HISTORIA GUNS N' ROSES ROZDZIAŁ XXIII
Wywiad z Betą
Myślę, że Beta jest na tyle ważną osobą w zespole Guns N' Roses, że poświęcę jej tu troszkę miejsca.
Beta jest z pochodzenia Brazylijką (a dokładniej - pochodzi z Sao Paulo), ale mieszka w Kalifornii. Jest zupełnie zwykłą osobą, nikim sławnym... ale mnie i innym fanom GN'R jest dobrze znana.
Ma dziś 50 lat, trójkę swoich dorosłych dzieci plus jeszcze jedno... też dorosłe, jest nim Axl Rose.
Więcej o niej można się dowiedzieć z wywiadu, którego udzieliła w 2001 roku. Opowiada w nim głównie o Axlu, ale o samej sobie też.
Na zdjęciach: Axl i Beta (zdjęcia z 2002 roku)

Pytanie: Mama?
Zawsze gotuję i przynoszę posiłki do studio. Piekę ciasta, ciasteczka i zawsze przed koncertem dzwonię, by życzyć im powodzenia. Nawet zapalam świece dla nich. To tak jak bym była matką Guns N' Roses.
Czy Axl skomponował jakąś piosenkę dla Ciebie?
Nie wiem, ale nie sądzę. Mówi, że jedna z piosenek jest dedykowana dla mnie i dla mojej rodziny.
Kiedy Axl opuścił dom?
Opuścił dom rodzinny kiedy był bardzo młody. Jego ojczym bardzo go bił a nawet wykorzystywał seksualnie. To główny powód dlaczego jest taki nieśmiały. Wydaje mi się że wyjechał z Lafayette, nie jestem pewna, w wieku 14-15 lat . Teraz ma 38.
I odkrywa teraz matczyną miłość?
Axl nie ma nic przeciwko swojej matce. Jedyną rzeczą, której nie może zrozumieć, to dlaczego nie otrzymywał od niej matczynej opieki. Czyli tego co widzi teraz w moich relacjach z moimi dziećmi. Dzisiaj rozumie, że matka powinna być opiekuńcza, a on nigdy nie czuł się otoczony opieką.
I to miało duży wpływ na niego, tak?
Myślę, że to kim jesteśmy, jest odbiciem tego jak dorastaliśmy, jak nasza rodzina zachowywała się w domu, jakie były relacje z naszymi rodzicami. Jesteśmy odbiciem naszej rodziny. Podstawy wynosimy z domu, a Axl nigdy tego nie miał. Te uczucia są o wiele trudniejsze do nauczenia dla dorosłego człowieka. Kiedy dorastamy widzimy przykłady każdego dnia ,miłości pocałunków na dobranoc. On nigdy tego nie miał. Dlatego nie wie jak okazywać ten rodzaj miłości, i bardzo trudno jest mu sobie z tym poradzić.
I jego muzyka odzwierciedla ten brak miłości.
Tak dokładnie. Stare piosenki odzwierciedlają to, nowe są inne.
Czy utrzymuje kontakt ze swoją matką?
Zmarła 5 lat temu.
Kto mieszka z nim w Malibu?
Ja i on. Mój młodszy syn również czasami mieszka z nami, a czasem w moim domu. Posiadam własny dom w Kalifornii, ale w innej dzielnicy, niemniej w pobliżu domu Axla.
Domyślam się, że jesteś jak gospodyni dla niego czy to ty wszystko organizujesz?
(śmiech). To dobre określenie, bo wszyscy pytają mnie czym się zajmuję? Tak więc jestem jego osobistą asystentką i jednocześnie zajmuję się jego domem, zarządzam personelem.
Czy doradzasz mu?
Udzielam mu rad kiedykolwiek o to poprosi. Zawsze bierze je pod uwagę, nigdy ich nie lekceważy. Musi widzieć sprawę pod każdym możliwym kątem. Trzeba zawsze mieć pełne spektrum. Ale kiedy zawiązuje jakiekolwiek kontrakty z nowym zespołem to jego decyzja. On tylko pyta mnie co o tym sądzę. Chce wiedzieć czy postępuje dobrze czy źle , czy jest w porządku. Zwraca dużą uwagę na to czy postępuje dobrze, nie chce zrobić czegoś niewłaściwego. Stara się postępować fair ponieważ martwi się co oni mogą o nim mówić. Axl chce by wszystko było jasne. Więc sądzę, że mam na niego duży wpływ. Ale jednocześnie martwi mnie odpowiedzialność za moje rady (jeśli okazały by się niewłaściwe).
Jak znalazłaś się w jego życiu?
Byłam opiekunką synka Stephanie Seymour. Ona była modelką Victori'a Secret, to było 11 lat temu. Zaczęłam pracować dla Stephanie w lutym a w maju ona zaczęła spotykać się z Axlem. Wyglądało jakby coś już ich wcześniej łączyło.
Wierzysz w reinkarnacje?
Tak i Axl również. Jako Brazylijka wierzę w to. Wydaje mi się niemożliwe, że dwie osoby, które nigdy wcześniej się nie spotkały, tak dobrze do siebie pasują.
Więc kiedy Axl i Stephanie zerwali, zostałaś przy Axlu?
Poprosił mnie, bym została z nim kiedy zerwali. Ale ja byłam opiekunką jej synka i bardzo się o niego martwiłam. Miał wtedy tylko dwa latka, a Stephanie ciągle podróżowała i nigdy nie było jej w domu.
Co było powodem ich zerwania?
Przyprowadzała do domu różnych facetów i Axl się o tym dowiedział. Szalał za nią. Kiedy się rozstali ona przeprowadziła się do Nowego Yorku, a Axl poprosił bym została i pracowała dla niego. Zgodziłam się ponieważ z nich dwojga, zawsze byłam pewna, że wolę zostać przy nim. On pokonywał Stephanie 100 do 0. Pomimo tego że jest mężczyzną, nasza przyjaźń jest wyjątkowa, naprawdę mu ufam. On mówi zawsze to co myśli, Stephanie była inna w stosunku do mnie, a inna w stosunku do innych ludzi. On docenia mnie o wiele bardziej niż ona.
Czy możesz coś powiedzieć o jego depresji?
Axl jest człowiekiem, który chce wszystko robić dobrze. Myślę, że jest mężczyzną z którym wiele kobiet chciałoby spędzić życie. Był jak książę z bajki. Wszystkie rzeczy które robił dla niej (dla Stephanie) były w typie tych, które możesz znaleźć w romansach.
Więc był kochankiem w starym stylu?
Tak oczywiście. Kiedy byli blisko zerwania wjechał do jej domu w białym garniturze na koniu z bukietem kwiatów. O rzeczach które robił dla niej można przeczytać jedynie w historycznych książkach. Takie rzeczy nie zdarzają się naprawdę. Myślę, że wiele kobiet chciało by się znaleźć na jej miejscu. Ja nigdy bym nie odeszła od takiego mężczyzny. Ale Stephanie jest bardzo piękna i seksowna i mogła mieć każdego mężczyznę. Bawiła się nimi jak zabawkami. Widziałeś kiedyś dziecko z nową zabawką? Najpierw się nią bawi, a potem rzuca w kąt i już jej nie interesuje. Zawsze jej mówiłam, że może zranić Axla bardziej niż myśli. Inni mężczyźni którzy się z nią spotykali nie postępowali jak Axl, dlatego on bardzo cierpiał. Chciał robić wszystko dobrze i myślał, że robił wszystko dobrze. Traktował ten związek bardzo poważnie. A ona go zniszczyła. Kiedy zespół zakończył tournee, Axl myślał o założeniu rodziny, chciał się ożenić i mieć dzieci. Myślał, że to będzie druga część jego życia. Zarobił wystarczająco dużo pieniędzy i teraz chciał swój czas poświęcić rodzinie. Jego marzeniem było posiadanie rodziny, dzieci i wszystkiego tego czego on jako dziecko nigdy nie miał. Myślę, że kiedy weszłam w jego życie uświadomił sobie, że ktoś go kocha i komuś na nim zależy. Jestem cierpliwa i ufałam mu, ale on nie ufał sobie. Nie jestem psychologiem, ale on potrzebował kogoś kto wysłucha tego co ma do powiedzenia, a ja jestem tu dla niego. Kiedy muszę być jego przyjacielem jestem przyjacielem, kiedy mam być jego asystentką jestem asystentką. Robię różne rzeczy. Kiedy muszę być asystentką odstawiam naszą przyjaźń na bok i wykonuję swoją pracę. On nie wykorzystuje naszego związku. Szanuję go tak jak szanuje się swojego szefa w relacjach zawodowych.
Czy jest szczęśliwy że zagrał wczoraj dla 200 000 ludzi?
Jego marzeniem było wrócić do Brazylii. Kiedy spotkaliśmy się po raz pierwszy rozmawialiśmy o Brazylii. Mówił o biednych ludziach, favelach a teraz chce wybudować szpital w którym każdy będzie się mógł leczyć bez względu na sytuację materialną.
Mam wrażenie, że Brazylijczycy polubili nowy skład zespołu.
Tak, bardzo to zadziwiające. Jesteśmy bardzo zaskoczeni to pokolenie młodsze niż GN'R a już ich pokochali.
Jaka będzie nowa płyta?
Wspaniała. Jestem emocjonalnie związana z nią ale myślę że będzie zdumiewająca. Zostanie wydana w czerwcu lub lipcu. Mają już 48 utworów i teraz wytwórnia wybiera materiał.
Czy Axl jest czysty?
Absolutnie TAK! Znam go 10 lat a pracuję z nim 7 i pół i nigdy przez ten czas nic nie zażywał. Rzucił nawet palenie.
A alkohol?
Wcześniej czasami pił.
Musiałaś mieć kontakt z ludźmi uzależnionymi od heroiny czy jest bardzo trudno zerwać z tym wszystkim?
Nigdy się z tym nie spotkałam. Axl nie toleruje tego w swoim domu oraz w zespole. Nawet palenie nie jest dozwolone w studio nigdy w jego pobliżu. Więc nigdy nie miałam kontaktu z kimś kto zażywa narkotyki.
Czy Axl ma studio w swoim domu w Malibu?
Tak ma.
Ale czy to nie narkotyki były powodem jego konfliktu ze Slashem?
Nie było żadnego konfliktu, problem tkwił w tym, że Slash twierdził, że już nagrał dość płyt z Guns N' Roses. Slash chciał pozostać w tradycji, w rocku a Axl chciał zrobić coś bardziej nowoczesnego dla nowych pokoleń. Nie możesz wciąż pozostawać w tym samym stylu muzycznym jak 15 lat temu.
W tej muzyce słychać wpływy elektroniczne.
Aktualnie mamy rok 2001 i muzyka jest bardziej elektroniczna, ale nie jest całkowicie elektroniczna. Slash chciał pozostać w przeszłości a poza tym miał problemy z narkotykami. Axl nie mógł nigdy liczyć na Slasha, bo nigdy nie pojawiał się na próbie i nigdy nie był OK.
Czy Axl stosuje teraz jakąś dietę?
Mamy lekarza który mówi nam jak się odżywiać. Axl ćwiczy codziennie. Co drugi dzień biega do 5 mil i ćwiczy do 4 godzin. Nie wychodzi zbyt często z domu. Chodzimy do kina, bo Axl bardzo lubi oglądać filmy. Nie lubi za to barów.
Czy późno chodzi spać?
Podobnie jak jego babcia nigdy nie funkcjonował zbyt dobrze w ciągu dnia. W nocy dużo pisze. Nikt wtedy do niego nie dzwoni i go nie rozprasza więc jest bardziej kreatywny późno w nocy.
Czy jego babcia ciągle żyje?
Jego babcia od strony matki wciąż żyje. Axl nigdy nie poznał swojego ojca. Uważa, że nikt z jego rodziny nigdy nie dbał o niego. Nosi wielki smutek wewnątrz. Jego siostra była molestowana przez ich ojczyma a jego matka wciąż z nim żyła.
A co Axl lubi jeść?
Je dużo zdrowego jedzenia, różnych owoców, wody i sałatek. Lubi też brazylijską kuchnię.
Ile lat mają twoje dzieci
24,23 i 22
Czy wychowywałaś je sama?
Rozwiodłam się 15 lat temu więc praktycznie wychowywałam je sama.
Jesteś troskliwą matką?
Bardzo troskliwą tak jak powinnam.
Czy jesteś rockową mamą. Widzę, że masz tatuaż.
(śmiech) Nie, byłam hipiską. Teraz byłam pierwszy raz na Rock In Rio by zobaczyć Queen.
Czy wiesz co Axl sądzi o Queen?
Axl bardzo lubi Queen, to jego ulubiony zespół. Freddy Mercury bardzo lubił Axla. Axl nawet oddał mu hołd drugiego dnia Rock In Rio. Axl przyjaźni się wciąż z Brian'em May. Nagrali nawet razem piosenkę.
Czy byłaś sekretarką zanim wyjechałaś do USA?
Pracowałam w Quaker w Itajai Santa Catarina jako główna sekretarka. Wyjechałam do Stanów ponieważ sytuacja w Brazylii była bardzo trudna,byłam rozwiedziona, z trójką dzieci na utrzymaniu. Wydawało mi się, że nie jestem w stanie wychować swoich dzieci w Brazylii tak jak chciałam je wychować. To było troje małych dzieci. Zdobyłam trochę pieniędzy wyjechałam sama zostawiając dzieci z moją mamą, a następnie sprowadzałam je jedno po drugim.
Wyjazd wymagał dużej odwagi?
Tak, sprzedałam wszystko i nie miałam już do czego wrócić. Po roku sprowadziłam pierwsze dziecko potem następne i w końcu trzecie.
Mówiłaś, że teraz po Rock In Rio wszyscy dzwonią do Ciebie. Co o tym myślisz?
Nie spodziewałam się, że do tego dojdzie. Tłumaczyłam to co mówił Axl i on nagle zawołał mnie na scenę. Myślałam, że po prostu chce podziękować publiczności. Wtedy powiedział "Siedem lat temu..." - i zaczął opowiadać naszą historię, a ja zaczęłam się krztusić i nie wiedziałem co się dzieje, co powiedzieć. Wtedy manager wziął i zaprowadził mnie na scenę. To bardzo trudne tłumaczyć 200 tysiącom ludzi słowa osoby, która mówi o tobie. Byłam bardzo zdenerwowana i trudno mi wyrazić co czułam w tym momencie stojąc twarzą w twarz z tymi wszystkimi ludźmi.
Co zawsze musisz nosić w swojej torebce?
Telefon i pager. Nie ruszam się jeśli nie jestem pewna, że Axl nie ma ze mną kontaktu przez 24h na dobę.
Powiedz coś o swoim życiu osobistym.
Przez 12 lat żyłam w Santos z ojcem moich dzieci. Przez ostatnie 4 lata naszego związku nie wiedziałam, że związał się z inną kobietą. To był dla mnie wielki szok. Wyjechałam do USA i ponownie wyszłam za mąż za Amerykanina. Po 6 latach stwierdził, że nie dorósł do małżeństwa wziął swoje rzeczy wrzucił do samochodu i poprostu odjechał. To było drugie rozstanie w moim życiu. Zawsze bardzo się angażowałam w swoje związki i starałam się aby wszystko było ok., więc bardzo wtedy cierpiałam.
Czy spędzasz czas z przyjaciółmi?
Przyjaciele Axla są dla mnie jak rodzina. Faceci z zespołu Guns N' Roses nazywają mnie BIG MOM.
Czy często przyjeżdżasz do Brazylii?
Ostatnio byłam 6 lat temu.
Co sądzisz o aborcji?
Jestem za wolnością wyboru, bo w niektórych sytuacjach jest to konieczne. Ty jesteś przeciwko?