Afryka umiera. Teraz, w tej chwili

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
MJwroc

Post autor: MJwroc »

Dzięki za subiektywną ocenę,... chce wiedzieć co się dzieje z moimi pieniądzmi...
Wiem że na katolickie organizacje nie ma co dawać,bo ta kasa idzie na mercedesy. Po prostu nie ufam.
Ale UNICEF... jestem rozbita... :surrender:
Awatar użytkownika
give_in_to_me

Post autor: give_in_to_me »

MJwroc,

ja Ci tu nie chcę nic rozbijać w światopoglądzie i zaufaniu do innych, nie robisz przecież nic złego wspierając UNICEF, wręcz przeciwnie, tylko moje zdanie jest takie, że duże organizacje tak właśnie niemarwo działają a działania ONZ są od lat raczej nieefektywne. Może sobie przemyśl jeszcze raz, jaką organizację chcesz regularnie wspierać, poczytaj dokładnie róźne opisy jej działania a także opinie o niej, sprawdź, czy nie została nigdy oskarżona o defraudację pieniędzy.

a co do mercedesów- na afrykańskich drogach raczej nieprzydatne i stąd moje zaufanie do misji, ale pewnie mówiłaś to w kontekście Polski - myślę, że niestety masz rację..
Awatar użytkownika
editt

Post autor: editt »

Eva pisze:Któraś marka wody gazowanej pomaga budować studnie bodajże w Etiopii. Łatwy sposób na pomoc, pójdę do sklepu kupić. Staram się kupować ja jak najczęściej chociaż wiem, że większość pieniędzy pójdzie właśnie dla tej firmy ale w sumie każdy grosz się liczy więc chyba warto :surrender:
chyba Cisowianka ;-)

Polecam Adopcję Serca ;-)
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Strait

Post autor: Strait »

MJwroc pisze:Wiem że na katolickie organizacje nie ma co dawać,bo ta kasa idzie na mercedesy. Po prostu nie ufam.
Tu w kraju może i idzie, kiedy wspierasz pewną rozgłośnię...
Ale z takimi opiniami kierowanymi w stronę ogółu radziłabym się wstrzymać.
Dysponujesz danymi, konkretami? Czy powielasz stereotyp? Bo zajechało właśnie stereotypowym myśleniem.
Zwłaszcza jeśli chodzi o kraje misyjne... Z zupełności zgadzam się z give_in_to_me.

A skoro mowa o Afryce i generalnie krajach misyjnych, pomóc można również przez wysłanie smsa. Bardzo prosto, a jakże konkretnie. ;-)
I pieniążki raczej nie idą na nowe fury dla księży... ;-)

Pomóż polskim misjonarzom - akcja SMS w roku 2010
wyślij SMS o treści MISJE na numer 72032
koszt 2,44 zł z VAT

http://adgentes.misje.pl/

Na powyższej stronie można obejrzeć także spot reklamowy.
Ostatnio zmieniony pn, 08 mar 2010, 18:25 przez Strait, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
anuszkaa

Post autor: anuszkaa »

Strait, dzięki!!!
Za przypomnienie i linka.
Wysłałam.
Awatar użytkownika
Strait

Post autor: Strait »

Cieszę się bardzo. ;-)
Zachęcam też do rozesłania tej propozycji z smsem do znajomych. Abstrahując już od poglądów religijnych, warto pamiętać, że misjonarz to nie tylko głosiciel Ewangelii. A pieniądze zebrane z takich akcji zostają zazwyczaj przekazane na budowę schronisk, szpitali, szkół czy kuchni. Czasem kościołów i kaplic.
Awatar użytkownika
anuszkaa

Post autor: anuszkaa »

Strait pisze:Cieszę się bardzo. ;-)
Zachęcam też do rozesłania tej propozycji z smsem do znajomych.

I ja zachęcam - po wysłaniu SMS- a czeka nas miła niespodzianka. :)
Od dzisiaj mniej gadam ze znajomymi przez komórkę, a od czasu do czasu wyślę misjonarzom SMS-a.
ODPOWIEDZ