Płyta MJPT
Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia
- nie-innaczej
- anula__1994
Problem w tym, że szkoła mnie niestety coraz bardziej ogranicza... Nawet na forum nie mam już wolnej chwili...speechless26 pisze:Własnie dlatego zachęcam do śledzenia wątku na bieżąco. Jak już zdecydowalismy w tym uczestniczyc, to chociaż wiedzmy, o co chodzi:)
Ale możesz być spokojna - to właściwie jedyny wątek, który staram się regularnie odwiedzać
Bena mam już nagranego kilka razy, ale nie chcę się śpieszyć, więc nagram w wolnej chwili jeszcze kilka wersji, potem to wyselekcjonuję i wyślę do Chrisberna ;]
I jeszcze co do wspólnej piosenki... Swego czasu byłam za śpiewaniem We Are The World. Wiem, że wszyscy to śpiewają, że to taki 'wspólnotowy' typ piosenki, ale właśnie ten utwór oddaje w całości nas jako fanów. Przecież jesteśmy jedną, wielką rodziną, która zmieni świat na lepsze! Nie ważne, że piosenka jest już może troszkę przejedzona... Dla nas jest czymś dużo więcej ;)
A On The Line? Przyznam, że gdy padła ta propozycja nie znałam tej piosenki. Toteż od razu ją odrzuciłam i w ogóle nie wyrażałam tutaj swojej opinii na ten temat. Lecz teraz - po zakupie The Ultimate Collection i n-tym wysłuchanym razie - jestem w tej piosence zakochana. Ona po prostu unosi człowieka, sprawia, że ta pustka w sercu znika... Sprawia, że się uśmiecham, że chcę coś zmienić, przestać się smucić, płakać i użalać się nad sobą.
Do tego ta wizja kilkudziesięciu ludzi w studiu, którzy doskonale się rozumieją, czują ten sam ból po stracie ukochanej osoby i śpiewają... Razem. W jedności, skupieniu...
Piękne.
Wybaczcie, rozmarzyłam się
'Wszyscy chcą zmieniać świat, ale nikt nie chce zmienić siebie.'
Lew Tołstoj
I'm gonna make a change.
Lew Tołstoj
I'm gonna make a change.
- speechless26
nie-innaczej pisze:Mam pytanie co do tej piosenki wspólnej..
Rozmawiałam wczoraj z Chrisbern'em że ma być niby nagrywana w jakimś studiu ..
Tylko że ja mieszkam w małym miasteczku.. i mnie rodzice nie puszczą tam :( Za mały 'szczyl' jestem :( Więc może wspólne śpiewanie sobie daruję..
To wszystko jest w wątku:)
No niestety zdaję sobie sprawę, że nie każdy będzie mógł dojechac. Dlatego każdy miał możliwośc zgłoszenia się do piosenki solowej.
Nic dodac, nic ując :)anula__1994 pisze:jestem w tej piosence zakochana. Ona po prostu unosi człowieka, sprawia, że ta pustka w sercu znika... Sprawia, że się uśmiecham, że chcę coś zmienić, przestać się smucić, płakać i użalać się nad sobą.
I'm so proud to say- I love You.
Bardzo przepraszam i żałuję.!
Niestety piosenkę którą miałam śpiewać nie zaśpiewam ;(((
Poszły mi struny głosowe nie mogę prawie nic powiedzieć :/
Zdarłam je na imprezie u kolegi drąc sie sto lat ...
Nie mam żadnego dźwięku nagranego wiec jeszcze raz przepraszam i speechless26 nie chętnie to mówie ale wykreśl mnie z listy.
Głupia ja :(
Nie mam żadnego dźwięku nagranego wiec jeszcze raz przepraszam i speechless26 nie chętnie to mówie ale wykreśl mnie z listy.
Michael you are not alone.!
A mnie się wstyd przyznać, ale wybrałam dla siebie nieodpowiednią piosenkę (Stranger In Moscow)... Bardzo mi się podoba, ale po wielokrotnym nagrywaniu się, widzę, że może z tego nic nie być... Lepiej radzę sobie przy Ain't No Sunshine, Earth Song czy Another Part Of Me... Trochę późno zauważyłam.
[edit]Uf, jednak Butterflies zostało wzięte pod uwagę. Mam podkład i zaczynam pracę. Dzięki!
[edit]Uf, jednak Butterflies zostało wzięte pod uwagę. Mam podkład i zaczynam pracę. Dzięki!
Ostatnio zmieniony ndz, 11 paź 2009, 15:22 przez Teresa, łącznie zmieniany 1 raz.
- speechless26
Złotko, myślę, że za jakiś czas Twoje struny głosowe wróca do siebie. Nie podałam przecież jeszcze żadnego terminu ostatecznego wysyłania mi gotowych piosenek. Masz jeszcze czas. Więc to nie jest żadne wyjasnienie :) Chyba, że nie chcesz, to powiedz, a wykreślę Cię z listy. Hm?złotko pisze:Bardzo przepraszam i żałuję.!
I'm so proud to say- I love You.
a ja sie zastanawiam nad prawnymi sprawami tej płyty. Chyba będziemy musieli mieć jakąś zgodę... i na dodatek ja mam śpiewać jeszcze utwór Akona... więc przydałaby się zgoda konvic Music... kurde, trochę by mi przykro było gdybym nie mógł sie nagrać przez to ;<
Więc mam prośbę.. jeśli by wyszło , że bym nie mógł śpiewać Hold my hand, to bardzo chciałbym zarezerwować sobie nowy utwór MJ 'This is It'
http://www.youtube.com/watch?v=vd_kIM68 ... r_embedded
Tu dla ludków którzy nie wiedzą...
Więc mam prośbę.. jeśli by wyszło , że bym nie mógł śpiewać Hold my hand, to bardzo chciałbym zarezerwować sobie nowy utwór MJ 'This is It'
http://www.youtube.com/watch?v=vd_kIM68 ... r_embedded
Tu dla ludków którzy nie wiedzą...
- Noemi.best
- anula__1994
Idąc Twoim tokiem rozumowania, musimy mieć i zgodę Michaela, a że go nie ma to trzeba się dogadać z rodziną...Dokładniej z dziećmi, tak?JPP pisze:to piosenka Akona, więc i 'On' by musiał wyrazić zgodę na umieszczenie utwory...
Oczywiście, będą mieli dla nas czas, przecież nie mają aktualnie nic innego na głowie...!
My nagrywamy tylko kolejne, jedne z tysięcy coverów piosenek Michaela. Do covera nie trzeba mieć zgody, jak już mówiła speechless26. W innym przypadku większość wokalnie uzdolnionych fanów z tego forum musiała się skontaktować z Michaelem lub Jego prawnikami. A w to wątpię, gdyż na pewno by się pochwalili
Tak samo z wieloma artystami, którzy poprzez śpiewanie utworów MJ'a oddawali mu hołd. Gdyby każdy pytał o zgodę, rodzina nie miałaby nawet czasu by odetchnąć i w spokoju przeżyć żałobę.
Lew Tołstoj
I'm gonna make a change.
Lew Tołstoj
I'm gonna make a change.
anula__1994
Nie masz racji.
"Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. Nr 80, poz. 904) z dnia 1 sierpnia 2000 r. :
(...)
3. Utwór jest przedmiotem prawa autorskiego od chwili ustalenia, chociażby miał postać nie ukończoną.
4. Ochrona przysługuje twórcy niezależnie od spełnienia jakichkolwiek formalności.
Art. 2. 1. Opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie, przeróbka, adaptacja, jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa do utworu pierwotnego.
2. Rozporządzanie i korzystanie z opracowania zależy od zezwolenia twórcy utworu pierwotnego (prawo zależne), chyba że autorskie prawa majątkowe do utworu pierwotnego wygasły.
3. Twórca utworu pierwotnego może cofnąć zezwolenie, jeżeli w ciągu pięciu lat od jego udzielenia opracowanie nie zostało rozpowszechnione. Wypłacone twórcy wynagrodzenie nie podlega zwrotowi.
4. Za opracowanie nie uważa się utworu, który powstał w wyniku inspiracji cudzym utworem.
5. Na egzemplarzach opracowania należy wymienić twórcę i tytuł utworu pierwotnego."
Aby wykonywać covery TRZEBA mieć zezwolenie właściciela praw do utworu, bądź zgłosić do ZAIKS, gdzie należy uiścić odpowiednią sumę.
Prawa autorskie do utworu wygasają po pewnym czasie:
"Rozdział 4
Czas trwania autorskich praw majątkowych
Art. 36. 6) Z zastrzeżeniem wyjątków przewidzianych w ustawie, autorskie prawa majątkowe gasną z upływem lat siedemdziesięciu:
1) od śmierci twórcy, a do utworów współautorskich - od śmierci współtwórcy, który przeżył pozostałych,
(...)
Art. 95. Prawo, o którym mowa w art. 94 ust. 2 i 3, gaśnie z upływem pięćdziesięciu lat następujących po roku, w którym fonogram lub wideogram został sporządzony.
Tylko żebyście nie pomyśleli, że chcę Was odwodzić od pomysły, aaa broń Michaelu!!! Chciałam się tylko merytorycznie wtrącić :)[/b]
Nie masz racji.
"Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. Nr 80, poz. 904) z dnia 1 sierpnia 2000 r. :
(...)
3. Utwór jest przedmiotem prawa autorskiego od chwili ustalenia, chociażby miał postać nie ukończoną.
4. Ochrona przysługuje twórcy niezależnie od spełnienia jakichkolwiek formalności.
Art. 2. 1. Opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie, przeróbka, adaptacja, jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa do utworu pierwotnego.
2. Rozporządzanie i korzystanie z opracowania zależy od zezwolenia twórcy utworu pierwotnego (prawo zależne), chyba że autorskie prawa majątkowe do utworu pierwotnego wygasły.
3. Twórca utworu pierwotnego może cofnąć zezwolenie, jeżeli w ciągu pięciu lat od jego udzielenia opracowanie nie zostało rozpowszechnione. Wypłacone twórcy wynagrodzenie nie podlega zwrotowi.
4. Za opracowanie nie uważa się utworu, który powstał w wyniku inspiracji cudzym utworem.
5. Na egzemplarzach opracowania należy wymienić twórcę i tytuł utworu pierwotnego."
Aby wykonywać covery TRZEBA mieć zezwolenie właściciela praw do utworu, bądź zgłosić do ZAIKS, gdzie należy uiścić odpowiednią sumę.
Prawa autorskie do utworu wygasają po pewnym czasie:
"Rozdział 4
Czas trwania autorskich praw majątkowych
Art. 36. 6) Z zastrzeżeniem wyjątków przewidzianych w ustawie, autorskie prawa majątkowe gasną z upływem lat siedemdziesięciu:
1) od śmierci twórcy, a do utworów współautorskich - od śmierci współtwórcy, który przeżył pozostałych,
(...)
Art. 95. Prawo, o którym mowa w art. 94 ust. 2 i 3, gaśnie z upływem pięćdziesięciu lat następujących po roku, w którym fonogram lub wideogram został sporządzony.
Tylko żebyście nie pomyśleli, że chcę Was odwodzić od pomysły, aaa broń Michaelu!!! Chciałam się tylko merytorycznie wtrącić :)[/b]
- anula__1994
Możliwe, nie znam się na tym.Elen pisze:anula__1994
Nie masz racji.
Najwyraźniej źle Was wcześniej zrozumiałam.
Więc te wszystkie gwiazdy musiały płacić, żeby oddać MJ'owi hołd?
A my, w Twórczości Fanów łamiemy prawo?
O, kurcze
Lew Tołstoj
I'm gonna make a change.
Lew Tołstoj
I'm gonna make a change.
Myślę, że nikogo nie obchodzi co robimy sobie w naszym gronie, ale żeby wykonać to czy owo przed publika trzeba płacić :( Artyści, którzy złożyli hołd Michaelowi pewno zostali zwolnieni z opłat...ale ja się nie wypowiadam, bo nie jestem prawnikiem.
Podałam ten ustęp z ustawy, bo będąc jeszcze studentem musiałam ją znać i tak mi się teraz skojarzyło :) Nie dam odciąć sobie żadnej kończyny, czy nagranie płyty przez nasze forum podlega przepisom zawartym w tej ustawie. Trzeba byłoby zasięgnąć języka u jakiegoś prawnika :)
Podałam ten ustęp z ustawy, bo będąc jeszcze studentem musiałam ją znać i tak mi się teraz skojarzyło :) Nie dam odciąć sobie żadnej kończyny, czy nagranie płyty przez nasze forum podlega przepisom zawartym w tej ustawie. Trzeba byłoby zasięgnąć języka u jakiegoś prawnika :)