Najsłabsze Ogniwo

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

Awatar użytkownika
Beti_90

Post autor: Beti_90 »

BJ
Awatar użytkownika
ona

Post autor: ona »

Tak myślałam, ze BJ zajdzie na podium... W sumie to chyba na to zasługuje. Trzecie miejsce jest w sam raz ;)
Billie Jean. Bo Smooth jest super energetyzujący a do TDCAU mam duży sentyment.
Awatar użytkownika
songbird

Post autor: songbird »

Miałam konsekwentnie po raz kolejny zagłosować na Smooth Criminal, gdyż od kilku rund gangsterom mówię nie, ale widząc ten zmasowany atak na BJ po raz pierwszy zagłosuję nie przeciw czemuś, a w obronie czegoś.

Tak, jak Tour Eiffel jest symbolem Francji i trudno sobie wyobrazić panoramę Paryża bez Wieży Eiffla, tak Billie Jean jest symbolem MJ i trudno sobie wyobrazić koncert Michaela bez tego legendarnego utworu.

Mimo, że TDCAU jest dla mnie więcej warte niż SC, to BJ cenię sobie bardziej niż TDCAU i wobec zaistniałej sytuacji, bez przekonania i wbrew sobie, broniąc Billie Jean, zmuszona jestem zagłosować na They Don't Care About Us, chociaż już zaczynają zżerać mnie wyrzuty sumienia :-/
Just this magic in your eyes and in my heart ...
The sun and moon rise in his eyes...
I'll hold him close to feel his heart beat...
Awatar użytkownika
Speed Demon

Post autor: Speed Demon »

They Don't Care About Us

SC i BJ to utwory święte i świetne. Bas, bit, wokal, tekst, wszystko, co potrzeba, a do tego wszystko to, co zdziałały za pomocą nut i dopełniających je teledysków. Na TDCAU głosuję tylko dlatego, że dla mnie lata 80. w karierze MJa biją na głowę wszystko, co robił w kolejnej dekadzie
Pointrox

Post autor: Pointrox »

Zastanawiałem się wciąż, który utwór winien odpaść.
Z jednej strony BJ - sztandarowy utwór Michaela który jest zapewne drugim najbardziej znanym utworem, tuż za Thrillerem.
Z drugiej zaś SC - jeden z najbardziej charakterystycznych, zarówno pod względem muzyki, tańca jak i ubioru MJ kawałek :mj:
Z trzeciej zaś TDCAU - świetna marszowa melodia i porywający tekst.

Jednak muszę wybrać któryś.
I tym czymś będzie jednak They Don't Care About Us.
Bo co jak co, ale to jedne z najlepszych kawałków Mike'a. Zaś w tym gronie TDCAU wypada raczej nijak.
Ostatnio zmieniony czw, 25 mar 2010, 19:53 przez Pointrox, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MJ fan

Post autor: MJ fan »

innego dnia pewnie bym zagłosował inaczej, jednak dziś głos pada na... Smooth Criminal

edit:
jeżeli dobrze policzyłem to jak dotąd tdcau - 15, bj-17,sc -4
siorka

Post autor: siorka »

Billie Jean
Awatar użytkownika
Amelia

Post autor: Amelia »

Billie Jean,
http://przeslodzonaherbata.blog.onet.pl
Dopiero zaczynam, ale...

Nie lubi słów: błogosławiony owoc żywota twego
Amelia Poulain
Awatar użytkownika
Maria

Post autor: Maria »

III miejsce i wielkie pokłony dla They Don't Care About Us
nie potrafię już uzasadnić, szczerze. To już jest podium, tam nie ma przegranych :-)

There's a place in your heart
And I know that it is love
agusiaa_w

Post autor: agusiaa_w »

Po raz milionpięćsetstodziewięćsetny Billie Jean nenene

Ja wszystko rejestruję, kto głosuje na Smooth Criminal... Oj, poleje się krew, strzeżcie się :diabel1:
Ostatnio zmieniony czw, 25 mar 2010, 20:11 przez agusiaa_w, łącznie zmieniany 1 raz.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Margareta

Post autor: Margareta »

Smooth Criminal
zapraszam i polecam: http://msfeliciam.blogspot.com/
Obrazek
Awatar użytkownika
Poola

Post autor: Poola »

Doszłam do wniosku, że chyba jednak TDCAU
Obrazek

Post autor: okussa »

Billie Jean wedlug mnie zasluzylo sobie na to trzecie miejsce choc jeszcze niedawno nie powiedzialabym tego, gdyz piosenka jakis czas mnie draznila. ale teraz przeszlo. w kazdym badz razie licze na wygraną Smooth Criminal, chociaz jakby wygralo TDCAU tez nie bylabym jakos konkretnie zła. Moje dwie ulubione piosenki są w czołówce więc git i orzeszki.
Awatar użytkownika
lazygoldfish

Post autor: lazygoldfish »

Początek zabawy tego nie zapowiadał, ale ostatecznie wykrystalizowała się dosyć mocna i barwna trójka. Każdy z tych utworów mówi co innego o Michaelu i każdy - co ważne - został skomponowany przez niego. Trzy różne stylistyki, 3 różne formuły operowania melodią, 3 różne przesłania.

Głos na They don't care about us.

Pamiętam jak jarałam się tą piosenką, gdy wyszło History. Nadal bardzo lubię, no ale umówmy się - od pozostałej dwójki z lekka odstaje poziomem. Mimo wszystko to znaczący utwór w dyskografii Michaela, który coraz odważniej wkracza w świadomości nie-fanów lub okazjonalnych słuchaczy do galerii michaelowskich klasyków. To ważne, bo choć Michael z lat 90. muzycznie miewał wiele słabszych chwil, to aż na takie zapomnienie ten okres jego twórczości nie zasługuje.
Awatar użytkownika
Aisha

Post autor: Aisha »

Ponownie They Don't Care About Us
Aisha pisze: Świetny, rytmiczny kawałek, z bardzo dobrym tekstem, może i najlepszy na History, ale żeby najlepszy ever?
A ponadto jedyny kawałek w zestawieniu do którego nie mam sentymentalno - emocjonalnego podejścia.
Billie Jean to jednak cwana i sprytna jest, mimo tylu niecnych zapędów na nią wciąż trwa :)
"Sam tylko umysł siłą swą
Może uczynić niebo z Piekła i piekło z Nieba"

Obrazek
Zablokowany