Najsłabsze Ogniwo

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

Awatar użytkownika
Poola

Post autor: Poola »

Will you be there. potem to chyba sie nie odzywam. :D
Obrazek

Post autor: kamuszka »

Swoją pierwszą dwójkę mam od samego początku. Ewentualni kandydaci na 3 miejsce podium zostali już odstrzeleni... Jeszcze parę tygodni temu dużo wcześniej głosowałabym na BJ jednak odkryłam ja na nowo.
W efekcie uważam, że pudło jej sie nalezy ;-)
Z tego tez powodu i ze sporym bólem serca...mój głos na Will You be there.

<enter>
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Smooth Criminal

Nie zgadzam się z Mav, że to nie jest Wielka piosenka, bo nią jest.
Jest dowodem na to, że Michael wiele uczył się od innych, ale geniusz jest jego. Poza pracą, poza żmudnymi ćwiczeniami i upartym dążeniem do celu jest talent. Ten błysk, którego nawet wielki Quincy nie miał, ignorując na początku ten utwór.
Tak porwanego utworu Michael nie miał w swojej dyskografii. I tak bliskiego swojej miłości- kreskówkom. Bo ten utwór ma coś z dynamizmu filmów rysunkowych- tak samo nierealnie wręcz zbudowany z rozpędu i stopu. SC w efekcie mogło być tylko o 2 rzeczach- albo o wariacie albo o przestępcy.
Początek z biciem serca dziś brzmi dla nas z dodatkowym znaczeniem.
Ale właśnie. Te nowe znaczenia po śmierci Michaela. Will You Be There zawsze uwielbiałem, a teraz to już na amen. Ma wiele ważnych dla mnie znaczeń, ma piękny koloryt- od wstępu z muzyki poważnej, poprzez anielską harmonię, ku ekspresji w głosie Michaela i chórowi gospel. Ta piosenka ma duchowy wymiar. I nie powiedziałbym, ze jest pompatyczna. Pompatyczny utwór to dla mnie coś, co ma w sobie pustkę. Niepotrzebne rozdmuchanie słyszę u Michaela w Cry, w Heal The World- które by zyskało na tym, gdyby było bardziej oszczędne- choćby akustyczne, ale nie tu. W WYBT nie ma ani jednego zbędnego elementu.

Billie Jean przewyższa SC dramatyzmem, a bez dramy. W SC też jest opowieść, ale nie ma w utworze katharsis. Nie musi być, by być genialnym ale zawsze to dodatkowy punkt w CV.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Madzia

Post autor: Madzia »

ojojoj... i co ja teraz poczne.
ale jednak glos na Billie Jean
przejadło mi sie troche, bo w radiu jak leci Michael, to glownie Billie Jean. Na TDCAU, WYBT, ani Sc nie mam zamiaru glosowac w tej rundzie. ot co cale wytlumaczenie :P
Obrazek
moon_song

Post autor: moon_song »

kaem pisze:Ale właśnie. Te nowe znaczenia po śmierci Michaela. Will You Be There zawsze uwielbiałem, a teraz to już na amen.
A juz myslalam, ze to ze mna cos nie tak. Ciesze sie, ze ktos zwrocil na to uwage :)
moja notoryczna obawa przed nadinterpretacja
"Would you hold my hand,
If I saw You in heaven..."
Awatar użytkownika
lazygoldfish

Post autor: lazygoldfish »

Głos na Will You Be There.
kaem pisze:Smooth CriminalTak porwanego utworu Michael nie miał w swojej dyskografii. I tak bliskiego swojej miłości- kreskówkom. Bo ten utwór ma coś z dynamizmu filmów rysunkowych- tak samo nierealnie wręcz zbudowany z rozpędu i stopu.
Trafione. Smooth Criminal rozbija słuchacza swoja zaskakującą "obrazkową" strukturą. Czy chciałabym renowacji tego kawałka? (to tak a propos Twoich wcześniejszych zarzutów o archaiczność kilku części składowych SC) Można spróbować, ale po co? Plastikowa aranżacja tego utworu doskonale współgra z jego pastiszowym, przerysowanym, komiksowym charakterem. Dla mnie Smooth Criminal jest idealne. Nic bym w nim nie zmieniła. Błyskotliwy, nieprzewidywalny z zabójczym refrenem. Normalnie I <3 Smooth Criminal.

Nie płaczmy natomiast za Who is it. 5 miejsce to i tak o te kilka oczek za wysoko. Kawał ambitnej muzyki, tylko trochę zepsutej przez manierę wokalna w zwrotkach. Myślę, że dałoby się tę historię opowiedzieć bez tego uciążliwego łkania.
Awatar użytkownika
polishblacksoul

Post autor: polishblacksoul »

will you be there!
Awatar użytkownika
Erna Shorter
Skąd: Miasteczko Halloween,TranSylv(i)ania, dom Vincenta Malloy'a

Post autor: Erna Shorter »

"Billie Jean",bo, ponieważ,albowiem znudziła mi się,a w radiu tylko to grają...
Obrazek
Awatar użytkownika
okussa

Post autor: okussa »

Will You Be There

dlatego że w tym momencie jest dla mnie najsłabsze.

ile to osób głosowało na mojego faworyta..5? niech ja was tylko dopadne ;p
Awatar użytkownika
po-cichu

Post autor: po-cichu »

Who Is It? :wtf:

<chwila ciszy, z braku lepszego komentarza>

Ponownie Will You Be There, bo już i tak mi rozwaliliście top 3.
Ale jak to się stało, że WYBT o mały włos nie przegrało z SiM, a WII pokonało bez większego problemu? :> Wietrzę spisek!!

I wnoszę o pisanie bardziej rzeczowych podsumowań kolejnych rund, jako że w pracy nie godzi się parskać śmiechem w monitor. Za dyscyplinarkę będę winiła MJ PT nenene
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Post autor: majkelzawszespoko »

no niestety moje podium też się posypało, ponownie głosuję na Will You Be There.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Phoenix

Post autor: Phoenix »

4 miejsce to zdecydowanie wystarczająca pozycja dla WYBT. Na podium muszą być BJ, SC i TDCAU. Tak więc bez większych ceregieli, głos na Will You Be There - kocham, ale tutaj musimy się już rozstać. Bye, bye, WYBT. Dużo przeszłaś, stoczyłaś bój z kilkoma piosenkami, lecz wybacz, kryminalista, napalona fanka i bunt mają większą siłę przebicia na tym etapie.
Obrazek
Awatar użytkownika
pLaYmAn

Post autor: pLaYmAn »

eh, brakuje mi w trójce Burn This Disco Out ;-)
Ostatnio zmieniony wt, 23 mar 2010, 20:40 przez pLaYmAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ona

Post autor: ona »

Ojej. Will you be there na 4 miejscu :) Co za miła niespodzianka! ;))
kaem pisze:Will You Be There zawsze uwielbiałem, a teraz to już na amen. Ma wiele ważnych dla mnie znaczeń, ma piękny koloryt- od wstępu z muzyki poważnej, poprzez anielską harmonię, ku ekspresji w głosie Michaela i chórowi gospel. Ta piosenka ma duchowy wymiar.
Otóz to, otóż to :)

Z drugiej strony kiedyś powiedziałam, że dla Billy należy sie III miejsce...
A SC i TDCAU tez powinny być na podium. Ale do Will you be there mam bardzo osobisty stosunek... potrafiłam słuchac tylko jej przez cały dzień... Ale Billy Jean to mimo wszystko geniusz ( co z tego ze przejedzony, i tak na każdej dyskotece słysząc tum tum tum tum... od razu ciepło mi sie robi na sercu) Nie wiem... Nie wiem... aaa... dobra bede sie kierować sercem.
Głos na Billy Jean.
Awatar użytkownika
Estrella

Post autor: Estrella »

choć uważam, że odrzucanie czegokolwiek z takiego ,,grona" robi się nieco bolesne to jednak... mój głos na Billie Jean bo mimo, że jest niepowtarzalnym dziełem to spośród cudem ocalonych emocjonalnie najmniej mnie porusza....

dobrze, że na jakiś czas zawiesiłam swoje głosowanie bo jak patrzę co wyrabialiście to serce mi krwawi....... a co by było na żywo.. aj....
But if you came to see
The truth, the purity
It's here inside a lonely heart
Zablokowany