Prace magisterskie / licencjackie dot. Michaela

O Michaelu rozmowy luźne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

baby girl niki dancer

Prace magisterskie / licencjackie dot. Michaela

Post autor: baby girl niki dancer »

nazywam się Monia i studjuję PR w Warszawie(4 rok) .Temat mojej pracy to "KREOWANIE WIZERUNKU MEDIALNEGO W SHOWBIZNESIE NA PRZYKŁADZIE MICHAELA JACKSONA" JEŚli mielibyście jakieś materialy, które mogłyby mi pomóc..byłabym strasznie wdzięczna..muszę teraz kończyć ale wkrótce odezwe się ....DZIĘKUJĘ, ŻE TO PRZECZYTALIŚCIE I ŚLICZNIE POZDRAWIAM-NIKI
check it out! check it out.......
Awatar użytkownika
Maro

Post autor: Maro »

Ja Sobie ściągłem kiedyś taką "książke" gościa który pisał chyba na mgr. "Michel Jackson i jego wpływy n akulture masową" bardzo fajna jak chcesz to moge Ci przesłać jest w formacie pdf
"Don't know what I've done,everything you've got,things you've done to me are coming back to you" I'm the Blue Gangster
Awatar użytkownika
guruFARMI

Post autor: guruFARMI »

też czytałem ale do połowy...
tex fajny ale ile BYKÓW ten "magister" narobił
:D
I promise you, the best is yet to come
Obrazek
thewiz

Post autor: thewiz »

guruFARMI pisze:też czytałem ale do połowy...
tex fajny ale ile BYKÓW ten "magister" narobił
:D
Pamietam tamta sprawe.To nie byl fan Michaela ,ale osoba ktora jedynie postarala sie napisac cos na jego temat ad hoc. Niestety praca w wielu miejscach byla wrecz nafaszerowana bledami ,ale to dlatego ze chlopak bral dane glownie z gazet i czasopism ,a jeszcze nie znalazlo sie takie ktore by nie przekrecaly informacji na temat Michaela. Jesli ktos rzeczywiscie chce napisac jakas fajna prace magisterska na temat Michaela, to przede wszystkim radze tej osobie zapoznac sie z co najmniej najwazniejszymi propozycjami ksiazkowymi ktore powstaly na temat Michaela. Jak wiemy w Polsce takich wydawnictw nie bylo wcale duzo ,dlatego nie pozodtaje nic innego jak odeslac zainteresowana do pozycji w jezyku angielskim lub jakimkolwiek jej pasuje. Tutaj pytanie do autorki tematu : Czy potrafisz swobodnie czytac w jezyku angielskim ,niemieckim lub innym? Jesli tak , to podamy Ci na pewno porzadna liste odpowiednich pozycji. Warto jednak pamietac,ze takze wiele ksiazek zawiera ogromne bledy faktograficzne ,a czesc z nich jest napisana bardzo stronniczo. Nie pozostaje nic innego jak tylko poznawac obie strony medali ,jedna na pewno mozna weryfikowac konsultujac z fanami co oni na dany temat mysla. Warto wystrzegac sie jednak fanow uznajacych MJa za Boga,a takich tez wcale niemalo. Niestety zbyt malo informacji podalas ,by mozna bylo Ci w jakis konkretny sposob pomoc. Nikt na pewno nie napisze takiej pracy za Ciebie wiec uznaje za pewnik ze nas - fanow i innych uzytkownikow MJPT - mozesz sie radzic w wielu kwestiach ,ale musza one byc zwiazane z konkretnym problemem ,ktory w danym momencie masz.

Na poczatek polecam zapoznanie sie z Moonwalkiem - autobiografia Michaela.(Polecam pozycje wydana w 1991 roku ,jest zdecydowanie lepiej przetlumaczona) Radze skompletowanie ksiazek ,ktory wyszly na polskim rynku. (Na Allegro za grosze) ,ale zdecydowanie nie polecam pozycji " Geniusz czy szarlatan"Adama Wareckiego ,gdyz jest ona jedna wielka pomylka. Oprocz powyzszych mozna takze zdobyc " Sekrety Raju utraconego" Kevina J.Foxa oraz "Michael Jackson Superstar" Christophera Andersena. (Napisana bardzo stronniczo i przetlumaczona jeszcze bardziej na niekorzysc Michaela ,ale mimo wszystko warto sie z nia zapoznac.... nie wierze ze to pisze glupija ). Fajna pozycja jest takze album Czeslawa Czaplinskiego pt. "Moja Historia, czyli jak fotografowalem Krola". Na polskim rynku ukazala sie takze "skandalizujaca" autobiografia piora LaToyi Jackson. W ksiazce tej LaToya przedstawila bardzo cieplo swojego brata i mysle ,ze przeczytanie tej ksiazki rzuca ciekawe swiatlo na postac Michaela.

Jesli chodzi o dobra faktografie to absolutnie zalecam ksiazke The Visual Documentary Adriana Granta (ostatnie wydanie milenijne bodajze z 2000 roku ) ,ktore jest rewelacyjna kronika tego co gdzie i kiedy Michael zawodowo robil. Ksiazka nie obejmuje zycia prywatnego Krola Popu ,ale pozwala swietnie zorientowac sie w datach , liczbach i nie robic bledow.(Ktorych naprawde malo kto piszac o MJu potrafi sie wystrzec ... :wariat: )

Zeby nie przekrecac slow Michaela absolutnie polecam odnoszenie sie tylko i wylacznie do transkryptow wywiadow z nim. Jest tego bardzo duzo w internecie ,wiele z wywiadow mozna sciagnac w wersji video. Jesli wrzucenie jakiego cytatu ,ktory padl z ust Michaela podoba Ci sie jako element pracy ,polecam szczegolnie swietna ksiazke : Michael Jackson In his own words Catherine Dineen ,czyli maly tomik poukladanych tematycznie wypowiedzi MJa we wlasnej osobie.

Dobra pozycja jest tez Michael Jackson The Magic and the Madnes
J.Randy Taraborrelliego ,ktory wielokrotnie podawal sie za "oficjalnego" biografa Michaela (ktorym nie jest) .Ksiazka miala wiele wzowien ,ostatnie sprzed kilku doslownie lat (okres Invincible) Jest ona zbeletryzowana ,dlatego czyta sie ja bardzo dobrze. Do wydania z 1994 roku ksiazka przedstawia Michaela w dosc pozytywnym swietle ,ostatnie wydanie wzbudzilo jednak sporo oburzenia u fanow. Niestety nie czytalam tej wersji i jestem posiadaczka jedynie ksiazki z 1991 bodajze roku. Pozycja godna polecenia szczegolnie ze wzgledu na temat Twojej pracy.

Jesli zapoznasz sie na wstepie z tymi pozycjami ,to bedzie mozna podrzucac Ci dalsze propozycje.

Polecam zapoznac sie ze strona http://www.republika.pl/malgowiz/index.html ,w szczegolnosci z dzialem Muzeum gdzie mozna znalezc odniesienia do wielu ciekawych artykulow oraz ksiazek i dzieki temu moc wyznaczyc sobie linie poszukiwania konkretnych pozycji.
baby girl niki dancer

HEJ..TO ZNÓW JA-MONIA-ORYGINAŁ CAŁEGO TEMATU:)
PRZEPRASZAM, ŻE ODPISUJE WAM DOPIERO TERAZ....
JESTEM TU "NOWA"(NA FPRUM) I TROCHĘ TRUDNO BYŁO MI SIĘ POŁAPAĆ W TYM, JAK TO WSZYSTKO FUNKCJONUJE..ALE JEST JUŻ PRAWIE OK:)

MARO japrosic
BYŁOBY EXTRA, GDYBYŚ TO MI PRZYSŁAŁ!!!!!!!..NORMALNIE.......WOW:)
japrosic ....... ŻEBY BYŁO ŁATWIEJ PODAM TU JESZCZE RAZ SWÓJ MAIL: monakowalczyk@o2.pl..
baby girl niki dancer

HEJ!!!!!!!
TO ZNOWU JA, MONIŚ.. PRZEPRASZAM, ŻE ODPISUJE Z TAKIM OPÓŻNIENIEM..ALE TO WSZYSTKO PRZEZ :dance: :) MAM TYLE SPRAW NA GŁOWIE, ŻE ..KURDE FELEK..
..JEJKU.. JAK SIĘ CIESZE, ŻE PISZECIE:)..NAPRAWDE:) -NAWET TY, ELIAH!!ALE CZEKAJ, BO NAJPIERW MUSZĘ POWIEDZIEĆ COŚ PANU THE WIZ..-ON BYŁ PIERWSZY.. :) -MONIOWA ZASADA, CO??:)

THE WIZ!!!!!!!
..JEJKU..JESTEŚ NIESAMOWITY!!!!!!!-DZIĘKI.. NAPRAWDE BAAAARDZO DZIĘKUJĘ!!!!!!!
Odpowiadam,oki??(Zapomniałam , że należy tu pisać niedrukowańcami:) )
Ale NAPRAWDE DZIĘKUJĘ:)..
tak:jeśli chodzi o języki..nie ma problemu z angielskim..może być też wersja francuska..ale wolałabym angielską.. niemieckiego niestety nie znam:(
..nie nie nie..nie chciałam, żebyś zrozumiał to tak, że ktoś miałby za mnie napisać tą prace..nie..nie!!co Ty!!..poprostu miałam wtedy mało czasu ,żeby napisać te swoje "ogłoszenie"..i narazie sama jeszcze nie jestem pewna jak to wszystko poukładać do końca... ale no co Ty:)..nigdy w życiu nie chiałabym, żeby tak to wyglądało, że niby ide "na łatwiznę"...:) nie nie nie....:)
..jeśli chodzi o książki.. wszystkie te polskie pozycje, o których piszesz-wszystko to mam i już przeczytałam..oprócz Latoyi..-zawsze chciałam mieć tą książke, ale nigdy jej nie mogłam dostać..-aaaa.. długa historia..
resztę lekturowych pozycji..wszytko to, o czym piszesz od kolejnego akapitu(po Latoyi)-nic z tego nie mam.. i..chciałam się Ciebie zapytać gdzie to wszystko można zdobyć:)//na allegro?? kurde felek..będę szczera..dobra??..bo chodzi oto, że..... ja nigdy nie robiłam zakupów przez interneto-senioritato:) :-) glupija ..naprawde.... glupija ..i trochę nie wiem jak to się robi:) glupija ..jak bedziesz miał czas..to prosze odpisz jeszcze raz..oki?? ..tylko nie śmiej się ze mnie ...oki? serio.. glupija
..a ta strona..republika..-fajna rzecz..już kiedyś ją przeglądałam:) ..tylko znów -jak te książki ,które tam są..jak to dostać??gdzie??:)

majkel!!!!!!!
tu naprawde wszyscy są tacy fajni??:)
thewiz

Post autor: thewiz »

Co do ksiazeczek to wiekszosc z nich mozna zdobyc na amerykanskim / niemieckim/ angielskim / polskim ebayu ,ale nie ma co ukrywac- osoby ktore oferuja te pozycje sa zazwyczaj ze Stanow. Czyli musisz miec konto w amerykanskim banku i zaplacic troszeczke za przesylke. Oplaca sie jednak. Czasami mozna zdobyc te pozycje na allegro. Zakladasz sobie na Allegro konto i licytujesz...jesli wylicytujesz to pieniazki zazwyczaj wrzucasz na czyjes konto i ta osoba wysyla Ci zakupiony przez Ciebie towar.Nalezy uwazac na sprzedawcow sprawdzajac ich feedback ,czyli baze opinii o danej osobie napisanych przez wczesniejszych kontrahentow. Podobnie wszystko odbywa sie na ebayu. Na Allegro bez problemu dostaniesz za male pieniadze ksiazke LaToyi. Warto tez zajrzec do antykwariatow , ja osobiscie preferuje taka metode zakupow. Jesli masz blisko do Trojmiasta, to polece Ci kilka naprawde sensownych ,gdzie LaToye (i mase innych swietnych ksiazek) widzialam.

Przejrzalam Allegro oraz Ebay,oto co na chwile obecna znalazlam:

http://www.allegro.pl/item87219200_la_t ... zinie.html
http://www.allegro.pl/item86777144_la_t ... zinie.html
http://www.allegro.pl/item87382038_la_t ... zinie.html

http://www.ebay.pl/viItem?ItemId=8385190471
http://www.ebay.pl/viItem?ItemId=8384964908
http://www.ebay.pl/viItem?ItemId=8385433641
http://www.ebay.pl/viItem?ItemId=8385014698
http://www.ebay.pl/viItem?ItemId=8384146000

Niestety Adriana Granta nigdzie nie widze. Widzialam te ksiazke w ksiegarniach w Stanach. Jesli chcesz,moglabym Ci ja kupic gdyby mi sie trafila ,ale .... wtedy koszt to byloby okolo 40 $ ,wiec sporo i musialabys mi w miare wczesnie przyslac pieniadze a do tego mi zaufac :wariat:
Awatar użytkownika
Tangowaa

praca magisterska a Michael Jackson

Post autor: Tangowaa »

W tym roku zabieram się za pracę magisterska i bardzo chciałabym napisac ją o Miachelu..może macie jakieś pomysły co do tematów, a może juz ktoś z Was napisał takie "dzieło" z nim związane? Np. Ikona popkultury- Miachael Jackson..hmmm nie bardzo przekonujące...chętnie odczytam Wasze pomysły!! ( dodam , że jestm na kierunku Polonistyka o specjalizacji komunikacja medialna)..ale propotora mam z dziedziny kulturoznastwo.

z góry dzięki za pomoc!!

:mj:
Please..moonwalk for us from heaven!!
Awatar użytkownika
moni

Post autor: moni »

Ja bym wybrała temat coś związanego ze śmiercią MJ, jak odbierana była na świecie i ten fenomen Majkelomanii który teraz zrodził się wśród ludzi, stacje muzyczne, kina, koncerty, cluby wszędzie chcą Michaela....a nikt go nie chciał jeszcze 3 miesiace temu...:(
Being crazy is a lonely road, but I've got only one life to live.
Awatar użytkownika
cicha

Post autor: cicha »

ktos pisal o takiej publikacji naukowej "Michael Jackson jako bohater mityczny. Perspektywa antropologiczna":
aniona pisze:Jeśli kogoś interesuje książka Ostaszewskiej, to tutaj można co nieco poczytać:
http://www.polishnews.com/index.php?opt ... Itemid=266

Mam nadzieję, że uda mi się przeczytać całość.
B. Olewicz (...) co tak cenne jest, że ta nienazwana myśl rysą jest na szkle? (...)
E. Bodo To nie ty...
Awatar użytkownika
Tangowaa

Post autor: Tangowaa »

mmmhhhmmm tak to bardzo dobry pomysł..Majkelomania i jej skutki (słyszałam ,że kilka osób odebrało sobie życie), wpływ smierci Króla Popu na odbiorców muzyki (w ogóle), lub wpływ śmierci na fanów..tak to ciekawy temat..bo temat dotyczący samego Michaela Jacksona byłby byc może zbyt obszerny, Michael był osobą "trudną do rozgryzienia", zważając oczywiście na pracę magisterską..nie każdy mógłby się zgadzac z moimi poglądami ( ja uważam, że był, ba!! nadal jest fenomenem, był najpiękniejszym wewnętrznie człowiekiem)...no,no coś z tego sie urodzi, z Wasza pomocą, pomoca jego fanów (tez jestem jego fanką).
Please..moonwalk for us from heaven!!
_Errata_

Post autor: _Errata_ »

nie znam się na tym co studiujesz, ale komunikacja medialna nie kojarzy mi się z fenomenem Michaela Jacksona. no chyba że można by pisać o wizerunku medialnym. Ty już pewnie wiesz lepiej.
ale z tego co wiem ze swojego doświadczenia, to promotor ma ogromny wpływ na temat pracy i to on musi ją ostatecznie zaakceptować, bo inaczej to z każdej wizji nici. tak więc skupiłabym się na powiązaniu osoby Michaela z tym, czego na studiach się uczyłaś, a nie wymyślaniu tematów "które ciekawie brzmią". potem z promotorem porozmawiaj i wszystko się wyjaśni.
Obrazek
aniona

Post autor: aniona »

Najwięcej zależy od tego, jak się napisze. :)

Widziałam już prace magisterskie na temat Michaela, no i ta książka, o której pisałam, jest też pewnym dowodem, że środowisko akademickie otwiera się na kulturę popularną. Wciąż jednak trzeba się liczyć z koniecznością tłumaczenia się przed recenzentem, a nierzadko nawet przed własnym promotorem... Trzeba się także liczyć z ewentualną niewiedzą promotora i koniecznością samodzielnej pracy. No i najważniejsze - przy takim temacie poprzeczka jest ustawiona bardzo wysoko. Po prostu musisz to dobrze napisać. Żeby udowodnić, że popkultura zasługuje na akademicką analizę. Mówię to, bo sama stosunkowo niedawno obroniłam taką pracę. Presja jest ogromna.

Jednak jeśli się chce, to można. A w tym wypadku możliwości jest mnóstwo. Można na przykład spróbować napisać o kreowaniu wizerunku w wypowiedziach internetowych (fanów i niefanów, onet pomoże :) ) i wykorzystać do tego figury antropologiczne, o których pisze Ostaszewska, i inne symbole archetypiczne. Myślałam też o opisaniu sposobów wyrażania żałoby. To był właściwie pomysł na artykuł, ale niech tam, może i magisterkę uda się z tego zrobić.

I, korzystając z okazji, zapytam - jak się w ogóle jako fani zapatrujecie na naukowe przedsięwzięcia na temat Wasz i Michaela? Bo sama mam pewną naukowo-majkelową koncepcję i zastanawiam się nad tym...
Awatar użytkownika
Phoenix

Post autor: Phoenix »

Michael miał wpływ na muzykę, teledyski, taniec, ale także na wielu ludzi. To też mogłoby być tematem pracy. Po jego śmierci setki tysięcy ludzi na całym świecie oddawało i nadal oddaje mu hołd. Jego działalność charytatywna też miała wpływ na ludzi. Tych, dla których była przeznaczona pomoc, ale pewnie też na innych, którzy wzieli Michaela za przykład i sami niosą pomoc. Tacy ludzie, jak Michael, to wyjątki.
Obrazek
moon_song

Re: praca magisterska a Michael Jackson

Post autor: moon_song »

Tangowaa pisze:dodam , że jestm na kierunku Polonistyka o specjalizacji komunikacja medialna)..ale propotora mam z dziedziny kulturoznastwo.
'Stosunki' Michael-massmedia, manipulacje wypowiedziami.... prawda/nieprawda... wplyw massmediow na osobe publiczna, na jej wizerunek w spoleczenstwie...
Nie bede sie rozpisywac, ale to temat-rzeka! Dziewczyno do dziela :-)
Jesli dobrze sie zaglebisz w temat to wyjdzie Ci nawet ksiazka, a nie praca ;-)
"Would you hold my hand,
If I saw You in heaven..."
ODPOWIEDZ