Krótki opis Michaela

O Michaelu rozmowy luźne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Awatar użytkownika
MJackson

Krótki opis Michaela

Post autor: MJackson »

Za 2 tygodnie na lekcji muzyki mam opowiadać o Michaelu.
Chciałabym żeby zainteresowało to większość klasy... i tu się pojawia problem.
Nie mam zielonego pojęcia jak do nich przemówić. :-/
Oczywiście nie chcę głosić kazań ale chciała bym żeby osoba MJ zaciekawiła ich i żeby mieli chęć po lekcjach przyjść do domu włączyć youtube i posłuchać Jego piosenek. No i jest kolejny problem całość czyli opowiadanie i muzyka mają trwać nie więcej niż 15 minut.
Zwracam się do was z prośbą o pomoc kochane MJówki. Jeśli macie jakieś pomysły bardzo was proszę podzielcie się nimi. ;-)

Jeśli już taki temat istnieje to proszę o połączenie ich ze sobą.
ObrazekObrazek
Urszula

Post autor: Urszula »

15 minut to krótko strasznie jak na Michaela.
Może trochę poczucia Michaelowego humoru, dobrze jak jest wesoło, ludzie to dobrze przyjmują. Co do piosenek to napewno Billie Jean-klasyka, nie ma człowieka który przechodzi obojętnie obok tej piosenki.
Awatar użytkownika
eMJotka

Post autor: eMJotka »

Też miałam zamiar :-) Możesz przedstawić to w formie ciekawostek,statystyk i rekordów(np.Michaela Jacksona kojaży 95 % społeczeństwa,o ile dobrze pamietam ;),powinno ich zainteresować (bo przecież nie cały życiorys xD) Ja np przedstawiam go jako niekwestionowanego króla popu ,bijącego wszelkie rekordy w sprzedaży płyt itd,wyświetle jakieś zdjęcia z różnych tras,streszcze np.koncert na Bemowie,na koniec zastanawiam się nad zrobieniem mini konkursu ; ] typu uzupełnianianie luk w tekście,albo "mruczanki" (oczywiście nagrodą 5 z muzyki,to ich zmobilizuje ).Pomysłów mam sporo,ale generalnie spróbuj powyższych ;]. Powodzenia :mj:
Life is hallucination ,death is awakening...
Awatar użytkownika
Marie

Post autor: Marie »

Poszukaj sobie anegdot dotyczących Michaela, np takich, że rękawiczka wpadła mu do kibla itp. Możesz zacząć "Wielu z was uważa Michaela za legendę, bez apelacyjnego króla popu. Dla innych to po prostu dziwak, który się wybielił itd. Chciałabym wam pokazać kilka faktów z jego życia których zapewne nie wielu z was zna. "

No i zacznij tam od anegdot, później może powiedz coś na temat bielactwa, wspomnij o pomocy dzieciom, o muzyce itp :) Z kim współpracował, o rekordach sprzedaży, o nagrodach.
Beet

Post autor: Beet »

Ja tak nieśmiało się wtracę ;-) Myślę że przede wszystkim warto byłoby powiedzieć o muzyce i pomocy. Wydaje mi się że to jest najważniejsze. Ludzie wiedzą coś o jego "wybielaniu" czy świrowaniu ale już niekoniecznie są świadomi tego, że oglądając współczesne teledyski bardzo często patrzą na odwołania do Mike'a.
firefenix18

Post autor: firefenix18 »

spróbuj pożyczyć parę textów z tematu (Michaelowy Hyde Park z sensem)
albo znajdz gdzieś przetłumaczoną wypowiedz Madonny z MTV Music Awards, ona tam ładnie go przedstawiła :)
Kiedyś ludzie nie potrzebowali Boga bo mieli rozumy,
dziś ludzie wymyślili Boga i zabrali ludziom rozumy.
Awatar użytkownika
nie-innaczej

Post autor: nie-innaczej »

No cóż.. hm.. pomyślałam chwilkę i mam do ciebie taką propozycję..
po 1.
przebierz się za MJ :) nie muszą to być złote spodnie czy coś :] ale np. czarna marynarka z białą przepaską.
Co do muzyki proponuję klasyczne Billie Jean , Will You Be There , I just can't stop loving you albo Stranger In Moscow.
Co do opowiadania : Opowiedz, że miał trudne dzieciństwo, o jego chorobie która go nurtowała gdyż to, że zaczynał się stawać 'biały' strasznie go zasmucało, i że był poprostu mocno przywiązany do swoich korzeni rodzinnych.. Opowiedz o tym, że w wolnym czasie między koncertami odwiedzał szpitale dla dzieci oraz domy dziecka.

takich pomysłów jest mnóstwo ale teraz ich poprostu nie chce mi się pisać :] napewno na coś wpadniesz :) a jak nie to pisz na pw coś ci pomogę wymyśleć :]
Awatar użytkownika
Tangowaa

Post autor: Tangowaa »

Zacznę od wypowiedzi ustnej, na co nalezy zwrócic uwagę:
Wypowiedz taka powinna interesowac nie tylko odbiorców, ale samego mówiącego! Nie może byc pośpiesznym sprawozdaniem, które może byc nudne, a słuchacze bedą mieli wrażenie, że "mówi, bo musi", ale swobodnym mówieniem. Najważniejszą rzeczą, którą powinnaś zapamiętac to to, że wypowiedz powinna byc podobna do dialogu. Musi to byc wypowiadanie się jak najbardziej na luzie, własnym językiem, nie możesz sie uczyc na pamięc takiej wypowiedzi!..W tym celu można stosowac następujące zwroty: "Trafiłam na ciekawy zestaw/ trafiłam na ciekawa wypowiedz (kogos tam)". Bardzo ważne jest układanie zdań, nie moga to byc zdania zbyt rozbudowane (tak jak to bywa na piśmie,np. w wypracowaniu). To muszą byc zdania krótkie, przystępne. Nie zaczynaj zdania od "a więc". Lepiej "Zaczne od" , "Przedstawie Wam". Gdy ktos zada pytanie można stosowac takie zwroty :" Przede wszytskim wymienic należy", "Teraz musze chwilę się zastanowic", "Co mogłabym jeszcze dodac?"..niech ta wypowiedź wygląda naturalnie!

Moja propozycja tego zadania wyglada mniej więcej takk:
1. PRZEDSTAWIENIE POSTACI MICHAELA JACKSONA.
Możesz odnalezc biografie i wyciągnąc z niej nie tyle najważniejsze, co najciekawsze informacje (tu darowałabym zawracanie sobie głowy datami (wiadomo urodzenia i innych kilka się znajdzie)). Tu krótko o dzieciństwie- też daruj sobie domniemane znęcanie się ojca nad dziemi.Mozna podac, że był surowy dla nich, nie odpuzczał żadnych zajęc. Michael nie spotykał się z rówieśnikami, dlatego też często mówił o trudnym dzieciństwie. Wspomnij tu tylko, że od najmłodszych lat zaczął śpiewac i tańczyc wraz z rodzeństwem pod okiem ich ojca. Zwróc uwagę na jego zaangażowanie w różne fundacje itp. .. (fajnie byłoby napisac tu cos w stylu "pomagał chorym a sam chorował, i cierpiał -podaj jego choroby..ale te wiarygodne, a nie ,że np. nos mu odpadał..to nie choroba)W tym punkcie proponuję wykonac suche informacje biograficzne..a wspomij o jego jedynym ( o ile sie nie mylę) slubie i dzieciach.taka swoista notka. Początek można zacząc " Kim jest Michael jackson? Spróbuje pokrótce pzredstawic jego postac"
2.POCZĄTKI KARIERY JACKSON'A
Skup się nad tym od kiedy rozpoczął śpiewac (już dokładniej), skup się na zespole rodzinnym- czy byli popularni jako jacksons 5 (oczywiscie byli)
3. MICHAEL I JEGO KARIERA SOLOWA
W tym punkcie należałoby się zatrzymac na dłuzej (Kiedy odłączył się od braci, znajdx info dlaczego). Zwróc uwage na zaangażowanie Michaela w jego utwory, a takż teledyski ( dla większościz nich miał własne koncepcje, które realizowano) Thriller- ogromna suma pieniędzy za teledysk (bodajże mln dolarów).
4.DLACZEGO KRÓL POPU?
Postaraj sie odpowiedziec na to pytanie..to baaardzo ciekawe. Moge tylko wskazac na ważne info bedące dowodem na to, iz Michael na miano Króla zasługuje:
-W swojej karierze otrzymał 13 nagród Grammy ( możesz wytłumaczyc w 1-2 zd. co to za nagroda)
-13 spośród jego singli uplasowało sie na pierwszych miejsc. list przebojów w Stanach Zjedn.
-sprzedał ponad 750 mln. (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) egzemplarzy płyt na świecie.
Możesz tu wyjśc tak "Michael jackson zasłużył sobie na miano Króla popu gdyz w swojej karierze.." "Dlaczego Michael jackson nazywany jest Królem Popu? Na pewno nie jeden z Was się nad tym zastanawiał. Owszem jego perfekcyjna muzyka i taniec rozpowszechniły sie na całym świecie, stał się najbardziej rozpoznawalnym wokalistą muzyki Pop..ale czy ktoś z Was wiedział, że Michael jackson otrzymał aż 13 nagród Grammy. Albo , że sprzedał ponad 750 mln. egzemplarzy płyt na całym świecie? To nie wszytsko- 13 spośród..itd.)

Myslę, że te 4 punkty wystarczą, a może rozpiszesz się (bo najpoierw tzreba uporządkowac materiał) i zajmie Tobie mówienie o Michaelu więcej niz 15 min..wówczas skracaj..ale sensownie.Myslę też (zważając że to przedmiot muzyka-pewnie jestes w gimnazjum), że statystyki i tego podobne rzeczy nie będą interesowały nastolatków, a raczej ciekawie opowiedziana biografia z ciekawostkami, jaką tu zaproponowałam.
Zdjęcia jak najabrzdeij- kolorowe obrazki zaciekawiaja :)
Ostatnio zmieniony pn, 12 paź 2009, 20:13 przez Tangowaa, łącznie zmieniany 3 razy.
Please..moonwalk for us from heaven!!
Awatar użytkownika
Mj F-Anka

Post autor: Mj F-Anka »

Opowiem ci jaka mam prezentacje w PowerPoincie i mozesz sie na tym wzorowac. Tytul pracy:"Krotka historia swiatowego fenomenu muzyki pop". Tu mozesz pokazac zdjecie MJ.

Dalej mam zdjecie Michaela z cala rodzina (rodzice i rodzenstwo) i ich imiona, mozesz ich przedstawic klasie.

Potem postawowe dane:
Imię i nazwisko:
Michael Joseph Jackson
Data urodzenia:
29 sierpnia 1958
Miejsce urodzenia:
Gary w stanie Indiana, USA
Wzrost: 175 cm
Kolor włosów: czarne
Kolor oczu: brązowe
Znaki szczególne:
Król Muzyki Pop

Potem mam ILOSC SPRZEDANYCH PLYT W KARIERZE SOLOWEJ (mniej wiecej) w postaci tabelki i wykresu- mozesz taka zrobic:
Off The Wall 20 mln
Thriller 104 mln
Bad 30 mln
Dangerous 30 mln
History 40 mln
Blood On The Dance Floor 10 mln
Invicible 10 mln

Nastepnie mam zdjecia kobiet z ktorymi byl Michael (towarzyszki na imprezach typu Madonna, Brookie Shields) Tatum O'neil, jego 2 zony i imiona dzieci w serduszkach.

Kolejne mam rekordy Guinessa MJ- powinnas znalezc na internecie albo w jakiejs ksiazce - duzo tego jest.

Potem mam CIEKAWOSTKI
-W 1993 roku Mike wystąpił w najsłynniejszym talk-show prowadzonym przez Oprah Winfrey. Odnotowano rekordową oglądalność - 100 milionów osób na całym globie!
-Teledysk do piosenki „Bad” reżyserował Martin Scorsese
- jeden z najsłynniejszych reżyserów świata
-Koszt budowy bajkowej Posiadłości Michaela -Neverland - wyniósł 100 mln $
-Jedyny koncert w Polsce odbył się 20 września 1996 r o godz.18:30 na warszawskim Bemowie.
Czas trwania: 90 min.
Organizatorzy: RMF FM i Viva Art Music
Oprawa występu: 25 sektorów, gigantyczne telebimy, 1,5 tysiąca ochroniarzy, wielkie miasteczko na tyłach sceny
Liczba widzów: co najmniej 125 tysięcy
Ekipa króla: 160 osób
Scena: 70 metrów długości, jej konstrukcja wraz ze sprzętem nagłaśniającym i oświetleniowym mieści się w 16 wielkich
ciężarówkach
Środek transportu: 4 samoloty, w Warszawie Mike poruszał się limuzyną i helikopterem

Dalej mam informacje o fundacji Heal The World i o akcji dla glodujacych dzieci w Afryce (piosenka We ARe The World) - znajdz na necie

Dalej mam mapke Neverland i opis miejsca,co w nim jest i kilkanascie zdjec.

Adresy Michaela - teraz to juz chyba niepotrzebne.

No i tyle, fajnie by bylo jakbys pokazywala zdjecia,bo latwiej ci sie bedzie opowiadalo i zainteresuje to widzow oraz z pewnoscia nauczyciela. Radze zrobic tabelke albo lepiej wykres, nauczycielelubia takie rzeczy. Mam nadzieje ze pomoglam. Przyloz sie i pokaz jakim wspanialym czlowiekiem byl Michael!:) Sory za ewentualne bledy, ale sie spieszylam bo ta praca jest obszerna;)

ps. mysle ze 15 minut wystarczy, zrob sobie probe na czas w domu i najwyzej cos wywal;)
Awatar użytkownika
Shiny

Post autor: Shiny »

Radzę Ci jeszcze powiedzieć o Jego działaności charytatywnej.
Rozwiej wszystkie wątpliwości (komora hibernacyjna, wybielanie skóry, 5000(0) operacji plastycznych, itd.), przekonaj ludzi do MJ! Nie zaczynaj od monotonnego czytania:
"Michael Joe Jackson urodził się 29 sierpnia 1958 roku..."
bo to sprawi, że ludzie od razu zapadną w słodki sen. Możesz zacząć od pytania:
"Czy jest wśród nas osoba, która nigdy nie słyszała o największym muzyku w historii? O Michaelu Jacksonie?"
:)
Powodzenia!
Obrazek
Sygnaturka i avek wykonane przez Pointrox. Dziękuję ;]
'But if Rooselvelt was livin' he wouldn't let this be, no, no!' (Michael Jackson; They don't care about us)
Awatar użytkownika
MJackson

A więc tak:

Jak już się dowiedziałam pod koniec tygodnia "zaprezentowanie mojej pracy w najbliższy poniedziałek nie będzie możliwe..."

Wstępnie jestem omówiona na 9.11. może się jeszcze przesunąć. :surrender:

Za to wiem już co zaprezentuję:

-BARDZO STRESZCZONA biografia
-trochę poczucia Michaelowego humoru
-ciekawostki,statystyki i rekordy
-powiedz coś na temat bielactwa, wspomnij o pomocy dzieciom
-nagrody
-(wszystko inne co przypomnę sobie pod tablicą)
-rozwianie pewnych wątpliwości (bez tego się niestety nie obejdzie)
-pytania od klasy

Myślę że trafię tym do klasy ponieważ nacodzień jestem śmieszkiem klasowym ;-)

Co do piosenek to myślałam o:

Who's Loving You
Thriller
Beat It
Billie Jean
Bad
Smooth Criminal
Heal The World
Who Is It (coś powiem o beatboxie (to jest u mnie "na topie"))
You Rock My World

I w tym miejscu poprosiłabym kogoś kto mógłby poobrabiać te piosenki (1 zwrotka + refren) o kontakt na pw
Jeśli nikt taki się nie znajdzie będę wybierała piosenki drogą eliminacji.

Na koniec wszystkim którzy mi pomogli lub pomogą bardzo DZIĘKUJĘ.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Shiny

Moim zdaniem powinnaś do tych piosenek dorzucić jeszcze "Dirty Diana", bo tam pokazał swoją 'drapieżność', swój potężny głos. Jak pobrać te piosenki? Można to zrobić na wrzucie:
- kopiujesz link
- wchodzisz na www.zrzuta.eu
- pobierasz
- przerzucasz na płytę
O to chodzi? Jeśli nie, to napisz, spróbuję Ci pomóc :)
Obrazek
'But if Rooselvelt was livin' he wouldn't let this be, no, no!' (Michael Jackson; They don't care about us)
Awatar użytkownika
MJackson

Chodzi o to żeby nie była cała piosenka tylko 1 zwrotka i refren.
Jakbym miała puszczać całe to by mi czasu zabrakło ;-)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Shiny

Jeśli jeszcze nie robiłaś swojej prezentacji, to znalazłam sposób :)
1. Ściągasz piosenkę
2. Ściągasz program o nazwie "Mp3 Knife" - ten program służy do "krojenia piosenek".
Otwierasz program, otwierasz w nim piosenkę (tak jak w każdym programie, np. w Paintcie [u góry, po lewej stronie]). Puszczasz piosenkę, w odpowiednim momencie kilkasz, żeby zaczęło się zapisywać i kilkasz w miejscu, w którym chcesz skończyć. Zapisujesz i masz ;)
Program jest bardzo łatwy w obsłudze, więc dasz sobie radę :)
Obrazek
Awatar użytkownika
breakofdawn

Post autor: breakofdawn »

tak sobie pomyślalam że może warto byłoby przetłumaczyć klasie jakąs piosenke albo przedstawić im w skrócie o czym Michael śpiewał. I może warto byłoby zaznaczyć że mase piosenek które Michael wydał były jego autorstwa. :)
Obrazek
'Cause You Can Climb The Highest Mountain, Swim The Deepest Sea
ODPOWIEDZ