Równiez nie wierzę, że Wawel to pomysł Marty Kaczyńskiej. Ba, jestem nawet w stanie uwierzyć, że Wawel to nie jest pomysł Jarosława Kaczyńskiego. Ci ludzie sa teraz tak w głębokim szoku i bólu, że z pewnościa nie potrafia podejmowac do końca trafnych i przemyślanych decyzji (w końcu demonicznie się co poniektórym kojarzący, w tym mnie, Jarosław Kaczyński-polityk jest z drugiej strony Jarosławem Kaczyńskim- człowiekiem, takim jak my, on jets teraz w rozsypce). Przykro mi patrzeć, jak ktoś nimi manipuluje i skłania do podejmowania niemądrych, pochopnych decyzji, gdy przeżywają rodzinna tragedię. Chowanie pary prezydenckiej na Wawelu to czysty idiotyzm a poza tym skąd wiadomo, że chcieliby tam leżeć? Byli związani z Warszawą i Sopotem, że powiem za prof. Janem Hartmannem- chodzi o to, by rodzina pierwszej pary miała jeździć we Wszystkich Świętych na Wwael? Po co to komu?
Bardzo podoba mi sie artykuł p. Aleksandry Klich na portalu gazeta.pl. Oto fragment:
"Bardzo mi żal prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Zostanie pochowany na Wawelu - w polskim narodowym muzeum. Będzie leżeć daleko od ludzi, w zimnej krypcie, do której wchodzi się za biletem wstępu (normalny - 12 zł, ulgowy - siedem, w grupie zorganizowanej - taniej o złotówkę) i w określonych godzinach (w porze letniej od 9 do 17, w zimowej - do 16). Małe pocieszenie, że ktoś, kto zechce go odwiedzić, będzie mógł jeszcze wspiąć się na Dzwon Zygmunta oraz zerknąć do Muzeum Katedralnego i skorzystać z przewodnika (po Grobach Królewskich oprowadza przez 10 minut).
Muzealny, zimny Wawel nie jest już dobrym miejscem pochówku dla nikogo. Więzi pamięć o ludziach, zamienia ją w pomniki. Niewiele w nim emocji, wiele rekwizytów, masek, napuszonej, sztucznej wzniosłości."
Całośc tutaj:...
http://wyborcza.pl/1,105766,7768972,Na_ ... z0l1R8w17T
Ile wytrzymaliśmy bez konfliktów? Licząc od soboty, 3 dni. Sobota, niedziela, poniedziałek. We wtorek już naze najgorsze cechy, jak to Tomasz Jastrun lubi pisać, "wzdęcia godnościowe" i tym podobne zaczęły wyłazić i mają głos.
Pomijam już to, że nie tylko Nasz Dziennik i radiomaryjne media podburzają ludzi przeciwko Rosji, teraz najbardziej katoliccy i jak zawsze świętsi od papieża polscy "katolicy" z portalu Fronda.pl za ich równie jedynie patriotyczną, prawdziwie polską i bogojczyźnianą "Rzeczpospolitą" spekulują nt. nominacji poczynionych przez pełniącego obowiązki prezydenta Komorowskiego:
http://www.fronda.pl/news/czytaj/dziwne ... w_urzedach
No tak, przecież nominacje na dwa miesiące (nowowybrany prezydent będzie musiał nominowac tych wszystkich ludzi raz jeszcze albo ich zmienić) to teraz najważniejsza rzecz i musimy się o nie spierać. A ja głupia myślałam, że chociaż tydzień będziemy solidarnym, pokojowo do siebie nastawionym narodem...