Stop Bashirowi w TVN24 !!!

O Michaelu rozmowy luźne.

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Viola.

Post by Viola. »

Margareta wrote:Może niech oni wyemitują "Living With Michael Jackson Take 2"?
Z tego co mi wiadomo to jeszcze żadna stacja nie emitowała Take Two (jeśli się mylę, to poprawcie ;-) ). Z samego Michaela napewno TVN24 nie zrezygnuje (wiadomo) więc można zaproponować tak jak ktoś powiedział wcześniej 'Historię Króla Popu' zamiast tego dokumentu.
bj wrote:Kurcze, fajnie byłoby gdyby Earnest Valentino 31 grudnia krzyknął ze sceny: "Bashir sucks, I love you Poland!", ale chyba już mam za duże wymagania
No raczej za duże :D Chociaż gdyby poprosić go o powiedzenie tego po polsku i nie przetłumaczyć mu tego :knuje:
Nie no świruje :wariat:
bj

Post by bj »

a_gador wrote:Na pewno została w niej określona liczba emisji, i każda stacja ma obowiązek pokazać taki program tyle razy ile przewiduje umowa, nie mniej i nie więcej. W przeciwnym razie mogą zapłacić odszkodowanie za niewywiązanie się z umowy.

Umowy bywają różne, nie do końca wiemy jak jest w tym wypadku, więc nie poddawajmy się.
Ale gdyby okazało się, że jest dokładnie tak, jak piszesz, to tym bardziej skłaniam się do pomysłu nadawania tego ścieku łacznie z dyskusją dziennikarską. W takiej dyskusji można poruszać wiele wątków związanych z tym filmem - od wiarygodności bashira począwszy i jego komentarzach po śmierci MJ, poprzez proces MJa i opisywanie idiotycznych wypowiedzi świadków - kłamców, aż po cytowanie tych osób, które pojawiały się w LWMJT2.

Wiec w tym naszym emailu zawrzyjmy też propozycję takiego programu, niech to będzie "Prawda o Michaelu"

Co do Earnesta V, to ciekawe ile on bierze za przyjazd?

pewnie w czerwcu będzie obłożony na maksa, ale np w maju mógłby się pojawić z nami przed siedzibą TVN, ubrany w taką kurtkę jak MJ na swoich 45ych urodzinach (pamiętacie ten znak na plecach: czerwony zakaz z napisem Bashir). Może to by nas uchroniło przed wałkowaniem tego filmu w okolicach 25 czerwca. Wtedy każda tv by go pokazała w newsach!

No i fajnie byłoby popatrzeć jak EV tańczy dla nas !

-> edycja postów!
mav.
Remember the beautiful future promise of tomorrow...
wiśnia1994

Post by wiśnia1994 »

Szanowna redakcjo!
Zwracamy się z ogromną prośbą o zaprzestanie emitowania dokumentu Martina Bashira pt. ”Living with Michael Jackson”. Zapewne nie wszystkim wiadomo, iż jest niewiarygodnym i błędnie wykreowanym wizerunkiem zmarłego 25 czerwca Króla Popu Michaela Jacksona. Wymienionemu wyżej dziennikarzowi trzykrotnie postawiono zarzut przygotowania nieobiektywnych i nierzetelnych wywiadów. I to dotknęło także tego wspaniałego człowieka jakim był Michael Jackson.
W tym miejscu pozwalam sobie dodać krótki fragment telewizyjnego programu, w którym Bashir wypowiada się w samych superlatywach o Jacksonie i przyznaje się do kłamstw, którymi w ogromny sposób skrzywdził i przysporzył nie lada problemów Królowi Popu.
http://www.youtube.com/results?search_t ... +two&uni=1
Jeśli rozważylibyście naszą decyzję pozytywnie proponowałabym zdobycie i wyemitowanie dokumentu, który choć w pewien sposób próbuje przywrócić dobre imię Michaelowi Jacksonowi.
http://www.youtube.com/results?search_t ... +two&uni=1

to jest moja wstępna koncepcja? Dodajcie cos od siebie. :) a jesli całośc jest do kitu to niech spróbuje ktoś inny. Wybaczcie ale mam tylko 15 lat!:)
Maverick

Post by Maverick »

Coś mi się kołacze po głowie, że TVN po śmierci Michaela edytuje LWMJ i wyświetla w wersji okrojonej z fragmentów niekorzystnych dla Michaela. Petycję o emisję Take Two napisać można, ale nie wywarzajcie otwartych drzwi w kwestii LWMJ.

Sprawdźcie to, zanim ośmieszycie się petycją o coś, co już się dokonało.
Last edited by Maverick on Sat, 26 Dec 2009, 15:01, edited 1 time in total.
bj

Post by bj »

Kurcze, gdybym znała Tancerza osobiście, to zaproponowałabym mu, żeby już na samo ogłoszenie wyników, po występie, pod swoją billiejeanową marynarę włożył koszulkę z przekreślonym napisem bashir i arvizo. Ale nawet nie śmiem mu tego proponować, bo go nie znam.

Na pewno by go o ten napis spytali, jak nie na żywo, to pewnie po występie będzie miał pełno wywiadów.
Ale nie śmiem............ :-(
niespodzianka

Post by niespodzianka »

Napisałam coś takiego, chociaż po wypowiedzi Maverick nie jestem pewna czy słusznie i nie wiem, czy wysyłać.

Szanowna redakcjo TVN24!

Zwracam się do Państwa z pewną prośbą. W imieniu ludzi szanujących zmarłego Michaela Jacksona, bardzo proszę o zaprzestanie emitowania dokumentu Martina Bashira "Living With Michael Jackson". Zawsze bardzo ceniłam TVN24 za rzetelność i profesjonalizm. Uważam więc, że taka stacja powinna wystrzegać się tak żenująco niezgodnych z prawdą dokumentalnych filmów.
Martin Bashir zmanipulował kręcony przez wiele tygodni materiał tak, by pokazać to, co chciał, a nie prawdę. Wiadomo, że chodziło mu o wzbudzenie sensacji, by film lepiej się sprzedawał. Tymczasem zniszczył życie niewinnemu człowiekowi.
Jakiś czas po ukazaniu się dokumentu, powstał drugi - w odpowiedzi na te kłamstwa - "Living With Michael Jackson - Take Two". Obnażono tam nierzetelność pana Bashira i pokazano, w jaki sposób manipulował wypowiedziami Jacksona i całym zgomadzonym przez siebie materiałem. Serdecznie polecam więc Państwu "Take Two": http://www.youtube.com/results?search_t ... +two&uni=1
Kolejnym i moim zdaniem przesądzającym argumentem jest wypowiedź Martina Bashira, już po śmierci Króla Popu, w której przyznaje się do swojej winy: http://www.youtube.com/watch?v=k8THqOPZywY&NR=1. Czy trzeba więcej, by udowodnić, że ten dziennikarz pokazał w "Living With Michael Jackson" fałsz i manipulację?
Proszę o zrozumienie, nie jestem fanatykiem, ale uważam, że materiał jest bardzo krzywdzący. Proponuję zastąpić go jakimś rzetelnym, ukazującym prawdę dokumentem. Jeśli nie ze względu na fanów, to z szacunku dla zmarłego Michaela Jacksona.
Z góry dziękuję.
Last edited by niespodzianka on Sat, 26 Dec 2009, 14:49, edited 1 time in total.
Image
bj

Post by bj »

Maverick wrote:Coś mi się kołacze po głowie, że TVN po śmierci Michaela edytuje LWMJ i wyświetla w wersji okrojonej z fragmentów niekorzystnych dla Michaela.
To nie tak do końca. Oni okroili to, ale bez jakiegoś szczególnego klucza i na dodatke tłumaczenie jest do kitu. Np w tym filmie wychodzi na to, że MJ wchodzi do sklepu z antykami i ot tak mówi, wskazując palcem: Poproszę to, to, to i to i jeszcze tamto, wychodząc na ekstrawaganckiego snoba, nie liczącego się z niczym. A w oryginale jest tak, że on mówi, że zabiera bashira do sklepu, w którym zrobił własnie zakupy i pokazuje co JUŻ kupił (wcześniej zapewne dokładnie to obejrzawszy). On mówi: I bought this, this and this. Zatem nie dośc , że bashir kłamie po calości, to jeszcze TVN24 daje tłumaczenie z księzyca wzięte, nawet tych okrojonych fragmentów. Poza tym nie wycieli idiotycznej gadki o spaniu z dziećmi, a wycięli np fragment, gdzie MJ mówi Bashirowi, że chciałby żyć wiecznie (w sklepie, przy złotym sarkofagu).

Znaczący jest początek tego filmu. MJ ściga się z bashirem na gokartach. bashir skraca sobie drogę, a MJ krzyczy: On oszukuje, on oszukuje! Jakże prawdziwe były te slowa...
Vera

Post by Vera »

Wiśnia1994, ja myślę, że dobrze ten list ułożyłaś. Ja użyłabym dużo mocniejszych tonów, ale wiem, że w pewnych sferach i wsród ludzi tzw. dorosłych, należy dozować i dobierać słowa.
Mnie dziwi fakt, że telewizja, którą w sporej części lubię, telewizja informacyjna, posiadająca najlepsze dziennikarskie narzędzia, po raz nie wiem już który zbywa sprawę Michaela tym podłym dokumentem.
Prawda jest pewnie taka, że wsród dziennikarzy tej stacji nie ma ani jednego prawdziwego fana Michaela, że ci ludzie są po prostu w pracy, dostają ogromną kasę i nie chce im się pogłębić tematu.
Wiem też jednocześnie, że kilku świetnych dziennikarzy z tej stacji stworzyło dokumenty, które coś wniosły, miały jakąś ideę.
Wracając do listu Wiśni, zmieniłabym jedynie ostatnie zdanie darując sobie zbyt grzeczne wyrażenie: "Jeśli rozważylibyście naszą decyzję pozytywnie(...)" i po prostu zaproponowała: Proponujemy wyemitowanie dokumentu Living with Michael Jackson Take Two, w którym możemy obejrzeć ten sam wywiad z pozycji kamer samego Michaela, bez ingerencji montażystów i wizji Bashira.
...Got to be there in the morning
And welcome her into my world...
bj

Post by bj »

Vera wrote:Wracając do listu Wiśni, zmieniłabym jedynie ostatnie zdanie darując sobie zbyt grzeczne wyrażenie: "Jeśli rozważylibyście naszą decyzję pozytywnie(...)" i po prostu zaproponowała: Proponujemy wyemitowanie dokumentu Living with Michael Jackson Take Two, w którym możemy obejrzeć ten sam wywiad z pozycji kamer samego Michaela, bez ingerencji montażystów i wizji Bashira.
Dodajmy tam jeszcze propozycję dyskusji przed lub po, bo jeśli oni na prawdę nie będą mieli mozliwości wyemitowania LWMJT2, to nasze prośby na nic. A taka dyskusja, to już kwestia ich dobrej woli, rzetelności dziennikarskiej i zorganizowania sprawy.

List bardzo dobry, ja na pewno od siebie dodam parę konkretów dot bashira, wypunktuje kłamstwa, tak jak to jest w LWMJT2.

A tak, by the way, to właśnie z TVN24 dowiedziałam się 26 czerwca rano, że.....
Vera

Post by Vera »

Tak, jasne, jestem jak najbardziej za dodaniem propozycji dyskusji przed lub po emisji. Jeśli nie pokażą LWMJ2 to musmy liczyć tylko na porządnych opiniotwórców, którzy wyprostują "dokument" Bashira. Oczywiście, zaprosiłabym Hołdysa, a podziękowałabym z góry za gadkę Leszczyńskiego.

Aha, ktoś napisał parę postów temu, że nie musimy wywarzać otwartych drzwi. Wg mnie te drzwi są otwarte bardzo szeroko dla nas, ale inni ludzie, którzy nie wiedzą tyle o Michaelu, łykają wszystko, co podrzucą im media. Mimo okrojonej wersji LWMJ, dokument i tak pokazuje Michaela w niezbyt przyjaznym tonie. Widzę to po reakcji mojej rodziny i znajomych...

Bj, ja też rano 26 czerwca zobaczyłam właśnie TVN24... i tyle się od tego czasu we mnie zmieniło.
...Got to be there in the morning
And welcome her into my world...
Maria

Post by Maria »

TVN daje okrojoną wersję, ale co z tego, skoro nadal ona jest fałszywa i krzywdząca dla MJa.
Kontaktowałam się w szanowną redakcją tvnu już latem, tak jak zapewne wielu ludzi. Sprzeciwiałam się stanowczo emisji tego programu, ale widać na marne. Mają gdzieś to wszystko.... :-/
Są w posiadaniu pewnie tylko tego jednego filmu i go od czasu do czasu w jakieś okienko będą wciskać, masakra.... Jednak musimy działać na zasadzie "zdartej płyty" i bezustannie wysyłać im maile pełne sprzeciwu dla tego bashirowego paszkwila. Do skutku.
niespodzianka posyłaj, posyłaj. Skoro nie mają "Living With Michael Jackson - Take Two" to niech nie puszczają już nic. wrrr

There's a place in your heart
And I know that it is love
buziaczek

Post by buziaczek »

Maria wrote:
Kontaktowałam się w szanowną redakcją tvnu już latem, tak jak zapewne wielu ludzi. Sprzeciwiałam się stanowczo emisji tego programu, ale widać na marne. Mają gdzieś to wszystko.... :-/
Są w posiadaniu pewnie tylko tego jednego filmu i go od czasu do czasu w jakieś okienko będą wciskać, masakra....
No niestety, tak to wygląda.
Mając do dyspozycji tylko ten jeden film, puszczając go w kółko (bo przecież leciał też 1.11), TVN24 praktycznie wciska wszystkim nieprawdziwe info o Michaelu. Można się na pamięć nauczyć niektórych tekstów, skoro tyle razy to puszczają.
Jak słusznie zauważyła Marie; nie tylko ona kontaktowała się ze stacją, by nie emitowali już w przyszłości tego beznajdziejnego programu. Ja też pisałam. Bez rezultatu :nerwy: .
1958 - forever...
Margareta

Post by Margareta »

A potem utrwala się taki fałszywy obraz. Pewnie, po co się wysilać i emitować mniej znane, a bardziej obiektywne w tym przypadku dokumenty, podobnie po co wyświetlać nowsze (i może i lepsze) filmy w święta, jak mamy do dyspozycji Kevina, co sam w domu i w Nowym Jorku na święta został. Wciepniemy do ramówki i jesteśmy zadowoleni.
zapraszam i polecam: http://msfeliciam.blogspot.com/
Image
alison

Post by alison »

Tak się zastanawiałam czy nie zasugerować im "Private Home Movies". Tam sam Mike zaczyna od słów "Wielu ludzi ma o mnie wyrobione zdanie, a oni nawet mnie nie spotkali, nawet mnie nie znają. W związku z tym pomyślałem, że czas dać się odkryć, by pokazać kim naprawdę jestem. Po prostu Michael Jackson." Chociaż formą ten film bardziej wpisywałby się, moim zdaniem, w kanon TVP. To jest bardziej hmm...rodzinny dokument, a TVN24 kojarzy się raczej ze 'sztywnym' pojęciem i wykonaniem dokumentu.
Co sądzicie o MJ'sPHM w Tv? O ile jest możliwośc puszczania tego w telewizji, a tego nie wiem.
Tell me, just what will I do... cause I just can't stop loving you
bj

Post by bj »

Ja wyslałam email z propozycją debaty okraszonej wstawkami o MJ (byleby nie z filmu LWMJ, ale np z pobytu w Polsce). Główny nacisk połozyłam na rzetelność, jaką do tej pory wykazywała się stacja, bo faktycznie oprócz bzdur bashirowych jak dotąd nie dali plamy. Nawet użyłam sformułowania, że nam zależy na prawdzie o MJ, a im powinno i na pewno zależy na dobrym imieniu stacji TVN24. Takich "dokumentów" spodziewać się można po Superstacji albo Superexpresie czy Fakcie, gdzie plotka, mistyfikacja i nierzetelność dziennikarska są chlebem powszednim.

Opisałam też w kilku zdaniach powody (charytatywne) dla których MJ zgodzil się wpuścić bashira do domu. Oczywiście wszystko co obiecał bashir (np, że dochody z emisji pójdą na cele charytatywne, albo, że zabierze go na misję charytatywną do Afryki) było klamstwem, byleby tylko zmanipulować Michaela.
Myślę, że uda nam się ich na tyle zainteresować DRUGĄ STRONĄ MEDALU, że nawet jeśli sa powody dla których nie uda się zastopowac emisji, to może temat będzie na tyle ciekawy, że da się ich nakłonić do tej debaty.

Oczywiście dodałam też linki z YT.

zobaczcie to:

Można to też wklejać do emaili:

http://10.media.tumblr.com/tumblr_kqqtg ... o1_400.jpg
Post Reply