Najsłabsze Ogniwo

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

Apsiek

Post autor: Apsiek »

Normalnie policzek. Kolejny z moich nr 1 poszedł pod młotek :surrender: Szczęście w nieszczęściu że wciąż jest tutaj druga po kochance nutka która jest mi również bliska a mianowicie "Smooth Criminal" . Dlatego też na odstrzał - tak jak w poprzedniej rundzie proponuję "They Don't Care About Us". Powód? Tak jak już pisałam wcześniej - choć ma boski text, niestety darzę ją mniejszym sentymentem - teraz tym bardziej gdy zmiotła "Billie Jean" :-P
Awatar użytkownika
niespodzianka

Post autor: niespodzianka »

Po wywaleniu Billie Jean jest mi w zasadzie wszystko jedno. Moje ukochane piosenki już poodpadały. Głos na genialne Smooth Criminal, bo TDCAU jest zdecydowanie bliższe mojemu sercu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Billie Jean M.J.

Post autor: Billie Jean M.J. »

oddaje glos na Smooth Criminal, ponieważ jak ktoś tu dobrze napisał nie jest to konkurs na najlepszy videoclip.
Becouse world with out you doesn't have for me any sense...
love you michael!
Awatar użytkownika
kamuszka

Post autor: kamuszka »

Została moja dwójka, w sumie wszystko mi jedno co wygra, ale jestem w sumie zaskoczona, że tak to sie potoczyło.

Głos na Smooth Criminal. TDCAU wygrywa u mnie kopem, przekazem, surowością...hmmm i szczerze nie wiem czym jeszcze ;)
Awatar użytkownika
give_in_to_me

Post autor: give_in_to_me »

TDCAU kojarzy mi się z moim dzieciństwem.
SC kojarzy mi się z moim weselem.

Damn it! Co ja mam wybrać do odstrzału? Jak pierwsze, wyjdzie, że nie kocham rodziców, jak drugie, to że nie kocham męża. A to w obu przypadkach bullshit.

Tak więc wiem, co zrobię. Będe po prostu konsekwentna i szczera. TDCAU kochałam od początku, od kiedy mój przyjaciel z dzieciństwa zaczął podbierac płyty swjego ojca, bo wreszcie zakapował, jak sie wieże obsługuje :P Natomiast do SC przekonywałam się długo. Kiedyś wolałam cover Alien Ant Farm od oryginału. Po śmierci Michaela to sie dopiero zmieniło i wtedy pokochałam SC. Tak więc nie będę ściemniać:

Głos na Smooth Criminal.

Nieważne co dostanie złoty, a co srebrny medal. Ja i tak się cieszę, że moje ulubione piosenki są na podium! :dance:
Awatar użytkownika
Mariurzka

Post autor: Mariurzka »

Poprzednią rundę ominęłam świadomie. Dwa utwory zajmowały na mojej liście miejsce ex aequo i za nic nie wiedziałam, który z nich mam wybrać.
Teraz sytuacja jest klarowniejsza - mój głos bez wahania wędruje w stronę They Don't Care About Us.
Miejsce drugie to dla niego pozycja w sam raz.

Uzasadnienie będzie później, bo chwilowo padam na twarz po sprawdzeniu jakichś potwornych ilości bibliografii maturalnych i przestaję już rozumieć, co piszę... Oni o mnie nie dbają, no naprawdę nie dbają ;-)

EDIT:
Porównywać te kompozycje to jak dyskutować o wyższości ognia nad wodą i odwrotnie. Kompletnie różne w przekazie. Jedna surowa, druga z bogatszą aranżacją, której co poniektórzy zarzucają zbytnią jak na dzisiejsze czasy anachroniczność. Obie porywają metrum, choć każda na inny sposób. TDCAU ma większą wymowę, cenię sobie bardzo ten szorstki tekst i szorstki wokal. Ale to "przestarzałe" SC ma w sobie coś, co porywa mnie za każdym razem, czego nie mogę ubrać w słowa. Łapie od pierwszej sekundy i trzyma do ostatniej. Nie odpuszcza ani na chwilę. TDCAU jest bardzo oszczędne w instrumentarium i jest to oszczędność jak najbardziej uzasadniona, korespondująca z tekstem i jemu podporządkowana. W SC dzieje się więcej, ale i tam każdy dźwięk nie istnieje przecież na zasadzie: "dorzućmy kolejny instrument, co się będzie marnować", każdy ma swoje miejsce, tworząc ciekawe harmonie.
Irracjonalnie rzecz biorąc to SC ma u mnie wyższą pozycję, co nie znaczy oczywiście że nie cenię TDCAU bo to ważny i wielki song.
Uff, a teraz idę się napić kawy, bo chyba jeszcze śpię...
Ostatnio zmieniony ndz, 28 mar 2010, 12:22 przez Mariurzka, łącznie zmieniany 1 raz.
Czy słyszysz, jak tam daleko muzyka gra?
Awatar użytkownika
endka

Post autor: endka »

Głos na They don't care about us
Bo SC to Mój nr jeden był:)

i mam nadzieje,
że SC wygra to taki ładny prezent na urodziny by był:)
"Don't say UH-OH! Vampires do NOT say UH-OH!"
Awatar użytkownika
natuskka

Post autor: natuskka »

Smooth Criminal 30 głosów
TDCAU 38 głosów
Celem mojego życia jest dać światu to, co ja szczęśliwie dostałem – ekstazę boskiego zjednoczenia przez moją muzykę i mój taniec.

Annie are you okey?.
Awatar użytkownika
domcia_MJ

Post autor: domcia_MJ »

Mój głos na They don`t care about us.
Przed chwilą przesłuchałam te dwie piosenki. I jeszcze raz chciałam posłuchać Smooth Criminal. Ta piosenka zajmuje u mnie 2 miejsce.
:-)
Obrazek
"Just try to stay a child as long as you can. Don't force into adulthood."
- Michael Jackson ;** We love you ;(
Awatar użytkownika
niespodzianka

Post autor: niespodzianka »

natuskka pisze:Smooth Criminal 30 głosów
32
Obrazek
Awatar użytkownika
natuskka

Post autor: natuskka »

niespodzianka pisze:
natuskka pisze:Smooth Criminal 30 głosów
32

tak 32 bardzo przepraszam przed chwilą podliczyłam sama od początku wcześniej jednak liczyłam od podsumowania Detox

SC 32
TDCAU 39
Celem mojego życia jest dać światu to, co ja szczęśliwie dostałem – ekstazę boskiego zjednoczenia przez moją muzykę i mój taniec.

Annie are you okey?.
Awatar użytkownika
littleme

Post autor: littleme »

Smooth Criminal
Awatar użytkownika
Moscan

Post autor: Moscan »

Głos na They Don't Care About Us.
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Głos Sybirry, z wydzielonego postu:
Sybirra pisze:Uff, chociaż zdążę na finał! Jakże ekscytujące starcie, a po drodze w tłumie tyle perełek zaginęło ;/
Ale to co się stało z panną z dzieckiem to lekkie przegięcie! Totalny brak szacunku ze strony młodzieży (i nie tylko). "Billie Jean" stworzyła mistrza, nadała Mu kształt i dała wielkiego kopa w górę. A Wy się jej tak odpłacacie?
Ile to osób przywędrowało do nas niesionych tą melodią? Ach, gdyby Bóg miał swoją "Billie Jean"...

Teraz spór toczy się o kryminalne zagadki Rio de Janeiro. W 'Smoothie...' urzeka nas opowieść o pewnej Annie (tak też jakoś polsko brzmi ;p), na naszych oczach rozgrywa się rzeź - gwałt, kałuża krwi, a do tego mrok niedzielnego poranka... Scena urwana niczym z fabuły "Miasta Boga", bo gdzieś w pobliskich favelas czai się zło... I właśnie wtedy wkracza nasze "TDCAU" z jakże wymownym tekstem. Chaotycznie otwierając puszkę Pandory demonstruje rzeczywistość - jakże okrutną i bolesną... Chcemy pobiec razem z nim, przywdziać OLODUM i krzyczeć jaki ten świat jest marny.
Ale drogie panie i panowie czymże byłoby to Rio bez kryminału? No własnie...

Dlatego też swój głos oddaję na They don't care about us !!!
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Awatar użytkownika
ghost_ola

Post autor: ghost_ola »

Oba utwory są genialne i cieszę się, że taki mamy finał. Od kilku rund nie głosowałam, bo już całe TOP5 składało się z samych moich faworytów i nie miałam serca ani argumentów by cokolwiek odrzucać. Jednak przy dwóch utworach łatwiej się zdecydować niż przy pięciu, dlatego oddaję głos na Smooth Criminal. Kocham ten utwór, ale tak jak ktoś już tu wcześniej npisał - jego siła w dużej mierze polega na wspaniałym video i choreografii. Gdy go słyszę zamykam oczy i widzę MJ'a na scenie wykonującego ten zapierający dech w piersiach układ. Nie wiem czy bez tej wizualizacji SC miałoby taką moc. TDCAU natomiast porywa mnie do tańca, dodaje energii, budzi jakiś taki sprzeciw wobec niesprawiedliwości, motywuje do działania. Zasługuje na złoto!
Beyond these boundaries, he wanted to fly
In nature's scheme, never to die
http://mjtranslate.com
Zablokowany