Pozwól że i ja odniose się do twoich zdjęć. A ocenie je okiem przyszłego fotografa ;) :). Zdjęcia są ładne i jesteś na dobrej drodze, do osiągnięcia sukcesu, bo w fotografi nie tylko ważna jest technika robienia zdjęć ale także bardzo ważne jest to aby się tym pasjonować. Rozwijaj swoje zdolności, wyszukuj ciekawych zjawisk, obiektów itp. a będzie ok:). To teraz kilka rad co do twoich zdjęć :
- jesli wstawiasz zdjęcia to wybieraj te najlepsze. Nie pokazuj kilku zdjęć bardzo podobnych do siebie(chodzi mi o te kilka z kwiatkami), bo wtedy to jedyne naprawde ładne nie zwróci uwagi.
# zdjęcie nr.1 - Średnio podoba mi się oświetlenie, kwiatek wygląda jakby był wklejony, wygląda to troche nie naturalnie. I troche przeszkadzają mi te kawałki kwiatków na dole. Następnym razem postaraj się aby ich nie było albo by były w całości. Ale pomysł na fotografowanie od dołu bardzo fajny i powiem ci że jest to ciekawe :)
# zdjęcie nr.2 - jest zdecydowanie za ciemne i przeszkadza ten nie ostry pączek, no i tak jak wspomniałam, powinnaś wybrać jedno czyli w tym wypadku zdjęcie numer 1 :)
# zdjęcie nr.3 - bardzo mi się podoba. Tło rozmyte, a obiekt na pierwszym planie ostry - świetnie, oby tak dalej :). Jedyne zastrzeżenie to ten nieostry kawałek liścia, który niepotrzebnie odwraca uwage od całości ale tak poza tym jest ok :)
# zdjęcie nr.4 - tak jak ktoś już napisał, gruszka jest nieostra, więc zdjęcie traci cały efekt.
# zdjęcie nr 5 i 6 - za ciemne, brak kontrastu, wciąż uważam, że z pośród tych zdjęć kwiatów, które wykonałaś zdjęcie nr. 1 jest najlepsze :). Chociaż powiem ci, że ten półmrok na focie nr. 5 ma swój urok :).
To teraz rada odnośnie fotografowania:
Staraj się nie robić zdjęć od godziny 11.00 do godziny 14.00, wtedy słońce jest wysoko i nie wychodzą one fajnie, ani też nie wykonuj zdjęć kiedy robi się szarawo. W tych porach dnia kolory na zdjęciach nie są takie jakie być powinny, mało w nich nasycenia i kontrastu. Na początek tyle wystarczy :)
Ostatnio zmieniony pn, 01 mar 2010, 20:52 przez Beti_90, łącznie zmieniany 3 razy.