Prace magisterskie / licencjackie dot. Michaela

O Michaelu rozmowy luźne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Awatar użytkownika
endka

Post autor: endka »

aniona pisze: I, korzystając z okazji, zapytam - jak się w ogóle jako
fani zapatrujecie na naukowe przedsięwzięcia
na temat Michaela?
odp.dla aniony i autorki tematu-co by nie zostało źle odebrane.

napiszę coś z czym pewnie większość się nie zgodzi...
ale takie mam odczucia.
pisanie pracy magisterskiej o kimś o kim się za bardzo nie ma pojęcia jest chyba trochę na wyrost!
Ciekawa jestem czy gdyby żył też byś się na to zdecydowała?
No, ale cóż.. trzeba wykorzystać fakt,
że wszędzie się o nim mówi i pisze i jest na niego"moda"
jestem na nie- ale to tylko Moje zdanie
"Don't say UH-OH! Vampires do NOT say UH-OH!"
Awatar użytkownika
Mjabs

Post autor: Mjabs »

Też myślałam, aby napisać pracę, choć w moim przypadku licencjacką, o Michaelu - studiuję PR. Nie wiem, nabazgrać coś o wpływie mediów na kształtowanie wizerunku postaci w opinii publicznej i powołać się potem na różne przykłady m.in Jacksona. Z podobnych pomysłów jednak zrezygnowałam - dlaczego? Ponieważ obawiam się, że podczas pisania do głosu dojdą emocje i trudno mi będzie pozostać obiektywną w swych ocenach i napisać pracę w dość naukowy sposób.

Nadal nie mam tematu na pracę licencjacką więc jak ktoś ma jakieś pomysły to proszę o pomoc - oczywiście chcę aby temat był nieMichaelowy glupija
ღ السرّ ღ

Rest in PEACE! MICHAEL JACKSON 1958 - 2009
[*]
aniona

Post autor: aniona »

Mam nadzieję, że zostanie mi wybaczony mały offtop.

Endka, obcięłaś cytat, ale zauważ, że napisałam "na temat Wasz i Michaela". Ja magisterki o samym Michaelu nie umiałabym zrobić (przynajmniej nie na polonistyce, może na socjologii albo dziennikarstwie), ciekawią mnie raczej formy i struktury wypowiedzi na jego temat. A zainteresowałam się teraz, bo teraz pojawił się materiał do badań, mianowicie liczne i różnorodne wypowiedzi w sieci, prasie, telewizji.

W każdym razie dziękuję za Twoją opinię, moje intencje są jak najlepsze, chciałabym napisać coś wartościowego, ale z drugiej strony nie chcę tym nikogo urazić.

A praca magisterska, o której myślałam, pisząc poprzedniego posta, została napisana za życia Jacksona, kilka lat temu.
Awatar użytkownika
Tangowaa

Post autor: Tangowaa »

_Errata_ pisze:nie znam się na tym co studiujesz, ale komunikacja medialna nie kojarzy mi się z fenomenem Michaela Jacksona. no chyba że można by pisać o wizerunku medialnym. Ty już pewnie wiesz lepiej.
ale z tego co wiem ze swojego doświadczenia, to promotor ma ogromny wpływ na temat pracy i to on musi ją ostatecznie zaakceptować, bo inaczej to z każdej wizji nici. tak więc skupiłabym się na powiązaniu osoby Michaela z tym, czego na studiach się uczyłaś, a nie wymyślaniu tematów "które ciekawie brzmią". potem z promotorem porozmawiaj i wszystko się wyjaśni.
tak..mój kierunek jest dośc nietypowy, bo mam mnóstwo zajęc typowo polonistycznych ( z wyłączeniem pedagogiki), oraz mniej z zakresu dzienikarstwa. tak więc możliwości wybrania tematu są również dośc szerokie..np. licencjat pisałam z językoznastwa, językowa kreacja konia..i czasami poziom zadanego mi przez promotora trudu wbijał w fotel. W każdym razie mogę zabrac się za zarówno medialna kwestię spojrzenia na osobę Michaela Jacksona jak i kulturoznawczą. Nie mniej jeżeli chodzi o promotora to masz rację..pisałam już pracę, wiem jak to jest.

endka -"napiszę coś z czym pewnie większość się nie zgodzi...
ale takie mam odczucia.
pisanie pracy magisterskiej o kimś o kim się za bardzo nie ma pojęcia jest chyba trochę na wyrost!
Ciekawa jestem czy gdyby żył też byś się na to zdecydowała?
No, ale cóż.. trzeba wykorzystać fakt,
że wszędzie się o nim mówi i pisze i jest na niego"moda"
jestem na nie- ale to tylko Moje zdanie"

(sorry może to urazic niektórych fanów) Michael Jackson nie żyje!!!!!!!!!
...Kiedy się o tym dowiedziałam po raz pierwszy- nie uwierzyłam..długo nie uwierzyłam, aż w końu uderzyło to we mnie z taką siłą, że przez 2 miesiące nie potrafiłam o niczym innym myslec, inna muzyka nie wchodziła mi do ucha, miałam problemy z zasypianiem itd..(jest to temat nie na ten wątek), ale do czego zmierzam to MAJKELOMANIA!! Tak, potwierdzam- za zycia Króla pewnie nie napisałabym pracy magisterskiej o Nim. A dlaczego? to proste- uznałabym taki temat za zbyt rozległy, a nawet trudny..natomiast inaczej ma się rzecz po smierci M.J., bo skoro mna to wstrząsnęło i poniekąd odmieniło umówmy się "jakiś skrawek" mojego życia, to pewnie takich osób jest znaczenie więcej. Ednka- nie chodzi tu o wiedze na temat M.J., ale wiedzę o tym jak jego śmierc wpłynęła na fanów (czy na coś innego..temat przecież jest bliżej nieokreślony)..czy w tej chwili byłby sens pisac o jego zyciu? Czy nie należałoby właśnie zwrócic uwagę (pod względem badawczym) co oznacza dla WIELU śmierc Króla?..nie wiem, ale interesuje mnie to , więc dlaczego by nie napisac o tym pracy..
W każdym razie- może i pojęcia o M>J. nie mam (choc nie wiem skąd tak szybki wedykt), ale po to zagłębiamy sie w określony problem, by odszukac, przeanalizowac jak najwięcej wiadomości, by nadac problemowi sens. O to moim zdaniem chodzi w całych tych badaniach..czyz nie?
Swoja drogą jeżeli ktos z Was uważa, że ma pojęcie (pojęcie może oznaczac nikłą widzę, ale rozszyfrowując wypowiedz Endki, pojęcie oznacza ogromną wiedzę..gdyz każdy chyba na świecie jakieś pojęcie o michaelu ma!!!) to jestemskłonna zrobic ukłon w jego stronę...Wydaje mi się, że postac M.J jest tak mocno "nieokreslona", tak wielce tajemnicza, że osoby z pobliskiego( nie mówię bliskiego) otoczenia pojęcia o Michaelu nie miały! Stąd tak sprzeczne przecież informacje o Królu..
Nie chciałabym właśnie odnoci się do tej pracy emocjonalnie, więc chciałabym jakos się ustosunkowac do osoby M.J. i może właśnie (uwaga: rażące słowo) na śmierci, a raczej jej skutkach. Z licencjatem miałam własnie taki problem, że do koni odnosiłam się emocjonalnie, gdyż są większą częścią mojego zycia.
A co do samych prac na temat M.J. (jakiejkolwiek) uważam, że jak najbardziej! Ludziska kochane..zyskujemy w ten sposób wiedzę o zyciu i twórczości, zyskujemy ciekawe doswiadczenia..ja po napisaniu pracy magisterskiej o Michaelu bedę mogła o Nim wspominac dzieciom, wnukom..bedę mogła zapewne opowiadac godzinami! Myślę, że właśnie na to Król popu zasłużył! na to, byśmy wiedzieli o Nim wiele, oraz opowiadali o Nim..hmm
Taka jest moja opinia.
Please..moonwalk for us from heaven!!
Awatar użytkownika
Elen

Post autor: Elen »

Tangowaa
Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości :)
Jeśli chcesz napisać prace o Michaelu to ją poprotu napisz i nie martw się komentarzami niektorych osób. Rozumiem, że osoby, ktore zapisaly się na forum parę lat temu mają większą wiedzę niż my, którzy jesteśmy na forum dopieo od niedawna...ale nie jest to powód, by potępiać pomysł napisania pracy mgr na temat Michaela.
I znów pozwolę się z Tobą zgodzić, że dzięki napisaniu magisterki i zagłębieniu się bardziej w Jego życie poznasz Go lepiej niż niejeden długoletni fan :)

Pisz pracę i koniecznie nam ją podeślij jak już się obronisz :)
Trzymam kciuki :)

mgr Agnieszka ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika
Trust in me

Post autor: Trust in me »

hmmm wiele aspektow mozna poruszyc w temacie o Michaelu, np o jego wplywie na muzyke w ostatnich dekadach, o nim samym jako postaci, w sumie tragicznej, powplatac w to jego tworczosc, zglebic sie w jego teksty.... interpretowac, ukazac istote jego fenomenu-kochaly go miliony. a tak naprawde byl postacia "tragiczna", utalentowana i samotna niczym mlody Werter, moznaby nawet porownac go z pewnymi postaciami literackimi
........ pisac mozna wiele no, ale ja nie jestem studentka magisterki z polonistyki wiec nie wiem dokladnie jak taka praca ma wygladac, co mozna a czego nie :) chociaz z checia podjelabym sie takiego wyzwania

to dwa z cytow z ksiazki o ktorej pisalam powyzej (wiem, ze to lektura z liceum, ale chyba to nie przeszkadza)
Slowa Wertera:
„najszczęśliwsi są ci, którzy podobnie dzieciom, żyją z dnia na dzień, włóczą za sobą lalkę, i ubierają ją, i z wielkim szacunkiem skradają się koło szuflady, w której mama zamknęła łakocie, a gdy wreszcie dostaną, czego pragną, zjadają to pełnymi usty i wołają: Jeszcze! – To są szczęśliwe istoty!”.

A jednak być nie zrozumianym to los takich, jak my”,

Takich przykladow w literaturze z pewnoscia jest wiele :)
Ostatnio zmieniony pn, 12 paź 2009, 12:21 przez Trust in me, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
Awatar użytkownika
mrs_ewa

Post autor: mrs_ewa »

Praca magisterska o MJ to wyzwanie, temat rzeka. Kiedyś trafiłam na blog o MJ, ktorego autorka napisała prace magisterska o Nim i jej fragmenty zamisciła na blogu http://stalowa-dama.blog.onet.pl/Michae ... 82191512,n .
Awatar użytkownika
hawana40

Post autor: hawana40 »

Witajcie. Piszę pracę magisterską na temat tożsamości współczesnych idoli, na przykładzie właśnie Michaela. Byłabym wdzięczna gdybyście mogli wypełnić ankietę potrzebną do mojej pracy:
http://www.wbadanie.pl/ankieta/226413797/
Z góry wszystkim dziękuję :) Pozdrawiam
Just Open The Door And You Will See
This Passion Burns Inside Of Me
Don't Say To Me You'll Never Tell
Touch Me There! Make The Move! Cast The Spell!
Awatar użytkownika
bj

Post autor: bj »

Witajcie,

wypowiem się ogólnie o pracach magisterskich o MJ, niezaleznie od tematów.
Ja sama mam już doktorat, więc mogłabym byc waszym promotorem lub recenzentem, ale niestety jestem z innego zakresu nauk. Niemniej jednak, musicie wszyscy pamiętać, że piszecie prace naukowe, a nie książki. To nie mogą być dzieła opisujące historię Michaela, a konkretne tematy, fakty i wypływające z nich wnioski.
Musicie sobie postawić na początku hipotezę, którą wasza praca udowodni lub obali. Do tego pomocne będą wam tezy cząstkowe, które będziecie omawiać w rozdziałach.

Moje zdanie jest takie, że MJ był najbardziej oszukańczo i niesprawiedliwie opisywaną osobą, osobą na temat której zmyślono najwięcej historii, więc trudno w celach naukowych będzie znaleźć materiały opisujące fakty, a także udowodnić, że to własnie one są faktami, a inne opisy, to wymysły dziennikarskie czy też zabiegi PRowe (przykład: czy ślub z LMP był takim zabiegiem? nasze zdanie jako fanów jest, że nie, bo sam MJ o tym mówił, ale udowodnić tego się nie da, ani na tak ani na nie)
Przeczytałam własnie książkę Aphrodite Jones i tam są fakty, bo przedstawia ona sprawę sadową, dobrze udokumentowaną, ale inne książki, np The Magic and The Madness moga się tylko przysłużyć do opisywania opinii o Michaelu, bo nie wiemy ile jest w nich prawdy (choć jest to jedna z bardziej przychylnych biografii MJ, to jednak trudno uznać ją za materiał dowodowy ukazujący fakty z życia).
Tak więc uważajcie, czy w swoich pracach opisujecie Michaela, czy też jego wizerunek, a jesli wizerunek, to czy ten wykreowany przez samego Michaela czy ten wykreowany przez media czy ten wykreowany np przez fanów.

Mimo podejścia naukowego mam nadzieję, że uda wam się jednak przemycić w swoich pracach informację, że Michael Jackson był aniołem ( a konkretnie archaniołem)... :-) Powodzenia!
Remember the beautiful future promise of tomorrow...
Awatar użytkownika
Noemi.best

Post autor: Noemi.best »

hawana40 a ja mam pytanie do Twojej ankiety: jaka teze postawilas w swojej pracy? Co dokladnie ta ankieta ma zbadac? Bo tak ja wypelniam i poki co wyglada to na quiz: jak dobrze znasz Michaela Jacksona? Niewiele ona ma wspolnego z prawdziwym badaniem ktore powinnas zrobic do swojej pracy.
(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!
Inka

Post autor: Inka »

Pisanie prac licencjackich czy magisterskich nt. Michaela to dopiero wyzwanie. Z ciekawością chętnie bym poczytała te wszystkie prace, co tam napisaliście i byłoby miło, żebyście w jakimś wątku to umieścili.

Z góry thanx :-)

P.S. Mam do Was prośbę. Piszę pracę nt. praw autorskich i chciałabym poruszyć wątek o wykupieniu przez artystów praw do piosenek innych artystów (w tym o zakupieniu przez MJ praw do piosenek Beatelsów). Znacie inne przypadki oprócz wyżej napisanego. Jeśli posiadacie jakąś wiedzę ne ten temat piszcie. Byłabym b. wdzięczna japrosic
Ostatnio zmieniony czw, 16 cze 2011, 13:01 przez Inka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MacJack50

Praca Licencjacka dotycząca min. Michaela

Post autor: MacJack50 »

Witam. Studiuję dziennikarstwo i dużymi krokami zbliża się pisanie pracy licencjackiej. Oczywiście warto stworzyć coś, czym się interesujemy, więc pomyślałem o Michaelu. Promotora wybiorę prawdopodobnie wykładowcę, specjalizującego się w manipulacji. A więc są jakieś pomysły? Nie ukrywam, że bardziej liczę tutaj na starszyznę, która swoją wiedzą i doświadczeniem wspomoże w tytule pracy...
Obrazek
"Together we can heal the world and make it a better place."
"GO FOR YOUR DREAMS!"
triniti

Post autor: triniti »

Ja nie jestem "starszyzną", ale może ten link ci się do czegoś przyda…?

Myśle, że jest trochę na temat…

http://vindicatemj.wordpress.com/2012/0 ... nd-public/
Awatar użytkownika
MacJack50

Post autor: MacJack50 »

Wybrałem promotora, którego specjalizacją jest reklama i manipulacja- wykłada system medialny. Może teraz znajdzie się więcej chętnych na podpowiedź.
PS Oczywiście temat nie musi dotyczyć jedynie osoby Michaela, a po prostu Michael może być przykładem na daną tezę.
Obrazek
"Together we can heal the world and make it a better place."
"GO FOR YOUR DREAMS!"
Justine1304

Post autor: Justine1304 »

Kochani zaczynam pisać pracę licencjacką na mojej uczelni. Jestem na kierunku Turystyka międzynarodowa i wspólnie z moimi dwoma wspaniałymi profesorami stwierdziliśmy, że mogę zrobić pracę inną niż ludzie na moim kierunku. Jeden z nich zapytał się mnie czym się interesuję więc bez problemu opowiedziałam o moim ukochanym idolu. I tak powstał tytuł mojej pracy:

Aspekty przestrzenno – ekonomiczne
aktywności muzycznej M. J. Jacksona jako elementu globalnego produktu turystycznego

Potrzebowałabym jednak od was pomocy. Szukam rzeczy do moich podtytułów:

Kultura muzyczna i jej elementy
Mierniki analizy i oceny rozwoju kultury muzycznej
Współczesne style muzyki rozrywkowej

Już parę znalazłam. Może ktoś z was miałby coś innego niż ja. Czekam na szybką odp i z góry dziękuję za pomoc.

---------------------------
m.
Obrazek
ODPOWIEDZ