Wg mnie porównywanie do kogoś w ogólności, czyli chyba do całej kariery danego artysty jest troszkę bez sensu, bo ciężko porównać choćby do Madonny, która jest na scenie od ponad 25 lat a Gaga właściwie zaczyna i nie wiemy jak to się dalej potoczy. Aczkolwiek zaczęła całkiem przyzwoicie. Sensowniej porównać do jakiegoś konkretnego aspektu... Dla mnie Gaga jest poniekąd podobna do Cyndi Lauper w kwestii image'u. Cyndi, zwłaszcza w początkach kariery, miała podobnego jeśli nawet nie większego bzika w kwestii stylu. Nikt się tak nie ubierał jak ona i niektórzy do dziś tak twierdzą. Zresztą wystarczy popatrzeć choćby na to zdjęcie:
Prawda, że fajniusio? A tak w ogóle Cyndi i Gaga są nowymi twarzami fundacji M.A.C. AIDS wspierającej ludzi z całego świata dotkniętych HIV i AIDS; oto zdjęcie promujące:
Artystki wystąpią razem w Good Morning America już 10lutego.
Uważam, że te Panie są do siebie podobne również w kwestii charyzmy i poweru, jaki prezentują na swoich występach. Autentyczny szał i to jest świetne. Można piosenki Gagi lubić mniej lub bardziej, ale faktem jest iż jest ona artystką reprezentującą niekiepski poziom na współczesnej scenie muzycznej. Chociażby dlatego, że ma wykształcenie muzyczne. A to w połączeniu z pomysłem na siebie jak widać jest doskonałą receptą na sukces. Widać, że dziewczyna jest fanką lat 80-ych, co mnie osobiście akurat bardzo odpowiada i siłą rzeczy przekłada się na być może kiczowaty w odbiorze przez niektórych wizerunek. Ale przede wszystkim jest artystką i temu nie da się zaprzeczyć - potrafi śpiewać, gra na instrumentach, pisze i współprodukuje swoje piosenki, czego nie można powiedzieć chociażby o Britney Spears która jest niemalże produktem komercyjnym wykreowanym przez dziesiątki osób (z całym szacunkiem dla fanów Britney, sam bardzo lubię kilka piosenek i jej osobę, ale taka jest prawda). Notabene jedną piosenkę Gaga napisała również dla Britney. Ale koniec mojego ględzenia, proponuję obejrzeć to video, bo Gaga jest na nim rewelacyjna:
http://www.youtube.com/watch?v=p-pRJE3kTGw