ukształtuje się na nowo.
pozdrawiam, racjonalizatorko ;)
A żyć możesz tylko dzięki temu, za co mógłbyś umrzeć.

Image
Mental

Post by Mental »

proponuje, żeby pytania układali Mandey, natpoznan i larsi - wtedy nikt się nie zaloguje :smiech:

;-)
A tak na serio to średnio widzę ten pomysł. Taka selekcja jest dosyć kontrowersyjna i może przyczyniać się do podziałów. Pytania niekoniecznie sprawdzają wiedzę, ponieważ można sobie wygooglowac odpowiedzi. Także kto się uprze to i tak wejdzie na forum. Już chyba lepszym rozwiązaniem są większe restrykcje za spamowanie. Wiem, że moderator też człowiek i te kilka osób nadzorujących forum nie siedzi tutaj 24/h, więc można by zwiększyć ilość userów odpowiedzialnych za ład w danych działach (np. wybrać dodatkowo 1-2 osoby, które mogłyby moderować pod kątem spamu tylko w jednym dziale - w tym, w którym sie najwięcej udzielają). Kiedyś obecny skład wystarczał, ale skoro po 25.06 liczba forumowiczów została pomnożona przez 2 a liczba pisanych przez nich postów pewnie przez 4, to wspomniany pomysł jest uzasadniony...
asiek

Post by asiek »

Mental wrote:proponuje, żeby pytania układali Mandey, natpoznan i larsi - wtedy nikt się nie zaloguje :smiech:
a dla upartych dołożyć jeden quiz obrazkowy martiny
kaplica
a jaki spokój ;)
A żyć możesz tylko dzięki temu, za co mógłbyś umrzeć.

Image
Talitha

Post by Talitha »

...
Last edited by Talitha on Thu, 02 Sep 2010, 8:21, edited 1 time in total.
Majkel
Site Admin

Post by Majkel »

Technicznie dałoby radę to zrobić, na takiej samej zasadzie jak jest pytanie "Czy jesteś człowiekiem" w formularzu rejestracyjnym ;)

Zasadniczo jednak jestem na nie, a argumenty wymieniły już osoby powyżej :)

P.S. [edit]
A swoją drogą w przedbiegach i tak odpada na prawdę duży odsetek osób, które przy rejestracji nie potrafią nawet poprawnie podać swojego adresu email... ja aktywuję każde nowe konto, więc takie konta usuwam... Więc najmniej rozgarniętych od razu mamy z głowy.
...
akaagnes

Post by akaagnes »

Ok, dzięki za odpowiedź. :)
tancerz

Post by tancerz »

Popieram pomysł Akaagnes, dzięki temu moglibyśmy wyeliminować stosy pokemonów które zmieniły nasze Forum w piaskownice dzieci Neo nie wiedzące nic na temat Twórczości MJ ani jego osobie... po prostu taka chwila taka moda aby się zarejestrować na to forum pokazać że się jest Legendarnym fanem legendarnego Idola.... Naprawdę Te forum coraz mniej mi się podoba, gdy widzę te wszystkie wpisy pokemonów. Apeluję do Moderatorów pomyślcie nad tym aby to wszystko uporządkować....
http://michalkrawiec.iportfolio.pl/
NASZ PIERWSZY TANIEC NA WESELU :)
http://www.youtube.com/watch?v=cEQN4965I4A
It's all for love L.O.V.E
Jeanny100

Post by Jeanny100 »

A mnie się wydaje że po pierwsze takie osoby które zalogowały się po 25.06 też mają prawo do głosu na forum-i taka ankieta tylko by wywołała ogólne oburzenie tudzież segregację a po drugie poczekajmy aż sytuacja sama się rozwinie-na pewno za jakiś czas połowa się wykruszy bo tak jak ktoś wyżej to ujął: to chwilowa moda.Najlepszym pomysłem o ile wogóle wchodzi on w grę to dodanie z dwóch osób które czuwałyby nad porządkiem w danych działach-niekoniecznie wciskając od razu ostrzeżenia bo to tylko zniechęca.A MJ ma łączyc a nie dzielić-czyż nie?
Image

Post by viva201 »

Jeanny100 wrote:w grę to dodanie z dwóch osób które czuwałyby nad porządkiem w danych działach-niekoniecznie wciskając od razu ostrzeżenia bo to tylko zniechęca.A MJ ma łączyc a nie dzielić-czyż nie?
tak, tak, niejednokrotnie modzi mówią, proszą, straszą a większość sobie z tego NIC NIE ROBI....a poza tym kazdy potrafi czytać ze zrozumieniem, że np. dział HYDE PARK i zdj. Michaela to nie miejsce na pogaduszki jak na gg a część to robiła i robi..wiec po co modzi mają po raz enty tłumaczyć jak walniecie ostrzezenia przynosi lepsze skutki? tacy roztrzepani co spamują non stop szybko kończą żywot, i nie mówię tego tak sobie, sama niejednokrotnie coś napiszę głupiego, ale nie dzieje sie to codziennie więc nie dostaje ostrzeżenia, niejednokrotnie modzi przymykają oko na to co robimy, ale jak już przeginamy to wygląda to tak jak 3 miesiące temu...miliony nowych bezsensownych tematów i setki ostrzeżeń w zamian bo po co komu np. temat czy Michael ćpał w 97 roku?
Image
dk997

Post by dk997 »

To ja może Wam na początek podziękuję. Jestem tu już równo miesiąc, nie wyobrażam sobie dnia, żebym tu nie weszła kilka razy dziennie ;-)

A pomysł mi się nie podoba, bo gdyby coś takiego rzeczywiście miało miejsce, to teraz by mnie tu nie było, nie wiedziałabym tylu rzeczy o Michaelu, nie wiedziałabym wogóle że w Polsce jest tyle fanów, są organizowane zloty itd. Gdy się tu rejestrowałam byłam kompletnie zielona i chciałam się tylko wygadać. Napewno nie przebrnęłabym przez te pytania.

Nie wiem jak jest na innych forach, bo choć jestem już starą kobyłą to jest to moje pierwsze, więc z góry przepraszam za wszystkie "wykroczenia" glupija
Ale czasem naprawdę dziwię się gdy widzę, że ktos jest zarejestrowany na forum od tygodnia a ma np. 80 postów. Albo gdy wchodzę do Hydeparku a tam góry na doł widzę ostatni post tylko jednej osoby. Ja to bym "waliła" od razu ostrzeżenia. Ale to pewnie dlatego, że ja z natury wredna zołza jestem :smiech:

You are not alone... Już nie...
Przepraszam że tak późno...
akaagnes

Post by akaagnes »

Nie wiem o co tyle krzyku. Raz,że z mojej strony to tylko propozycja,która nie ma na celu stwarzania problemów, tylko pomoc w ogarnięciu sytuacji.
Owszem jest regulamin i na wstępie do każdego działu jest napisane co wolno,a co nie, ale jak widać nagminnie te zasady są łamane. najbardziej przez nowych użytkowników. nastoletnich użytkowników.

A dwa , ja wychodzę z założenia,że skoro ktoś rejestruje się na tym forum, to wie o co chodzi, jaka jest tematyka i wie co nieco o Michaelu. Więc nie widzę problemu w kilku pytaniach, na które moim zdaniem każdy powinien umieć odpowiedzieć. Dajmy na to: data i miejsce urodzin Michaela, pierwsza solowa trasa koncertowa, jak się nazywa najstarsza siostra Michaela, data wydania albumu Invincible czy Jackson 5 to to samo czy The Jacksons. Potem może być kilka pytań o regulamin, zahaczające o to,co np. w danym czasie jest największym problemem : czy możesz dodawać komentarze w dziale Fakty? jakich zdjęć nie możesz zamieszczać w galerii? co to jest spam?
--- i ot.

Ale skoro uważacie,że to zły pomysł i dyskryminacja to ok, ja się już nie odzywam.

Dziękuję za uwagę i komentarze.
tancerz

Post by tancerz »

Ja uważam w dalszym ciągu że to dobry pomysł z tymi pytaniami. Okej można to wszystko znaleźć w Google tak ?? Ale jeśli ktoś prawdziwy fan który chce naprawdę uczestniczyć na forum a nie spamować choćby nawet nie znał odpowiedzi poszuka na Google bo mu zależy. A spamerzy:P? Wątpię nie chciałoby im się i poszliby spamować gdzie indziej, gdzie prościej łatwiej i mało myślenia do czego są przyzwyczajeni... POPIERAM DODANIE PYTAŃ PRZY REJESTRACJI!!!
http://michalkrawiec.iportfolio.pl/
NASZ PIERWSZY TANIEC NA WESELU :)
http://www.youtube.com/watch?v=cEQN4965I4A
It's all for love L.O.V.E
viva201

Post by viva201 »

akaagnes wrote:Owszem jest regulamin i na wstępie do każdego działu jest napisane co wolno,a co nie, ale jak widać nagminnie te zasady są łamane. najbardziej przez nowych użytkowników. nastoletnich użytkowników.
zaostrzyć rygor, i tak jak Mandey (szacun dla niego) rozdawać bany na prawo i lewo za nagminne spamowanie, bo jeśli raz, drugi, trzeci piszą modzi W TYM DZIALE NIE SPAMUJEMY! TO NIE GG a dana osoba dalej to robi no to...ostrzeżenie w końcu po pierwszym ostrzeżeniu można się poprawić nie oznacza to od razu banu....a jeśli modzi widzą poprawę SĄ W STANIE COFNĄĆ OSTRZEŻENIE (wiem co mówię), jeżli nie ma poprawy drugie ostrzeżnie, jeśli nadal nie ma to :ban: i mamy świety spokój jednego nabijacza postów mniej ....
Image
zu

Post by zu »

Jeśli kogoś oburza spam i uważa, że modzi nie dają sobie z tym wszystkim rady, to istnieje coś takiego jak pomarańczowy trójkącik po prawej górnej stronie każdego posta: "zgłoś do moderatora". Widzicie spam - zgłaszajcie. Jak trzeba, zgłaszajcie kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt. I już.

Nie wyobrażam sobie, żeby zarejestrować mógł się tylko ten, który wykaże się "wiedzą". Wiedza nie ma nic do nieodpartej potrzeby wyrażania swoich odkrywczych myśli, typu: "też tak myślę" czy "dalej nie mogę się pogodzić, że umarł" oraz "1000000% prawdy!!!".

Używajcie trójkącika, przeglądnijcie od pierwszej strony tematy w hyde parku, pomóżcie moderatorom, jeśli taka w Was wola "zrobienia z tym porządku".

Żeby było jasne: zgadzam się, że Forum jest zaśmiecone i nie chce się go już tak czytać, jak kiedyś. Ale może trzeba włożyć troszkę swojej pracy zamiast wymagać wiedzy przy rejestrcji. Bardzo dziwny pomysł.
Post Reply