Czarnoksiężnik w
The Wiz dla postaci z filmu był potrzebną nadzieją. Na szczęście główni bohaterowie filmu nie polegali tylko na nim, jak na zbawieniu. I to było kluczem do sukcesu.
Michael miał marzenia i wierzył w ich spełnienie, ale też pracował nad nimi. Jak w banalnym, a prawdziwym stwierdzeniu- można wierzyć w marzenia, ale należy też im pomóc się spełnić.
Skoro jesteśmy przy filmach...
Tekst tygodnia:
Ben
Album: Ben (1972)
Autor piosenki: Don Black i Walter Scharf
Posłuchaj z youtube<<
Trochę historii:
Piosenka to utwór tytułowy pochodzący z albumu, który ukazał się w sierpniu 1972 roku w USA, a w grudniu tego samego roku w Wielkiej Brytanii.
Kompozycja pierwotnie miała być wykonywana przez Donny Osmonda, ale Donny był w trasie i autor tekstu, Don Black, zasugerował Michaela.
Piosenka stała się pierwszym numerem 1 Michaela, w USA singiel sprzedał się w ilości 1.7 miliona egzemplarzy. Tym sposobem Michael Jackson stał się 3 najmłodszym piosenkarzem (po Stevie Wonderze i Donnym Osmondzie), który zdobył szczyt Billboardu. Również w Australii
Ben stał się hitem #1 (przez 8 tygodni). W Wielkiej Brytanii utwór dotarł do miejsca 7. Piosenka wygrała nagrodę Golden Globe i była nominowana do Oscara. Michael
wykonał piosenkę na ceremonii rozdania nagród.
Piosenka stała się kompozycją przewodnią do horroru
Ben, sequela filmu
Willard.
Za filmweb,
Willard opowiada o towarzyskim wyrzutku, Willardzie, który jest obiektem drwin dla swoich współpracowników, a ostatecznie zostaje zwolniony z kampanii zapoczątkowanej przez jego zmarłego ojca. Jego jedynymi przyjaciółmi jest para szczurów, którą wychował w domu- Ben i Socrates (oraz ich stale wzrastająca liczba przyjaciół). Szczury są bardzo inteligentne- umieją czytać i wypowiadać proste słowa. Kiedy Socrates zostaje zabity w pracy, Willard wpada w szał i używa swoich szczurów aby zaatakować tych, którzy go dręczyli. Na końcu jednak sam zostaje zagryziony przez szczury (kiedy zauważa w nich śmiertelne zagrożenie i próbuje je unicestwić), dowodzone przez Bena.
Willard doczekał się remake'u w 2003 roku, będącego dziełem twórcy serii
Oszukać Przeznaczenie.
Sequel,
Ben, trafił do kin rok później, w1972 roku. Szczura Bena przygarnia mały, samotny chłopiec Danny i się nim opiekuje, radząc sobie w ten sposób ze swoją chorobą.
Szczur jednak z czasem zaczyna kontrolować chłopca, a cała gromada szczurów, którą Ben dowodzi, robi się nieprzewidywalna i agresywna. Ben zaczyna być niespokojny i atakujący, kiedy jeden z jego szczurzych partnerów ginie, zabity przez pracowników miejskich, rozkładających trutki.
Benowi udaje się przetrwać. Chłopiec odnajduje swojego, na wpół żywego szczurzego przyjaciela. Danny jest zdeterminowany, by przywrócić Bena do zdrowia.
Piosenka, w opozycji do filmu, jest utrzymana w spokojnym, łagodnym tonie. Utrzymana jest w tonacji F (wokal B3-D5), w tempie 88bpm.
Utwór znalazł się na wielu kompilacjach Motown, a także na koncertowej płycie Jacksonów i amerykańskiej edycji
Number Ones Michaela Jacksona.
W dokumencie
Living with MJ jeden z fanów podchodzi do Michaela i dziękuje mu właśnie za Bena mówiąc, że jest fanem tej piosenki.
Piosenka w narracji jest właśnie utworem skierowanym do szczura. Michael już wtedy był znany ze swojej fascynacji zwierzętami na tyle, by w kreskówce opowiadającej o wymyślonych przygodach Michaela i jego braci, MJ był sportretowany jako berbeć chodzący z wężem i dwoma gryzoniami. Również w filmie fabularnym
The Jacksons- An American Dream pojawia się epizod, gdzie Michael rozmawia ze szczurem, traktując go jako przyjaciela.
Według La Toyi Michael miał zwyczaj przychodzić na obiad ze swoją białą myszką schowaną w kieszeni koszuli.
Dla niego żadne stworzenie nie jest odrażające, nawet gryzonie. Pamiętam, jak upychałam ręczniki pod drzwiami, żeby żaden uciekinier z jego pokoju nie dostał się do mojego łóżka.
Ciekawostką jest fakt, że pomimo iż Michael śpiewał w filmie piosenkę, samego filmu zobaczyć oficjalnie nie mógł, ze względu na zbyt młody wiek.
Michael Jackson pisze:Mój pierwszy prawdziwy kontakt z filmem nastąpił w momencie, w którym zaśpiewałem tytułową piosenkę do filmu Ben, to jest w 1972 roku.
Udział w tym filmie był dla mnie ważnym przeżyciem. Nigdy nie byłem tak przejęty jak podczas wizyt w wytwórni, w której nagrywano mój głos. Później, kiedy film został już skierowany do rozpowszechniania, chodziłem do kina i czekałem na koniec filmu, kiedy na ekranie pojawiał się napis: "Piosenkę 'Ben' śpiewał Michael Jackson". Robiło to na mnie wielkie wrażenie. Bardzo podobała mi się zarówno ta piosenka jak i sam film. W gruncie rzeczy jego fabuła przypominała fabułę E.T. Był to film o chłopcu, który zaprzyjaźnił się ze szczurem. Otoczenie nie rozumiało jego miłości do tego drobnego stworzenia. Chłopiec umierał na jakąś chorobę i jego jedynym przyjacielem był Ben, przywódca wszystkich szczurów w mieście. Wielu ludzi było zdania, że film jest nieco dziwny, ale ja nie podzielałem tego poglądu. Piosenka doszła do pierwszego miejsca na listach przebojów i nadal należy do moich ulubionych utworów.
Utwór został w Stanach Zjednoczonych zapamiętany, o czym świadczą liczne wykonania i nawiązania:
- W serialu The Simpsons, w odcinku, w którym wystąpił Michael, wybrzmiewa Ben.
- Amerykańska 14- letnia piosenkarka Amanda Seyfried zaśpiewała Bena prezydentowi USA na jego urodziny.
- Zespół Pearl Jam w piosence Rats sampluje Bena w linijce "Ben, the two of us need look no more". Na trasie koncertowej Eddie Vedder przed utworem Rats intonuje Bena. Co znamienne, po raz pierwszy sięga po Bena w O2, w Londynie.
- Zespół Boyzone nagrał cover utworu na płycie A Different Beat.
- Piosenka pojawia się w filmie Wedding Wars, gdzie postać grana przez Johna Stamosa na ślubie śpiewa Bena dla brata o tym imieniu.
- Piosenka została wykonana przez 9-letniego autystycznego chłopca w trzecim sezonie America's Got Talent.
- Piosenka została na nowo zaśpiewana przez Crispina Glovera na użytek remake'u filmu Willard.
- Ben pojawił się na singlu japońskiej piosenkarki, Stephanie, pod tytułem Because Of You.
- Utwór został sparodiowany w show telewizyjnym przez Marlona Wayansa.
- Nagranie zostało scoverowane przez Silvy Melody w programie telewizyjnym De Kinderacademie.
- Ray Quinn zaśpiewał Bena w trzeciej serii The X Factor, w 2006 roku. 2 lata później to samo zrobił Eoghan Quigg.
- Billy Gilman zaśpiewał te piosenkę w MSG w 2001 roku.
- W 2007 roku Connie Talbot nagrała swoją wersję na albumie Over The Rainbow.
- Piosenka pojawia się w 5 odcinku 3 sezonu serialu Will & Grace. Jeden z bohaterów śpiewa Bena.
- W innym serialu, Gavin & Stacey po Bena również sięgnęli bohaterowie serialu.
- Cyndi Lauper nuci Bena na końcu dokumentu Michael Jackson... The Legend Continues.
- Akon zremixował Bena na potrzeby płyty Michael Jackson Remix Suite, będącej hołdem dla twórczości J5 i wczesnych płyt MJ.
Ben, the two of us need look no more
We both found what we were looking for
With a friend to call my own
I'll never be alone
And you, my friend, will see
You've got a friend in me
(you've got a friend in me)
Ben, you're always running here and there
You feel you're not wanted anywhere
If you ever look behind
And don't like what you find
There's something you should know