Spam orazJak przywrócić Nasze forum do porządku/normalności?

Wszystkie dyskusje o forum, tu można szukać pomocy gdy ktoś nie może się połapać co i jak, pisać wszystkie żale i radości związane z forum, uwagi do moderatorów i do mnie (admina).

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, kaem, @neta, anialim, Mariurzka, Mafia

Co Twoim zdaniem najbardziej należy zrobić w tej sprawie?

dodać pytania przy rejestracji (o Michaelu,o regulaminie)
18
21%
zgłaszać spam /wyostrzyć kary za spam,ostatecznie ban
33
39%
powołać więcej moderatorów
24
29%
zostawić jak jest,najwyżej po koleżeńsku zwracać uwagę/pw
9
11%

Total votes: 84

tancerz

Post by tancerz »

Ja zgłaszam codziennie po 5-10 razy ....
http://michalkrawiec.iportfolio.pl/
NASZ PIERWSZY TANIEC NA WESELU :)
http://www.youtube.com/watch?v=cEQN4965I4A
It's all for love L.O.V.E
zu

Post by zu »

No widzisz, gdyby wszyscy tak robili, to może w końcu człowiek mógłby przekopać się przez Hyde Park, jeśli jakiś temat go interesuje. W końcu nie tylko w Faktach umieszczane są informacje, często jakieś linki postuje się właśnie w Hyde Parku.

Ale w sumie nie ma co narzekać, na MJJC w poszukiwaniu jednego linka można przekopać nawet 80 stron...

Niemniej jednak masowe raportowanie to jak dla mnie najlepsze wyjście.
tancerz

Post by tancerz »

Niestety zgłoszenie nic daje więc zaczynam pisać PW do osób spamujących dlaczego został ich post zgłoszony, trochę jakbym nadrabiał za moderatorów ciekaw jestem czy moderatorzy tak robią po usunięciu postów? Odszedł Mandey osoba, która w większości trzymała pieczęć nad zgłoszeniami i zawsze prawie niemal po kilku minutach działała. Teraz po Jego odejściu z funkcji moderatora... Zgłoszenia często są realizowane dopiero po kilku godzinach bądź kilkunastu a zdarzyło się nawet na drugi dzień... Brakuje nam Ciebie Mandeyu... oj brakuje... Ale wiem że siła wyższa sprawy osobiste nie pozwalają Ci już na tak częste wchodzenie na forum co nie dałoby sie pogodzić z Twoją byłą funkcją moderatorską, wiec mówi się trudno i forumuje dalej..;) A może by tak propozycja - nowi moderatorzy? Będzie Was więcej to więcej zdziałacie i opanujecie porządek na forum?
http://michalkrawiec.iportfolio.pl/
NASZ PIERWSZY TANIEC NA WESELU :)
http://www.youtube.com/watch?v=cEQN4965I4A
It's all for love L.O.V.E
viva201

Post by viva201 »

zu wrote:Jeśli kogoś oburza spam i uważa, że modzi nie dają sobie z tym wszystkim rady, to istnieje coś takiego jak pomarańczowy trójkącik po prawej górnej stronie każdego posta: "zgłoś do moderatora"
dzisiaj zgłosiłam ok 10 wiadomości, a gdyby modzi tak nie odpuszczali co poniektórym, było by mniej spamu, wiem że część ludzi zazwyczaj tych spamujących uważa modów za krwiożercze harpie ja uważam że powinni zaostrzyć rygor i rozdawać wiecej ostrzeżeń
tancerz wrote:Brakuje nam Ciebie Mandeyu... oj brakuje
oj tak tak, święta racja, ale gdzie kota nie ma tam myszy harcują, i nie chodzi tutaj o ublizanie innym modom, wiadomo każdy ma swoje zadania i obowiązki i nie ma czasu na siedzenie całą dobe na forum i czytanie kazdej napisanej wiadomości, ale jak był mandey było lepiej, mimo że nie jedna osoba mu ubliżała za otrzymanie ostrzeżenia....niewdzięczne zadanie mają modzi, ale ktoś musi tutaj trzymać porządek.
Image
akaagnes

Post by akaagnes »

Widzę,że temat ewaluował,więc zmieniłam temat i dodałam ankietę.

Być może macie rację,że pytania przy rejestracji nie rozwiązują problemu. Chodzi głównie o spam, bałagan jaki się zrobił.

Kiedy ja tu się rejestrowałam i zaczynałam pisać,było inaczej, Luźniej. Też popełniałam błędy, nawet je pamiętam, ale było o wiele wiele mniej osób, przejrzystość w Hyde Parku, ... i generalnie rodzinna miła atmosfera. Teraz coś się zmieniło, przybyło ze 2000 osób od 25 czerwca, duuuużo spamerów i jest jak jest. Ale musimy dbać o nasze forum ,przywrócić w nim porządek. Także wszelkie sugestie są mile widziane chyba. Nawet lubię jak się ze mną nie zgadzacie, bo wtedy i ja myślę jeszcze 2 razy, rozważam za i przeciw i trochę też przyznaję Wam rację.

Chciałabym też poruszyć od razu inne kwestie, może to już na oddzielne tematy i ankiety? -ale najpierw nakreślę sytuację:

zaangażowałam się w to forum. tak, piszę dużo z dwóch powodów - bo lubię i generalnie jestem gadatliwa,lubię rozmawiać, dyskutować, no a teraz jestem też bez pracy i tak czy siak dużo czasu spędzam przy komputerze. mam też głowę pełną różnych pomysłów, nowych sugestii dot. forum.
jestem też regularnie na 3 innych forach i widzę jak tam jest
- że osobna galeria,
że tematy tabloidowe nawet,
że można dodawać komentarze w galerii,
że moderatorzy są na równi z normalnymi użytkownikami, śmieją się, wypowiadają w tematach, dyskutują i jest miło, sympatycznie.

a tu zrobiło się tak dziwnie i inaczej. i mi się to nie podoba. :(

Nie chcę się czepiać i robić nie wiem jakich rewolucji. Wszystko to,co piszę to dla Nas, po to,by każdy z przyjemnością tu chodził, żeby wiedział że jesteśmy jedną zwartą Michaelową armią, "rodziną". Że moderatorzy to też ludzie, że też czasami coś piszą oprócz ostrzeżeń i usuwania tematów.
OK?

W shoutboxie rozwinęła się dobra rozmowa, niestety wszystkiego nie widać,bo już poszło.... Było o pousuwaniu zbędnych tematów z HP, tych w których nikt nic nie pisał już dawno,a które nie są jakimiś istotnymi informacjami.
Miałam kiedyś też taką propozycję, która może być aktualna za pół roku,żeby polikwidować konta tych, którzy od dawien dawna nic nie napisali na forum, zbanowanych(bo ciągle są) itd. Nie wiem. Jakoś zależy mi na tym forum, chcę tu zostać razem z Wami, poznawać nowych ludzi, rozmawiać, dyskutować, nie zgadzać się, wyrażać swoją opinię na temat, emocje( też!) itd.

Proszę też o wypowiedzi. Te za i te przeciw.
Pozdrawiam.

aha - jeśli chodzi o nowych modów ... popieram też. Niektórych z Was nie znam, ale po wypowiedziach na forum czasami domyślam się, że to rozsądni ludzie, z zasadami (oby nie za bardzo) ,a jednocześnie pozytywni i przyjaźni.
Sama na moda zgłosiłabym Tancerza - jeśli zechce, i nie wiem - michaelzawszespoko, okussa, .... ?

chciałabym też wyjaśnić kwestię "nowych", przynajmniej jak ja to widzę.
nikogo się nie szereguje, nie ma "lepszych" i "gorszych" - nie może tak być. nie oceniajmy ludzi po dacie rejestracji! sama zaprzyjaźniam się z nowymi dziewczynami, ekipa się miesza, naprawdę są świetni ludzie !!
tu chodzi bardziej o nowych spamerów, ludzi, głównie- nie ukrywam- nastolatki, które komentują w faktach, zostawiają same emoty, nie edytują postów, zaśmiecają forum jakimiś bzdurami... komu zależy,żeby tu być i być lubianym, to raczej czyta co jest napisane - co można robić, a co nie, reagują na PW od modów oraz kolegów/koleżanek, którzy ich na coś uwrażliwiają. .................... tu chodzi o ludzi. o ludzi i spamerów. problem stanowią ci drudzy.

także proszę się nie obrażać, nikt nikogo nie szereguje, nie dyskryminuje.
OK?
Last edited by akaagnes on Fri, 25 Sep 2009, 14:49, edited 1 time in total.
wiśnia1994

Post by wiśnia1994 »

Propozycję tancerza na moda tez jak najbardziej popieram xD
choć was nie znam wydaje mi sie on odpowiedni..
sugerowałabym też Ciebie akaagnes,widac,że masz głowę pełna pomysłow,a to jest dużym atutem xD
okussa

Post by okussa »

co do zasmiecenia forum to macie racje. ja czesc tematow z HydeParku poprostu omijam, bo nie chce mi sie czytac tysiaca postow bez sensu, aby znalezc jakis jeden wartosciowy. Czasem wyglada to tak jakby niektore tematy zyly wlasnym zyciem.

Co do pytan na wstepie..no jest to jakis sposob, napewno zmniejszyloby to ilosc pokemonow, ale zastanowmy sie, czy nie takze wystraszylo potencjalnych prawdziwych fanow, ale takich ktorzy dopiero wraz z naszym forum zaczeliby swoja powazna droge z Michaelem.

Nie mowie ze to jest glupie. moze wystarczyloby tylko kilka pytan o wazniejsze informacje. Zeby nie zrobilo sie cos takiego, ze informacje beda na tyle trudne do wyszukania ze nie zarejestruje sie nikt, bo przeciez nie o to chodzi.

Co do nowych modow..no przydaloby sie wiecej, zeby zapanowac nad tym wszystkim.
akaagnes wrote:Sama na moda zgłosiłabym Tancerza - jeśli zechce, i nie wiem - michaelzawszespoko, okussa, .... ?
akaagnes czuje sie wyrozniona;p;p
Lauren

Post by Lauren »

Jeśli chodzi o ankietę:
Pytania przy rejestracji - może to i nie jest głupi pomysł, ale znajomość
daty urodzenia Michaela i paru płyt nie oznacza, że ludzie nie będą spamować, a to mija się z celem.

Wyostrzyć kary - tu jestem za. Jedno ostrzeżenie nikomu nie zaszkodzi, a może zmobilizować do poprawy (chociaż niekoniecznie). Myślę, że dość duża liczba użytkowników zgłasza spam moderatorom, ale przydałoby się ich więcej, żeby mogli szybciej reagować (to się wiążę z kolejną opcją w ankiecie): powołać więcej moderatorów.

Lepiej coś z tym zrobić, bo już teraz ciężko coś znaleźć, a co będzie później?
akaagnes wrote:osobna galeria
Nie powiem - przydałoby się. Aż ręcę opadają, jak szuka się jakiegoś zdjęcia i trzeba wertować 140 stron tematu.
24 months and it still seems like it was just yesterday...
tu sei tutto quello che mi manca
last.fm
akaagnes

Post by akaagnes »

wiśnia1994 wrote:sugerowałabym też Ciebie akaagnes,widac,że masz głowę pełna pomysłow,a to jest dużym atutem xD
dzięki,to miłe,ale myślę,że ja się nie nadaję.
głowa pełna pomysłów to jedno, ale nie wszystko. teraz mam więcej czasu,to tu siedzę i jestem,ale znajdę pracę, zaangażuję się w nią i będę trochę rzadziej zaglądać.
poza tym zdarza(ło) mi się spamować też, pisać o pupie maryni (konkretnie bynajmniej nie jej;-)) , lubię wyrażać swoje emocje i bawić się z innymi,a tu widzę trzeba zachować zimny dystans do innych wtedy, być bardziej rozsądnym, stanowczym, nieprzejednanym. (takie bynajmniej odnoszę wrażenie co do większości modów). a ja jestem roztrzepana.

okussa wrote: akaagnes czuje sie wyrozniona;p;p
:) obserwuję ludzi na forum, jak się zachowują, jak piszą, to dużo świadczy o nich. moim zdaniem Ty nadajesz się.
dopisałabym jeszcze kogoś, ale niektóre nicki wyleciały mi z głowy....

buźka.
Estrella

Post by Estrella »

Jeśli ktoś nowy ma się zająć moderowaniem to popieram tancerza(o ile on sam jest zainteresowany). Potrzebni są ludzie odpowiedzialni, czasowi, dobrze znający forum i widzący co to jest regulamin, bo niestety ale wiele osób chyba nie wie, że on istnieje.
Moderatorzy to jedno, ale to, że każdy z nas może wiele zdziałać to drugie. Ich jest garstka a nas cała rzesza, jeśli czyjaś wypowiedź łamie regulamin to zgłaszajmy, nie bójmy się, bo i czego...? no i pamiętajmy również "I'm starting with the man in the mirror" ;-) Nikogo tu nie oskarżam, nie piętnuję.. ani to w mojej gestii ani zamiarach.. kochani dbajmy.. japrosic
But if you came to see
The truth, the purity
It's here inside a lonely heart
akaagnes

Post by akaagnes »

... a miałam to wszystko pisać w PW do Rafała, a tak się temat rozkręcił,że jednak tu i Wy,,,

podepnę jeszcze kilka małych spraw + argumenty:
jesteśmy największym i najlepszym forum o Michaelu Jacksonie w Polsce, można powiedzieć fanklubem. mamy najwięcej użytkowników i gości też . kto wie - też dziennikarze i inni zaglądają do nas. mamy dobrą armię , przewodników takich jak Kinga, Kaśka...
stąd moje propozycje zmian na forum,... rozejrzyjcie się po innych, jest względny porządek też dlatego,że
- jest GALERIA oddzielnie, poszeregowane zdjęcia, ery itd., wtedy nie ma bałaganu, ew.komentarze to jedno zdanie (a reszta w shoutboxie),
- ANKIETY I SONDAŻE, na różny temat,też osobny dział od tego - nie tylko na temat Michaela, chociaż przeważnie. Poznajemy się dzięki temu, wiemy jakie są tendencje,
- jest też na wielu takie coś,że administrator i moderatorzy przedstawiają się w kilku zdaniach ,mówią kim są, co robią,jakie są ich inne zainteresowania i dołączają zdjęcie. tego u nas nie ma, stąd może też taki zimny dystans, nie wiem,może... - na to jest zakładka gdzieś z boku, kontakt,email...
- nasza galeria, NASZE ZDJĘCIA - to też jest na większości forów jako osobny dział
- i wiele wiele innych fajnych kątów na forum, gdzie każdy znajduje coś dla siebie. nawet ROZMOWY LUŹNE, gdzie pisze się o wszystkim i można spamować - jedyne miejsce na to,a też czasami potrzeba.

...No dobra, to tyle. ... chciałam tylko już do końca się wypowiedzieć. To,co mi leżało na sercu. Dzięki.

-------
EDIT:
a ogólnie to przepraszam za takie zamieszanie :P może było dobrze jak było i nie potrzebnie to wszystko. chciałam tylko napisać co myślę,ja jako ja. i tyle, a wyszło jak :/..........
Speed Demon

Post by Speed Demon »

Posypią się gromy zaraz na mnie... ale:

Wiele osób, które w tym temacie się wypowiada i chce walczyć ze spamerami ja od bardzo dawna uważam za spamerów. Bo spamer spamerowi nierówny - z jednej strony mamy naprawdę całkowitą porażkę w stylu pisania jednowyrazowych postów, strzelania emotikon, pisania postów, które powtarzają to, co już ktoś napisał, ale z drugiej strony:

1.Tematy takie jak "Nasze zdjęcia" - kiedyś sam dałem w nim JEDNO zdjęcie i myślałem, że to wystarczy. Teraz temat wygląda tak, że są użytkownicy hurtem wgrywający swoje fotki w różnych wymyślnych pozycjach, co przypomina mi trochę popularne serwisy społecznościowe. Oprócz tych fotek pojawiają się opinie innych użytkowników, typu "wyglądasz super". Temat "Modeling" to już szczyt wszystkiego. W internecie są setki stron, wyszukiwarek, są ogłoszenia w gazetach - i akurat na forum o Michaelu Jacksonie musi powstać coś takiego?

Od siebie mam kilka propozycji:
- użytkownicy mogą zakładać nowe tematy dopiero po uzyskaniu pewnej liczby postów, np. 50
- nie można zakładać tematów absolutnie nie związanych z forum. Tzn. niech zostaną quizy, tematy o filmach i innych muzykach, ale już tematy takie jak Idealny facet/kobieta, Polscy siatkarze Mistrzami Europy!!!!! czy Poznam chłopaka - powinny znikać, zanim pojawi się w nich jakikolwiek post z odpowiedzią

Kiedyś żyły tematy związane z muzyką MJa, dział dyskografia, teraz - dyskutuje się na poziomie tylko w przypadku zlotu fanów, ewentualnie śladowo w głosowaniu w NO. Zniknęli wartościowi użytkownicy, których rozległe posty czytało się z zapartym tchem. Trzeba podjąć bardzo radykalne środki i wprowadzić częściową cenzurę.

Jeśli ktoś ma ochotę pospamować - ma shoutbox, ma czat, niech robi tam co chce. Aktualnie nie mam nawet ochoty czytać tematów powitalnych, zwłaszcza gdy nowego użytkownika wita ktoś, kto przyłączył się do forum później.
Estrella

Post by Estrella »

Speed Demon z mojej strony gromów na pewno nie będzie... a wręcz popieram...

Wprowadzanie tysięcy zmian chyba nie ma większego sensu. Niech forum wróci do dawnego porządnego funkcjonowania i wtedy pomyślimy o rewolucjach.
Wiele proponowanych udoskonaleń wynika z wszechobecnej Michaelomani, która siłą rzeczy musiała się odbić szerokim echem na forum. Kiedy emocje opadną a euforia nowych zapaleńców przycichnie będzie można myśleć o zmianach.
Speed Demon trafnie zauważył, że niektóre tematy przybierają dziwny obrót, najbardziej rażące jest to kiedy z maleńkiej iskierki(która nawet nią nie miała być) powstaje pożar.
Czas, porozumienie, myślenie i duuuuużo dobrych chęci(choć nimi podobno jest piekło wybrukowane :wariat: )... Ale jeśli tylko zechcemy damy radę ;-)
But if you came to see
The truth, the purity
It's here inside a lonely heart
po-cichu

Post by po-cichu »

Speed Demon wrote:użytkownicy mogą zakładać nowe tematy dopiero po uzyskaniu pewnej liczby postów, np. 50
Zna ktoś lepszą zachętę do spamowania, niż gratyfikację od pewnej ilości postów?

Należałam do różnych społeczności internetowych i niestety - z roku na rok sytuacja pogarsza się wszędzie. Jeszcze pięć lat temu trafiając na forum/grę mmorpg czy nawet na grono.net, człowiek czuł jakiś klimat tego, gdzie się znajduje. Jeszcze kilka lat temu ludziom znane było słowo netykieta. W chwili obecnej, przy tak dynamicznym rozwoju serwerów i rozroście ich "pojemności" ludzie przestali się przejmować tym, że robią wokół siebie syf. Internet traktowany jest jako sposób na anonimowy ekshibicjonizm, prowokacje i gierki słowne, których ci wielcy macho nie byliby w stanie odbyć w rzeczywistości.
I teraz powiedzcie sami - jak osoby, które (z rożnych powodów - czy to wieku, czy braku dostępu do neta jeszcze kilka lat temu) nie znają TAMTEJ sieci. Dla nich Internet to śmietnisko.
Biję się w pierś - nie odwiedzałam tego forum wcześniej i wierzę, że kiedy było Was mniej, panował tu względny porządek. teraz go ewidentnie brakuje, bo w powodzi spamu gubi się to, co chciałoby się przeczytać/obejrzeć. Truizm.

Akaagnes, inicjatywa słuszna, widać, że zależy Ci na społeczności, do której należysz, tyle tylko, że ciągle nie widzę innego rozwiązania, niż pilnowanie samego siebie. Zwiększenie liczby moderatorów - okej, tylko to zmniejszy naszą czujność. "A, napiszę coś/założę nowy temat, najwyżej jakiś mod usunie/przeniesie na właściwe miejsce". Zwiększenie restrykcji... zaraz zacznę się bać pisać w ogóle cokolwiek, nie lubię balansować na granicy prawa:P Ale fakt, może ludzie zaczęliby myśleć dwa razy, zanim coś napiszą. Chociaż gwarantuję, że ci, którzy najwięcej powinni myśleć, nawet do tego tematu nie zajrzą;)

Rozwiązanie idealne - no cóż, nie istnieje, ale istnieje coś takiego, jak CZAS. Jak myślicie, ilu aktywnych użytkowników będzie tu za pół roku? Uspokoi się, daję sobie głowę uciąć.
M.Dż.*
V.I.P.

Post by M.Dż.* »

You_Are_Not_Alone, skoro piszesz w temacie o spamie to .... do Anielki, nie spamuj.
Twój post wykasowałam.

Co, do rozwiązania sytuacji....
Forum się rozrasta i zawalane jest Pokemonami, jak to niektórzy zauważyli.
Modzi, ludzie dorośli, pracujący, posiadający swoje zobowiązania i życie, spać na forum nie mogą.
Tym bardziej, że pracę wykonują społecznie.
Kiedy się wchodzi i widzi się 90 (!) tak tak, Kochani... 90 raportów do przejrzenia to naprawdę na wejściu ręce opadają.
Kiedyś ktoś napisał, że tęskni za moimi "mądrymi" postami.
Nie sypiam po nocy, bo nie mam na to zwyczajnie czasu. Kiedy zdecyduję się wejśc na forum, widzę to, co widzę. Każdy normalny człowiek miałby odruch szbko wybiec i trzasnąć za sobą drzwiami.
My, Moderatorzy, tego nie robimy- zabieramy się za sprzątanie.
Dlaczego?
Sama nie wiem. Może dlatego, że jesteśmy co nieco nienormalni, żeby wykonywać taką pracę.
W każdym razie, po ogarnięiu tego, co się dzieje, odechciewa się już dokładnie wszystkiego, a już na pewno pisania mądrych postów.

Ale nie tylko Pokemonów jest coraz więcej.
Mnożą się też nicki różniące się między sobą jedynie kropką lub kreską.
W tym całym bałaganie nawet trudno zapamiętać kto jest regularnym spamerem, a kto nie.
Parę razy zdarzyło mi się zreztą pomylić Użytkowników- właśnie na takiej zasadzie.
Osobiście nie miałabym nic przeciwko wlepianiu ostrzeżenia każdemu, kto napisał spam w ciągu pierwszego miesiąca od zalogowania się.
Nie pomoże- trudno- trzy ostrzeżenia i.... żegnamy szanownego Użytkownika.
Tak. To bezlitosne, ale nad Moderatorami się też raczej nikt nie lituje, co zresztą widać po powyższych wypowiedziach.
"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Post Reply