Pogaduchy o piłce nożnej :)

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Mandey

Post autor: Mandey »

Mandey przemyśl sprawe zmiany tytułu tematu , właściwie dopisek wzorem forum Q. Proponuje tytuł:

Pogaduchy o piłce noznej (RealoMadrytyzm)
Pogaduchy o piłce nożnej (Królewskomania)

do wyboru ;-)
:smiech:
a może Lechonanizm? ;-)
Jak będą wymiatać w next sezonie to zmienimy. O! Jak Real Barcę przewiezie to już zmienimy.
Już niedługo pojawi się dopisek... (MŚ RPA 2010) a po nich Glory! Glory! England! :war:

Tymczasem dodałem nową ankietę.
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Post autor: majkelzawszespoko »

ohoho, kto to jeszcze fanem calcio jest i na Italie zagłosował? ; >

Forza Italia!
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
MacJack50

Post autor: MacJack50 »

Mandey i włąśnie tu sie z Tobą nie zgodzę.Za pewne widziałeś jedynie mecze w l.m.A ligowe oglądałeś Interu , Chelsea czy też Porto ? W lidze Inter miażdzy każdy zespół , który się broni jedynie.Gra on ofensywną piłkę , lecz to że rywal 10 się broni kończy się niekiedy wynikami 1:0.Chelsea również grała piękną dla oka piłkę, a to że w l.m. w fazie pucharowej trafiali na barcę to oczywistą sprawą jest , iż piękno gry się nie licz, lecz skuteczność.Dlatego śmieszą mnie te nieuzasadnione pretensje , że Mourinho gra defensywnie.Zgoda , ale z wielkimi drużynami, gdzie musi wywieżć korzystny wynik.Apropo za pewne pamiętasz tegoroczny mecz Interu z Barcą(1 mecz) , gdzie Inter zmiótł Barcę z boiska.Nie istniał ten wielki klub , a Inter swoją finezją z polotem co chwila bombardował bramkę Barcy.W 2 wiadomą rzeczą było że trzeba sie bronić , a niektórzy nawet tego nie potrafią.Bezpodstawne są te oskarżenia sam Jose denerwuje sie gdy to mu sie zarzuca.
PS Anglia skończy tak jak w każdym Mundialu , czyli za pewne nie wyjdzie z grupy ;p.No ale skoro jest Capello coachem to może o coś powalczą ;p
Obrazek
"Together we can heal the world and make it a better place."
"GO FOR YOUR DREAMS!"
Awatar użytkownika
Sybirra

Post autor: Sybirra »

Pogaduchy o piłce noznej (RealoMadrytyzm)
Pogaduchy o piłce nożnej (Królewskomania)
O nie! A co to jakiś totalitaryzm sportowy się tutaj szerzy… Póki żyją na tym forum fani Barcy (chociażby tylko taka jedna ja :P) to taka zmiana jest niedopuszczalna. Raziłoby po oczach. Kto chce sobie pogadac o 'Królewskich' to zapraszam tu nenene
amj pisze:Real dałby 500 milionów to Messi by nie przeszedł do Realu. To byłaby katastrofa dla piłki nożnej gdyby tak się stało. Dowód, że football staje się biznesem, a nie pięknym sportem.
Dokładnie. Messi nie przejdzie do Realu. Przynajmniej ja sobie tego nie wyobrażam. On dobrze wie, że to Barcelona go wykreowała, ukształtowała na tego kim jest. A tak łatwo nie porzuca się swojej matki. Kiedyś może, na pewno jeszcze nie teraz i przede wszystkim myślę, że nie do Realu. Inne kluby zyskują na wartości, Real płynie jeszcze na fali minionych lat świetności. Poza tym Messi wie, że transfer wszechczasów już był, a Real ja myślę zawiódł się na Christiano i powtórki nie będzie. Chociaż kto wie? Po ostatnich tytułach Lionela, to stawka rośnie. No ale z pewnością nie do Realu ;/ On wie, że w Barcy jest kimś, a tam byłby jednym z wielu. Jak jest mu dobrze to ja nie mam nic przeciwko :D Niech sobie siedzi dalej w ogródku Gaudiego ;)

Jeżeli chodzi o RPA, to zagłosowałam na Anglię. Może nie tyle wierzę, że wygra, ale na pewno chciałabym w to wierzyć. Musze przyznać, że dawniej nie przepadałam za nimi. Ale po kilku obserwacjach jestem futbolem brytyjskim oczarowana. Bo tam jak gra ich reprezantacja to gra cały naród. Niezaleznie od wieku, płci, wyznania, rasy. Myslę, że Polsce jeszcze wiele brakuje do tej kultury sportowej. U nas bardzo często kibicujesz, bo tak robi Twój znajomy (a on tak robi, bo myśli, że Ty to lubisz i takie błędne koło czasami się robi), bo widzisz w tym okazję do picia, do bójek itd. Na szczęście nie wszyscy tak mają. Ale u Anglików dostrzegłam pasję. Tam reprezentacja ma mocne podwaliny w postaci swoich kibiców. Co do ich gry, to grają zbyt metodycznie i to ich często gubi. Dobrze, że wchłaniają piłkarzy ‘nieanglików’, bo to dodaje werwy ich grze. W porównaniu z reprezentacjami południowymi własnie brak spontaniczności i wymuszonej grą odpowiedniej taktyki ich gubi (ale czasami gubi też i południowców).
Szkoda, że po odejściu Beckhama z funkcji kapitana rozsypali się i tak jakoś nikt nie umie poukładac znowu tej układanki ;/ Mam jednak nadzieję, że Anglia miło zaskoczy nas w RPA i może nawet okaże się czarnym koniem tych Mistrzostw :)
Jednak myśląc trochę bardziej realnie to może i Hiszpania wygra, może Niemcy, może Brazylia. Czy będzie powtórka z ostatniego Mundialu? No nie wiem. Ja np. chciałabym zobaczyć finał włosko-niemiecki :]
Obrazek
Awatar użytkownika
MacJack50

Sybirra pisze:Ja np. chciałabym zobaczyć finał włosko-niemiecki :]
Tylko nie włosi oni zawsze prezentują futbol defensywny .Pierwsza zasada to z tyłu na czysto , a jak sie uda strzelić bramkę to dobrze.Niemcy jak co Mundial są w gronie faworytów.Mielismy już w ostatnich latach przykład , iż takie drużyny zdobywały trofeum.m.in. MŚ Włoch z 2006 r. oraz Grecji ME z 2004 , gdzie ta drużyna kompletnie zapomniała chyba co to znaczy atakować i grała cały turniej ustwieniem mega defensywnym 5-4-1.:surrender:
Sybirra pisze:a Real ja myślę zawiódł się na Christiano i powtórki nie będzie.
Dlaczegoż to zawiódł sie na Cristiano ? W Lidze zdobył 25 bramek w 27 meczach jakich wystąpił , w lidze Mistrzów 7 goli w 6 spotkaniach , a więc chyba to nie zawód ?
Sybirra pisze:Myslę, że Polsce jeszcze wiele brakuje do tej kultury sportowej.
U Nas w Polsce jest jedno wielkie podobieństwo względem fanatyków brytyjskich , jakie ? Tak jak oni lubimy rozruby , bijatyki itp. Masz rację wiele nam brakuję , żebyśmy się szczycili naszymi kibicami w Europie , choć jeżeli chodzi o reprezentacje Naszą to tu już jest malina.Świetny doping , jak to My , Polacy jednoczymy sie na te dni i to jest nasza wielka zaleta.
Masakra coraz więcej w druzynach narodowych można spotkać obcokrajowców ,który ma jakieś tam korzenie z daną reprezentacją- gdzieś jego rodzina w XIX w. wyemigrowała itd.A taka osoba ani hymnu , ani mentalnosci w danym kraju nie zna , a nawet często zgadzaja się oni na grę w innej reprezentacji , ponieważ nie mają odpowiednich umiejętności , aby grać w reprezentacji swojego ojczystego kraju.Choć są wyjatki jak zawsze.W finale musi zagrać Brazylii , to już nei jest ta drużyna za czasów Parreiry .
PS Co sądzicie o tym ,iż w reprezentacjach takich krajów jak np. Włoch , Argentyny , Brazylii itp ni znalezli się 'starzy' wyjadacze , którzy ten sezon mieli udany.Chodzi mi o brak Niestety , Ronaldinho , Cambiasso itd.
PS Jose dzielą już tylko godziny od podpisania kontraktu z Realem , choć szkoda mi Pellegrineigo.To co zrobił z villarreal to było cos.Należało mu dać jeszcze rok.
Obrazek
"GO FOR YOUR DREAMS!"
Detox

Post autor: Detox »

Moja wizja na ten mundial się prezentuje następująco ;-) :

Brazylia Mistrzem! :D

Grupa A: RPA, Meksyk, Urugwaj, Francja.

1.Francja
2.Meksyk
3.RPA
4.Urugwak

Grupa B: Argentyna, Nigeria, Korea Południowa, Grecja.

1.Argentyna
2.Grecja
3.Korea Południowa
4.Nigeria

Grupa C: Anglia, USA, Algieria, Słowenia.

1.Anglia
2.USA
3.Słowenia
4.Algeria

Grupa D: Niemcy, Australia, Serbia, Ghana

1.Niemcy
2.Ghana
3.Serbia
4.Australia

Grupa E: Holandia, Dania, Japonia, Kamerun.

1.Holandia
2.Dania
3.Kamerun
4.Japonia

Grupa F: Włochy, Paragwaj, Nowa Zelandia, Słowacja.

1.Włochy
2.Słowacja
3.Paragwaj
4.Nowa Zelandia

Grupa G: Brazylia, Korea Północna, Wybrzeże Kości Słoniowej, Portugalia.

1.Brazylia
2.Portugalia
3.Korea Północna
4.WKS

Grupa H: Hiszpania, Szwajcaria, Honduras, Chile

1.Hiszpania
2.Chile
3.Szwajcaria
4.Honduras

1/8 Finału

1. Francja (1A) - Grecja (2B)
2. Argentyna (1 B) - Meksyk (2 A)
3. Anglia (1 C) - Ghana (2D)
4. Niemcy (1 D) - USA (2 C)
5. Holandia (1 E) - Słowacja (2 F)
6. Włochy (1 F) - Dania (2 E)
7. Brazylia (1 G) - Chile (2 H)
8. Hiszpania (1 H) - Portugalia(2 G)

Ćwierćfinały

A. Hiszpania - Anglia
B. Francja - Niemcy
C. Holandia - Brazylia
D. Argentyna - Włochy

Półfinały

Hiszpania - Brazylia
Argentyna - Francja

Finał

Brazylia - Argentyna :D

Brazylia mistrzem!
II m. Argentyna
III m. Hiszpania
Awatar użytkownika
amj

Post autor: amj »

Detox na pewno będzie jakaś niespodzianka.
A. Hiszpania - Anglia
B. Francja - Niemcy
C. Holandia - Brazylia
D. Argentyna - Włochy
Taki bieg wydarzeń jest chybiony moim zdaniem. Niespodzianki jakieś będą. Zawsze są ;-)
Osobiście też jestem za Brazylią, jak zawsze.
Pamiętam jak krzyczałem w 2002 roku. Jakby to było wczoraj :happy: Może i tym razem tak będzie, mam nadzieję.

W ogóle to żałuję kontuzji Beckhama. Chciałbym, żeby wygrał kiedyś mundial. Chociaż za tą pamiętną czerwoną kartkę we Francji w 1998. Miał przewalone po tym wydarzeniu. Przynajmniej, żeby zagrał (ale nie zagra), przecież przyjemność patrzeć na Jego dośrodkowania.

Tylko, żeby Włochy nie wygrały. Francja również, za rękę Henry'ego. Chciałbym zaraz po Brazylii, żeby wygrali ale przez Titi'ego nie chcę. nenene
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Sybirra

Post autor: Sybirra »

Tylko nie włosi oni zawsze prezentują futbol defensywny .
No i w 2006 roku pokazali, że się da! :] Sport pokazuje, że wygrana to kwestia niekoniecznie stylu gry, ale i w dużej mierze okoliczności. A Włosi nie zawsze prezentują grę obronną. W dużej mierze zalezy to od przeciwnika.
Dlaczegoż to zawiódł sie na Cristiano ? W Lidze zdobył 25 bramek w 27 meczach jakich wystąpił , w lidze Mistrzów 7 goli w 6 spotkaniach , a więc chyba to nie zawód ?
Owszem masz rację. Cristiano podniósł statystycznie Real. Ale chodzi mi o to, że kiedy przeszedł do nich to liczono na więcej. Pisano sporo, wychwalano i prorokowano mżonki. Wielu widziało w Ronaldo nadzieję na lepszy, dawny Real. Jednak ani mistrzami Europy, ani mistrzami Hiszpanii (co było bardziej realne) nie są. I dlatego nie napisałam, że stracili, a że się zawiedli. W oczekiwaniach.
Pewnie, że nie nalezy obwiniać jednego gracza za niepowodzenia całego zespołu (i za jego osiągnięcia również), ale już taka natura, że wraz z każdym transferem widzimy nowe perspektywy, a w szczególności tak obiecującym i kosztownym jak ten Portugalczyka.
Moim zdaniem bardzo dobrze, że Jose obejmie ten klub. Pellegrini poszedł na za duże ustępstwa i nie utrzymał zespołu. Mourincho już zapowiedział czego oczekuje i wypowiedział się o gwiazdorzeniu w drużynie. Jak znajde chwilke to poszukam tej wypowiedzi.
edit:
Jose Mourincho: Moja wiadomość dla piłkarzy Realu jest prosta.
Oni nie są gwiazdami, trener też nie jest gwiazdą, to zespół ma nią być.
Jeżeli to zaakceptują, przyjdą zwycięstwa.

Świetny doping , jak to My , Polacy jednoczymy sie na te dni i to jest nasza wielka zaleta.
Ot co! Jednoczymy się na te dni... I to jest podstawowa różnica. I w porównaniu do innych narodów to jest nasza wielka wada... Anglicy trwaja w swojej pasji nieustannie, a nie jedynie w wypadku jakichś większych turniejów i mistrzostw. Ostatnio jak pytano się na ulicach przypadkowych przechodniów co sądzą o stracie Beckhama to kazdy miał swoje zdanie i znał każdy detal sytuacji. Można nazywac to fanatyzmem albo i oddaniem.
Co do tych bijatyk. Zauważ kto się najczęsciej bije. Sa to mniejszości narodowe. Nie brak i Polaków.
Co sądzicie o tym ,iż w reprezentacjach takich krajów jak np. Włoch , Argentyny , Brazylii itp ni znalezli się 'starzy' wyjadacze , którzy ten sezon mieli udany.Chodzi mi o brak Niestety , Ronaldinho , Cambiasso itd.
Za pewne najwieksze zaskoczenie jest decyzją Dungi. Wiele osób wielkie nadzieje pokłada w Brazylii (jak widze Detox i amj również ;p). No cóz tak jest, że się człowiek w swoich umiejętnościach wypala, przezywa ubytek formy i to widać nie tylko w statystykach.
Wydaje się, że Ronaldinho i Adriano ponieśli los Ronaldo i teraz częsciej zamiast stawiać sie na boisku, będą stawać na wadze ;/
Ale dziwi mnie osobiście brak Pato oraz decyzja Maradony co do obrońców.
Van Nistelrooy nie popisał sie w Bundeslidze to też się nie załapał.
Benzema sobie zaprzepascił na całej linii i szkoda nawet cokolwiek gadać.
Szkoda jedynie Beckhama i Ballacka. Że tez się musiało tak trafić ;/
Detox pisze:Finał

Brazylia - Argentyna :D
Hmm, widze, że typujesz finał na nowym lądzie. Nie wiem czy zdazyło się kiedyś tak, że Ameryka Poł. sama grała o finał. W ostatnich latach, to albo natrafiali na Niemców, Francję albo Włochy, w każdym razie ktoś z Europy. W sumie ciekawie byłoby też takie rozstrzygnięcie obejrzeć.

Eve, hehe, mi zawsze i wszędzie pierniczy się jego imię, ale co tam jedna literka, a przecie nie żenisz się z alfabetem ;p Ale poprawione :)
Ostatnio zmieniony śr, 26 maja 2010, 10:26 przez Sybirra, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
Eve_861

Post autor: Eve_861 »

Sybirra pisze:Christiano podniósł statystycznie Real

Sybirka ja Cię błagam, mój przyszły mąż ma na imię Cristiano nie Christiano :) :D
Impossible is nothing when it comes down to Michael. I know what I'm saying..
Detox

Post autor: Detox »

amj pisze:Detox na pewno będzie jakaś niespodzianka.
Być może i będą.
Chociaż moje typy są odzwierciedleniem meczy jakie chcę zobaczyć nenene
Fajny byłby też finał Holandia - Francja albo Holandia - Włochy nenene
Awatar użytkownika
MacJack50

Sybirra pisze:Owszem masz rację. Cristiano podniósł statystycznie Real. Ale chodzi mi o to, że kiedy przeszedł do nich to liczono na więcej. Pisano sporo, wychwalano i prorokowano mżonki. Wielu widziało w Ronaldo nadzieję na lepszy, dawny Real.
Pamiętaj , że przyszli też X.Alonso , Kaka , Benzema , Albiol.Cristiano zrobił swoje - zaliczył bardzo udany sezon.Bardziej zmartwił mnie postawa Kaki , choć to był wielki błąd Realu i powinni się wstydzi , iż na testach nie wykryli u niego tej wady(problemy z pachwiną),Zapamiętaj , że to nie zawodnicy ponoszą winę za porażki , lecz trener.I Cristiano z graczy kupionych w letnim okienku jako jedyny zagrał na swoim poziomie.
Sybirra pisze:Pellegrini poszedł na za duże ustępstwa i nie utrzymał zespołu.
w sezon ciężko zbudować twierdzę nie do zdobycia ;-) .Jose też miał ciężkie początki w Interze , ale ma ten dar , to coś , co sprawia ,iż gdzie nie pójdzie tam są sukcesy.jeden potrzebuje 4 lata na zbudowanie zespołu , inny kilku miesięcy.
Adriano powolutko dochodzi do siebie , zaczyna można powiedzieć od nowa swoją karierę w brazylii.Fakt wielkie zaskoczenie , że nie ma Pato , moim zdaniem powinien on pojechać za Nilmara.
Sybirra pisze:Wydaje się, że Ronaldinho i Adriano ponieśli los Ronaldo i teraz częsciej zamiast stawiać sie na boisku, będą stawać na wadze ;/
To są właśnie uroki sprowadzania Brazylijskich gwiazd do klubów.Znani są oni ze swojego bachusowego stylu życia , tak skonczyli m.in. i Ronaldinho i Robinho i Adriano , Co do Ronaldo da Limy to niestety kontuzje przeszkodziły mu w kontynuowaniu kariery.
Maradona był świetnym piłkarzem , lecz na selekcjonera się nie nadaje:(Będzie gorąco pod bramką Argentyny , gdyż bramkarze nie należą do graczy światowego formatu.Powołania z ligii Argentynskiej są nieporozumieniem, bo gdy się ma wielkich piłkarzy grających w Europie to się ich powołuje.
Sybirra pisze:Van Nistelrooy nie popisał sie w Bundeslidze to też się nie załapał.
W 11 meczach zdobył 4 gole , a więc najgorzej nie jest.Takich graczy mieć w kadrze jak Ruud chciałby każdy.
Co do Ronadinho, dunga stwierdził , iż nie chce aby gwiazdy rozbiły mu drużyne swoim zachowaniem , stylem bycia itp.Nie zgadzam się z tym , ale to moje zdanie.
Sybirra pisze:Benzema sobie zaprzepascił na całej linii i szkoda nawet cokolwiek gadać
Z tego powodu , iż jesteś kibicem Barcy za pewne nie interesujesz się aż tak wnikliwie tym co dzieje się po 'drugiej' stronie.Benzema cały sezon miał stracony , gdyż leczył przez wiekszosc czasu kontuzje.Wrócił na koniec , nawet strzelił bramkę :)
Sybirra pisze:Szkoda jedynie Beckhama i Ballacka. Że tez się musiało tak trafić ;/
Szkoda , szkoda , że takich piłkarzy już się nigdy nie zobaczy na takim turnieju :(
Argentyna nawet z grupy nie wyjdzie pod Batutą Maradony grają strasznie słabo.
Sybirra pisze:W sumie ciekawie byłoby też takie rozstrzygnięcie obejrzeć.
W Copa America bardzo często te 2 drużyny grają w finale , a więc nei chciałbym zeby tak się stało na Mundialu ;p.Argentyna nie ma trenera , bo Diego nie można nim nazwać.
Sybirra pisze:A Włosi nie zawsze prezentują grę obronną.
Włoski futbol to defensywny futbol.Wiadomo , że z Lesotho będą dominować , lecz z większymi rywalami jedynie się bronią.
Sybirra pisze:Wielu widziało w Ronaldo nadzieję na lepszy, dawny Real.
Jak już wspomniałem Barcelonę budowali przez kilka lat od Van Gaala, przez Rijkarda, a Pep Guardiola przyszedł na 'gotowca".
PS Ja również jestem za "Kanarkami" ;p
Eve_861 pisze:Sybirka ja Cię błagam, mój przyszły mąż ma na imię Cristiano nie Christiano :) :D
U to masz wielką konkurencję zarówno u płci żenskiej jak i męskiej ;p
Obrazek
"GO FOR YOUR DREAMS!"
Canario

Post autor: Canario »

Tym wszystkim którzy w ankiecie oddali głos na Anglie.
Polecam zamknąć się w szopie i nonstop oglądać ich mecze .
Ciekawe jak długo wytrzymiecie?
Obstawiam że po tygodniu oglądania , gdy wyjdziecie już z tej szopy każdy z Was będzie miął nowy fach w ręku.

Na DRWALI ci u nas jest zapotrzebowanie:]
Awatar użytkownika
Bako

Post autor: Bako »

no widzę, dużo o Realu się tu rozmawia to dobrze ;)
Hala Madrid! Vamos Blancos! :)
A co sądzicie o Mourinho w Realu?
Awatar użytkownika
MacJack50

Bako pisze:A co sądzicie o Mourinho w Realu?
Mam nadzieję , że Jose dotrzyma słowa i jak sam powiedział : "Mój Real Madryt będzie grał ofensywną i ładną piłkę ".Liczę na to :). Jak nie on to kto , jak nie teraz to kiedy - to tyczy się właśnie Jose .
Obrazek
"GO FOR YOUR DREAMS!"
Awatar użytkownika
amj

Post autor: amj »

Nie ma to jak supergigant. Sami zobaczcie co wstawili pare dni temu.
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ