HIStory World Tour

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

Jak oceniasz tę trasę?

1
2
2%
2
1
1%
3
4
4%
4
11
12%
5
20
22%
6
53
58%

Total votes: 91

Shiny

Post by Shiny »

Powiedzcie: wytrzymałby Wasz głos po np. 30 koncertach? Hm, Michael miał ich w tej trasie 82.

Uwielbiam tą trasę!
Dlaczego?
Nie znam artysty, który brał na scenę swoich fanów i się do nich przytulał. Musiał tutaj użyć playbacka, bo przecież te fanki rzucały się na Niego, ściskały Go bardzo mocno, słychać byłoby wrzaski: "I love You, Oh my God, I looooove Youu!", czyż nie?
Image
Sygnaturka i avek wykonane przez Pointrox. Dziękuję ;]
'But if Rooselvelt was livin' he wouldn't let this be, no, no!' (Michael Jackson; They don't care about us)
Krzychu Redhedzio

Post by Krzychu Redhedzio »

Shiny wrote:Musiał tutaj użyć playbacka, bo przecież te fanki rzucały się na Niego, ściskały Go bardzo mocno, słychać byłoby wrzaski: "I love You, Oh my God, I looooove Youu!", czyż nie?
Hmmm... Na Dangerous Tour również Michael brał fanke z publiczności na scene podczas utworu "She's out of my life' i utwór wykonywany był na żywo...
Krzychu Redhedzio

Sory, że post pod postem ale gdybym edytował to pewnie nikt by nie zauważył...

Tak zmieniając temat bardzo zastanawia mnie pewna rzecz. Zdaje mi się nawet, że było już to kiedyś tutaj poruszane ale niepamiętam gdzie dokładnie... Mianowicie chodzi mi o koncert MJ z Brunei 1996 podpisany na stronie www.mjwideokolekcja.blogspot.com jako Royal Concert.
Wielką zagadką jest dla mnie ta tracklista, która do złudzenia przypomina Dangerous Tour a przecież rok 96' to trasa HIStory ?!
Co to był za koncert?
Jeanne

Post by Jeanne »

Tak, to prawda. Michael przed rozpoczęciem HIStory Tour dał koncert (o ile pamiętam - za darmo) sułtanowi Brunei oraz jego rodzinie. Sułtan ten obchodził bowiem 50 urodziny.
Ale sułtan nie stawił się na koncercie.
Setlista z Dangerous Tour została prawie w całości nie zmieniona. Z albumu HIStory dodano YANA i ES. Michael również miał na sobie ten sam strój, co na trasie promującą Dangerous.
cicha

Post by cicha »

Krzychu Redhedzio wrote:Tak zmieniając temat bardzo zastanawia mnie pewna rzecz. Zdaje mi się nawet, że było już to kiedyś tutaj poruszane ale niepamiętam gdzie dokładnie... Mianowicie chodzi mi o koncert MJ z Brunei 1996 podpisany na stronie www.mjwideokolekcja.blogspot.com jako Royal Concert.
Wielką zagadką jest dla mnie ta tracklista, która do złudzenia przypomina Dangerous Tour a przecież rok 96' to trasa HIStory ?!
Co to był za koncert?
Jeanne wrote:Tak, to prawda. Michael przed rozpoczęciem HIStory Tour dał koncert (o ile pamiętam - za darmo) sułtanowi Brunei oraz jego rodzinie. Sułtan ten obchodził bowiem 50 urodziny.
Ale sułtan nie stawił się na koncercie.
Setlista z Dangerous Tour została prawie w całości nie zmieniona. Z albumu HIStory dodano YANA i ES. Michael również miał na sobie ten sam strój, co na trasie promującą Dangerous.
Niezupelnie. Sultan zaprosil min MJa na swoje urodziny. Wystep MJa zostal calkowicie pokryty ze srodkow finansowych Sultana. Mial on jednak hojny gest i zaprosil mieszkancow swojego Krolestwa do obejrzenia koncertu MJa, za darmo, co rowniez zaakceptowal MJ.
Last edited by cicha on Wed, 21 Oct 2009, 13:44, edited 1 time in total.
B. Olewicz (...) co tak cenne jest, że ta nienazwana myśl rysą jest na szkle? (...)
E. Bodo To nie ty...
Krzychu Redhedzio

Dziękuje za wyjaśnienia. Moje wątpliwości zostały rozwiane :)
Beti_90

Post by Beti_90 »

A ja mam pytanie odnośnie występu z trasy HIStory w Munich i Szwecji. Na trasie Dangerous Michael zawsze pod koniec piosenki Black or white skacze i "rzuca się" po scenie, a na samym końcu jest wybuch i jest to świetnie dopracowane. A w Szwecji (nie jestem pewna czy to było w Szwecji) i Munich ten wybuch wygląda przerażająco i raczej nie było to zaplanowane, ale wiele osób mówi że to tak specjalnie. Ale jak mogło być zaplanowane skoro tancerze wbiegają na scenę i tańczą z Michaelem, z tyłu ochrona ustawia ściankę, potem wbiega na scene po Michaela, a po wybuchu słychać syrenę? Tylko dziwi mnie, że wydarzyło się to aż dwa razy, czyżby niedopracowali tej części koncertu wystarczająco dobrze? Co wy myślicie (albo wiecie) na ten temat?

I tak apropos wypadków na scenie, to przy Earth song Michael spada razem z mostem, na którym stoi, na dół i ląduje poza sceną. No co do tego, to myśle, że nie ma wątpliwości, że tak nie miało byc. A jeśli miał zjeżdżać na dół, to napewno wolniej. A może się mylę?
Last edited by Beti_90 on Thu, 22 Oct 2009, 19:50, edited 5 times in total.
tancerz

Post by tancerz »

Ten mur ma symbolizować zburzenie muru berlińskiego i tyle. To wszystko było dopracowane idealnie. I dzieje się to w każdym koncercie w trasie History. Mało koncertów oglądałaś Beti ;).

Co do drugiego wypadku to faktycznie był to wypadek MJ nie miał spaść tak z wysoka. Spadł aż pod powierzchnię sceny ale pomimo że został ranny wyskoczył o własnych siłach wspiął się na scenę i zaśpiewał jeszcze YANA na koniec. Od czego czasu MJ miał problemy z krzyżem tak mi się wydaje od tego upadku z kilkudziesięciu metrów. Widziałem to na żywo w czeskiej tv gdy była transmisja przeraziło mnie to wtedy. Nie było to podczas trasy History ale podczas koncertu MICHAEL JACKSON AND FRIENDS. Wystąpiło tam wówczas wielu sławnych muzyków oraz Nelson Mandela.
http://michalkrawiec.iportfolio.pl/
NASZ PIERWSZY TANIEC NA WESELU :)
http://www.youtube.com/watch?v=cEQN4965I4A
It's all for love L.O.V.E
Beti_90

Post by Beti_90 »

tancerz wrote:Ten mur ma symbolizować zburzenie muru berlińskiego i tyle. To wszystko było dopracowane idealnie. I dzieje się to w każdym koncercie w trasie History. Mało koncertów oglądałaś Beti ;).
Dzięki za wyjaśnienie ;) Ale powiem ci że mnie zaskoczyłeś ;D. Bo ja właśnie oglądałam głównie koncery z trasy History i to dziwne ale widocznie nie przyuważyłam tego ( pewnie dlatego, że oglądałam niektóre wybiórczo). No i nie było ich kiedyś dużo na youtube albo nie znalazłam ;P

A co do wypadku z mostem, to wiem, że to było poza trasą History( i wiem chyba nawet w którym roku, 1999, tak? ;P) tylko mi się zapomniało, dzięki za odświeżenie pamięci ;D
Mjpolsat

KENNY ORTEGA i Trasa History

Post by Mjpolsat »

Dziś przeglądając kasety audio z prób do koncertu z Pragi usłyszałem głos Kenna Ortegi byłem w 100 % szoku bo nie wiedziałem że ortega z nim wcześniej się znał a co dopiero pracował
Więc trochę pobuszowałem po internecie i znalazłem taki material http://www.youtube.com/watch?v=Q1G3OhF0UYY
jak ktoś che to wrzucę na forum to nagranie z pragi
Czy wy wiedzieliście o tym że Ortega tworzył trasę history bo ja nie
Przez tyle lat żyłem w nieświadomości że on robił trasę history myślałem że on tylko THIS IS IT i to był jego pierwszy raz gdy spotkał michaela.
Image
Justine1304

Post by Justine1304 »

Ja wiedziałam. Tworzył i Dangerous i HIStory. Wszystko było mówione w programie Michael Jackson Human Nature
Image
anialim

Post by anialim »

Dangerous World Tour:
Staged & Designed by: Kenny Ortega
HIStory World Tour:
Staged & Designed by: Kenny Ortega
nie trzeba daleko szukać, nawet Wikipedia to podaje
-> DWT
-> HWT
moni

Post by moni »

może mi ktoś wyjaśnić tą sztuczkę ze znikajacą trumną na Thrillerze ? chodzi mi o ten moment kiedy ona unosi sie do góry przykryta materiałem - a potem znika zostaje tylko materiał
Being crazy is a lonely road, but I've got only one life to live.
Amelia

Post by Amelia »

może mi ktoś wyjaśnić tą sztuczkę ze znikajacą trumną na Thrillerze ? chodzi mi o ten moment kiedy ona unosi sie do góry przykryta materiałem - a potem znika zostaje tylko materiał
A to nie jest przypadkiem trasa Dangerous? Wydaje mi się, że HIStory to trumna przebijana "igłami/kolcami" i palona.
Tak czy inaczej obie te sztuczki to dla mnie zagadka. Szczególnie numer 2.
http://przeslodzonaherbata.blog.onet.pl
Dopiero zaczynam, ale...

Nie lubi słów: błogosławiony owoc żywota twego
Amelia Poulain
moni

Post by moni »

Amelia wrote:
A to nie jest przypadkiem trasa Dangerous? Wydaje mi się, że HIStory to trumna przebijana "igłami/kolcami" i palona.
Tak czy inaczej obie te sztuczki to dla mnie zagadka. Szczególnie numer 2.
faktycznie to Dangerous :) moja pomyłka :) w każdym razie jedno i drugie ciekawi mnie nieziemsko :mj: Ktoś wie ?
Being crazy is a lonely road, but I've got only one life to live.
Post Reply