It's Five O' Clock Somewhere
Część 1/2
Slash's Snakepit - Od lewej: Eric Dover, Matt Sorum, Gilby Clarke, Mike Inez, Slash

Pomysł założenia grupy nasunął się Slashowi, kiedy Guns N'Roses zakończyli trwającą blisko trzy lata światową trasę koncertową promującą albumy Use Your Illusion. Slash przerobił wówczas część swojego domu na studio, do którego zapraszał różnych muzyków na sesje jamowe i które stało się dla niego miejscem ucieczki od hałasu wywołanego publicznie toczonymi sporami z Axlem. Slash znudzony czekaniem aż Gunsi na powrót się zabiorą do roboty, postanowił uformować swój własny projekt. Powiedział, iż nie nadaje się on do siedzenia w domu i nicnierobienia, czyli jak to sam określił "wąchania rosnących w ogródku róż". Nazwał swój nowy zespół Slash's Snakepit. Do współpracy zaprosił swoich dwóch kolegów z GN'R Matta Soruma (perkusja), Gilby'ego Clarke'a (gitara) i Mike Inez'a (basistę zespołu Alice In Chains). Pod koniec nagrywania materiału na album do zespołu dołączył wokalista Eric Dover z chwilę wcześniej rozwiązanego zespołu Jellyfish. Slash wybrał Dovera spośród czterdziestu kandydatów. W ciągu 12 dni napisał on wraz ze Slashem 12 utworów. Kiedy usłyszał o tym Axl, zaproponował, żeby te piosenki znalazły się na następnym albumie Guns N' Roses, jednak Slash odmówił twierdząc, że Axl wcześniej odrzucił je, kiedy usłyszał taśmę demo. to spowodowało jeszcze większe napięcia na lini Axl-Slash. Wobec tak wrogiej atmosfery Matt Sorum odmówił dalszego udziału w projekcie Snakepit i wrócił do GN'R by zająć się pracą nad materiałem na album GN'R. Slash zatrudnił na jego miejsce sekcję rytmiczną Pride And Glory byli to Brian Tischy (perkusja) i James Lomenzo (bas). Jak na ironię, dawny gitarzysta Pride And Glory - Zakk Wylde był właśnie czasowo zatrudniony w Guns N' Roses.

Album nosił nazwę It's Five O' Clock Somewhere. Skąd taki tytuł?
Slash: "Podczas trasy Use Your Illusion miałem pojechać z Gunsami do Londynu. Tak się właśnie jakoś stało, że kiedy dotarłem na lotnisko, było dosyć wcześnie. Poszedłem do baru, zamówiłem podwójnego Jacka Danielsa na lodzie i powiedziałem do barmana: wiem, że jest dopiero dziesiąta rano, ale właśnie teraz potrzebuję drinka. Odpowiedział: take it easy, it's five o'clock somewhare (Spoko, gdzieś na świecie jest teraz piata). Nigdy dotąd nie słyszałem takiej odzywki i wydała mi się świetna. Znaczy ona mniej więcej tyle co: 'rób to, na co masz ochotę. Nieważne co inni o tym myślą'".

Tracklista
1. Neither Can I (Slash / Dover)
2. Dime Store Rock (Clarke / Dover / Slash)
3. Beggars And Hangers-On (Slash / Dover / McKagan)
4. Good To Be Alive (Slash / Clarke / Dover)
5. What Do You Want To Be (Slash / Sorum / Dover)
6. Monkey Chow (Clarke)
7. Soma City Ward (Slash / Sorum / Dover)
8. Jizz Da Pit (Slash / Inez)
9. Lower (Slash / Sorum / Dover)
10. Take It Away (Slash / Dover / Sorum)
11. Doin' Fine (Slash / Dover)
12. Be The Ball (Slash)
13. I Hate Everybody But You (Slash / Dover)
14. Back And Forth Again (Slash / Dover)
Na płycie udzielili się też Dizzy Reed (keyboards) i Ted Andreadis (harmonijka).
Autorem muzyki i autorem wszystkich tekstów na płycie jest Slash. Z jednym wyjątkiem - słowa do Monkey Chow napisał Gilby Clarke.
Produkcją płyty zajął się Slash i Mike Clink (producent płyt GN'R).
Okładkę płyty zaprojektował ojciec Slasha - Anthony Hudson, a autorem graffiti, które znalazło się na okładce płyty jest młodszy brat Slasha - Ash Hudson.
Pierwszym singlem promującym krążek był Beggars and Hangers-On.