Nowa strona MJPT

Wszystkie dyskusje o forum, tu można szukać pomocy gdy ktoś nie może się połapać co i jak, pisać wszystkie żale i radości związane z forum, uwagi do moderatorów i do mnie (admina).

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, kaem, @neta, anialim, Mariurzka, Mafia

bigboy177

Post by bigboy177 »

Majkel wrote:Nowy design, jeśli ma być do wyboru tak jak na forum style, musi się wkomponować technicznie w obecny, nie da rady aby był zupełnie urwany z choinki. Nie zrobimy przecież kilku (czy nawet "tylko" 2) stron (np. w podkatalogu kazda kolejna) z ta sama trescia a z innym designem. Muszą to byc te same pliki, podmieniac trzeba plik styli. Podmiana powinna polegac na zmiane pliku css. Prawie wszystko w nim siedzi. Wiec drodzy nie wystarczy, ze ktos sobie strzeli design i powie, ze jest fajny... to musi miec rece i nogi. Bo niby jak maja byc np. 2 wersje designu strony? Zapraszam tych co maja chec tworzenia na strone dobreprogramy.pl, zmiencie sobie w lewym gornym rogu design na jakis inny i w zrodle Ci co sie znaja zobacza, ze zmienia sie pierwszy z 3 plikow styli [safari.css], jego nazwa bedzie taka jak nazwa wybranego designu z listy rozwijanej:

Code: Select all

<link href="safari.css" rel="stylesheet" type="text/css">
Poza tym zaraz się okaże, że mamy 20 koncepcji designu...
Zgadzam się z Majkelem... ale uważam również, że jeśli ma być faktycznie zmiana styli, to trzeba przerobić cały Layout i do niego robić dopiero style... Obecny layout jest mało czytelny i amatorski... A chyba nie takie było założenie... ;)

Odnośnie propozycji mrpiter...

Nie przepadam osobiście za flashem... lepiej zrobić funkcjonalne menu java, z normalnymi linkami, niż się później bawić w jakieś sitemapy itd. Flash jest ciężki i nieczytelny dla botów...
Majkel
Site Admin

Post by Majkel »

bigboy177 wrote:Zgadzam się z Majkelem... ale uważam również, że jeśli ma być faktycznie zmiana styli, to trzeba przerobić cały Layout i do niego robić dopiero style... Obecny layout jest mało czytelny i amatorski... A chyba nie takie było założenie... ;)
powiem tak... ciezko mi sie "bronic" i odpowiadac skoro to nie ja go zaprojektowalem - ja go tylko pocialem i meczylem aby wygladal i dzialal. Nie chce go usuwac. Jesli rzeczywiscie ktos sie bedzie znal na rzeczy i zrozumie ideę styli moge sie podjac jeszcze pewnych przerobek w kodzie podstawowym azeby zgrac 2 designy, w koncu kod jest na prawde banalny jak ktos robi strony na warstwach a nie kurde na tabelkach i bardzo łatwy wlasnie do edycji. Przeciez w stylach mozna nawet ustawic by menu bylo po prawej, mimo, ze jest np. pierwsze w kodzie. Wszystko. Jedynie musialbym chyba tylko gorne obrazki z kodu przezucic do pliku stylu jakos... ale malo wykonalne chyba jesli maja byc jako menu. Ale jakos da sie zrobic, ale ktos musi sie wykazac technicznie, a nie strzelic jakis ot tam layout i juz. Podstawowego - tego - designu nie chce usuwac.
bigboy177 wrote:Nie przepadam osobiście za flashem... lepiej zrobić funkcjonalne menu java, z normalnymi linkami, niż się później bawić w jakieś sitemapy itd. Flash jest ciężki i nieczytelny dla botów...
Boże! Bądź błogosławion, za to, że ktoś mnii w pełni rozumie! japrosic
...
mrpiter

Post by mrpiter »

Hehe stary z całym szacunkiem ale Ty chyba masz niewielkie pojęcie na temat tworzenia dynamicznych stron WWW, albo po prostu coś Ci się pokiełbasiło mocno. Wiesz jak zrobić w zajebiście prosty sposób stronkę z takim designem jak dla przykładu mój?? Wiesz do czego służą takie polecenia w PHP jak:

require() lub include() ??

Bo mam wrażenie, że średnio. A służą do tego, że..... W oddzielnym pliku masz nagłówek, w oddzielnym menu, w oddzielnym treść główną wyświetlanej strony i w oddzielnym stopkę. Podałem tak dla przykładu. Można oddzielać jeszcze wiele innych rzeczy. I teraz każda strona korzysta z tego samego pliku nagłówka, menu i stopki a tylko zmieniamy jej odniesienie do treści. W ten sposób jeśli chcemy coś zmienić w wyglądzie strony to robimy to w jednym pliku i bez względu ile podstron będziemy mieli to zmiany zachodzą na każdej z nich...To jest tak śmieszna robota, że nie rozumiem czemu mówisz, że nie można zmienić layoutu w całości??

Nie mówie, że mój layout jest super, ekstra i wogóle nie wiem jaki ale jak dla mnie jest lepszy niż ten który mamy obecnie. Umieścmy dla przykładu na forum o Michaelu Jacksonie link do tego tematu (bo tak to ludzie tu żadko wchodzą raczej) i niech nasza społeczność oceni który im się bardziej podoba...

Co do Flasha. Przerobić boczne menu na Javescript to sprawa banalna a górne może zostać takie jaki jest bo przecież odnośniki tam zawarte raczej się zmieniać nie będą...

Pozdrawiam i proszę o przemyślenie tego co powiedziałem...
MrPiter - TYLKO WIDZEW RTS
Majkel
Site Admin

Post by Majkel »

mrpiter wrote:Hehe stary z całym szacunkiem ale Ty chyba masz niewielkie pojęcie na temat tworzenia dynamicznych stron WWW, [...]
require() lub include() ??
no nie wiedziałem... no dzieki za oświecenie mknie, bo pierwszy raz słuszę o czymś takim :zly:
mrpiter wrote:Bo mam wrażenie, że średnio. A służą do tego, że..... W oddzielnym pliku masz nagłówek, w oddzielnym menu, w oddzielnym treść główną wyświetlanej strony i w oddzielnym stopkę. Podałem tak dla przykładu.
no to zobacz na:
mjpolishteam.pl/menu.php
mjpolishteam.pl/stopka.php
mjpolishteam.pl/top-l.php
mjpolishteam.pl/top-p.php
zaskoczony? tak głupi jestem a jednak zrobiłem dokładnie to o czym mówisz
mrpiter wrote:To jest tak śmieszna robota
według mnie zbytnio upraszczasz sprawę, no ale w końcu to Ty się znasz a ja nie
mrpiter wrote:Nie mówie, że mój layout jest super, ekstra i wogóle nie wiem jaki ale jak dla mnie jest lepszy niż ten który mamy obecnie. Umieścmy dla przykładu na forum o Michaelu Jacksonie link do tego tematu (bo tak to ludzie tu żadko wchodzą raczej)
jak kogoś nie interesuje ten dział to nic mu narzucać nie będziemy, a jak są w dziale nowe posty to jest oznaczone.
mrpiter wrote:i niech nasza społeczność oceni który im się bardziej podoba...
niedługo to wszyscy gotowi będą pomyśleć, że ktoś tu na etacie pracuje dla MJPT...
mrpiter wrote:Pozdrawiam i proszę o przemyślenie tego co powiedziałem...
...
mrpiter

Post by mrpiter »

No to skoro wiesz takie żeczy to teraz mi wyjaśnij czemu mówisz, że nie można zmienić całego designu strony???? Bo po prostu tego nie rozumiem. Nie mówię, że to musi być mó layout. Absolutnie nie o to mi chodzi. Jeśli ktoś inny zrobi jakiś lepszy to użyjmy właśnie tego. Miejmy DOBRĄ wizytówkę! Skoro mamy coś na żenująco niskim poziomie to dlaczego nie można tego zmienić? Wszystko można...tylko albo tego nie rozumiesz, albo nie masz czasu, albo Ci się nie chce...
Majkel
Site Admin

Post by Majkel »

dla mnie normalna zmiana designu przy więcej niż jednym to podmienianie pliku css

nie chcę robić strony, gdzie treść jest pobierana np. z bazy danych, lub ładowane są plik z treścią do designu pod postacią zmiennych, jak to się czasem robi, np. .../index.php?dzial=newsy Jeśli mówisz o takim rozwiązaniu to nie. Jeśli o innym - to wytłumacz mi prosze konkretnie.

A czasu jakiegos szczegolnego nadmiaru nie mam.

"mamy coś na żenująco niskim poziomie" - zapomniałeś dodać "moim zdaniem"!
...
MJowitek

Post by MJowitek »

Nie znam sie na technicznej stronie robienia stron itp, ale mogę coś powiedzieć o samym wyglądzie. Strona mrpitera mi się nie podoba. Nie wiem co to w ogóle jest, taka jakaś...bez wyrazu, bezpłciowa /Buszmen też tak uważa, ale on sie nie uważa za wielkiego guru, ja tym bardziej, to tylko nasze skromne zdanie/.
Jeśli chodzi o wygląd, to chyba najbardziej podoba mi sie layout Buszmena /poza nieczytelnymi bokami i tym wielkim logo mjjsource na środku/ na drugim miejscu jest strona ta co teraz, ja tam nie mam problemów z czytelnością. A na trzecim jest ten mrpitera.

PS. Nie wiem po co otwierać ten sam temat w dziale pogaduszki nie o MJ. Owszem, nie wszyscy tu zaglądają. Ten dział odwiedzają Ci, których interesują sprawy forum. A jeśli nie odwiedzają, to widocznie ich nie interesują i po cholere to pchac do pogaduszek nie o MJ? Gdzie sa moderatorzy?

MJowitek
Majkel
Site Admin

Post by Majkel »

MJowitek wrote:PS. Nie wiem po co otwierać ten sam temat w dziale pogaduszki nie o MJ. Owszem, nie wszyscy tu zaglądają. Ten dział odwiedzają Ci, których interesują sprawy forum. A jeśli nie odwiedzają, to widocznie ich nie interesują i po cholere to pchac do pogaduszek nie o MJ? Gdzie sa moderatorzy?
hehe, zanim skończyłaś tego posta pisać to już zająłem się tamtą sprawą - przeniosłem temat gdzie trzea do dzału i zamknąłem, by nie powielać dyskusji :) szybki jestem? :smiech:
...
mrpiter

Post by mrpiter »

Dobra nie ma sensu kontynuować tematu bo z dobrych intencji wynikły nici i jeszcze sobie tylko wrogów narobię więc już jestem cicho... Jak działa strona którą ja proponuje już powiedziałem, więc nauczony już by się nie powtarzać, tym razem nie będę tego robił... No cóż... W każdym razie niech pozostanie strona, która jest obecnie, albo niech ktoś inny coś zrobi bo po Waszym odzewie to nawet mi się nie chce już o tym myśleć. Skoro obecna strona (razem ze swoimi "super" tłami) jest bardziej czytelna to fajnie... Może ja i moja siostra już po prostu wzrok tracimy...

A temat miałem prawo umieścić w pogaduszkach nie o MJu bo przecież stronę mogę równie dobrze uruchomić jako całkowicie oddzielny twór (nie związany z MJPT) i proszę Was o ocenę wyglądu bo tutaj mało ludzi zagląda... Tzn tak mi się wydawało, że mogę się was zapytać. Teraz już wiem, że nie...

Jako, że mamy święta to już trzymam język za zębami, ale chętnie bym coś powiedział, bo właśnie sobie uświadomiłem, że pewne osoby jednak miał racje w pewnych poglądach. Ale to mało istotne

3majcie się.
eljiah

Post by eljiah »

A zerknijcie na to- ja wspolpracowalem nad ta strona, robilem zdjecia i mialem pomysl na ogolnikowy wyglad (moja byla szkola):

http://www.downside.co.uk/senior/news.html

Moim zdaniem jest czysta, prosta i dzieki temu genialna...Jak ktos by sie podjal uzycia tego na wzor, moge przeslac homepage.
Every day creates your HIStory...
mrpiter

Post by mrpiter »

OOO jak dla mnie bardzo fajne...
Majkel
Site Admin

Post by Majkel »

mrpiter wrote:Jak działa strona którą ja proponuje już powiedziałem,
ale ja się pytałem nie o działanie Twojej wersji, ale o konkrety dotyczące połaczenia. Dałem przyklad i spytałem czy o to Ci chodzilo. Może nie zrozumiałeś pytania... ale nie zmuszam do dyskusji.
mrpiter wrote:bo po Waszym odzewie to nawet mi się nie chce już o tym myśleć.
może tak na przyszłość - co konkretnie Cię "odstraszyło"?
mrpiter wrote:A temat miałem prawo umieścić w pogaduszkach nie o MJu bo przecież stronę mogę równie dobrze uruchomić jako całkowicie oddzielny twór (nie związany z MJPT)
spoko, proszę bardzo, tylko wtedy jak chcesz tworzyć własną stronę to nie musisz stawaić na porównywanie jej do MJPT. Powodzenia z własną stroną zatem.
mrpiter wrote:Tzn tak mi się wydawało, że mogę się was zapytać. Teraz już wiem, że nie...
robisz zamieszanie, bo jak pytam się o konkret połączenia technicznie, podaję przykład i się pytam czy właśnie tak, to Ty wtedy dezerterujesz... czyli pytanie się z mojej strony o konkrety i na danym przykładzie do może zła wola?
mrpiter wrote:Jako, że mamy święta to już trzymam język za zębami, ale chętnie bym coś powiedział, bo właśnie sobie uświadomiłem, że pewne osoby jednak miał racje w pewnych poglądach.
no i mimo wszystko kuwica mnie zaczyna brać w ten piękny dzień, no normalnie nie mogę.
"Pewne osoby w pewnych poglądach..." nikt nie ma obowiązku ani na siłę się nikogo tu nie trzyma. Ktoś chce tu być - to miło, wybitnie się komuś wszystko nie podoba - to po co ma się męczyć?
mrpiter wrote:Ale to mało istotne
to jeśli mało istotne, to po co o tym pisać?

Wesołych... :>
...
mrpiter

Post by mrpiter »

Kurcze Majkel nie zapieklaj się tak. Ja absolutnie nie miałem złych zamiarów. Nie chcę żeby ktokolwiek się tutaj na mnie gniewał :-(

Teraz co do strony to... wejdź na moją stronę www.mrpiter.prv.pl Nie jest to coś wspaniałego ale ważne, że działa. Zrobione jest to tam tak że mam nagłówek, środkową część oraz stopke w osobnych plikach. Nie wiem jak mam Ci to wytłumaczyć. Wklejam przykładowy kod PHP:

<HTML>
<head>

<?
include("head.inc");
?>

potem w tym miejscu jest część główna strony czyli jakikolwiek tekst a następnie dół strony który dołączam w pliku stopka.inc

<?
include("stopka.inc");
?>
</body>

</html>

I teraz tak..... w "head.inc" mam wszystkie dane odnośnie nagłówka, a także zamknięcie sekcji head czyli </head> oraz otworzenie sekcji <body> w której jest obojętnie jaka zawartość a następnie do tego dołączana jest stopka. Można też zrobić tak że w head będzie cała górna część kodu a w stopce cała dolna i wtedy miejsce pośrodku wykorzystać do wpisywania tego co nam potrzebne. Wówczas jeszcze bardziej uproszczona wersja będzie wyglądać tak:

<?
include("head.inc");
?>

jakikolwiek tekst który będzie wyświetlany jako treść odpowiedniej podstrony

<?
include("stopka.inc");
?>

Jeśli teraz już nie zrozumiesz to już naprawdę nie wiem jak inaczej mam to wytłumaczyć... Odstraszyło mnie właśnie to że stwierdzasz, że się nie da zmienić obecnej strony... Po prostu takie podejście i także stwierdzenie MJowitki że obecna strona jest lepsza... Każdy ma swój gust ale żeby ta strona, która jest teraz była lepsza to naprawdę pozostawie to bez komentarza... Nie wiem co ma takiego obecna odsłona MJPT, że jest lepsza od mojej.
Majkel
Site Admin

Post by Majkel »

mrpiter wrote:Kurcze Majkel nie zapieklaj się tak. Ja absolutnie nie miałem złych zamiarów. Nie chcę żeby ktokolwiek się tutaj na mnie gniewał :-(
to rozmawiajmy w milszym tonie, a nie roszczeń, wyrzutów i stawiania ultimatum niemalże i wymagań, albo, że ktoś cos mówił i miał pewnie rację....
mrpiter wrote:Odstraszyło mnie właśnie to że stwierdzasz, że się nie da zmienić obecnej strony...
właśnie temat się chyba zaczął dlatego, że powiedziałem, że może być opcja wyboru layoutu, czyli zmiana... eh
mrpiter wrote:Po prostu takie podejście i także stwierdzenie MJowitki że obecna strona jest lepsza... Każdy ma swój gust ale żeby ta strona, która jest teraz była lepsza to naprawdę pozostawie to bez komentarza... Nie wiem co ma takiego obecna odsłona MJPT, że jest lepsza od mojej.
no widzisz, bo Ty się uwziąłeś z kolei przy wersji, że wszystko jest lepsze niż obecny wygląd strony - a pomyśl co by było jakby było w drugą stronę i jakbym się ślepo upierał, że aktualna wersja jest najwyższych lotów i wszystko co by było będzie gorsze od niej... i mi osobiście także aktualna wersja MJPT dużo bardziej odpowiada od zaproponowanej przez Ciebie.

Skłaniam się do opcji aby dać jako drugi design do wyboru layout by Buszmen. I tyle. Nie będę robić kilku, a tym bardziej kilkunastu designów do wyboru. Aktuialny pozostanie jako główny, domyślny i zrobię do wyboru jego wersję bardziej czytelną i z większą czcionką dla tych co może mają troszkę gorszy wzrok i jestem wdzięczny za sugestię TheWiz.

Technicznie... konkretnie.
Proponujesz rozumiem, że po wyborze designy jest zapisywany plik cookie z info o wersji designu. Następnie przy kolejnych wizytach jest on sprawdzany czy istnieje, a jak jest zapisanyh na kompie to system strony wybiera-'inkluduje' odpowiedni plik naglowka i stopki - tak? To miales na mysli?

pseudokodem:

Code: Select all

IF ciasteczko jest
TO sprawdz jaki jest zapisany design
JESLI NIE MA CIASTKA wybierz domyslny layout

<?php

if design="drugi" to inkluduj plik naglowka header2.php
 jesli nie, to inkluduj header.php

BODY STAŁE w plikach

if design="drugi" to inkluduj plik stopki footer2.php
 jesli nie, to inkluduj footerr.php

?>
tak? to? w taki sposob?
jak sie pytam o konkrety to o konrety, bo przeciez widzisz, ze napisalem wczesniej, ze sa inclduowane stopka, menu, top... wiec nie rozmawiaj prosze ze mna tak, jakbys publicznie chcial ze mnie debila zrobic, bo nie ma raczej wtedy sily, aby przy takich (takze, ja napisane na poczatku) nastawieniach rozmowa nie zeszla z dobrego toru

edit: proszę nie zapominać, że tutaj nikt nic nie musi. Nie jest to żadna firma, nikt nie jest tu zatrudniony na etacie (ja np. nie znoszę strony swojej uczelni, jest tragicznie beznadziejna, a bajzel techniczny jest na niej niemiłosierny, co przyznają też osoby po części za to odpowiedzialne, płacę za szkołę 540 zyla miesięcznie - 10, a nie 9 razy w roku jak ilość miesięcy nauki - więc uważam, że mam pełne prawo wymagać, zwłaszcza, że muszę z niej korzystać... ale to tylko strona, przeczytam, zdobędę informację i nie rządam aby ją zmieniono... uważam, że jedynie co najwyżej wypadałoby mi napisać ewentualną delikatną sugestię, a w razie odpowiedzi, że nic z tego nie dąsałbym się w żaden sposób), nie miałem nigdy z tego co tu robię ani złotówki zysku, a jeśli już, to w drugą stronę, ja pracuję, studiuję... na prawdę nie mam nadmiaru czasu, a to co robię tu to np. zamiast odpoczywać czy zarabiać i jest to kwestia wyrzeczeń na rzecz... no właśnie... na rzecz czego? Nie żądam i nawet nie oczekuję podziękowań, oklaskiwania mnie, czy by wywyrzszano mnie pod niebiosa... ale może czasem trochę warto się zastanowić zanim się oceni pracę, osobę, intencje...
nie jestem też jakiś zakompleksiony ażeby musieć być adminem forum, wyrzywać się na userach, poprawiać ich i walczyć z wiatrakami... ja na prawdę zdecydowanie wolałbym nie musieć nic robić poza miłym dyskutowaniem tu. Pewnie 95% młodzieży forumowej nie wie od kogo zaczęło się MJPT, gdzie narodził się pomysł pierwszego 'nowożytnego' ogólnopolskiego zlotu fanów Michaela... (tak, zaczęło się ogólnie rzecz biorąc tu - na pierwszej z 3 wersji tego forum; od kogo - sam początek, zaranie dziejów, ode mnie, a mówię to po to tylko by może nie postrzegać mnie tylko i wyłącznie jako tyrana forumowego...) za to potrafią wyzywać od debili, oceniać, wymagać, rządać - gdzieś to wszystko co było kiedyś, ten klimat, jakoś to się zatraciło...

To nie było konkretnie w tym temacie, ani konkretnie do Ciebie... po prostu mnie naszła taka refleksja.
...
dariodavis

Post by dariodavis »

A ja zapytam wprost :-) Kiedy pojawi się całość???
Post Reply