Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.
Witam. Postanowiłem opisać również kawałki, które znalazły się na reedycji a więc do dzieła !
Streetwalker : Kawałek który z powodzeniem mógłby zastąpić np. "Liberian Girl" niestety na pierwszej edycji się nie znalazł. Kawałek należy docenić już za samo brzmienie, które jest kosmiczne.
Todo Mi Amor Eres Tu (I Just Can't Stop Living You : Ciekawa wersja po innym języku, można powiedzieć że to w pewnym stopniu taki eksperyment który wyszedł bardzo dobrze. Jednak wersja oryginalna lepsza.
Fly Away : Na zakończenie reedycji dostajemy wyśmienity kawałek przy którym naprawdę można odlecieć (nie mam tu na myśli oczywiście latania dosłownego :)), kawałek w swoim brzmieniu jest genialny, wszystkie instrumenty idealnie zgrane, wszystkie dźwięki do siebie pasują. Po prostu nic dodać nic ująć. Świetne zakończenie reedycji.
Nie będę recenzował interview'ów, bo to nie ma sensu.
Piosenki z reedycji bez wątpienia mogłyby znajdować się na oryginalnej wersji, doskonale wypełniają płytę. Są to naprawdę świetne kawałki, polecam wszystkim zapoznać się z nimi !!!
Bad - świetny, dynamiczny kawałek, który "robi nam apetyt" na przesłuchanie całości płyty. Uwielbiam Michaelowe "who's bad?!" no i teledysk uważam za rewelację
The Way You Make Me Feel - to pierwsza piosenka MJ, którą sobie upodobałam jako "świadomy fan", nie jako dziecko .... piosenka dla mnie szczególna, bo od niej zaczęło się całe moje fanowanie .... dla mnie bez dwóch zdań cudowna, wspaniały klimat podrywu, doskonała sceneria w teledysku, Tatiana też idealna w swej roli ... muzyka lat 80' po prostu uczta dla uszu :)
Speed Demon - ktoś powyżej napisał, że do tej piosenki trzeba dojrzeć i ja się z tym zgadzam. Pierwsze moje kontakty były raczej obojętne, teraz ją bardzo lubię, szczególnie michaelowe "oaahh" pod koniec utowru ;) Super sie jej słucha prowadząc samochód - polecam ;)
Liberian Girl - lubię, ale akurat ta piosenka na dzień dzisiejszy mnie nie zachwyca tak, jak większość fanów
Just Good Friends - uwielbiam :) świetny żywiołowy kawałek, Stevie i Michael odwalili kawał dobrej roboty w nim. Na każdy dzień roku jest dobra dla mnie i zawsze mam uśmiech na twarzy, słuchając jej, szczególnie początkowego "nanananananana ... wooohooo " ;)
Another Part Of Me - taka na lata 80' again :) bardzo lubię, słucham zawsze z przyjemnością
Man In The Mirror - best, best, best song ever !!! Wraz z Beat It z Thrillera są w mojej czołówce. Uwielbiam ją za wszystko, za nastrój, za klimat, za wczuwanie się Michaela w śpiew, czujesz piosenkę wszystkimi zmysłami, to prawie orgazm muzyczny ;) ;) ;) Teledysk zawsze sprawia, ze płaczę. No i polski akcent - Lech Wałęsa! Najlepszy fragment tej piosenki? "you can't close your..your.. your mind!" :) WOW
I Just Cant Stop Lovin' You - bardzo lubię, szczególnie z intrem, którego nigdzie nie można dostać :( "I just wanna lie next to you for a while... you look so beautiful tonight ... your mouth is so sweet, your eyes are so lovely.... many people don't understand me, just because they don't know me at all .... I just wanna touch you .. and hold you ... I need you ... god I need you ... I love you so much" :)
Dirty Diana - rockowa wspaniała piosenka, again świetny teledysk, klimat, same plusy, zawsze słucham z przyjemnością
Smooth Criminal - piosenka towarzyszyła mi od dziecka, jakoś tak sobie ją jako dziecko upodobałam ... muzyka the best, ale teledysk to już dla mnie mistrzostwo, szczególnie scena bez muzyki, kiedy wszyscy wyją, wiją się i jęczą, matko, mam za każdym razem ciarki :) Ten teledysk właśnie pokazuje artyzm Michaela, brak słow żeby opisać wrażenia
Leave Me Alone - najsłabszy numer na tej płycie moim zdaniem. Teledysk pokazuje artyzm Michaela, Jego ogromną wyobraznie, ale na pewno ta piosenka nie jest w czołowce, jeśli chodzi o album Bad
Ogólnie album moim zdaniem świetny, number 2 na mojej liście albumów Króla. Number 1 to oczywiście Thriller i moim zdaniem, choć Bad dopracowany jest w 100%, ustępuje Thrillerowi odrobinkę ;) Thriller jest dla mnie mniej przewidywalny, ot i co :) Jednak Bad pozostaje mistrzostwem mimo to :)
We may be a thousand miles apart
But I'll be with you wherever you are
Podobno na ten album powstało aż 30 utworów, ale nie wiem czy to prawda, w necie można znaleźć tylko tytuły chyba 9. Wiem, że dwa wyszły na special edition. Btw. śliczna okładka. A z innych odrzutów to na pewno znane są "Cheater" i "Chicago 45". A wtu głosowałem na 6. Nie moze być inaczej, najbardziej mi się podoba "Man in the mirror" i "Bad". Najmniej "Dirty Diana".
No "Cheater" jest gdzieś w sieci nawet, pozostałych nie ma. :(
Tu jest większość odrzutów:
"Streetwalker" - wydany na specjalnej edycji albumu w 2001 roku
"Fly Away" - wydany na specjalnej edycji albumu w 2001 roku
"Cheater" - wydany na The Ultimate Collection w 2004 roku[5]
"Bumper Snippet"
"Chicago 1945"
"Hot Fever"
"Scared of the Moon" - utwór autorstwa Jacksona, nagrany w 1985 na album "Bad", wydany na The Ultimate Collection w 2004 roku[5]
"The Price of Fame"
"Tomboy"
Ehm... jak się coś lub kogoś cytuje to warto podać źródło (zwłaszcza, że cytuje się moje tłumaczenie:). Tytuły odrzutów wziąłem ze strony mjtunes.com (chociaż tego do końca nie jestem pewien, to było 3, 4 lata temu) i nie jestem na tyle oczytany w michaelowej bibliografii, żeby powiedzieć, że te utwory (oprócz oczywiście "Streetwalker", "Bumper Snippet", itp. dostępnych w sieci i na edycjach specjalnych) w ogóle kiedykolwiek istniały. Często są to po prostu robocze tytuły, wersje demo, które może i istniały, a może Michael tylko gwizdał je pod nosem.
Masz rację, a te tytuły można wziąć choćby z wikipedii. Wiarygodność może nie wielka ale daje przynajmiej tytuły które można poszukać. Dyskusja wzięła się stąd, ze ktoś kiedyś napisał, ze Michael chciał na "Bad" zamieścić 30 piosenek, a Quincy Jones się na to nie zgodził. Szkoda, to bardzo rozbudza wyobraźnię i przynosi apetyt na te rarytasy....
Cheater wrote:No "Cheater" jest gdzieś w sieci nawet, pozostałych nie ma. :(
Tu jest większość odrzutów:
"Streetwalker" - wydany na specjalnej edycji albumu w 2001 roku
"Fly Away" - wydany na specjalnej edycji albumu w 2001 roku
"Cheater" - wydany na The Ultimate Collection w 2004 roku[5]
"Bumper Snippet"
"Chicago 1945"
"Hot Fever"
"Scared of the Moon" - utwór autorstwa Jacksona, nagrany w 1985 na album "Bad", wydany na The Ultimate Collection w 2004 roku[5]
"The Price of Fame"
"Tomboy"
Jak to nie ma?
Oprócz Cheatera...Streetwalker, Fly away, Scared on the moon - można spokojnie posłuchać na Youtube. Polecam wszystkie 4. Są cudne.
Last edited by buziaczek on Sun, 28 Feb 2010, 20:10, edited 1 time in total.
Wielka szkoda, że Cheater nie znalazł się na Bad. Uważam go za dobry utwór. Mam zastrzeżenia do refrenu - tego przeciągniętego "Cheeeaaateer", ale reszta piosenki jest super. Bardzo podoba mi się to pianino w tle i głos Michaela - ten z "chrypką" .
Wczoraj wysnułam teorię mającą wyjaśnić to, dlaczego tak udana piosenka jak Streetwalker nie dostała się na krążek Bad.
Próbowałam zagrać ze słuchu partię syntetyzatora i zauważyłam, że akordy grane na klawiszach są takie samie jak te dwa pierwsze z TWYMMF.
Dlatego może powodem było uniknięcie powtarzania się?
Nadal próbuję, niestety bezskutecznie zagrać Scared of the moon.
Czy ktoś może wie, w jakich okolicznościach powstała ta piosenka?
MJwroc wrote:Czy ktoś może wie, w jakich okolicznościach powstała ta piosenka?
Gdzieś kiedyś wyczytałem, że szykowane było opowiadanie w formie
książki pod takim samym tytułem... jakoś w połowie lat 80tych i stąd pomysł na piosenkę.
Michael napisał ten utwór w okolicach 1985 roku i szykował go na Bad.
Baaaardzo lubię :)