THIS IS IT
Premiera albumu: 26.10.2009; premiera singla This Is It: 12.10.2009
Dedykowany dzieciom Michaela Jacksona soundtrack do dokumentu przedstawiającego próby do anulowanej serii koncertów This Is It. Poza ułożonymi w tej samej kolejności co w filmie kompozycjami, na kompilacji znaleźć można nowy utwór This Is It w dwóch wersjach, wersje demo She's Out Of My Life, Beat It oraz Wanna Be Startin' Somethin' oraz recytowany przez Michaela Jacksona wiersz Planet Earth.
CD 1
01. Wanna Be Startin' Somethin'
02. Jam
03. They Don't Care About us
04. Human Nature
05. Smooth Criminal
06. The Way You Make Me Feel
07. Shake Your Body (Down To The Ground)
08. I Just Can't Stop Loving You
09. Thriller
10. Beat It
11. Black Or White
12. Earth Song
13. Billie Jean
14. Man In The Mirror
15. This Is It
16. This Is It (wersja symfoniczna)
CD 2
01. She's Out Of My Life (demo)
02. Wanna Be Startin' Somethin' (demo)
03. Beat It (demo)
04. Planet Earth
Dobór utworów na dwupłytową (w wersji winylowej - czteropłytową) składankę może rozczarowywać: są to utwory dobrze znane fanom ze wszystkich trzech solowych tras koncertowych Jacksona: Bad, Dangerous i HIStory World Tour. W dodatku w tych samych wersjach co na albumach... Tym bardziej warto wspomnieć o nowościach.

Singiel promujący wydawnictwo - This Is It - choć nazwa może sugerować co innego, miał nie być uwzględniony podczas występów w Londynie a jest wyłącznie odrzutem z sesji nagraniowej z Paulem Anką, prawdopodobnie z 1983 roku. Po śmierci Michaela Jacksona odświeżono go o nowe instrumentarium (we wczesnej wersji zagrany był wyłącznie na fortepianie) oraz chórki braci Jacksonów. Co ciekawe, utwór ten był znany fanom już od 1991 roku w wersji nagranej przez SaFire, I Never Heard. Osiemnaście lat temu wokalistka w wywiadzie dla Access Hollywood wspomniała:
Tłumaczenie: ZuSaFire pisze:Chciałabym sprostować kilka rzeczy. Kiedy dano mi piosenkę, zaśpiewałam ją dokładnie tak, jak Michael chciał, żebym zaśpiewała. Mam demo tej piosenki i dokładnie tak ją wykonałam. (...) Kiedy Michael i Paul Anka dali mi tę piosenkę, byłam tym wprost przytłoczona. To było cudowne, pracuję z dwoma wielkimi ludźmi! I zaśpiewałam dokładnie, DOKŁADNIE w ten sposób, w jaki on chciał, żebym zaśpiewała. Myślę, że Sony zdecydowało się na jej wypuszczenie teraz w roku 2009 - ja o tym nie wiedziałam i zakładam, że Paul też nie. Tak więc to jest błogosławieństwo, on zrobił coś pięknego. Jest jednym z najlepszych kompozytorów! Mam na myśli to, że Michael i Paul napisali razem właśnie tę piosenkę. Kropka.
Mam tę taśmę od 19 lat i każdy mnie o nią prosi. Nie ma takiej siły, żebym komukolwiek ją udostępniła. Ona była ofiarowana mnie, a dla mnie bardzo ważna jest uczciwość. I nigdy bym tego nie zrobiła Michaelowi - czy też Paulowi. Nie chcę niczego, po prostu chciałam wyjaśnić te kwestie. (...) Kaseta była przekazana mojemu producentowi, a potem mnie. Spotkałam później Michaela w studio, a on potwierdził wszystko i życzył mi szczęścia.
Wytwórnia zapytała mnie, czy nie chciałabym zaśpiewać w duecie z Paulem. Wtedy pomyślałam: czemu nie? To coś nowego, dlaczego nie. Ale w trakcie pracy pewne sprawy się pozmieniały i skończyło się na tym, że nagrałam tę piosenkę sama. Paul i Michael obaj zgodzili się na to, żebym ją nagrała. Wystarczy pomyśleć: gdyby Paul lub Michael nie chcieli, żebym nagrała tę piosenkę, to czy pozwolonoby mi ją wydać? Oczywiście że nie.
To takie zabawne... Muszę pokazać tę kasetę. Trzymam się jej całe moje życie. Trzymam się wszystkiego, co jest dla mnie wyjątkowe. A to był jeden z tych momentów, kiedy dali mi tę kasetę: Michael Jackson i Paul Anka? Muszę nagrać te piosenkę! Ludzie wciąż pytają o nią, ale nie mogę jej nikomu udostępnić i tego nie zrobię. Po prostu schowam ją w swoim sejfie.
Druga płyta przynosi ze sobą cztery nowości. Otwierający, minimalistyczny She's Out Of My Life w wersji z This Is It może zaskoczyć. Zamiast znanych z Off the Wall klawiszy, w tle rozbrzmiewa wyłącznie... gitara akustyczna - a rzecz ta u Michaela Jacksona rzadka, znana dotychczas wyłącznie z Be Not Always. Utwór dzięki temu zabiegowi zyskuje w ten sposób znacznie na kameralności. Również krótkie (dwie minuty) demo a capella Beat It zasługuje na uwagę; daje ono spojrzenie na sposób, w jaki niepotrafiący grać na instrumentach Jackson prezentował muzykom swoje utwory: Michael na nagraniu zastępuje gitary i efekty dźwiękowe nałożonymi na siebie głosami. Wczesna, bardziej surowa wersja Wanna Be Startin' Somethin' ciekawa jest chociażby ze względu na nieco zmieniony tekst, chórek oraz inny dobór instrumentów. Z kolei tekst wiersza Planet Earth, który Michael Jackson recytuje, znaleźć można w książeczce dołączonej do albumu Dangerous oraz Dancing the Dream.

Całość wydana została w twardej, lakierowanej oprawie, wraz z 36-stronicową książeczką, m.in. ze zdjęciami z prób do serii występów This Is It. Kompilacja już w dniu premiery pokryła się w Polsce platyną.