Książki Michaela i o Michaelu

O Michaelu rozmowy luźne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

magmik

Post autor: magmik »

Jest jeszcze jedna książka napisana przez Michaela w 1988 r. "Moonwalker the story book"
Tutaj krótka notka o książce:
This book was written by Michael Jackson and published by Doubleday in 1988.
This is a children's story based on the short film 'Smooth Criminal' (from the film Moonwalker) in which Michael's friend Katy is kidnapped by the evil 'Mr. Big' who is planning on getting the children of the world addicted to drugs. Michael and his friends Sean and Zeke must save Katy and stop Mr. Big before it's too late.
'Moonwalker - The Storybook' includes over 50 full color photos from the short film 'Smooth Criminal'.
Można ją kupić na amazonie - ceny sa dość kosmiczne-wklejam link:
http://www.amazon.com/gp/product/043437 ... 0434370436
Malwina27

Post autor: Malwina27 »

magmik pisze:Jest jeszcze jedna książka napisana przez Michaela w 1988 r. "Moonwalker the story book"
Tutaj krótka notka o książce:
This book was written by Michael Jackson and published by Doubleday in 1988.
This is a children's story based on the short film 'Smooth Criminal' (from the film Moonwalker) in which Michael's friend Katy is kidnapped by the evil 'Mr. Big' who is planning on getting the children of the world addicted to drugs. Michael and his friends Sean and Zeke must save Katy and stop Mr. Big before it's too late.
'Moonwalker - The Storybook' includes over 50 full color photos from the short film 'Smooth Criminal'.
Można ją kupić na amazonie - ceny sa dość kosmiczne-wklejam link:
http://www.amazon.com/gp/product/043437 ... 0434370436
Ja mam tą książkę a właściwie książeczke bo ona mala i cienka i rzeczywiscie jest napisana jak dla dzieci duze litery , malo textu i duzo zdjec ! Fajna jest ale ceny teraz to lekko przesadzaja .... zreszta ja ja ostatnio na Allegro jakos tez widzialam ... na pewno nie za taka cene !

Tez juz kupilam Moonwalk za 29,99 mam wersje angielska z 88 i sa bardzo podobne , szkoda ze nie ma z twarda okladko .... no ale cieszmy sie ze wogole po PL wyszla !
Obrazek

Twitter @Malwi27
Awatar użytkownika
a_gador

Post autor: a_gador »

A posiada ktoś może pierwszą edycję książki "Michael Jackson for the record" Chrisa Cadmana i Craiga Halsteada z 2007 roku? Między innymi w sklepie www.ukarolabazarek.pl jest dostępne nowe rozszerzone wydanie. Autorzy napisali już wcześniej 3 książki o MJ i współpracowali przy fanzinie "Jackson" zanim opracowali to encyklopedyczne ponoć zestawienie wszystkich piosenek, które Michael kiedykolwiek zaśpiewał, napisał, wyprodukował, lub zainspirował ich powstanie. Proszę o opinię.
"Zbierz księżyc wiadrem z powierzchni wody. Zbieraj, aż nie będzie widać księżyca na powierzchni." Yoko Ono
www.forumgim6.cba.pl
Obrazek
Awatar użytkownika
moni

Post autor: moni »

Kochani powiedzcie mi jeszcze czy Album I LOVE POLAND i JAK FOTOGRAFOWAŁEM KRÓLA to to samo ?
Being crazy is a lonely road, but I've got only one life to live.
Awatar użytkownika
Kasiaaa

Post autor: Kasiaaa »

moni pisze:Kochani powiedzcie mi jeszcze czy Album I LOVE POLAND i JAK FOTOGRAFOWAŁEM KRÓLA to to samo ?
Nie, "I love you Poland!" jest drugą wersją, reedycją tego pierwszego albumu Pana Czaplińskiego. Oba są z wizyty Michaela w Polsce, ale zawierają inne zdjęcia.
We can fly, you know. We just don’t know how to think the right thoughts and levitate ourselves off the ground.
Michael Jackson.

loveMJPT
Awatar użytkownika
a_gador

Ja też mam od wczoraj nowe polskie wydanie Moonwalka, zakupione również w katowickim empiku. Przyznam dziwnie się czytało przekład w ojczystym języku mając w pamięci oryginał. Niby treść ta sama, a jednak...
Książka przyzwoicie wydana, choć szkoda, że strony są tylko klejone. Oczywiście, lepsza jakość miałaby swoje odbicie w wyższej cenie. A tak, 29,90 zł to nie majątek. Coś za coś.
"Zbierz księżyc wiadrem z powierzchni wody. Zbieraj, aż nie będzie widać księżyca na powierzchni." Yoko Ono
www.forumgim6.cba.pl
Obrazek
ZAQ84

Post autor: ZAQ84 »

Byłem ostatnio w Empiku w centrum Katowice i Moonwalk'a było kilkanaście egzemplarzy wystawionych przy wejściu. Strasznie gruby mi się wydał, ale to chyba przez dużą ilość kolorowych zdjęć i inne formatowanie tekstu...
ZAQ
Awatar użytkownika
a_gador

Zdjęć kolorowych jest około dwudziestu. Nie mam porównania z poprzednim wydaniem, nie posiadam go niestety. Nie ma rozdziału Heal the world od tłumacza, bo i przekład nie jest autorstwa Krystyny Mierzwiak, tylko Grażyny Woydy.
www.forumgim6.cba.pl
Obrazek
Awatar użytkownika
SILENTIUM

Post autor: SILENTIUM »

Czy w polskiej wersji Moonwalka jest zamieszczony nowy wstęp Berry'ego Gordy i posłowie autorstwa kobiety, która pracowała z MJ'em nad książką?
Awatar użytkownika
B.Crow

Post autor: B.Crow »

SILENTIUM pisze:Czy w polskiej wersji Moonwalka jest zamieszczony nowy wstęp Berry'ego Gordy i posłowie autorstwa kobiety, która pracowała z MJ'em nad książką?
Zgadza się.Jest.
Awatar użytkownika
Ola2003

Post autor: Ola2003 »

Po odejściu Michaela na rynku ukazało się b. wiele publikacji. Zakupiłam niektóre z nich i postanowiłam opisać, być może komuś pomoże to w doborze:
1. Thriller 25 The Book - absolutny 'must-have' dla każdego fana; piękne wydanie na błyszczącym papierze A4, mnóstwo zdjęć i wspomnień Michaela i współpracowników z okresu nagrywania płyty - cudeńko!
2. The Michael Jackson Tapes by Rabbi Shmuley Boteach - przeczytałam i tyle. Książka mająca na celu rozreklamowanie autora, jego poglądów, ukazująca go z perspektywy 'guru' Michaela. Okropnie długi wstęp i dużo o sobie, mało konkretnej konwersacji z Michaelem. Wszystko co najciekawsze wyciekło już do sieci i każdy za darmo może do tego dotrzeć. Można sobie darować.
3. Michael Jackson. Życie i śmierć króla popu - książka oparta na wcześniej opublikowanych materiałach (dużo z Moonwalka i telewizyjnych wywiadów). Mało ciekawe zdjęcia, nieścisłości i pomyłki (na zdjęciu Randy a podpis - Michael!), itp. Pozycja napisana dla szybkiego zysku. Nic więcej.
4. Michael Jackson A Life In Pictures - wspaniały 200-tu stronicowy album fotograficzny w twardej oprawie. Unikalne fotosy z cytatami Mike'a, polecam z czystym sumieniem.
5. Obowiązkowo Moonwalk i Dancing The Dream - ale tylko pierwsze wydania w języku ang. ewent. niemieckim. Jako że estem fanką hmm... na tyle długo, mam szczęście je posiadać od chwili ukazania się na rynku jako nowość ;-) Niestety polskie wydania wołają o pomstę do nieba.
6. The Visual Dockumentary by Adrian Grant - dość szczegółowa chronologiczna kronika wydarzeń z życia i kariery Michaela; dużo świetnych zdjęć.
7. Michael Jackson Superstar by Christopher Andersen - największa pomyłka zakupowa w mojej historii. Pozycja ukazuje Mike'a jako dwulicowego manipulatora i perwersyjnego zboczeńca. No comments...
Zamówiłam nowość, która ma się ukazać na Gwiazdkę - Michael Jackson OPUS. Gdy je otrzymam, chętnie opiszę. Będę co pewien czas "oceniać" to, co zdobędę.

EDIT:
Z wydań prasy kolorowej typu TRIBUTE godne polecenia są Ebony, Rolling Stone, Time, People i moje ukochane Vanity Fair (ciekawy artykuł i piękna sesja Annie Leibovitz!).
Obrazek
Awatar użytkownika
kasia979

hi

Post autor: kasia979 »

Czy ksiazka Thriller 25 The Book jest w j.polskim ??
I'll never let your part, for you're always in my heart [*]

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2003

Post autor: Ola2003 »

kasia979 pisze:Czy ksiazka Thriller 25 The Book jest w j.polskim ??
Niestety nie...
Obrazek
natasha007

Post autor: natasha007 »

Ma ktoś może "Michael Jackson jako bohater mityczny - perspektywa antropologiczna" ??
Warto?
weronika_poznan

Post autor: weronika_poznan »

anne pisze:
"Jackson jest artystą, który sprzedał największą liczbę płyt w historii fonografii (ponad 210 mln egzemplarzy)" - lekkiego babola walnęli na samym początku. Pomylili się o, bagatela, pół miliarda.
Witam!
W tym wątku pisze po raz pierwszy. szybko przejrzałam posty. Chciałam właśnie dodać swoją opinię na temat owego "bohatera mitycznego". Co do cytatu - bardzo polecam całą lekturę. Wskazuję szczególnie Post Scriptum :). Widzę, że książka mało omawiana - chyba, że doczytałam, wybaczcie. Jestem świeżo po lekturze - zaraz zaczynam czytać drugi raz. Wystawiam jak najlepsza recenzję i polecam fanom drążącym temat postaci MJ - w dużo szerszym kontekście (historii) świata i kultury, w jakiej funkcjonujemy.

Bardzo trudno jest mi recenzować. Tekst jest trudny, wymaga skupienia, wytrwałości, umiejętności analitycznych, przede wszystkim – pewnego dystansu. Autorka bada postrzeganie MJ przez opinię publiczną poprzez konkretną sytuację (proces) i konkretne materiały (wypowiedzi w internecie). Nie znalazłam tu słów ani potępiających, ani wychwalających. NIE MA ZDJĘĆ. Są okładki płyt – jako ilustracja zadawanych pytań. W dużym skrócie: omówienie mechanizmów działających we współczesnej kulturze. Szeroka perspektywa historyczna, antropologiczna, filozoficzna, psychologiczna. Przytoczone są konkretne przykłady figur antropologicznych (nie zdradzę, bardzo ciekawe!) jako podstawy dyskusji. Komentarze z internetu posłużyły jako dowody słuszności założeń. Ludzie bowiem od zawsze funkcjonują w podobny sposób. Wiele przykładów.

Lektura przyniosła mi dużą ulgę. Dręczył mnie fenomen, zjawisko MJ. (Udręka raczej radosna, rozwijająca.) Chciałam poznać tło jego powstawania, trwania, przyczyny, wszelkie kulturowo - społeczne transformacje. Czytam drugi raz – czytam prawie tak, jakbym chciała nauczyć się na pamięć. Szukam też dalej innych tekstów. Książka pozostawia dużo pytań. Pocieszenie przynosi Posłowie i Post Scriptum – część dodana tuż przed publikacją (czerwiec 2009, po śmierci MJ). Stąd moja pierwsza uwaga – autorka zdecydowała się niczego nie uaktualniać, ilości sprzedanych płyt również. To zresztą stanowi zawsze problem w przypadku słowa drukowanego.

Poza wszystkim – cudowna bibliografia! Do pomnożenia!

Ps. Moonwalk, przekład 2009. Bardzo, bardzo mierny tekst. Kiedy czytałam nie mogłam uwierzyć, że jest to dzieło MJ. Tego nie da się czytać. Zdania często nie mają zwyczajnie sensu. Specjalnie pożyczyłam starszy przekład – o niebo lepszy. Przeczytałam oba – różniły się sposobem ujmowania pewnych aspektów. Teraz czytam w oryginale – nie ma nic lepszego, mimo, że trudniej. Dużo się nauczę przy okazji.
Jedna uwaga – nie-fan MJ chcący dowiedzieć się czegoś o idolu popkultury, słysząc wiele o jego multitalentach będzie miał po tej lekturze duże wątpliwości. Tłumaczenie 2009, mimo, że wzbogacone o wstęp Gordy’ego i posłowie jednej z osób pracujących z MJ nad tekstem – niestety oceniam jako sklecone naprędce, nierzetelne i chyba... szkodliwe. Warto sięgać po najlepsze J.
Primum non nocere.
ODPOWIEDZ