Najsłabsze Ogniwo

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

Awatar użytkownika
Solange

Post autor: Solange »

Solange pisze:Save Me – płaski głos i ściśnięte gardło Dave’a Masona w wielu momentach utworu powodują, że go skreślam.
Get It – za ordynarny rytm werbla, często bardziej rzucający się w uszy niż wokale. Perkusja nie powinna być aż tak dominująca, jak ma to tutaj miejsce.
Obrazek
Fill my heart with song and let me sing for ever more. You are all I long for all I worship and adore. In other words, please be true. In other words I...
Unforgettable, that's what you are.
Maverick

Post autor: Maverick »

Maverick pisze: Ease On Down The Road - jedyny przyjemny moment kojarzący mi się z tą piosenką to: "I knew that you're gonna be a giant star, I really did. What I didn't know, is that you're gonna get that sexy" - mimo, że to było wiele później i w sumie nie na temat... Nie lubię piosenek zaczynających się od refrenów, nie lubię refrenów składających się z powtarzającej się jednej linijki. Wydaje mi się, że tak energiczna kompozycja nie powinna we mnie budzić podobnych odczuć jak [...] "I'm In Love Again" - i nie chodzi mi tylko o to, że nie moge się doczekać, żeby się skończyła, ale też o to, że jest, mimo tempa - smętnie monotonna i ratuje się tylko w połączeniu z filmem.
Maverick pisze:The Man - "thiiiiiiis iiiiiiis eeeee meeeeen" śpiewane falsecikiem przez obu delikatnych panów jest pocieszne i nawet to lubię, ale niestety nudzę się słuchając tego utworu. Najciekawszy w całej kompozycji jest instrumentalny bridge, chociaż połączenie rockowego riffu z plumkającym syntezatorem trzeba po prostu lubić, żeby w tym momencie nie wyłączyć rzeczonej pieśni :diabel:
Canario

Post autor: Canario »

Ease On Down The Road nie lubie Diany Ross. Za to co zrobila Michaelowi.
Tyle pieknych kobiet na Swiecie oddaloby wszystko aby spedzic z nim tylko chwile a on caly czas tylko myslal o jednej.
I nawet sie do niej upodobnil.

This Is It Bog , a Michael nim jest ,nie powinien dopuscic do ukazania sie tej piosenki.

wiecej populizmu a mniej intelektualnego belkotu!
Awatar użytkownika
asiek

Post autor: asiek »

Save Me - pędzę, pędzę ale nie wiem gdzie, sejwmi, sejwmi, szybciej głośniej ;)

Who's Right Who's Wrong - generalnie kocham smuty, ale to nuuuuda, panie
A żyć możesz tylko dzięki temu, za co mógłbyś umrzeć.

Obrazek
Awatar użytkownika
a_gador

Post autor: a_gador »

Oj coraz trudniej wybrać. Niech będzie Save me i This is it, tylko że mam problem z argumentacją. Obie lubię, choć do tej drugiej pewnie nie czułabym sentymentu, gdyby nie wiadome okoliczności. Ale skoro powoduje żal i smutek, to niech odpadnie.
"Zbierz księżyc wiadrem z powierzchni wody. Zbieraj, aż nie będzie widać księżyca na powierzchni." Yoko Ono
www.forumgim6.cba.pl
Obrazek
Awatar użytkownika
MJowitek

Post autor: MJowitek »

Wchodzę do gry.

Do odstrzału:

Obrazek

Obrazek

Bo tytuły były za krótkie.
Awatar użytkownika
Mariurzka

Post autor: Mariurzka »

Mariurzka pisze:The Man - o ile czuję tzw. jakość metafizyczną - i w instrumentalu i w tekście, to to nieszczęsne "this is the man" budzi we mnie odczucia całkowicie przeciwstawne. Niestety.
Who's Right Who's Wrong - bo co prawda ma ten song zadatki na fajny numer, ale jakoś nie wyszło.
Czy słyszysz, jak tam daleko muzyka gra?
Awatar użytkownika
Sybirra

Post autor: Sybirra »

The Man
Ease On Down The Road
Obrazek
ula

Post autor: ula »

Tell me I'm not dreaming bo drażni mnie mechaniczny wydźwięk aranżacji, jakby wydobywał się głos z wiadra.
Who's Right Who's Wrong ma w sobie coś takiego, że nie można wytrzymać aby dosłuchać jej do końca, momentami irytuje - syntezator który brzmi jak organy w kościele, saksofon na tle bębnów, i wokal momentami usiłujący brzmieć najgłośniej pośród tej kanonady zagłuszajacych się dźwięków.
Awatar użytkownika
zu

Post autor: zu »

The Man - bo nic się w niej nie dzieje ani instrumentalnie ani wokalnie.

Ease On Down The Road - bo wokalnie i instrumentalnie dzieje się tu denerwująco za dużo.
Awatar użytkownika
sylwiao

Post autor: sylwiao »

sylwiao pisze:
This Is It-stary-nowy, trochę na siłę. Po jakimś czasie lekko niestrawny.
What More Can I Give- cel szczytny no ale to nie wszystko. Jak przy We Are The World mnie coś w żołądku ściska, tak tutaj nic. Może nie ta liga wykonawców a może nie wiem co ;-)
Awatar użytkownika
Pank

Post autor: Pank »

No, Jowita, z tym Fly Away to się spóźniłaś. Ale fajnie, że się pojawiłaś. A kto trzyma pistolet? I w jakich okolicznościach zdjęcie? :)

#25 - I'm In Love Again (& Minnie Ripperton)
#24 - Hold My Hand (& Akon)
#23 - Why (& 3T)
#22 - We Be Ballin' (& Shaquille O'Neal + Ice Cube)
#21 - Night Time Lover (& La Toya Jackson)
#21 - Don't Let A Woman (& Joe King Carrasco)
#19 - When We Grow Up (& Roberta Flack)
#18 - State Of Shock (& Freddie Mercury)
#17 - Just Friends (& Carol Bayer Sager)
#16 - Fly Away (& Rebbie Jackson)
#16 - To Satisfy You (& Bryan Loren)
#14 - Who's Right Who's Wrong (& Kenny Loggins) - 8 głosów
#13 - The Man (& Paul McCartney) (& Paul McCartney) - 7 głosów

TURA II / RUNDA VI
Niech znowu odpadną 2 piosenki. Do niedzieli, godzina 14. Potem idę do pracy i ślad po mnie zaginie do późnego poniedziałku pewnie.

Ease on down the road (& Diana Ross)
Eaten Alive (& Diana Ross)
Gangsta (& Temperamental)
Get It (& Stevie Wonder)
Save Me (& Dave Mason)
Say Say Say (& Paul McCartney)
Somebody's Watching Me (& Rockwell)
Tell Me I'm Not Dreamin' (& Jermaine Jackson)
This Is It (& The Jacksons)
We Are The World (USA For Africa)
What More Can I Give (United We Stand)
Whatzupwitu (& Eddie Murphy)

W tej rundzie wiadomym, że zostanę przy tym, co obstawiałem wcześniej - Save Me wolałbym, by nie zostało oszczędzone i basta. Z sześcioma głosami jednak przechodzi dalej - toteż to i mój typ na kolejną rundę. Z drugiego wyboru się raczej wyłamię - What More Can I Give ani trochę nie dorównuje poziomowi We Are The World. Popsong, kurczę, i nic więcej nie zostawia po sobie. Pomieszany z mniejszą dbałością o spójność niż utwór z 1985 roku. Nawet o to, żeby coś się działo w chórkach, nie zdziałano. Miałkość. Eeh.

Zanotowano, poza tym, 5 głosów na Ease On Down The Road i 4 głosy na This Is It. Głosy na drugi mnie raczej nie dziwią tak bardzo, jak na duet z Dianą. Życzę sobie, by jednak zostali do tej dziesiątki, noo.
Awatar użytkownika
sylwiao

Post autor: sylwiao »

To ja się powtórzę.
sylwiao pisze:
sylwiao pisze:
This Is It-stary-nowy, trochę na siłę. Po jakimś czasie lekko niestrawny.
What More Can I Give- cel szczytny no ale to nie wszystko. Jak przy We Are The World mnie coś w żołądku ściska, tak tutaj nic. Może nie ta liga wykonawców a może nie wiem co ;-)
Canario

Post autor: Canario »

Canario pisze:Ease On Down The Road nie lubie Diany Ross. Za to co zrobila Michaelowi.
Tyle pieknych kobiet na Swiecie oddaloby wszystko aby spedzic z nim tylko chwile a on caly czas tylko myslal o jednej.
I nawet sie do niej upodobnil.
Canario pisze:This Is It Bog , a Michael nim jest ,nie powinien dopuscic do ukazania sie tej piosenki.
Jest tylko kilka duetow ktorych nie mam Gdzies,te powyzej zamieszczone sie do nich nie zaliczaja.

nawet klawiatura odmawia posluszenstwa w tym szrocie,stad brak kropek i kresek nad literkami.
Awatar użytkownika
Xander

Post autor: Xander »

This Is It - piosenka jest dobra, aczkolwiek nie dokońca wygląda tak jak Michael by chciał. W obliczu reszty nie jest aż tak świetna, gdyż dziwnie się ciągnie. Po za tym jaki do deut z Jacksonsami jak prawie ich nie słychać - ba a nawet od urodzenia do Victory same takie duety chyba mieliśmy :D

Save me - podoba mi się bardzo, ale szkoda że nie ma tam Michaela więcej.
Obrazek
Zablokowany