Dancing The Dream- petycja w sprawie polskiej edycji

O Michaelu rozmowy luźne.

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

ioreta

Post by ioreta »

Aha, zapomniałam napisać o tym wcześniej. We wrześniu, po pierwszej "turze" pisania listów do wydawnictw, Księży Młyn napisał do mnie to samo ;)

A przypomnijmy, że wydawnictwo In Rock wydało w 1996 roku "Moonwalka" :)

Czyli poniżej nowa uzupełniona lista wydawnictw, do których moglibyśmy pisać, do tych, które już coś o MJ wydały, albo mają zbliżony profil:

1. Egmont www.egmont.pl poczta@egmont.pl -> oni wydali album "Michael Jackson Król Popu 1958-2009" - Chris Roberts
2. Amber www.wydawnictwoamber.pl dyrektor.handlowy@wydawnictwoamber.pl -> wydali album "Michael Jackson 1958-2009 Życie legendy" - Michael Heatley
3. Buchmann www.buchmann.pl biuro@ebuch.pl -> wydali "Moonwalk" (2009)
4. Wydawnictwo In Rock www.inrock.pl redakcja@vesper.pl -> wydali "Moonwalk" (1996)
5. Videograf II Katowice www.videograf.pl ireneuszgodawa@videograf.pl -> wydał Michael Jackson Życie i śmierć Króla Popu Kevina J. Fox'a
6. Wydawnictwo New Media Concept www.newmedia.com.pl office@newmedia.com.pl -> wydali album ze zdjęciami p. Czaplińskiego

A może ktoś ma znajomych w jakiś wydawnictwach i mógłby porozmawiać z "odpowiednimi" osobami? Może ktoś niedaleko mieszka? Czekam na Wasze pomysły, bo sama - jak już mówiłam - mało mogę zdziałać.

Do wymienionych wydawnictw wysłałam maila w poniedziałek. W następny poniedziałek wyślę kolejnego maila ze zmienioną treścią ;) Liczę, że przynajmniej po piątym mailu ktoś spojrzy na to łaskawszym okiem ;)

P.S. Wszystkim, którzy zaangażowali się w tę akcję bardzo dziękuję i liczę na dalsze zaangażowanie japrosic
Fanka MJ'a

Post by Fanka MJ'a »

Witam. ;-)
Dostałam kolejną odp. od wydawnictwa InRock. Podziękowali za ciekawą propozycje wydawniczą i rozpatrzą możliwość jej wydania, jednak w tej chwili mają bardzo dużo projektów na ten rok i nie wiedzą czy w najbliższym czasie będą mogli ją wydać... Ale nie powiedzieli absolutnie 'nie'. Jest nadzieja... :-)
"In the promise of another tomorrow
I'll never let you part
For you're always in my heart."

You rock my world, Michael!!!
Ka$ka

Post by Ka$ka »

ioreta wrote: 1. Egmont www.egmont.pl poczta@egmont.pl -> oni wydali album "Michael Jackson Król Popu 1958-2009" - Chris Roberts
dostałam odpowiedź:
Szanowna Pani,

Niestety, nasze wydawnictwo nie planuje wydania opisanej przez pania książki o Michaelu Jacksonie.

Pozdrawiam serdecznie,

Kamila Bielawska
Product Manager
ImageImage
Fanka MJ'a

Post by Fanka MJ'a »

Witam.
Kolejna odp. od wydawnictwa Świat Książki oto ona:
"Witam,
dziękujemy za przesłany e-mail.
Uprzejmie informujemy, że po przeanalizowaniu propozycji wydania książki
M. Jacksona nasze wydawnictwo nie zdecydowało się na wydanie tytułu.

Jeśli książka ukaże się na rynku polskim, postaramy się wprowadzić ja
do sprzedaży do naszej księgarni internetowej na www.swiatksiazki.pl "

Także szkoda :-/

Narazie tylko wydawnictwo 'InRock' nie odmówiło i nie powiedziało kategorycznie 'NIE'
Pozdrawiam ;-)
I'll never let you part

ioreta

Post by ioreta »

Wszystkim, którzy zaangażowali się w pisanie próśb do wydawnictw serdecznie dziękuję i nie poddawajmy się!
Fanka MJ'a wrote:Witam. ;-)
Dostałam kolejną odp. od wydawnictwa InRock. Podziękowali za ciekawą propozycje wydawniczą i rozpatrzą możliwość jej wydania, jednak w tej chwili mają bardzo dużo projektów na ten rok i nie wiedzą czy w najbliższym czasie będą mogli ją wydać... Ale nie powiedzieli absolutnie 'nie'. Jest nadzieja... :-)
Mnie odpisali to samo ;) Myślę, że właśnie InRock to wydawnictwo, które możemy brać pod uwagę. Do wszystkich, którzy jeszcze nie pisali do wydawnictw - piszcie przede wszystkim do InRock! Jak dostaną 100, 200, 300 czy 1000 listów/maili z prośbą o wydanie "Dancing the Dream" to zaczną się zastanawiać, że może warto skupić się na tej książce? ;) Pamiętajcie, że to oni wydali w 1996 roku "Moonwalk", gdy Michael przyjeżdżał do nas na koncert. Na okładce wewnątrz książki jest nawet reklama koncertu na Bemowie ;)

Jeszcze raz podaję adres:
4. Wydawnictwo In Rock www.inrock.pl redakcja@vesper.pl -> wydali "Moonwalk" (1996)
Znalazłam też jeszcze jedno wydawnictwo książkowe o profilu muzycznym:

7. Kosmos Kosmos redakcja@kosmoskosmos.pl www.kosmoskosmos.pl

Z tego, co zrozumiałam to szefem wydawnictwa jest Kazik Staszewski i jego żona (?). Ostatnio wydali ładny, drogi album o Kulcie. Jednak dystrybucją zajmuje się również InRock z Poznania, dlatego nie wiem, czy do nich pisać.
songbird

Post by songbird »

Na MJTranslate pod "I Searched For My Star" pojawił się w komentarzach taki post:

03/02/2010 19:59 krystyna mierzwiak. Tłumacz
Witam ponownie, Oto bardziej szczegółowe informacje na temat książki: Otóż, polskie wydanie nosi tytuł "Roztańczyć marzenia. Dancing the Dream". Książka ukaże si, jak juz wspomniałam niebawem naładem Wydawnictwa Fijorr Publishing. Zapraszamy więc wkrótce do księgarń i życzymy przyjemnej lektury. Krystyna Mierzwiak - tłumacz książek Michaela Jacksona: "Moonwalk" (1996)i "Dancing the Dream" (2010) oraz Wydawnictwo Fijorr Publishing.

Czy ktoś wie coś więcej na ten temat?
Just this magic in your eyes and in my heart ...
The sun and moon rise in his eyes...
I'll hold him close to feel his heart beat...
Fanka MJ'a

Post by Fanka MJ'a »

Będzie polskie wydanie!!! :happy:
komentarze pod wierszem - http://www.mjtranslate.com/poems/265
Pozdrawiam :mj:
I'll never let you part

ioreta

Post by ioreta »

Eva wrote:Ja bym proponowała wystosować pismo do jakiegoś wdawnictwa. Z tym, że na zasadzie, że jedno pismo wysyła kilkaset (w miarę możliwości) fanów. W innym wypadku to lekki bezsens. 1 Osoba nawet nie ma co się wysilać bo dla odrębnej jednostki nie będą robić przekładu książki. Jednak trzymam za NAS kciuki :)
Właśnie to proponuję, żeby każdy coś wysłał, ale każdy coś innego - od siebie, może ich ruszy? ;)
songbird wrote:Na MJTranslate pod "I Searched For My Star" pojawił się w komentarzach taki post:

03/02/2010 19:59 krystyna mierzwiak. Tłumacz
Witam ponownie, Oto bardziej szczegółowe informacje na temat książki: Otóż, polskie wydanie nosi tytuł "Roztańczyć marzenia. Dancing the Dream". Książka ukaże si, jak juz wspomniałam niebawem naładem Wydawnictwa Fijorr Publishing. Zapraszamy więc wkrótce do księgarń i życzymy przyjemnej lektury. Krystyna Mierzwiak - tłumacz książek Michaela Jacksona: "Moonwalk" (1996)i "Dancing the Dream" (2010) oraz Wydawnictwo Fijorr Publishing.

Czy ktoś wie coś więcej na ten temat?
Ktoś (chyba Fanka MJ'a) już wcześniej na MJTranslate.com pisał, że koresponduje z tłumaczką "Moonwalkera", która przekłada "Dancing the Dream".

Nazwisko tłumaczki się zgadza, ale hmm... w necie mogę się podać nawet za Osamę bin Ladena ;) Pożyjemy, zobaczymy. Jeśli to prawda to byłoby super. W każdym razie wydawnictwo nie ma jeszcze żadnych info na stronie, dlatego nie do końca wierzę ;) Nie znam tego wydawnictwa, nie brałam go w ogóle pod uwagę. Z tego, co widzę, to wydają bardzo różne książki. Ale kto wie... kto wie...

Jest nadzieja :)
Fanka MJ'a

Post by Fanka MJ'a »

ioreta wrote:Ktoś (chyba Fanka MJ'a) już wcześniej na MJTranslate.com pisał, że koresponduje z tłumaczką "Moonwalkera", która przekłada "Dancing the Dream".
Tak, to ja jeszcze w tamtym roku mailowałam z Panią która tłumaczyła "Moonwalkera" i która napisała mi, że przetłumaczyła "Dancing the Dream", więc mam ogromna nadzieje, że to 100% prawda...

Jednak tak jak pisze IORETA, w internecie pisać może sobie każdy, co chce i kiedy chce... :-/

Pozdrawiam.
I'll never let you part

ioreta

Post by ioreta »

Eva wrote:
ioreta wrote:Właśnie to proponuję, żeby każdy coś wysłał, ale każdy coś innego - od siebie, może ich ruszy? ;)
To może niech ktoś napisze próbną wersję, żeby każdy mógł się wzorować. Niby ja mogę to zrobić ale z czyjąś pomocą?
Eva, kilka takich listów (nie petycji, ale indywidualnych listów) już wyszło. Pisało je kilka (może więcej) osób, które wypowiadają się (lub nie) w tym wątku ;) Ja np. pisałam o tym, że byłoby miło, żeby wśród tego całego bumu, który pojawił się po 25.06. wydać coś wartościowego. Taką książką może być np. "DtD" autorstwa samego MJ-a, w której odsłania nam się, przepięknie wyraża swoje wątpliwości, troski, refleksje. Pisze o Bogu, miłości, dzieciach, Matce Ziemi. Do tego wszystko opatrzone jest prześlicznymi zdjęciami. Takie listy już wyszły. Na niektóre otrzymaliśmy odpowiedzi.

Poza tym, proponuję chwilę wstrzymać się z pisaniem do wydawnictw, aż będą jakieś informacje np. od p. Katarzyny Mierzwiak. Bo jeśli wydawnictwo Fijor naprawdę ma zamiar to wydać to nie ma sensu pisać do innych wydawnictw ;)

P.S. pod tekstem "DtD" również mamy wypowiedź p. Mierzwiak :)
http://www.mjtranslate.com/poems/149
anialim

Post by anialim »

też właśnie natknęłam się na mjtranslate na komentarz:
Witam Właśnie nakładem Wydawnictwa Fijorr Publishing wchodzi na rynek polska wersja językowa książki Michaela Jacksona,pt. "Dancing the Dream". Polskie wydanie nosi tytuł: "Roztańczyć marzenia. Dancing the Dream". Życzymy przyjemnej lektury. Krystyna Mierzwiak - Tłumacz książki oraz Wydawnictwo Fijorr Publishing www.fijor.com
na stronie wydawnictwa nic ta ten temat nie ma, ale skoro pani podpisuje się swoim nazwiskiem - pewno niedługo faktycznie pojawi się polskie wydanie. Świetnie.
2 BAD

Post by 2 BAD »

Ciekawe ile by kosztowało jak by już była ta książka w języku polskim bo w anglojęzycznym sklepie w warszawie jest ich dużo ale za ok 80zł najtańsza jest w antykwariacie na ulicy koszykowej za chyba około 60 zł na tej samej ulicy co hotel Mariott
Mam nadzieje że to nam się uda i to z tą płytą ;-)
kizia100

Post by kizia100 »

DTD w j. ang. w emoiku, w tej chwili kosztuje jakieś 47 zł + przesyłka. Można też zamówić przez neta i odebrać osobiście w wybranym empiku.
...
Powiedział, że pewnego dnia zobaczycie
Jak zajmie swoje miejsce w historii świata
Odważy się, by zdobyć uznanie
I płomień lśnił głęboko w jego oczach
...
Ka$ka

Post by Ka$ka »

anialim wrote:na stronie wydawnictwa nic ta ten temat nie ma
już jest ;-)

"Roztańczyć Marzenia"

Image

Fijorr Publishing, Warszawa 2010
ISBN:

978-83-89812-65-0

Cena: 70 zł (wysyłka gratis)

Unikalny album z refleksjami (listy, wiersze, aforyzmy) artysty. Full wypas – kolor, ponad 100 fascynujących zdjęć, dynamit i pamięć o Królu Pop.

http://www.fijor.com/roztanczyc-marzenia/
ImageImage
kaem

Post by kaem »

Temat już nieaktualny, więc go zamykam. Wszelkie komentarze dotyczące książki proszę umieszczać w stosownym temacie, który jest w Dyskografii. Tylko proszę o ciekawe posty, bez spamu. O wrażeniach, nie hasłach typu- mam kupiłam/kupiłem! Mój tata też czyta i jest happy!!

-> temat posprzątany 22 lutego 2010.
mav.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Locked