Rzeczy, które lubił Michael

O Michaelu rozmowy luźne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, Mafia

Awatar użytkownika
invincible_girl ;)

Rzeczy, które lubił Michael

Post autor: invincible_girl ;) »

TYMCZAS.: Skoro nikt mi nie pomagał i nic nie wpisywał, to sama to dokończe ;-)
Przepraszam, ze pojawia sie jako "nowe posty", ale musze to rozdzielic, by po ukonczeniu wygladalo przejzyscie.
Niektore posty maja na razie tylko pare slow i niektorzy Modowie z mila checia by je poloczyli, ale to wynik tego, ze nie ukonczylam pracy. Prosze o wyrozumialosc i wstrzymanie sie do ukonczenia.

Kategorie:
Muzyka
Książka
Film
Sztuka
Osobistości
Inne

Cytaty pochodzą z MJ Translate
Ostatnio zmieniony śr, 21 lip 2010, 17:42 przez invincible_girl ;), łącznie zmieniany 23 razy.
Obrazek
Never say goodbye, because saying goodbye means going away. And going away means forgetting. Peter Pan
Awatar użytkownika
invincible_girl ;)

Książka
Autorzy:
Sigmund Freud
Carl Gustav Jung
Nathaniel Hawthorne
Ralph Waldo Emerson
William Somerset Maugham
Walt Whitman
Ernest Hemingway
Mark Twain
Ciekawy artykuł o tym, jakim Michael był erudytą. Jak potężny miał zbiór książek. W niewielkim gronie potrafił dyskutować o Freudzie, Jungu, Hawthorne'ie, socjologii- zwłaszcza tej związanej z rasami, historii czarnych.
Interesował się poezją, szczególnie cenił Emersona. Wg jednego ze sprzedawców, u którego Michael kupował, w tekstach Michaela można znaleźć powiązania z transcendentalną, przyjmującą wszystko, akceptującą filozofią.
Michael, w kontakcie był cichy i uprzejmy.
Pisarz, Paul Theroux, przywołuje swoją rozmowę z Michaelem przez telefon, do której zachęciła go Elizabeth Taylor, mówiąc mu, że Michael z nim porozmawia, jak on go o to poprosi. Rozmawiali przez telefon o książkach właśnie. Michael wyznał że lubi krótkie opowiadania, choć ciekawi go wszystko. Ceni sobie takich autorów, jak Homerset, Maugham, Whitman, Hemingway, Twain. UWAGA: ten artykuł pochodzi z MJPT, temat Biblioteka Michaela Jacksona
Tagore
Pewien Hinduski poeta z Indii, którego imię to Tagore powiedział, że dziecięca niewinność stanowi dla niego źródło nieskończonej kreatywności.
Stephen King
Uwielbiam tworzyć to, co niespodziewane. Wiesz, a Stephen, on jest po prostu wspaniały, nie jest cudaczny, osobliwy czy dziwny. Jest człowiekiem pełnym miłości.
Tematyka książek
Filozofia
Opowiadanie
Lubię filozofię i opowiadania. Lubię być na bieżąco, jeśli chodzi o najnowsze bestsellery.
Gazeta
The Calendar, sobotni dodatek do Los Angeles Times
The Calendar w sobotnim Los Angeles Times jest moją ulubioną gazetą. Dzięki niej dowiesz się co się wszędzie dzieje.
People
„Cześć” powiedział Jackson wyciągając rękę. „Właśnie czytałem historie o tobie w PEOPLE Magazine. Była bardzo dobra.”
Time
Newsweek
Więc to prawdziwa historia... Zaczerpnęliśmy ją z magazynu "Time" albo "Newsweek". I... to czarny dzieciak, jak ja. To smutna historia.
Ostatnio zmieniony śr, 21 lip 2010, 21:31 przez invincible_girl ;), łącznie zmieniany 11 razy.
Obrazek
Never say goodbye, because saying goodbye means going away. And going away means forgetting. Peter Pan
Awatar użytkownika
invincible_girl ;)

Muzyka
Muzycy:
James Brown
Tak, uważam, że James Brown jest geniuszem, wiesz, kiedy jest z Famous Flames, niewiarygodne. Zwykłem oglądać go w telewizji i wściekałem się na kamerzystów, bo za każdym razem gdy naprawdę zaczynał tańczyć robili zbliżenie i nie mogłem zobaczyć jego stóp. Krzyczałem: "pokażcie go, pokażcie go", żebym mógł patrzeć i uczyć się.
Jackie Wilson
Jackie Wilson, którego podziwiam jako artystę
The Bee Gees
Bee Gees, którzy są znakomici.
Sammy Davis Jr.
Podziwiam ludzi, którzy są naprawdę zaangażowani w swoją muzykę i zabawianie ludzi! Dlatego właśnie podziwiam Sammy’ego Davisa Jr. i mam nadzieję, że gdy dorosnę będę taki jak on!
Quincy Jones
Quincy Jones jest przyjacielem; jest jeszcze kilku innych.
Diana Ross
Diana Ross... wspaniała przyjaciółka Diana Ross, to osoba, której mogę powiedzieć wszystko, zdradzić największe sekrety. Sama też dzieli się ze mną swoimi.
Diana jest dla mnie jak matka, kochanka i przyjaciółka. Jest cudowna.
The Beatles
The Carpenters
Największy wpływ na mnie miały lata 60-te. Motown, The Beatles, The Carpenters.
R.Kelly
Bellamy: Nowy teledysk [„You Are Not Alone”] jest do piosenki, która została napisana i wyprodukowana przez R. Kelly’ego. Jak doszło do waszej współpracy?
Michael: To była piosenka, którą mi zaprezentował i spodobała mi się. Prawdę mówiąc wyprodukowaliśmy ją razem... to po prostu jest cudowna piosenka, on jest cudownym artystą.
Richard Rodgers
Oscar Hammerstein
wspaniałe prace Richarda Rodgersa i Oskara Hammersteina
Wolfgang Amadeusz Mozart
Naprawdę wierzę w to, że Bóg wybiera ludzi aby robili pewne rzeczy, sposób w jaki [...] Mozart
Piotr Ilicz Czajkowski
Claude Debussy
Bellamy: Z kim chciałbyś pracować z tych, z którymi jeszcze nie pracowałeś?
Michael: To byłby prawdopodobnie ktoś taki jak Czajkowski lub Claude Debussy – artysta którego już z nami nie ma.
Płyty
Suita z Dziadka do orzechów, P.I.Czajkowskiego
Chciałem nagrać album, który byłby jak Suita z „Dziadka do orzechów” Czajkowskiego. Tak aby za tysiąc lat ludzie nadal go słuchali.
Ostatnio zmieniony śr, 21 lip 2010, 21:42 przez invincible_girl ;), łącznie zmieniany 9 razy.
Obrazek
Awatar użytkownika
invincible_girl ;)

Film
Aktorzy:
Charlie Chapli
Jeśli powiem komukolwiek, jak wiesz, jesli pozwolę fanom by wiedzieli, że kocham Charliego Chaplina, wówczas będę zapełniany pozostałościami po Charlim Chaplinie.
Elizabeth Taylor
Elizabeth Taylor jest cudowna, piękna, nadal taka jest, szaleję za nią.
Jane Fonda
Dobrą przyjaciółką jest Jane Fonda.
Tej nocy, gdy zmarł Henry Fonda poszedłem tam i byłem z jego rodziną. Rozmawiali i oglądali wszystkie urywki wiadomości. Mimo że zmarł jej ojciec Jane była nadal wstanie okazać zainteresowanie moją karierą, pytając mnie czy mam już film, a ja pomyślałem, że to było miłe.
Ona jest cudowna. Uczy mnie różnych rzeczy. Gdy byłem na planie zdjęciowym „Golden Pond” zostawałem z Jane w kajucie i byliśmy zupełnie sami na wodzie i mogliśmy po prostu rozmawiać, rozmawiać, rozmawiać o wszystkim. To była dla mnie najwspanialsza nauka – ona się uczyła i ja się uczyłem i po prostu droczyliśmy się ze sobą. Rozmawialiśmy o przeróżnych rzeczach, dla ciebie to: polityka, filozofowie, rasizm, Wietnam, aktorstwo, różne rzeczy. To była magia.
John Travolta
Uwielbiam Johna Travoltę, który zaskoczył nas tym Kotter’owym występem. Nikt się nie spodziewał, że potrafi tańczyć czy robić te wszystkie rzeczy. On jest jak – boom.
Brooke Shields
Więc Brooke, zawsze ją lubiłem
Bill Bellamy
Chciałem pozdrowić Bill'a Bellamy w Los Angeles - to super facet.
Tytuły filmów:
Piraci z karaibów
Mowa o domu Ludzie z Disney Studios tworzą tam pokój Piratów z Karaibów. Zaraz od wejścia czeka cię strzelanina piratów. Pełno ruchomych robotów, mówią, śpiewają, tańczą i strzelają. Wchodząc stajesz w samym środku tej wojny. Jest też dym i to wszystko. Wspaniałe! Wszystko to z „Piratów z Karaibów”.
Postacie filmowe/bajkowe
Batman
X-Men
Bardzo lubię Batmana. Gdybym mógł wybrać jednego wybrałbym Morph'a z X-Mena. On ciągle się zmienia.
Ostatnio zmieniony śr, 21 lip 2010, 21:10 przez invincible_girl ;), łącznie zmieniany 9 razy.
Obrazek
Awatar użytkownika
invincible_girl ;)

Inne
Styl domu:
Tudor
Zawsze podobały mi się domy w stylu Tudor
Styl barokowy
Obrazek
Kraje/Kontynenty
Ameryka Połódniowa
Afryka
Moje ulubione miejsce, które odwiedziłem musiałoby być gdzieś w Południowej Ameryce lub w Afryce. Ponieważ uwielbiam tych ludzi i te kulturę.
Potrawy:
Barbeque
lubie zabrać dziewczyne do domu na barbeque i pływać
Symbole:
Obrazek
Fauna:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony śr, 21 lip 2010, 21:55 przez invincible_girl ;), łącznie zmieniany 11 razy.
Obrazek
Awatar użytkownika
invincible_girl ;)

Sztuka
Gdy jadę w trasę i odwiedzam muzea w Holandii, Niemczech czy Anglii – wiesz te ogromne obrazy? Jestem po prostu zdumiony. Nie przypuszczał byś, że malarz mógł zrobić coś takiego. Mogę patrzeć na jakąś rzeźbę lub obraz i całkowicie się w tym zatracić. Stoję tam patrząc na nie i staje się częścią tej sceny. To może wywołać łzy, tak bardzo może wzruszyć. Widzisz, uważam, że taki właśnie powinien być aktor czy artysta – dotknąć tej prawdy wewnątrz człowieka.
Rodzaje sztuki:
Szkicowanie
Obrazek
Uwielbiam szkicować – ołówkiem, atramentowym długopisem – uwielbiam sztukę.
Artyści:
Michał Anioł
Leonardo da Vinci
Naprawdę wierzę w to, że Bóg wybiera ludzi aby robili pewne rzeczy, sposób w jaki Michelangelo czy Leonardo da Vinci
Obrazek
Awatar użytkownika
invincible_girl ;)

Osobistości
Sport:
Muhammad Ali
Naprawdę wierzę w to, że Bóg wybiera ludzi aby robili pewne rzeczy, sposób w jaki [...] Muhammad Ali został wybrany
Shaquille O'Neil
Tak, Shaquille O’Neal, oczywiście! Był wspaniały.
Polityka
Martin Luther King, Jr.
Naprawdę wierzę w to, że Bóg wybiera ludzi aby robili pewne rzeczy, sposób w jaki [...] Martin Luther King zostali wybrani
Mahatma Gandhi
Jeśli spojrzysz na historię, i nie próbuję stawiać się na równi z tymi nazwiskami z przeszłości, to zawsze było tak samo. Ghandi, Chrystus,
Lady Diana Spencer
O tak, oczywiście. I powiedziała, że to zaszczyt mnie poznać. A ja powiedziałem: "To zaszczyt poznać ciebie."
Religia
Jezus Chrystus
eśli spojrzysz na historię, i nie próbuję stawiać się na równi z tymi nazwiskami z przeszłości, to zawsze było tak samo. Ghandi, Chrystus, i nie mówię że jestem Chrystusem, nie chce słyszeć jak media to próbują powiedzieć. Najgorsze przypadki miały miejsce z powodu ignorancji ludzi w stosunku do złej prasy. Jeśli to przydarzyło się im, może przydarzyć się mi.
Dobroczynność:
Matka Teresa z Kalkuty
Do tego wszystkiego powiedziałem: "To się znów wydarzy... bardzo szybko... czuję, jak to nadchodzi... i modlę się, żebym to nie był ja... proszę niech to nie będę ja." I wtedy przyszła kolej na Matkę Teresę...
konec: http://mjtranslate.com/pl/interviews/424
Obrazek
Awatar użytkownika
anja

f

Post autor: anja »

Piłka nożna

Na tej stronie można znaleźć zdjęcie Michaela z piłkarzami oraz film ze stadionu z kwietnia 1999 r.
Podobno Mohamed Al Fayed w towarzystwie MJa oglądał jedno ze spotkań na Craven Cottage. Wspomina o tym wiele źródeł np. tutaj lub tutaj notka z 2007r.
Michael Jackson i angielska piłka

Znacie, to posłuchajcie, ale obstawiam, że nie znacie. Jakieś siedem lat temu iluzjonista Uri Geller został jednym z prezesów czwartoligowego wówczas i przeżywającego potężne kłopoty finansowe Exeter City. Zaprzyjaźniony z Gellerem Michael Jackson przyjął posadę honorowego dyrektora, więcej: odwiedził Exeter i na stadionie St. James’s Park wygłosił płomienne przemówienie o życiu w harmonii i pokoju (nagranie z amatorskiej kamery: tutaj). Drużynie Exeter wiele to nie pomogło: spadła ligę niżej, uzyskując status półamatorski, władzami klubu zaczęły interesować się organy ścigania, a Michael Jackson nie pojawił się nigdy więcej. (...)
Michał Okoński źródło

Na tej stronie z kolei można znaleźć wiele zdjęć Michaela z Al Fayed'em w bardzo dobrej jakości ze stadionu, nawet z meczu.
Ostatnio zmieniony sob, 19 mar 2011, 1:43 przez anja, łącznie zmieniany 4 razy.
People say I’m crazy
Doing what I’m doing
Watching the wheels
- John Lennon
Awatar użytkownika
anialim

Post autor: anialim »

Damianos60 pisze:Z tego co wiem Michael nie interesował się piłką nożną nigdy!
Wystarczył jeden mecz i się zainteresował. Faktycznie, był na meczu Fulham, dzielił się później swoimi wrażeniami:
Mówiąc o ostatniej podróży na europejskie rozgrywki piłkarskie, Michael opowiada o niedawno odkrytej miłości do sportu, „Nie miałem bladego pojęcia o piłce nożnej, nigdy wcześniej nie byłem na meczu, więc było to dla mnie niesamowite doświadczenie. Teraz zdecydowanie jestem fanem piłki. Jestem od niej uzależniony. Było to ekscytujące przeżycie, pełne emocji – kibice zachowywali się jak ludzie, którzy przychodzą na moje koncerty. Krzyczeli, skandowali, kibicowali swoim zawodnikom. Bardzo mi się podobało. Miałem ochotę wyskoczyć i zacząć tańczyć, bo jestem przyzwyczajony, że kiedy słyszę takie dźwięki, występuję na scenie. Kibice zachowywali się świetnie, choć byli trochę zdziwieni moim widokiem. Jestem pewien, że Fulham awansuje, sprawiali wrażenie bardzo dobrej drużyny ze świetnym nastawieniem. Poznałem wszystkich zawodników, byli dla mnie bardzo uprzejmi.”

Kiedy prowadzący wywiad Piers Morgan opowiedział Michaelowi o drużynie, która była na sprzedaż, Michael Jackson – businessman od razu złapał haczyk, „Nie słyszałem o nich, chciałbym zainwestować w jakąś dużą drużyną. Ile trzeba za nich zapłacić?” Usłyszał, że 600 milionów. „Dolarów czy funtów?” Wyjaśniono, że funtów i po długiej przerwie powiedział, „To interesujące, bardzo interesujące. Będę musiał o tym pomyśleć. Brzmi intrygująco. Z całą pewnością, sam jestem zaskoczony tym, jak bardzo spodobała mi się piłka nożna.”

źródło
daria3891

Post autor: daria3891 »

Jeszcze odnośnie tego, czy MJ lubił football:
"When I asked him what does he know about football he said 'absolutely nothing but I love Exeter City,'" said Geller.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/2088831.stm
cut that out!
Awatar użytkownika
MJF7

Post autor: MJF7 »

Mam pytanie, czy wiecie może jaka jest ulubiona książka Michaela?
"Just try to stay a child as long as you can. Don't force into adulthood. Don't force it, don't push it." - Michael Jackson
marcinl884

Post autor: marcinl884 »

MJF7 pisze:Mam pytanie, czy wiecie może jaka jest ulubiona książka Michaela?
-Piotruś Pan - James Matthew Barrie
-Jonathan Livingstone Seagull - Richard Bach
-Stary człowiek i morze - Ernest Hemingway
Awatar użytkownika
@neta

Post autor: @neta »

-Jonathan Livingstone Seagull - Richard Bach

tytuł polski" MEWA” (wydawnictwo Rebis 2010 )

Kilka ważnych cytatów
„Zaczniesz odczuwać Niebo, Jonathanie, w momencie gdy odczujesz doskonałą prędkość. A nie jest nią ani tysiąc kilometrów na godzinę, ani milion, nie jest nią nawet prędkość światłą, gdyż każda liczba stanowi granicę, a doskonałość nie zna granic.”

„Niebo nie jest miejscem, nie jest także czasem. Niebo to być doskonałym. ”

„Musimy odrzucić wszystko, co nas ogranicza.”

„— Każdy z nas jest w rzeczywistości obrazem Wielkiej Mewy, doskonałym obrazem Wolności — mawiał Jonathan podczas wieczorów na plaży. — Precyzyjne latanie jest krokiem ku pełniejszemu wyrażeniu naszej prawdziwej natury. Musimy odrzucić wszystko, co nas ogranicza. Po to właś¬nie te wszystkie ćwiczenia w lotach z małą i dużą prędkością, powietrzna akrobatyka…”

„— Wolno nam lecieć tam, dokąd chcemy, i być tym, kim jesteśmy ”

„Ciało każdego z nas, od jednej do drugiej końcówki skrzydeł — mawiał Jonathan innymi razy —jest jedynie naszą własną myślą w postaci dostępnej naszym oczom. Gdy zerwiemy pęta ograniczające myśl, zerwiemy także i te, które ograniczają ciało..”

fantastyczna książka a tu link do muzyki z filmu

http://www.youtube.com/watch?v=mgkk0Hdw ... r_embedded

--------------------------
m.
Człowieku, naucz się tańczyć, bo inaczej aniołowie w niebie nie będą wiedzieć, co z tobą zrobić - Św. Augustyn
ODPOWIEDZ