Michael Jackson - This Is It (2009) / soundtrack

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

Jak oceniasz ten album?

1
5
5%
2
4
4%
3
12
13%
4
21
22%
5
19
20%
6
35
36%

Liczba głosów: 96

Awatar użytkownika
Pank

Michael Jackson - This Is It (2009) / soundtrack

Post autor: Pank »

Obrazek Obrazek
THIS IS IT
Premiera albumu: 26.10.2009; premiera singla This Is It: 12.10.2009

Dedykowany dzieciom Michaela Jacksona soundtrack do dokumentu przedstawiającego próby do anulowanej serii koncertów This Is It. Poza ułożonymi w tej samej kolejności co w filmie kompozycjami, na kompilacji znaleźć można nowy utwór This Is It w dwóch wersjach, wersje demo She's Out Of My Life, Beat It oraz Wanna Be Startin' Somethin' oraz recytowany przez Michaela Jacksona wiersz Planet Earth.

CD 1

01. Wanna Be Startin' Somethin'
02. Jam
03. They Don't Care About us
04. Human Nature
05. Smooth Criminal
06. The Way You Make Me Feel
07. Shake Your Body (Down To The Ground)
08. I Just Can't Stop Loving You
09. Thriller
10. Beat It
11. Black Or White
12. Earth Song
13. Billie Jean
14. Man In The Mirror
15. This Is It
16. This Is It (wersja symfoniczna)

CD 2

01. She's Out Of My Life (demo)
02. Wanna Be Startin' Somethin' (demo)
03. Beat It (demo)
04. Planet Earth

Dobór utworów na dwupłytową (w wersji winylowej - czteropłytową) składankę może rozczarowywać: są to utwory dobrze znane fanom ze wszystkich trzech solowych tras koncertowych Jacksona: Bad, Dangerous i HIStory World Tour. W dodatku w tych samych wersjach co na albumach... Tym bardziej warto wspomnieć o nowościach.

Obrazek

Singiel promujący wydawnictwo - This Is It - choć nazwa może sugerować co innego, miał nie być uwzględniony podczas występów w Londynie a jest wyłącznie odrzutem z sesji nagraniowej z Paulem Anką, prawdopodobnie z 1983 roku. Po śmierci Michaela Jacksona odświeżono go o nowe instrumentarium (we wczesnej wersji zagrany był wyłącznie na fortepianie) oraz chórki braci Jacksonów. Co ciekawe, utwór ten był znany fanom już od 1991 roku w wersji nagranej przez SaFire, I Never Heard. Osiemnaście lat temu wokalistka w wywiadzie dla Access Hollywood wspomniała:
SaFire pisze:Chciałabym sprostować kilka rzeczy. Kiedy dano mi piosenkę, zaśpiewałam ją dokładnie tak, jak Michael chciał, żebym zaśpiewała. Mam demo tej piosenki i dokładnie tak ją wykonałam. (...) Kiedy Michael i Paul Anka dali mi tę piosenkę, byłam tym wprost przytłoczona. To było cudowne, pracuję z dwoma wielkimi ludźmi! I zaśpiewałam dokładnie, DOKŁADNIE w ten sposób, w jaki on chciał, żebym zaśpiewała. Myślę, że Sony zdecydowało się na jej wypuszczenie teraz w roku 2009 - ja o tym nie wiedziałam i zakładam, że Paul też nie. Tak więc to jest błogosławieństwo, on zrobił coś pięknego. Jest jednym z najlepszych kompozytorów! Mam na myśli to, że Michael i Paul napisali razem właśnie tę piosenkę. Kropka.

Mam tę taśmę od 19 lat i każdy mnie o nią prosi. Nie ma takiej siły, żebym komukolwiek ją udostępniła. Ona była ofiarowana mnie, a dla mnie bardzo ważna jest uczciwość. I nigdy bym tego nie zrobiła Michaelowi - czy też Paulowi. Nie chcę niczego, po prostu chciałam wyjaśnić te kwestie. (...) Kaseta była przekazana mojemu producentowi, a potem mnie. Spotkałam później Michaela w studio, a on potwierdził wszystko i życzył mi szczęścia.

Wytwórnia zapytała mnie, czy nie chciałabym zaśpiewać w duecie z Paulem. Wtedy pomyślałam: czemu nie? To coś nowego, dlaczego nie. Ale w trakcie pracy pewne sprawy się pozmieniały i skończyło się na tym, że nagrałam tę piosenkę sama. Paul i Michael obaj zgodzili się na to, żebym ją nagrała. Wystarczy pomyśleć: gdyby Paul lub Michael nie chcieli, żebym nagrała tę piosenkę, to czy pozwolonoby mi ją wydać? Oczywiście że nie.

To takie zabawne... Muszę pokazać tę kasetę. Trzymam się jej całe moje życie. Trzymam się wszystkiego, co jest dla mnie wyjątkowe. A to był jeden z tych momentów, kiedy dali mi tę kasetę: Michael Jackson i Paul Anka? Muszę nagrać te piosenkę! Ludzie wciąż pytają o nią, ale nie mogę jej nikomu udostępnić i tego nie zrobię. Po prostu schowam ją w swoim sejfie.
Tłumaczenie: Zu

Druga płyta przynosi ze sobą cztery nowości. Otwierający, minimalistyczny She's Out Of My Life w wersji z This Is It może zaskoczyć. Zamiast znanych z Off the Wall klawiszy, w tle rozbrzmiewa wyłącznie... gitara akustyczna - a rzecz ta u Michaela Jacksona rzadka, znana dotychczas wyłącznie z Be Not Always. Utwór dzięki temu zabiegowi zyskuje w ten sposób znacznie na kameralności. Również krótkie (dwie minuty) demo a capella Beat It zasługuje na uwagę; daje ono spojrzenie na sposób, w jaki niepotrafiący grać na instrumentach Jackson prezentował muzykom swoje utwory: Michael na nagraniu zastępuje gitary i efekty dźwiękowe nałożonymi na siebie głosami. Wczesna, bardziej surowa wersja Wanna Be Startin' Somethin' ciekawa jest chociażby ze względu na nieco zmieniony tekst, chórek oraz inny dobór instrumentów. Z kolei tekst wiersza Planet Earth, który Michael Jackson recytuje, znaleźć można w książeczce dołączonej do albumu Dangerous oraz Dancing the Dream.

Obrazek

Całość wydana została w twardej, lakierowanej oprawie, wraz z 36-stronicową książeczką, m.in. ze zdjęciami z prób do serii występów This Is It. Kompilacja już w dniu premiery pokryła się w Polsce platyną.
Awatar użytkownika
Willy

Post autor: Willy »

Sony naprawdę nie ma wstydu po raz kolejny serwować albumu z największymi przebojami. Niesamowite, tego się nie spodziewałem szczerze mówiąc. Komu potrzebne kolejne greatest hits? Miałem nadzieję na to "Live CD", to miało sens, film oscylujący wokół prób do koncertu uzupełniony soundtrackiem w postaci pełnych czy możliwie pełnych wykonań (przed)koncertowych. Być może taki album jest nadal planowany jako np. dodatek do specjalnej wersji DVD "THIS IS IT" a może ktoś postanowił, że ten materiał jednak nie nadaje się na płytę audio. Wszystko niedługo się wyjaśni, pozostaje mieć nadzieję, że CD 2 będzie zawierać jakieś ciekawe rarytasy.

Płyta już dstępna jako pre-order na amazonie: http://www.amazon.com/This-Michael-Jack ... 856&sr=1-2
Awatar użytkownika
pedros82

Post autor: pedros82 »

Super - to teraz sobie lamentujmy na całego - jak nam źle, że będzie nowa piosenka....a może tak zaczekamy do premiery i zobaczymy co tam będzie?
Uważam, że jeśli na tej składance będzie cały live z TII plus nowa piosenka to zawsze coś nowego.... i mogliśmy nie dostać nic.
Ile można jęczeć? Przecież oni muszą teraz uporządkować cały materiał jaki mają od Michaela i dobrze przemyśleć co kiedy wydać! Co więcej teraz to sąd w LA musi wydać zgodę na każdą publikację i wydanie nowego cd....

Narzekać można było przy pierwszych 3 składankach, teraz to już żadna nowość i po co za każdym razem użalać się?
Awatar użytkownika
Willy

Post autor: Willy »

pedros82 pisze:Uważam, że jeśli na tej składance będzie cały live z TII plus nowa piosenka to zawsze coś nowego....
Gdyby tak było to nikt by się nie użalał, wręcz przeciwnie ale szkopuł w tym, że nie będą to wersje live z prób do This Is It na co wskazywałaby logika i wcześniejsze zapowiedzi a klasyczne albumowe czy singlowe wersje po raz kolejny zapakowane w inne pudełko, a i ułożone w kolejności w jakiej występują w filmie. Fajnie, że będzie nowa piosenka w dwóch wersjach i nie szkodzi, że tylko jedna bo to nie miał być nowy album ale ścieżka dźwiękowa do filmu. Była nadzieja, że dysk 2 zrekompensuje to co znajduje się na pierwszym krążku, dziś okazuje się, że będzie zawierać tylko cztery ścieżki (wg Jacksonvillage: She's Out Of My Life Demo 3:19,Wanna Be Startin' Somethin' Demo 5:43, Beat It Demo 2:03 i Planet Earth Poem 3:13). No ok, ale co te demówki mają wspólnego z filmem? Sony wykorzystało THIS IS IT do stworzenia tego w czym jest najlepsze, kolejnej po Number Ones, TUC, The Essential, iluś tam wersjach KOP klasycznej składanki z największymi przebojami i paroma bonusami, to smutne i irytujące zarazem do stopnia w którym prawie życzę płycie centymetra kurzu na sklepowych półkach.
Awatar użytkownika
anialim

Post autor: anialim »

Zgadzam się z Wami. Ale Sony doskonale wie, co robi - MJ sprzedaje się teraz tak dobrze, że nie może dziwić, że każdy chce na tym zarobić... Choć fakt, kolejna sony-składanka to przegięcie. Ale co byście nie mówili i tak wiem, że niemal wszyscy tę płytę kupicie... Zamawiać można kilkunastu, a już jest na 15. miejscu na liście bestsellerów na Amazonie
Awatar użytkownika
Abe

Post autor: Abe »

...a jednak będzie 2-płytowa wersja Japońska.
Może się ktoś skusi ;-)
Można zamawiać TU

A propos edycji. Orientuje się ktoś czy będą jakieś w tych dwu-płytowych edycjach?? Czy to tylko będzie kwestia bar-kodu?
Awatar użytkownika
Do$ka

Post autor: Do$ka »

Planet Earth jest z Dancing the Dream

Planet Earth, my home, my place
A capricious anomaly in the sea of space
Planet Earth are you just
Floating by, a cloud of dust
A minor globe, about to bust
A piece of metal bound to rust
A speck of matter in a mindless void
A lonely spaceship, a large asteroid
Cold as a rock without a hue
Held together with a bit of glue
Something tells me this isnt true
You are my sweetheart, soft and blue
Do you care, have you a part
In the deepest emotions of my own heart
Tender with breezes, caressing and whole
Alive with music, haunting my sou
In my veins Ive felt the mystery
Of corridors of time, books of history
Life songs of ages throbbing in my blood
Have danced the rhythm of the tide and flood
Your misty clouds, your electric storm
Were turbulent tempests in my own form
Ive licked the salt, the bitter, the sweet
Of every encounter, of passion, of heat
Your riotous color, your fragrance, your taste
Have thrilled my senses beyond all haste
In your beauty, Ive known the how
Of timeless bliss, this moment of now
Planet Earth are you just
Floating by, a cloud of dust
A minor globe, about to bust
A piece of metal bound to rust
A speck of matter in a mindless void
A lonely spaceship, a large asteroid
Cold as a rock without a hue
Held together with a bit of glue
Something tells me this isnt true
You are my sweetheart gentle and blue
Do you care, have you a part
In the deepest emotions of my own heart
Tender with breezes, caressing and whole
Alive with music, haunting my soul.
Planet Earth, gentle and blue
With all my heart, I love you.
Obrazek

One sweet night I knew I would see
A stranger who'd be my friend
http://www.mjshouse.com/~pateli/index.htm
Awatar użytkownika
Abe

Oto jaką dostałem odpowiedź w sprawie singla promującego TII od Pana z Sony Music Poland, zajmującego się promocją THIS IS IT w Polsce:

"Singiel 12 pazdziernika w postaci elektronicznej oraz CD promo trafi tylko do rozgłośni radiowych. Na chwile obecna nie ma potwierdzenia wydania singla komercyjnego, ani zadnej daty, kiedy takowy singiel ewentualnie miałby się ukazac."
ZAQ84

Post autor: ZAQ84 »

Hm, czyżby Sony zabezpieczało się na wypadek fanów, którzy zamierzali kupić samego singla, bo zawartość płyty jest mało ciekawa?
ZAQ
Awatar użytkownika
Abe

anialim pisze:więc tak: edycja limitowana = 2cd+36-stronicowy booklet + pamiątkowy plakat 11x17
Z tym plakatem to do końca nie wiadomo, wiadomo, że będzie w wersji dla USA, co do UE i Japan, nie ma konkretnych danych nigdzie czy taki plakat będzie się znajdować czy też nie...
Malwina27 pisze:Ceny super popieram ! Jestem tylko bardzo ciekaw czy singiel w naszej kochanej pl też pojawi sie 12.10 czy będziemy kusiło polować na niego jakos i kto pierwszy ten lepszy no w razie co to są skley w UK gdzie można zamówić ale najfajniej iść do sklepu i kupić !
Co do wydania singla, było już pisane, prawdopodobnie nie będzie on wydany komercyjnie, dostaną go jedynie rozgłośnie radiowe (według informacji od Sony Music Poland)
Awatar użytkownika
pedros82

Polsce rzadko wydaje się single, dlatego info od SONY Polska w ogóle mnie nie dziwi. Natomiast nie wyobrażam sobie, żeby nowa piosenka nie wyszła na świecie jako singiel - nie pojawiła by się wówczas na listach przebojów - wielka strata.
Mandey

Post autor: Mandey »

Natomiast nie wyobrażam sobie, żeby nowa piosenka nie wyszła na świecie jako singiel - nie pojawiła by się wówczas na listach przebojów - wielka strata
A ja sobie wyobrażam.
To są dwie strony medalu. By dobrze singla wypromować w mediach trzeba jeszcze zrobić ciekawy klip do tego. Sądzę, że są w stanie to zrobić. Mają full materiału z prób. Teraz na listach bierze się też pod uwagę download z płatnych stron z mp3. Czy chcemy czy nie i tak utwór This Is It zagości na listach przebojów. A czy będzie warty kupna w formie fizycznej na CD to się okaże. To jeszcze musi brzmieć, by ludzie to kupili.
Ostatnio zmieniony wt, 29 wrz 2009, 13:34 przez Mandey, łącznie zmieniany 1 raz.
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
Awatar użytkownika
Abe

pedros82 pisze:Polsce rzadko wydaje się single, dlatego info od SONY Polska w ogóle mnie nie dziwi. Natomiast nie wyobrażam sobie, żeby nowa piosenka nie wyszła na świecie jako singiel - nie pojawiła by się wówczas na listach przebojów - wielka strata.
To nie tylko tyczy się polski, ale też np. UK ...już widziałem 3 aukcje z singlami które zostały anulowane....
A singiel może się ukazać, ale tylko np w formie do pobrania w mp3...i promo dla radia...
Kamila pisze:Sluchajcie na razie nie sugerujcie sie sony po do thillera 25 tez nie mialo byc singli komercyjnych a jednak wyszly 2 wiec mysle ze w pzrypadku this is it tez tak zrobia i zmienia zdanie gdy zobacza jak duze jest zainteresowanie w koncu zarobia podwojnie
No ale co to za promocja płyty singlem po wydaniu płyty :surrender:

Mandey pisze:A ja sobie wyobrażam.
To są dwie strony medalu. By dobrze singla wypromować w mediach trzeba jeszcze zrobić ciekawy klip do tego. Sądzę, że są w stanie to zrobić. Mają full materiału z prób. Teraz na listach bierze się też pod uwagę download z płatnych stron z mp3. Czy chcemy czy nie i tak utwór This Is It zagości na listach przebojów. A czy będzie warty kupna w formie fizycznej na CD to się okaże. To jeszcze musi brzmieć, by ludzie to kupili.
dokładnie, więc jeśli w ogóle wyjdzie singiel, to prawdopodobnie dopiero po wydaniu albumu...
Może wtedy stwierdzą/albo nie, że przydałby się nakręcić jakiś klip, zrobić jakieś mixy...itp, itd

Edit...

Niestety moje obawy się potwierdziły, mini-plakat będzie dostępny jedynie w wersji Deluxe i tylko w USA. Więc każdy kto chce mieć taki plakat musi zamówić płytę TU lub TU albo szukać po Ebay'u ...niestety :wariat:
Awatar użytkownika
pedros82

MJSTAR donosi, że THIS IS IT jednak będzie wydane singlu, a to dlatego, że spodziewają się pobić rekord sprzedaży jednego singla....no no:

Michael Jackson’s ­previously unheard song This Is It is set to become the biggest-selling single in history when it is released a week tomorrow.

Sony Music is expecting sales of more than ­50million worldwide, easily beating the 37million notched up by Sir Elton John for his ­Princess Diana tribute Candle In The Wind. And it will signal a “global explosion” of new material from the king of pop, who died on June 25.

Keith Caulfield, of US magazine Billboard, said: “Anything from Jackson is going to be a significant seller, especially new ­material such as This Is It.” It is also set to beat the other two singles tied with Sir Elton at top spot – Bing Crosby’s Silent Night and White Christmas.

źródło: www.mjstar.com
ZAQ84

Post autor: ZAQ84 »

Tak sobie rozmyślam o tym wydawnictwie i prowadzę taki dialog wewnętrzny:
- Czemu kolejne Greatest Hits?
- Jeśli jest choć cień szansy, żeby złapać ewentualnych NOWYCH klientów, po co ryzykować z jakimiś niedopracowanymi wersjami live, przecież oryginały się świetnie sprzedają, lepiej nie kombinować. A fani i tak to kupią, a przynajmniej większość, choć na pamięć to już nawet czas trwania ścieżek znają...
- Czemu druga płyta jak DVD przy T25, ledwo muśnięta laserem?
- Żeby coś tam było, że niby 2 CD, że my niby tacy dobrzy, rzucając ochłapy w postaci paru starych demówek. No i cenę można przynajmniej dać wyższą. :knuje:
- Czemu nie wykazać się odrobiną życzliwością wobec fanów i wyprodukować ścieżki live z tego filmu?
- Po co się wysilać, przecież jak wyjdzie DVD z próbami, to oni sobie sami zrobią i będą przesyłać internetem. (Wg mnie kompletny samobój autorstwa Sony, normalnie niczym wczorajszy mecz kadry).

Ta sytuacja mimowolnie kojarzy mi się z obecną sytuacją PZPN ignorującego kibiców reprezentacji. Jedyne, co się dla nich liczy to oczywiście $$$. Tylko w przypadku polskiej piłki jakieś ruchy w celu zmian są możliwe, natomiast u Sony możemy liczyć chyba tylko na czyjąś dobrą wolę i życzliwość. :-/

Chciałbym zakończyć to jakoś optymistycznie, ale nie potrafię. Sorki...
ZAQ
ODPOWIEDZ