A teraz małe przypomnienie o Stranger in Moscow z tematu "Interpretuj tekst" dla wszystkich tych, którzy tak ochoczo głosują na SiM i, o zgrozo, mówią o niej, że jest nudna, nie porywa, itd.:
kaem pisze:Trochę historii:
Utwór został napisany w hotelu w Moskwie, we wrześniu 1993 roku, krótko po tym, jak pojawiły się oskarżenia o molestowanie nieletniego. Dziwny, przerażający, samotny czas- powiedział o piosence Michael- Słowa są prawdziwie autobiograficzne- potwierdza. Kiedy słyszysz słowa w tekście "here abandoned in my fame, Armageddon of the brain"- w tamtym czasie, podczas ostatniej trasy koncertowej, kiedy byliśmy w Moskwie, tak właśnie się czułem... Po prostu zupełnie sam w pokoju hotelowym, zaczęło za oknem padać, a ja zacząłem komponować.
Choć Michael nie był oskarżony o popełnienie przestępstwa, media szafowały wyrokami. Pojawiały się liczne publikacje z przecieków ze strony policji, co zwiększało sprzedaż owych czasopism. Prasa i telewizja szeroko donosiła o sprawie, której tak naprawdę nigdy nie było, a gazety bardzo często forowały wyroki już w samych nagłówkach, choć teksty artykułów, okraszonych najgorszymi zdjęciami artysty, już nie odzwierciedlały ich tytułów.
Michael bardzo źle zniósł tamten czas. W krótkim okresie schudł 4,5 kg, odmawiał przyjmowania jedzenia, uzależnił się od środków uśmierzających ból.
Kiedy piosenka była gotowa, Michael był tak zadowolony z rezultatu, że zrezygnował z pomysłu składanki największych przebojów z kilkoma nowymi utworami, a zdecydował się na pełną płytę z nowym materiałem, która stała się drugim dyskiem płyty HIStory.
Mały apel: Michael odsłonił przed wami duszę, wylał z niej cały swój żal, swoje osamotnienie, a reakcja niektórych z państwa jest jak "bla bla bla, skończ już, boś nudny" :P No jakże tak można?