Wybory Prezydenckie 2010
A potem był dziadek z Wermachtu. Świńskie zagranie braci Kaczyńskich pozbawiające Tuska fotelu prezydenta bo jak nie szło w sondażach to trzeba było chamskimi zagraniami zdobyć wyborców. Ale co uciecze to się nie odwlecze. Nie Tusk a Komorowski prezydentem zostanie.Donna pisze:Tusk też wygrywał w sondażach, a potem co?
Tak się składa, że statystyki (wykształcenie, wiek, miejsce zamieszkania) z ostatnich wyborów do PE przeglądałam. Na onecie była taka ładna tabelka. Wybaczcie, że nie przytoczę dokładnych danych, ale w tej chwili nie mogę jej znaleźć.endka pisze:Bo to prawda. Polecam zobaczyć które województwa, miasta oddały najwięcej głosów na PiS ( i ile mieli lat;)
PiS ma zwolenników w każdej grupie wiekowej. Na tę partię głosują zarówno mieszkańcy miast jak i wsi. Wykształcenie też jest zróżnicowane - podstawowe, średnie, wyższe itd.
Platforma jeśli prześciga PiS w jakiejś kategorii, to ledwie o kilka procent i na odwrót.
Może i dość duży procent starszych osób głosuje na PiS, ale to wcale nie znaczy, że każdy wyborca tej partii ma lat 70, beret i jest wiernym słuchaczem RM.
Ja np. nie słucham RM, tylko Michaela Jacksona.

Poza tym na Platformę czy SLD też głosują babcie w beretach i co? I nikt z nich nie szydzi.
Przykro mi. Nie odpuszczę. Skorzystam z przysługującego mi prawa wyborczego. Przynajmniej nabiję frekwencję.endka pisze:No fantastycznie!- to może sobie w ogóle odpuść?

Prawda jest taka, że jak tylko podpiszę się na liście i otrzymam kartę do głosowania, to mogę z nią zrobić, co tylko mi się podoba - narysować szlaczki, dopisać epitet przy nazywisku kandydata (BTW, to nie wpływa na jej ważność

A tak z czystej ciekawości zapytam. Co Komorowski ma w sobie takiego, że chcecie na niego głosować? Pytam tutaj tylko o czynniki polityczne, a nie o to, że ma np. ładny krawat i dlatego głos otrzyma.
Pozdrawiam.
- majkelzawszespoko

Na PO głos oddali
Wg Wieku:
4.9% - 18-19
14.7% - 20-24
32.7% - 25-39
35.7% - 40-59
12.1% - powyżej 60
Wg Wykształcenia:
4.1% - podstawowe
13% - zawodowe
43.4% - średnie
39.4% - wyższe
Wg Zamieszkania
22.1% - wieś
26% - do 50 tys.
18.9% - 0d 51 tys. do 200 tys.
13.5% - od 201 do 500 tys.
19.5% - powyżej 500 tys.
Podsumowując, przeciętny wyborca Platformy jest w wieku produkcyjnym (25-59 lat), posiada wykształcenie, co najmniej średnie i niema znaczenia z jak licznej miejscowości się wywodzi.
Na PiS głos oddali:
Wg Wieku:
3.1% - 18-19
8% - 20-24
22.9% - 25-39
42.3% - 40-59
23.7% - powyżej 60
Wg Wykształcenia:
9.3% - podstawowe
24.2% - zawodowe
43% - średnie
23.5% - wyższe
Wg Zamieszkania
38.5% - wieś
24.1% - do 50 tys.
15.2% - 0d 51 tys. do 200 tys
9.8% - od 201 do 500 tys.
12.3% - powyżej 500 tys.
Podsumowując, przeciętny wyborca PiS jest w wieku pod emerytalnym lub emerytalnym (40-59 i więcej), posiada wykształcenie, co najmniej zawodowe i pochodzi ze wsi.
Już bez podawania procentów charakterystyka wyborcy pozostałych partii.
Lid – wiek 25-59 lat, wykształcenie, co najmniej średnie, bez sprecyzowanego zamieszkania
PSL – wiek 25-59 lat, wykształcenie, co najmniej średnie, zamieszkały na wsi
Samoobrona – wiek 40 i wyżej, wykształcenie, co najmniej zawodowe, zamieszkały na wsi
LPR – wiek powyżej 40, wykształcenie, co najmniej zawodowe, zamieszkały na wsi lub w małym miasteczku.
Jak widać największą grupę wyborców stanowią ludzie w wieku powyżej 40 lat, o wykształceniu zawodowym i średnim (podstawowe i wyższe stanowi mniejszość), zamieszkałych na wsi lub miastach do 50 tyś.
Powyższe statystyki dotyczą jedynie elektoratów danych partii, czyli jak rozkładają się wiek, wykształcenie i zamieszkanie sród głosujących na nie, a nie wszystkich wyborców. Zobaczmy teraz preferencje wyborcze ogółu.
Wg wieku:
18-19 – PO 52% Pis 28%
dalej bez zmian dopiero:
powyżej 60 – Pis 42% PO 27%
Wg Wykształcenia
Podstawowe i Zawodowe: Pis 44% PO 25%
Średnie: PO 41% Pis 31%
Wyższe 52% Pis 24%
Wg Zamieszkania
Wieś: Pis 38% PO 28%
Reszta PO: 45% Pis 28%
to doskonale pokazuje, że koleżanka wyżej nie wie o czym mówi, jak z resztą większość elektoratu pisu.
Aż tak tej partii nienawidzisz, że nie jesteś w stanie wcisnąć shifta?majkelzawszespoko pisze:to doskonale pokazuje, że koleżanka wyżej nie wie o czym mówi, jak z resztą większość elektoratu pisu.
Poza tym skąd te dane? Bo widzę, że pierwsza mapka dotyczy wyborów parlamentarnych z 2007 roku.
A ja wyraźnie napisałam o danych dotyczących wyborów do PE(Parlament Europejski).
Cóż, pozwolę sobie dokonać właśnej interpretacji.
PO
PiSmajkelzawszespoko pisze:4.9% - 18-19
Różnica ledwie 1,8 %, czyli w zupełności pokrywa się z tym co pisałam wcześniej.majkelzawszespoko pisze:3.1% - 18-19
PO
PiSmajkelzawszespoko pisze:14.7% - 20-24
Znowu różnica kilku procent na korzyść PO.majkelzawszespoko pisze:8% - 20-24
PO
PiSmajkelzawszespoko pisze:32.7% - 25-39
Heh. 9,8 %. Czyli znowu kilka %, o których wcześniej pisałam.majkelzawszespoko pisze:22.9% - 25-39
PO
PiSmajkelzawszespoko pisze:35.7% - 40-59
Znowu. Kilka %. Tym razem na korzyść PiSu.majkelzawszespoko pisze:42.3% - 40-59
PO
PiSmajkelzawszespoko pisze:12.1% - powyżej 60
No i co? Przecież przyznałam w poprzednim poście, że większy procent babć głosuje na PiS.majkelzawszespoko pisze:23.7% - powyżej 60
No, ale ja przecież nie wiem o czym mówię.

Może i chciałeś mi dowalić tymi danymi, ale przy okazji obaliłeś mit, jakoby na PiS głosowały same babcie.
PiS - zabiera bogatym, daje biednym
PO - zabiera biednym, daje bogatym.
Krótko, ale na temat. Głos pójdzie na prezesa partii Prawo i Sprawiedliwość.
endka, mzs dlaczego was tak starsznie bolą opinie innych? Żeby nie powiedzieć, że posty endki są przesycone jakimś jadem
Ja szanuję wasz wybór i nie komentuję go, więc czemu wy nie możecie robić tego samego?? ..
Krótko, ale na temat. Głos pójdzie na prezesa partii Prawo i Sprawiedliwość.
endka, mzs dlaczego was tak starsznie bolą opinie innych? Żeby nie powiedzieć, że posty endki są przesycone jakimś jadem

Ja szanuję wasz wybór i nie komentuję go, więc czemu wy nie możecie robić tego samego?? ..
- majkelzawszespoko
LG pisze:Platforma jeśli prześciga PiS w jakiejś kategorii, to ledwie o kilka procent i na odwrót.
majkelzawszespoko pisze:Wg wieku:
18-19 – PO 52% Pis 28%
dalej bez zmian dopiero:
powyżej 60 – Pis 42% PO 27%
Wg Wykształcenia
Podstawowe i Zawodowe: Pis 44% PO 25%
Średnie: PO 41% Pis 31%
Wyższe 52% Pis 24%
Wg Zamieszkania
Wieś: Pis 38% PO 28%
Reszta PO: 45% Pis 28%
tak.LG pisze:Aż tak tej partii nienawidzisz, że nie jesteś w stanie wcisnąć shifta?
ograniczony jestem i mój mały mózg nie pojmuje tego.doriseq pisze:endka, mzs dlaczego was tak starsznie bolą opinie innych?
Myślę, że nie to zniesmaczyło naród. Jesteśmy krajem katolickim, a stawanie na ślubnym kobiercu na parę tygodni przed wyborami było dziwne. I wiele odebrało to jako formę kampanii.Mandey pisze:A potem był dziadek z Wermachtu. Świńskie zagranie braci Kaczyńskich pozbawiające Tuska fotelu prezydenta bo jak nie szło w sondażach to trzeba było chamskimi zagraniami zdobyć wyborców. Ale co uciecze to się nie odwlecze. Nie Tusk a Komorowski prezydentem zostanie.
No cóż może miał taką potrzebę, albo Jego żona. Albo ewentualnie gdyby został prezydentem to brak tego związku małżeńskiego wiele osób mogłoby mu zarzucić. A gdyby wział ślub kościelny w czasie prezydentrury, to opozycja mogłaby to wykorzystać.
Bądź co bądź mógł się liczyć z konsekwencjami.
Dla mnie jest zbyt frywolnym politykiem. Nie umie podjąć odpowiednich kroków w debacie, niszcząc polityka nie słowem a gestem, który wyraża brak podstawowych zagadnien z SV. Ale ma przynajmniej jakąś charyzmę w porównaniu do Komorowskiego.
Dla mnie jeżeli już lewica to tylko Napieralski. Ale ani on ani M. Jurek nie będzie się liczyć.
Na stanowisku prezydenta nie chce ani Komorowskiego, a ani Kaczyńskiego. Czyli najprawdopodobniej nie chce mieć prezydenta.
Na szacunku jeszcze nikt nie stracił.majkelzawszespoko pisze:tak.LG pisze:Aż tak tej partii nienawidzisz, że nie jesteś w stanie wcisnąć shifta?
Ostatnio zmieniony pt, 30 kwie 2010, 16:34 przez Sybirra, łącznie zmieniany 1 raz.
Coś w tym jest. Mój tata też tak uważa.PiS - zabiera bogatym, daje biednym
To by tłumaczyło wyniki głosowania, dlaczego PiS ma większe poparcie na wsi. ZAZWYCZAJ ludzie ze wsi są po prostu ubożsi.
Ja jednak mimo wszystko pójdę zagłosować na Komorowskiego.
Ale tylko i wyłącznie dlatego,że nie chce aby Jarosław wygrał. Dziwię mu się w ogóle że startuję.
majkelzawszespoko pisze:tak.LG pisze:Aż tak tej partii nienawidzisz, że nie jesteś w stanie wcisnąć shifta?ograniczony jestem i mój mały mózg nie pojmuje tego.doriseq pisze:endka, mzs dlaczego was tak starsznie bolą opinie innych?

P.S.
Ich może i boli ale wyłącznie głupota ludzka ;P. Tak jak i mnie.
Mnie tam nic nie boli, przynajmniej nic o tym nie wiem;-)doriseq pisze:endka, mzs dlaczego was tak starsznie bolą opinie innych?
Chociaż z tą głupotą to się zgodzę:P
btw. Beti do nauki:P
A, dziękuje:)doriseq pisze:Żeby nie powiedzieć, że posty endki są przesycone jakimś jadem![]()

"Don't say UH-OH! Vampires do NOT say UH-OH!"
To prawda są elementy okultyznu, czarnej mszy, ale też nie na każdym kroku. W jakiś sposób też odbywa się tam walka dobra ze złem, tylko wiadomo to są czarodzieje i w książce jest fikcja literacka. Co prawda obiło mi się o uszy że ktoś po przeczytaniu był opętany lub dzieciaki zaczęły się zachowywać jak w książce. Ale wydaje mi się że to już jest problem psychiki, a najbardziej problem wychowania dzieci przez rodziców, którzy nie wpajają to jest fikcja, nie można tego na normalne życie przekładać. Tak się dzieje nie tylko z HP, ale też innymi książkami lub filmami. Moim zdaniem ten element czarnej mszy, może pokazać na czym to polega, że to nic dobrego nie przynosi. Poza tym nie można tak wszystkiego cenzurować, bo stworzy się kolejny spis ksiąg zakazanych lub kodeks który obowiazywał w filmie na początku XX wieku. Zakładał że w społeczeństwie, rodzinie nie ma żadnych problemów, potologii, nie można się przyznać do tego, tym samym w filmie nie było to przedstawiane. Próbowano wpoić pojęcie idealnej ordziny że tylko taka jest, poza tym temat seksu też był omijany, był zastępowany np. tańcem. Dla nich to wszysto było czymś co jeśłi jest nie ma prawa ujrzec światła dziennego. Co do HP i temu podobnych to są tam też pojęcia dotyczące, dawnych wierzeń, dawnej kultury jak to było.Sybirra pisze:Co do "HP"
Tak, tylko dlaczego niektórzy na siłę narzucją własne zdaniu lub się wydzierają. Tak było w przypadky tej audycji na którą trafiłam.Sybirra pisze:I myślę, że każdy może wydać swoją recenzję tej ksiązki na łamach radia (np. + za kompozycję, - za treść). Jeżeli są one za bardzo subiektywne to przecież my jako ludzi myślący może je przfiltrować i wyciągnąć z nich to z czym się zgadzamy, a odrzucić to z czym nie. Tak jak w każdym innym przypadku.
To nawet na YT nie było tylko w tv i to nie była jedna osoba oraz tylko jedna taka sytuacja.Sybirra pisze:Co do staruszki to chyba wiem o jaki filmik Ci chodzi na YT (ale nie pamiętam czy to czasami partii nie dotyczyła), ale mniejsza o to, bo jedna starsza kobieta nie może świadczyć za całe radio, partię.
Dokładnie. Co z tego że twoi rodzice mają takie zdanie, ty masz mózg, jesteś wolna więc nie powielaj, bo rodzice tak mówią. Ja miałam podobną sytuację u mnie, jak jeszcze nie było wiadomo ze sikorski nie startuje. Mówię że o tego mi chodziło, raczej będę na niego głosować. A mama na to eee tam, on to wygląda jak jakiś wymoczek.endka pisze:Agnieszkaaaaa napisał:
W tym roku mogę i będę głosowała po raz pierwszy. Zagłosuję na Kaczyńskiego . Moja rodzina jest za panem Jarosławem i ja się nie będę wyłamywać.
Kolejna osoba, która chyba ma małe pojęcie, i ślepo wierzy w to, że to co mówi mamusia i tatuś jest słuszne. Polecam Ci zapoznać się z program wyborczym i trochę zaznajomić z tematem.

Hmmm ja jestem za PO ale nie piję, nie pale, nie ćpam. I raczej z takimi osobami, które są za PO nie spotkałam się.Sybirra pisze:Niektórzy zwolennicy PO klną co drugie słowo, demolują mienie miasta, piją w nadmarze, ćpają i powiedziałabym, że jest to liczniejsza grupa. Obserwuę to na codzień, wychwalanie liberalizmu w postaci PO.
Niestety druga strona medalu jest taka, że to iż wielu teraz optuje za Jarosławem...wcale nie bierze się z tego o czym piszesz. Ale z litości i tego że żal im jego jako człowieka, bo przeżył wielką tragedię. I tak to wygląda. Dlaczego to nagle po tragedii w Smoleńsku, słupki poparcia dla PIS i J. Kaczyńskiego poszły w górę? Zbieg okolicznościeditt pisze: Wiele osób chce głosowac na kandydata PiS, a to dlatego, ze po tej tragedii zobaczyli jak byli zmanipulowani przez media, jak fałszywy obraz Prezydenta próbowano im wcisnąc. Dostrzegli jakie priorytety miał Lech Kaczyński. Zobaczyli dwulicowośc mediów, komentatorów, publicystów na usługach partii.

Czy wg Ciebie, ową silną Polskę reprezentują bracia Kaczyńscy i PIS, tak? Hmmm...ciekawa teoria. A silna Polska czym się wg Ciebie objawia?editt pisze: A co jest ważniejsze: silna Polska czy poklepywanie po plecach za działania na korzyśc innych? Bo tak wg mnie działa PO.
Uważasz, że silna Polska jest wtedy kiedy dana partia czy jej przywódca stawia nasz kraj na 1 miejscu? To jest wyznacznikiem? Wtedy kraj jest silny?
A nie powinno się liczyć, oprócz tego iż stawia się własny kraj na 1 miejscu (co oczywiście jest na +)...to, by Polska była liczącym się krajem także na świecie a nie tylko sama sobie? Nie żyjemy sami na świecie. Polska jest w UE, NATO...Nie można jej izolować. A niestety, ale wg mnie taką politykę uprawiali bracia K. Kraj owszem, musi być silny sam w sobie, ale potrzeba mu także partnerów, współpracy z nimi. Inne kraje też powinny liczyć się z Polską, jako istotnym partnerem do rozmów...rozwoju. Inaczej będzie to wyglądać właśnie tak, jak za czasów kiedy premierem był Jarosław bądź prezydenem Lech. Polska to nie jest osobna wysepka, państwo w państwie; gdzie współpraca z innymi krajami nie jest ważna, bo liczymy się jedynie my.editt pisze: Tu nie chodzi o wszystkich, którzy są z tą partia związani, bo wierzę, że są w niej ludzie, dla których Polska jest na pierwszym miejscu
Polska sama w sobie nie jest w stanie dobrze prosperować, żadne państwo nie jest. Musi mieć sojuszników, przyjaciół. Wg mnie, Jarosław Kaczyński nie będzie prezydentem, który spełni tę rolę dobrze. To nie jest osoba, która zjednuje ludzi, jest dobrym reprezentantem, jest dobrze postrzegana jako ktoś kto potrafi zespalać ludzi. A prezydent powinien potrafić to czynić. Nie oszukujmy się. Rządzi rząd, to on jest głównie od polityki. A prezydent? Wprawdzie przez jego ręce przechodzą wszystkie ustawy, posiada prawo weta, jednak raczej nie ma wpływu na Parlament, gdzie prawo w istocie powstaje. Głównym zadaniem prezydenta jest reprezentowanie kraju na forum międzynarodowym...a tu Jarosław wypada niezwykle kiepsko.
1958 - forever...
No, dokładnie.doriseq pisze:Ja szanuję wasz wybór i nie komentuję go, więc czemu wy nie możecie robić tego samego?? ..
Nie zauważyłam, żeby ktoś z wypowiadających się w tym temacie, a będący zwolennikiem PiSu tak agresywnie atakował sympatków innych partii.
Nie lubię SLD (bądź LSD

Tak krótko podsumowywując naszego off topa ;) Harry jest jaki jest, ale sa ksiązki lepsze, które również przyjemnie się czyta a przede wszystkim wnoszą w zycie młodych trochę logiki i realu :)Gusia_19 pisze:Co do HP i temu podobnych to są tam też pojęcia dotyczące, dawnych wierzeń, dawnej kultury jak to było.
Tak jak mówię nie orientuję się o którą audycję Ci chodzi, ale to tak jak z polityką. Wystarczy pooglądać programy publicystyczne w tv i będziemy mieć to samo.Gusia_19 pisze:Tak, tylko dlaczego niektórzy na siłę narzucją własne zdaniu lub się wydzierają. Tak było w przypadky tej audycji na którą trafiłam.
Co do tego filmiku, to chodziło mi o ten tylko może to być czysta prowakacja, bo wyjmowanie tej szczęki to az nadnaturalnie wychodzi. Osobiście gbym natrafiła na coś takiego to upomniałabym w grzeczny sposób tę panią. Aż mnie taka teraz ochota wezbrała.
No to ciesz się. Przykład osób, które w PO widzą ratunek dla swojej wyzwolonej egzystencji. Nie mają pojęcia o jej założeniach politycznych. Myślą, że jak PO przejmie władzę to pootwierają im sklepy z dopalczami, zalegalizują to i owo, pewne artykuły będa tansze itd. Ale coś mi się wydaje, że oni znajdą tą swoją Irlandię kiedy będzie za późno... ;/Gusia_19 pisze:Hmmm ja jestem za PO ale nie piję, nie pale, nie ćpam. I raczej z takimi osobami, które są za PO nie spotkałam się.
Tak jak mówię różni ludzie są, to i różni wyborcy. Pan Komorowski dostanie z Rabki, przynajmniej z mojej szkoły sporą liczbę głosów, ale nie wiem czy o takim elektoracie marzył ;/
Ostatnio zmieniony pt, 30 kwie 2010, 8:59 przez Sybirra, łącznie zmieniany 1 raz.