Michael Jackson - Dancing The Dream

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

Jak oceniasz tę ksiażkę?

1
2
2%
2
0
Brak głosów
3
1
1%
4
1
1%
5
10
10%
6
84
86%

Liczba głosów: 98

Awatar użytkownika
cicha

Post autor: cicha »

Kingoosia pisze:
cicha pisze:Mam jeszcze takie pytanie, czy wstęp zawarty w DtD (napisany przez Liz Taylor) to ten sam tekst jaki znajduje się w książeczce do HIStory ?
Mnie się wydaje, że tak, ale na hiszpańskiej stronie DtD akapity są w innej kolejności, niż w HIStory :-/
Rzeczywiście...troszkę się różnią te teksty akapitami....

...ostatecznie udało mi się wyłuskać tekst z DtD glupija ...

...to co na początku będzie na końcu... :wariat:

+++

Obrazek

Introduction

When I hear the name Michael Jackson, I think of brilliance, of dazzling stars, lasers and deep emotions. I adore Michael Jackson. I think he is one of the world’s biggest and greatest stars, and it just so happens that he is one of the most gifted music markers the world has ever known.

What makes Michael more unique may be the fact that all of his accomplishments, his rewards, have not altered his sensitivity and concern for the welfare of others, or his intense caring and love for his family and friends, and especially all the children of the world over.

I think Michael is like litmus paper. He is always trying to learn. He is so intelligent that he is alarmingly bright. He is also very curious and wants to draw from people who have survived. People who have lasted. He is not really of this planet. He is filled with deep emotions that create an unearthly, special, innocent, childlike, wise man that is Michael Jackson. I think Michael appeals to the child in all of us, and I think he has the quality of innocence that we would all like to obtain or to have kept.

He has one of the sharpest wits, he is intelligent and he is cunning - that is a strange word to use about him, because it implies deviousness and he is one of the least devious people I have ever met in my life. He is honesty personified - painfully honest - and vulnerable to the point of pain. He is so giving of himself that, at times, he leaves very little to protect that beautiful inner core that is the essence of him. That is the thing that I love so much about him and that makes the world identify with him in the way it does.

Michael Jackson is, indeed, an international favorite for all ages, an incredible force of incredible energy. In the art of music, he is a pacesetter for quality of production, in the vanguard for high standards of entertainment. What is a genius? What is a living legend? What is a megastar? Michael Jackson - that's all. And just when you think you know him, he gives you more...

I think he is one of the finest people to hit this planet, and, in my estimation, he is the true King of Pop, Rock and Soul.

- Elizabeth Taylor

Wstęp

Kiedy słyszę imię Michael Jackson, myślę o błyskotliwości olśniewających gwiazd, o laserach i o głębokich emocjach. Uwielbiam Michaela Jacksona. Myślę, że jest jedną z największych i najwspanialszych gwiazd świata i tak się składa, że jest jednym z najbardziej utalentowanych twórców muzyki, jakich świat kiedykolwiek znał.

Co czyni Michaela bardziej unikalnym może być fakt, że wszystkie jego dokonania, nagrody, nie zmieniły jego wrażliwości i troski o dobro innych, (nie stępiły) jego intensywnej miłości i troski o rodzinę i przyjaciół, a szczególnie o wszystkie dzieci z całego świata.

Myślę, że Michael jest, jak lakmusowy papierek. On zawsze próbuje się uczyć. Jest tak inteligentny, że aż niepokojąco bystry. Jest także bardzo ciekawy i chce uczyć się od ludzi, którzy przeżyli. Ludzi, którzy przetrwali. Jest naprawdę nie z tej planety. Jest wypełniony głębokimi emocjami, które kreują niesamowitego, szczególnego, niewinnego, jak dziecko, mądrego człowieka, jakim jest Michael Jackson. Myślę, że Michael odwołuje się do dziecka, które jest w każdym z nas, i myślę, że posiada cechę niewinności, którą my wszyscy moglibyśmy nabyć lub zachować.

Ma "cięte poczucie humoru", jest inteligentny, przebiegły – to jest dziwne słowo, by użyć je do opisania (Michaela), bo to sugeruje krętactwo, a on jest jednym z najmniej krętych ludzi, jakich znam. Jest uosobieniem uczciwości / szczerości – jest boleśnie uczciwy / szczery – i wrażliwy aż do bólu. On tak daje z siebie, że czasami, zostawia zbyt mało, by ochronić tę piękną istotę, która jest esencją jego samego. To jest to, co kocham w nim najbardziej i co sprawia, że świat (fanów) identyfikuje się z nim w ten sposób, w jaki to (właśnie) robi.

Michael Jackson naprawdę jest międzynarodowym faworytem wszechczasów, jest niewiarygodną siłą niewiarygodnej energii. W sztuce muzyki, jest sukcesorem dla jakościowej produkcji, na czele z widowiskami o wysokich standardach. Kto jest geniuszem? Kto jest żyjącą legendą? Kto jest megagwiazdą? Michael Jackson – on jest tym wszystkim. I właśnie kiedy myślisz, że go znasz, on daje ci (jeszcze) więcej...

Myślę, że jest jednym z najwspanialszych ludzi, którzy pojawili się na tej planecie i, moim zdaniem, jest prawdziwym Królem Popu, Rocka i Soulu.

- Elizabeth Taylor

tłumaczenie Kingoosia i cicha
Ostatnio zmieniony pn, 05 lut 2007, 12:37 przez cicha, łącznie zmieniany 8 razy.
B. Olewicz (...) co tak cenne jest, że ta nienazwana myśl rysą jest na szkle? (...)
E. Bodo To nie ty...
Awatar użytkownika
Kingoosia

Post autor: Kingoosia »

W HIStory akapity są troszkę inaczej, nie wiem jak w DtD:

Michael Jackson is, indeed, an international favorite for all ages, an icredible force of incredible energy. In the art of music, he is a pacesetter for quality of production, in the vanguard for high standards of entertainment.
What makes Michael more unique may be the fact that all of his accomplishments, his rewards, have not altered his sensitivity and concern for the welfare of others, or his intense caring and love for his family and friends, and especially all the children of the world over. He is filled with deep emotions that create an unearthly, special, innocent, childlike, wise man that is Michael Jackson. He is so giving of himself that, at times, he leaves very little to protect that beautiful inner core that is the essence of him. I think Michael appeals to the child in all of us. He has the quality of innocence that we would all like to obtain or have kept.
I think Michael is like litmus paper. He is always trying to learn. He has one of sharpest with, he is intelligent, and he is cunning – that is a strange word to use about him, because it implies deviousness and he is one of the least devious people I have ever met in my life.
Michael is highly intelligent, shrewd, intuitive, understanding, sympathetic, and generous to almost a fault of himself. He is honesty personified – painfully honest – and vulnerable to the point of pain. He is also very curious and wants to draw from people who have survived. People who have lasted. He is not really of this planet. If he is eccentric it’s because he is larger than life.
What is a genius? What is a living legend? What is a megastar? Michael Jackson – that’s all. And just when you think you know him, he gives you more…
There is no one that can come near him, no one can dance like that, write the lyrics, or cause the kind of excitement that he does.
When I hear the name Michael Jackson, I think of brilliance, of dazzling stars, lasers and deep emotions. I think he is one of the world’s biggest and greatest stars, and it just so happens that he is one of the most gifted music makers the world has ever known.
I think he is one of the finest people to hit this planet, and, in my estimation, he is the true King of Pop, Rock and Soul. I love you Michael.

- Elizabeth Taylor

Tłumaczyłam to dosłownie, na tyle na ile umiałam ;-) Porszę się nie śmiać, bo niektóre zdania są kompletnie nielogiczne :wariat:

Michael Jackson jest, naprawdę, międzynarodowym faworytem dla wszystkich pokoleń, niewiarygodną siłą niewiarygodnej energii. W sztuce muzyki, on jest prowadzący dla jakości produkcji, w straży przedniej dla wysokości standardów rozrywki.
Co robi Michaela bardziej unikalnym może być fakt, że wszystkie z jego uzdolnień, jego nagrody, nie zmieniły jego wrażliwości i troski o dobrobyt innych, albo jego intensywne troszczenie się i miłość dla jego rodziny i przyjaciół, specjalnie wszystkich dzieci świata wszędzie. On jest napełniony z głębokimi emocjami, które tworzą nieziemskiego, nadzwyczajnego, niewinnego, dziecinnego, mądrego człowieka, którym jest Michael Jackson. On tak daje siebie, że, czasami, on zostawia bardzo mało by uchronić tę piękną wewnętrzną duszę, która jest jego istotą. Myślę, że Michael apeluje do dziecka w każdym z nas. On ma cechę niewinności, którą my wszyscy chcielibyśmy otrzymać albo utrzymać.
Myślę, że Michael jest jak lakmusowy papierek. On zawsze próbuje się uczyć. On ma jeden z najbystrzejszych rozumów, on jest inteligentny, przebiegły – to jest obce słowo do użycia o nim, bo to sugeruje odległość, a on jest jednym z najmniej odległych ludzi, których kiedykolwiek poznałam w moim życiu.
Michael jest wysoko inteligentny, bystry, intuicyjny, pełen zrozumienia, współczujący, i hojny do prawie braku siebie. On jest uczciwością uosobioną – boleśnie uczciwy – i czuły do rzeczy bólu. On jest też bardzo ciekawy i chce pociągnąć od ludzi, którzy przeżyli. Ludzi, którzy trwali. On nie jest naprawdę z tej planety. Jeśli on jest ekscentryczny, to dlatego, że on jest większy niż życie.
Kto jest geniuszem? Kto jest żyjącą legendą? Kto jest megagwiazdą? Michael Jackson – on jest tym wszystkim. I właśnie kiedy myślisz, że go znasz, on daje ci więcej…
Nie ma nikogo, kto może mu dorównać, nikt nie potrafi tańczyć w ten sposób, pisać tekstów, albo spowodować rodzaj podniecenia, które on powoduje.
Kiedy słyszę imię Michaela Jacksona, myślę o jasności oślepiających gwiazd, laserach i głębokich emocjach. Myślę, że on jest jedną z największych i najwspanialszych gwiazd świata, i to właśnie tak zdarza się, że on jest jednym z najbardziej utalentowanych twórców muzyki, jakich świat kiedykolwiek znał.
Myślę, że on jest jednym z pierwszorzędnych ludzi do pobicia tej planety, i, moim zdaniem, on jest prawdziwym Królem Popu, Rocka i Soulu.
Kocham cię, Michael.

- Elizabeth Taylor
To, co jest w nas, będzie i wokół nas.
: )
Awatar użytkownika
cicha

Kingoosia pisze:Tłumaczyłam to dosłownie, na tyle na ile umiałam Porszę się nie śmiać, bo niektóre zdania są kompletnie nielogiczne
Tłumaczenie to nie taka łatwa sztuka, szczególnie, że uzmysławia nam, jak bardzo mamy w niedoskonałym stopniu opanowany język obcy :/

Ale liczą się dobre chęci i próba zmierzenia się z tym "molem"
Wielki :hug: dla Ciebie!

No to mamy teraz dwie wersje: z DtD i z HIStory :]

Tak wygląda końcowe tłumaczenie:

Wstęp

Kiedy słyszę imię Michael Jackson, myślę o błyskotliwości olśniewających gwiazd, o laserach i o głębokich emocjach. Uwielbiam Michaela Jacksona. Myślę, że jest jedną z największych i najwspanialszych gwiazd świata i tak się składa, że jest jednym z najbardziej utalentowanych twórców muzyki, jakich świat kiedykolwiek znał.

Co czyni Michaela bardziej unikalnym może być fakt, że wszystkie jego dokonania, nagrody, nie zmieniły jego wrażliwości i troski o dobro innych, (nie stępiły) jego intensywnej miłości i troski o rodzinę i przyjaciół, a szczególnie o wszystkie dzieci z całego świata.

Myślę, że Michael jest, jak lakmusowy papierek. On zawsze próbuje się uczyć. Jest tak inteligentny, że aż niepokojąco bystry. Jest także bardzo ciekawy i chce uczyć się od ludzi, którzy przeżyli. Ludzi, którzy przetrwali. Jest naprawdę nie z tej planety. Jest wypełniony głębokimi emocjami, które kreują niesamowitego, szczególnego, niewinnego, jak dziecko, mądrego człowieka, jakim jest Michael Jackson. Myślę, że Michael odwołuje się do dziecka, które jest w każdym z nas, i myślę, że posiada cechę niewinności, którą my wszyscy moglibyśmy nabyć lub zachować.

Ma "cięte poczucie humoru", jest inteligentny, przebiegły – to jest dziwne słowo, by użyć je do opisania (Michaela), bo to sugeruje krętactwo, a on jest jednym z najmniej krętych ludzi, jakich znam. Jest uosobieniem uczciwości / szczerości – jest boleśnie uczciwy / szczery – i wrażliwy aż do bólu. On tak daje z siebie, że czasami, zostawia zbyt mało, by ochronić tę piękną istotę, która jest esencją jego samego. To jest to, co kocham w nim najbardziej i co sprawia, że świat (fanów) identyfikuje się z nim w ten sposób, w jaki to (właśnie) robi.

Michael Jackson naprawdę jest międzynarodowym faworytem wszechczasów, jest niewiarygodną siłą niewiarygodnej energii. W sztuce muzyki, jest sukcesorem dla jakościowej produkcji, na czele z widowiskami o wysokich standardach. Kto jest geniuszem? Kto jest żyjącą legendą? Kto jest megagwiazdą? Michael Jackson – on jest tym wszystkim. I właśnie kiedy myślisz, że go znasz, on daje ci (jeszcze) więcej...

Myślę, że jest jednym z najwspanialszych ludzi, którzy pojawili się na tej planecie i, moim zdaniem, jest prawdziwym Królem Popu, Rocka i Soulu.

- Elizabeth Taylor

tłumaczenie Kingoosia i cicha
Ostatnio zmieniony pn, 05 lut 2007, 12:39 przez cicha, łącznie zmieniany 5 razy.
B. Olewicz (...) co tak cenne jest, że ta nienazwana myśl rysą jest na szkle? (...)
E. Bodo To nie ty...
Awatar użytkownika
cicha

Kingoosia pisze:
cicha pisze:tłumaczenie Kingoosia i cicha
Dzięki za poprawienie japrosic
Trochę poprawiłam i trochę dotłumaczyłam, przestawiając akapity tak, by było jak najbardziej zbliżone do wiernego przekazu z DtD (choć niekoniecznie idealnie :/). Dzięki za pomoc ;)

Dźwignęłam tego posta w górę by oświadczyć, że Dancing The Dream (wraz z tłumaczeniami) zostało skompletowane (wszystko, od góry do dołu, znajduje się na str2 i wstęp :wariat: na str3).
Pozostał tylko bałagan, fotki też niekoniecznie takie, jakie są w książce.
A reszta...pozostaje w Waszych rękach ;)

ps. Podzielcie się wrażeniami, po lekturze DtD. Są mile widziane ;-)
E. Bodo To nie ty...
Maverick

Post autor: Maverick »

'Dancing The Dream' - iBook:

http://www.scribd.com/doc/6547388/Micha ... -the-Dream

Przyjemności :]
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Obrazek

27 lipca, ze zmienioną obwolutą, ukazała się reedycja Dancing The Dream. Jest to pierwsze wznowienie dzieła Michaela, od czasu premiery.
W informacji prasowej można przeczytać:
This is reissue of Michael Jackson's second book, first published in 1992. 'People ask me how I make music. I tell them I just step into it. It's like stepping into a river and joining the flow. Every moment in the river has its song. So, I stay in the moment and listen' - Michael Jackson (1958 - 2009). "Dancing the Dream" is one man's hauntingly beautiful, provocatively personal view of the world around us, and the universe within each of us. Whether his prose and poetry focused on creativity, the people that surrounded him, or the plight of the noble elephant, his observations and concerns all illustrated his belief that trust, love and faith are the foundation stones for a life well lived. Containing Michael Jackson's personal writings and over one hundred glorious photographs, drawings, and paintings from his own collection, this book is a must have for all fans of an incredible, inspiring man who died as he lived - dancing his dream. This title is suitable for millions of Michael Jackson fans.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
thewiz

Post autor: thewiz »

cicha pisze:
ioreta pisze:Skoro wiersze już zostały przetłumaczone to jeśli nasze tłumaczki się zgodzą
Szmat czasu minął od ich przełożenia na język PL i nikt (z tłumaczy) jak dotąd nie zaprotestował kategorycznie o wykasowanie np. Zatem te udostępnione PL-przekłady są już własnością wszystkich fanów MJ i nie widzę przeszkód, by zrobić z tego wydawnictwo typu fanmade. Można jeszcze tylko dokonać krytycznego przeglądu, czy przekłady są w miarę poprawne. Ale to dla tych, co mają czas i chęć się w to angażować.
Mam w swoich zbiorach bardzo dobre profesjonalne tlumaczenie Dancing the Dream. Jakis bogaty fan w latach 90tych zamowil to tlumaczenie i wydrukowal jeden (kilka?) egzemplarzy Dancing the dream dla siebie. Uklad jest identyczny, czcionka taka sama, tylko tekst jest w jezyku polskim. Mam te wersje w domu u rodzicow.
Niestety wersja ktora posiadam to ksero z ksera, wiec zdjecia sa malo czytelne. Jesli ktos jest zainteresowany, to moge mu te ksiazke kiedys skserowac i przeslac za koszt samego ksera i przesylki.

Przez lata nie mialam tej ksiazki w orginale po tym jak oddalam jeden bardzo mocno przechodzony egzemplarz jednej takiej fance :calus: (historia tego konkretnego egzemplarza siegala 3 znanych mi fanow wstecz :-) ). Dlatego tez kupilam ostatnie wydanie, kosztowalo mnie naprawde niewiele (niecale 10 funtow). Nadrobilam tym samym jedna z tych zaleglosci, na ktorych nadrobienie nigdy nie mialam sily glupija .
Awatar użytkownika
Phoenix

Post autor: Phoenix »

Wczoraj odebrałam w empiku przesyłkę z "Dancing the dream". Przepiękna książka. Zawartość tekstów - ogromny przekaz pozytywnych uczuć, przesłanie miłości, pokłady wiary w lepsze jutro. Piękne zdjęcia. Czuję się jak dzieciak, który dostał jeden z wymarzonych prezentów pod choinkę :)
Pokazałam tę książkę mamie. Angielskiego nie rozumie na tyle, by czytać te teksty, ale gdy przeglądała te zdjęcia, widziałam, jak się uśmiechała momentami. Zatrzymała się przy zdjęciach, na których Michael jest ubrany jak Rzymianin oraz król na tronie. Powiedziała: "Jak on mi się wtedy podobał. Kto by pomyślał, że jego życie będzie tak tragicznie zakończone. Tyle w życiu wycierpiał." Byłam w lekkim szoku, jak to usłyszałam, ale szoku pozytywnym. Wydrukuję jej wasze tłumaczenia, niech pozna też to, co Michael chciał przekazać światu. :)
Co do tłumaczenia książki na język polski. Tłumaczenie traci trochę, bo wiersze Michaela mają, przykładowo, rymy. Jeśli chce się oddać sens treści, nie uda się tak wszystkiego zrymować, a z drugiej strony, jeśli ktoś będzie chciał przetłumaczyć to z zachowaniem rymów, to pewnie nagnie trochę tłumaczenia do podobnych słów. Tak to jest z tłumaczeniami - wierne nie są piękne, piękne nie są wierne :P Przeczytanie książki w oryginale - świetna metoda poszerzenia angielskiego słownictwa.

Moja ocena książki to 6, bo na niżej, przynajmniej ode mnie, ona nie zasługuje. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Pozwoliłem sobie tu<< wydzielić posty w sprawie petycji dotyczącej polskiej edycji.

Ostatnio odświeżyłem sobie tę książkę. Właściwie po raz pierwszy przeczytałem ją tak uważnie. I wiecie co? Wychowany na serii książek Poczytaj mi mamo, wróciły dokładnie te same wrażenia; wspomnienia, kiedy czytałem te małe książeczki, jak nierozważnie je kreślałem kredkami, jak czytała mi je ciocia Irena, która już nie żyje- Wesołych świąt, ciociu, tam u góry. To była moja uwaga małego chłopca nad małymi historiami o zwierzętach czy o małych dzieciach przeżywających swoje małe przygody. To samo działo się w sercu przy Dancing The Dream, wspartym tłumaczeniami dziewczyn z naszego forum. Dorosły, wtedy przeszło 30-paroletni Michael, bo tyle miał lat, wydając ten zbiór wierszy i opowiadań, wyzwolił ze mnie małego chłopca, przywołał go. Takiego, który widzi słonie maszerujące dumnie i nie upadające, chyba że umierają i że tym coś chcą pokazać ludziom. O rybce, która zastanawia się nad zagadką zadaną jej przez Boga- jedna z najprostszych i najtrafniejszych metafor o wszechistnieniu Najwyższego, jaką słyszałem; o przeprosinach dla małej foczki.. Profesor Kwiatkowski mówiąc, że "to co [Michael] proponował, to był program filozoficzny", musiał czytać to dzieło. Jak słowa profesora zainspirowały mnie do zrozumienia tej idei i kierowania się nią, tak ta książka zdecydowanie jest jej namacalnym wyrazem.
Nie ma lepszego Michaela Jacksona na święta.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Awatar użytkownika
Strait

Post autor: Strait »

Dziś odebrałam mój egzemplarz Dancing the Dream (zamawiałam w empiku, podobnie jak Phoenix).
Marzyłam o tej książce od jakichś dwóch, może trzech lat. Dotąd miałam tylko przepisane tłumaczenia, dlatego tym większą frajdę sprawia mi sama świadomość, że teraz mogę już wracać do oryginału, kiedy tylko zechcę.
Choć będę się upierać, że poprzednia okładka była ładniejsza. :) Niepotrzebnie ją zmieniano.

Cóż mogę powiedzieć... zapowiada się bardzo długi wieczór z poezją Michaela.
Na razie przejrzałam go na szybko, odłożyłam na później generalną lekturę.
To, co uderzyło mnie od pierwszej strony, to przepiękne zdjęcia i wyważona, dopieszczona niemal czcionka tekstu.
Świetne rysunki, piękna oprawa... długo można wymieniać.

Nie jestem poliglotką i moja znajomość języka angielskiego nie jest fenomenalna, dlatego podczas czytania Dancing the Dream zamierzam posiłkować się Waszymi tłumaczeniami, za które już dziękuję. :)
Dziękuję też za starania, jakie podjęliście w kierunku wydania polskiego przekładu tej książki. Wasz upór jest imponujący.

edit:
No i mam za sobą nieprzespaną noc. :mj:
Zasnęłam grubo po trzeciej, czytając kolejne eseje i obiecując sobie, że "jeszcze tylko ten i na dziś wystarczy" - taaaa, jasne! ;)
Fenomenalna książka, skarb po prostu.

Czy ktoś z Was wie, czy w Niemczech lub Francji doszło do przetłumaczenia tej książki? A jeśli tak, to które wydawnictwa podjęły się wydania przekładu?
Próbuję to wygooglać, ale kiepsko mi idzie. Z góry dzięki za odpowiedź.
Awatar użytkownika
songbird

Post autor: songbird »

Trzymam w rękach "Roztańczyć Marzenia" ....Książka pięknie wydana, 150 stron na kredowym papierze, opatrzona wzruszającym wstępem - listem pożegnalnym autorki tłumaczenia do Michaela. Zawiera dużą ilość fotografii. Wizualnie prezentuje się bez zarzutu i warta jest tej ceny, jaką zapłaciłam.
Po pobieżnym przejrzeniu mogę powiedzieć jedno, w zależności od tego, czego oczekuje potencjalny odbiorca, może spełniać oczekiwania lub nie. Przekład jest bowiem dość wolny, ukazujący sens utworów, ale nie dosłownie. Jeśli ktoś woli dokładne, bardziej dosłowne tłumaczenie, być może będzie zawiedziony i wtedy chętniej sięgnie po przekłady na MJTranslate. Jeśli natomiast ktoś woli bardziej metaforyczny, ale zachowujący sens tłumaczonego wiersza czy eseju przekład przekazany piękną polszczyzną, to pozycja ta jest godna polecenia.
Just this magic in your eyes and in my heart ...
The sun and moon rise in his eyes...
I'll hold him close to feel his heart beat...
Awatar użytkownika
Fanka MJ'a

Post autor: Fanka MJ'a »

Tak, tak, również zgadzam się z songbird.
Ja osobiście byłam przyzwyczajona do tłumaczenia ze stronki MJTranslate więc mam troszkę mieszane odczucia, aczkolwiek moja mama, wielka fanka Michaela nie czytała tłumaczeń z MJT, więc po przeczytaniu "Roztańczyć marzenia" była oczarowana. ;-)
Ale ogólnie jestem zachwycona, że książka się ukazała.
Polecam :mj:
"In the promise of another tomorrow
I'll never let you part
For you're always in my heart."

You rock my world, Michael!!!
Awatar użytkownika
Strait

Post autor: Strait »

Miałam cichą nadzieję, że prędzej czy później pojawi się polskie tłumaczenie "Dancing the dream" ;-)
Jednakże kiedy dowiedziałam się, że to JUŻ wyszło, początkowo nie mogłam uwierzyć. Zwłaszcza po wcześniejszym zapoznaniu się z ogromną ilością odmownych odpowiedzi z kolejnych wydawnictw... Właściwie straciłam już złudzenia, że ktoś zlituje się i to wyda. A tu miła niespodzianka.
:mj:

Nie planuję na razie kupna tego przekładu, póki co w zupełności wystarcza mi oryginał, którym cieszę się jak dziecko, odkąd odebrałam go ze sklepu.
Nad zakupem zastanawia się jednak moja Przyjaciółka, więc pewnie za jakiś czas dowiem się, czy produkt spełnił jej oczekiwania. :)
Może i ja sobie go sprawię, choć póki co brak funduszy nie pozwala. ;-)

Czy układ graficzny "Roztańczyć marzenia" jest zgodny z oryginałem? :)
Awatar użytkownika
Majkel
Site Admin

Post autor: Majkel »

Cóż więcej dodać do tego co napisała songbird :))

Myślę, że książkę warto mieć, że znajdzie się u każdego na półce, bo w końcu czytać tłumaczenie na stronie www a mieć książkę w ręku to tak jak słuchać mp3 lub trzymać w ręku oryginalny album :)

Jak pewnie każdy już wie, poszukiwania książki można zacząć choćby od strony www.roztanczycmarzenia.pl/zamow.html

Byłem od zawsze zakochany w Dancing The Dream, Roztańczyć Marzenia też mnie urzekła :)
...
Awatar użytkownika
Piotrusia Pani

Post autor: Piotrusia Pani »

Co się tutaj dzieje?! Fani Michaela popierają coś takiego? Ludzie przejrzyjcie na oczy!
songbird pisze: Przekład jest bowiem dość wolny, ukazujący sens utworów, ale nie dosłownie.
Dość wolny to mało powiedziane! Jest bardzo dowolny! Ja osobiście po przejrzeniu tej książki byłam wstrząśnięta! I jestem... Jest tak dowolny, że całkiem gubi przekaz i sens! Zachowany sens jest jedynie ogólny (że np. utwór dotyczy dzieci lub tańca). A sens poszczególnych zdań, wyrażeń???...Nie mogłam się doszukać swoich ulubionych zwrotów, w ogóle ich tam nie było!!! Zamiast tego doszukałam się baaardzo luźnej interpretacji Pani tłumaczącej, mnóstwa dodanych zdań, których Michael w ogóle nie napisał. I nawet nie miał tego na myśli. Wszystko jest poprzekręcane.
Ostatnio zmieniony czw, 04 mar 2010, 12:48 przez Piotrusia Pani, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ