Nigdzie nie napisałam, że popieram Bronka. Samo słowo "popierasz Bronka" od razu pokazuje klasę Twojej wypowiedzi. To tak, jak ja bym napisała "jeśli popierasz kaczora". Jeśli jesteś za Kaczyńskim - Twoje prawo, ale zdrobnienie którego używasz, jest ewidentnie złośliwe.Pawelx pisze: Tutaj masz dokonania rządu Kaczyńskiego i Marcinkiewicza

Spośród wielu, jak uważasz sukcesów PISu, większość to zapowiedzi "Polska przystapi..." itd...Bardzo na czasie hehe.
Średni dochód...tak jak i średnia pensja, to argument który mnie zawsze rozśmiesza. Mundurki też są ich zasługą? No genialne podejście. Kontrolują, sprawdzają...aż strach sie bać. Owe zasługi przypominają bardziej państwo policyjne niż demokratyczne. 24 godzinne sądy też są naprawdę na +? Wybór sędziów jest rzeczywiście bardziej przejrzysty

Po co z Tobą dyskutować, skoro skopiowałeś sobie "zasługi PISu". Ja też mogę skopiować i wkleić tu zasługi PO. Ale na tym to ma polegać? Bez sensu. Skoro już się tak wysiliłeś na te wszystkie podpunkty, mogłeś sobie chociaż zadać trochę trudu i pozmieniać słowa by były aktualne. A nie że np. "w 2007 roku Polska przystąpi...". Bo to bezsprzecznie pokazuje, że skopiowałeś a nawet nie wiesz co. Mamy kolego 2010, wiesz? To samo w pkt. "na rok 2009 zaplanowane jest..."
"We wrześniu Sejm uchwalił przygotowaną przez rząd ustawę wprowadzającą nowy sposób odbywania kary pozbawienia wolności..." Którego roku? Znowu skopiowane bez zastanowienia.
Czy wiesz, które z tych podpunktów weszły w życie, a które nadal są jedynie "zasługami" PIS na papierze? Nie idzie o to, nad czym sobie debatowali ale co potrafili wdrożyć. A wszelkie "średnie" mało mnie interesują. Bo większość Polaków owe średnie widziało jedynie na słupkach w TV. A podwyżki dla nauczycieli i emerytów? Rzeczywiście, byłbyś pewnie zadowolony jako rencista, jakby zrewaloryzowana renta zwiększyła Ci się aż o kilkanaście złotych

"Ograniczenie biurokracji oraz zmniejszenie obciążeń administracyjnych nakładanych na przedsiębiorców"
Wiesz co, akurat zajmuję się także działalnością gospodarczą i zapytaj którego przedsiębiorcę czy miał za czasów PIS łatwiej i mniej biurokracji, ok?
Mam Ci przedstawić różnicę między np. zakładaniem firmy kiedyś, z zasługami PISu a potem aż do dnia dzisiejszego, łacznie z wnioskami EDG1?
To za czasów PISu, założenie firmy kosztowało 100 zł a każda kolejna zmiana we wpisie to 50 zł. Od nowej ustawy, wdrożonej przez PO, wszystko to jest bezpłatne.
Pkt 52 nijak się ma do rzeczywistości. A najlepiej obiecywać i zakładać coś na odległą przyszłość. Wtedy kiedy owego rządu nie będzie to już dotyczyć.
Pkt 53.
"Budżet na 2008 rok będzie zawierał ..." Znowu kopiuj wklej. To nie są osiągnięcia ale zamierzenia!
"`Mamy w pracy mogą więcej’, `Poszukiwana 45+: Rzetelność, Zaangażowanie, Doświadczenie’. Prowadzona jest również kampania `SpełniONA’ zachęcająca kobiety do zakładania własnego przedsiębiorstwa.
Rozumiem, że jako kobieta wiesz na ten temat sporo.

Pkt. 60. "W październiku 2008 roku wejdzie ....znowu nie to co spełnione, ale to co zamierzali.
Pkt 61, w ogóle sobie daruję

Minimalne wynagrodzenie za rządów PO też wzrosło od poprzedniej wysokości.
Pkt. 69:"Wzmocnienie bezpieczeństwa zdrowotnego obywateli’...Taaa, wszyscy czuli się zdrowi i bezpieczni za rzadów PIS. Dobrze wiemy, że służba zdrowia kuleje od X lat i żaden PIS ten nie zmienił.
Pkt 78. Panie, dziękujemy Ci za te km autostrad które Jarosław nam wybudował.

Prawo jazdy mamy teraz bez korupcji i wypaczeń

Mundurki to jest to!

Idziemy na ilość czy jakość?
Co owe projekty dały najuboższym ludziom? Przeciętnemu Kowalskiemu?
W głównej mierze owe projekty dotyczyły policji, CBA, sądów. Rząd PIS zajmował się głównie kontrolowaniem i nalotami.
Miliony Polaków, którzy wyjechali do innych krajów, też widocznie zauważyło owe osiągnięcia i sukcesy PISu

Zasługi PO?
Wdrożenie spójnego planu zmian w systemie prawa zmierzającego do zmniejszenia barier rozwoju polskich firm, przeprowadzenie reformy systemu emerytur pomostowych oraz wdrożenie ustawy o łagodzeniu skutków kryzysu ekonomicznego. Mocnym punktem jest również zauważalny postęp w budowie infrastruktury. Resort infrastruktury zintensyfikował budowę autostrad, ruszyły także – nie mniej ważne dla polskiej gospodarki – projekty związane z infrastrukturą kolejową.szereg działań w zakresie reformy prawa gospodarczego. Przykładem może być szereg ustaw reformujących zasady prowadzenia działalności gospodarczej, wśród nich m.in. nowelizacja ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, nowa ustawa o partnerstwie publiczno-prywatnym, nowelizacja ustawy o rachunkowości, ustawa o niektórych formach wspierania działalności innowacyjnej, czy też ustawa o emeryturach pomostowych.
Od nowej ustawy z 31.03.2009, wdrożonej przez PO, wszystko co związane jest z zakładaniem własnej działalności gospodarczej, jest bezpłatne. Przedsiębiorca nie musi już biegać od urzędu do urzędu, bo wszystko za niego robi gmina.
Dowody osobiste są również darmowe, od 1.01.2010 r.
To od tych wyborów, osoby niepełnosprawne moga głosować za pośrednictwem pełnomocników.
Wygospodarowalo 1,6 mld zł oszczędności w budżecie 2008 r., a na 2009 r. przygotowali budżet z najniższym od lat deficytem.
Największym osiągnięciem rządu Donalda Tuska jest zmiana stylu sprawowania władzy. "Uspokojenie Polaków" i zaprzestanie "dezintegrowania społeczeństwa", co miało miejsce za rządów PiS. Skuteczne wydawanie unijnych pieniędzy i utrzymanie naszej gospodarki na plusie w globalnym kryzysie finansowym to wyniki w naszej historii bez precedensu
Popatrz na wyniki poparcia dla PO to kilku latach sprawowania władzy, a poparcie jakie miał PIS gdy rządził. Gdyby dzisiaj odbyły się wybory...znowu rządzącą partią byłaby Platforma. Więc wygląda na to, że społeczeństwo widzi więcej pozytywów w PO niż Ty.
Nie twierdzę, że Platforma to wzorowy rząd i jest tak jak być powinno w 100%. Ale niestety nie widzę tylu plusów u Pisu co Ty. A i ludzie nie widzieli, skoro PIS po ostatnich wyborach, sromotnie przegrał. Gdyby ziściły się te wszystkie sukcesy, o których piszesz, PIS wygrałby ponownie.
I poza tym, prezydent który chwali Gierka - postkomunistę? I co, Kaczyński nie liczy na głosy elektoratu SLD? Szkoda tylko, że się przeliczył, bo syn Gierka oddaje głos na rywala Jarosława. A to klops...Nigdy nie słyszałam, aby Jarosław tyle dobrych rzeczy mówił i lewicy. Nagle w ciągu 2-3 tygodni on też jest po części lewicowcem. Czy Kaczyński będący kawalerem, na pewno dobrze robi mówiąc że będzie dążył do tego, by "rodzenie dzieci stało się modne"? Nie interesuje mnie wprawdzie, czy jest on sam czy ma żonę, bo to jego prywatna sprawa. Ale po co wypowiada się o sprawach, o których nie ma pojęcia.
Co jego rząd zrobił dla kobiet, by chciały rodzić więcej dzieci? Owo becikowe

Już widziałam jakim premierem był Jarosław. Bedzie zapewne takim samym prezydentem.
Masz prawo głosować na Kaczyńskiego, ale nie wciskaj innym jego zasług.
"Jeśli wybory prezydenckie wygra Bronisław Komorowski to będzie monopol jednej partii i to taki groźny dla demokracji" to słowa Jarosława. A nie pamięta jak sam z Lechem miał monopol, gdy on był premierem a jego brat prezydentem? Oznacza to, że byli groźni dla demokracji?
Jak wierzyć człowiekowi, który mówi że nie będzie premierem a potem jednak nim jest? Jak wierzyć partii, która robi koalicję z Lepperem?
Ja nie wiem na kogo zagłosuję, ale Kaczyński takimi słowami rzucanymi na wiatr oraz ciągłą kontrolą i walką z każdym mnie zniechęca. Prezydent to człowiek, który ma łączyć ludzi a nie dzielić, jak Kaczyński.
I nie ja jedna widzę, że kopiujesz bez sensu a połowa z tego jest nielogiczna. Więc nie zarzucaj innym, że nie wiedzą o czym piszą.
Gdyby nie to, że skopiowałeś jego "zasługi", to 4/5 nie umiałbyś tak naprawdę przytoczyć bez owego wsparcia czyli "kopiuj-wklej". Nie miałbys o nich zielonego pojęcia, taka jest prawda. Dla mnie to słabe. Wypowiadaj się za siebie i swoimi zdaniami a nie innych ludzi.
Kolega też to widzi.
Pank pisze: Takie przytaczanie jest niesamowicie tanie. Poczekaj, zaraz ktoś też coś skopiuje i dopiero będzie walka na argumenty. Szczególnie, że znaczna część punktów zawiera albo błędy logiczne, albo w niewielkim / nikłym / żadnym stopniu była zależna od tego, kto aktualnie premierem był - tu nawet nie trzeba śledzić polityki na bieżąco. Z części punktów nic nawet nie wynika! A taki becikowy, stopa bezrobocia etc. wręcz śmieszą.