verter pisze:Dlaczego akurat na tym koncercie zrezygnował z tego?
Te nie tyle o poprawność polityczną co religijną chodziło...
Gdzieś czytałem, że mu powiedzieli przed koncertem, że takie gesty są zakazane w religii w Malezji i Michael po prostu to zrozumiał i zastosował się do prośby.
Może nie na koncercie ale podczas wprowadzeniu Jackson Five do Rock And Roll Hall of Fame MJ chyba nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale MJ mówi tak:
Now we are in the Rock n Roll Hall of Fame,po czym poprawia go brat pytając się go :Say it again,(coś tam z way) Where we are? i mu mówi na ucho: We Are on the Rock n Roll Hall of Fame
"Don't know what I've done,everything you've got,things you've done to me are coming back to you" I'm the Blue Gangster
Michael się nie pomylił, to Marlon chciał, żeby Michael powiedział jeszcze raz "Rock'n'Roll Hall Of Fame", ale się chłopcy nie dogadali i wyszło jak wyszło :]
Dużo bardziej uroczy jest gwiazdorzący się (na żarty-nie żarty) Michael: "I don't like that angle, I like this one"
Na każdym występie tak robi to jest część spektaklu, jedyna prawdziwą wpadkę w tym filmiku zauważyłem na samym koncu gdy Michaelowi wyłączyli mikrofon i nie słychać jego : "Billie Jean is not my lover!!!"
Maro pisze:Nie wiem czy było to już postowane,ale dziś pierwszy raz to widziałem :) nie wpadka MJa tylko raczej ochrony :) tancerze ratują MJa przed fanem :D
"Dangerous"!
Na "HIStory" miał nadal złote spodnie, kiedy tańczył "Smooth Criminal"
Poza tym, jak się dobrze przyjrzeć, to i stringi widać
"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Tam na jednej z pierwszych stron tego tematu jest wspomniana historia, ze podczas wykonywania Man in the mirror w Meksyku w 1993 coś się stało, że MJa wynosiła ochrona czy coś takiego.
Ma ktoś może nagranie bądź wie gdzie takowe jest na youtubie?
History Tour 3 czerwiec, Kolonia
Przy Smooth Criminal wielka biała zasłona nie poszła w porę w górę, przez co Michael był zmuszony zacząć śpiewać bez 'udziału' widowni.. Jednak tego rodzaju incydenty miały miejsce już wcześniej. Ostatnio zdarzyło się to we wrześniu 1996 r. w Moskwie.
10 czerwiec Amsterdam
Michael zwykle zaczyna wiązankę przebojów Jackson5 w ten sposób: "teraz zaśpiewam wam piosenki ze starych dobrych czasów"!? Ale tego wieczora Michaela przejęzyczył się: "Teraz zaśpiewam wam moje ulubione piosenki". Normalnie to jest wprowadzone do "Off the wall".
Urządzenie, które pozwala Michaelowi pochylać się znacznie do przodu przy Smooth Criminal nie zadziałało. Michael musiał zatem improwizować: pochylił się wprzód z jedną nogą wyciągniętą a drugą zgiętą.
15 czerwiec, Gelsenkirchen
Podczas Beat It Michaelowi pękły w kroku spodnie. Pod 10 centymetrowym pęknięciem widać było białą bieliznę.
22 czerwiec, Luxemburg
Przy rzęsistym deszczu i przemoczonej publiczności Michael zebrał się na odwagę i wyszedł ze środka sceny na wystający "wybieg". W deszczu z rozpostartymi ramionami dalej śpiewał You Are Not Alone, kierując wzrok ku niebu i wystawiając twarz na spadające stamtąd krople.
2 lipiec, Wiedeń
Dziewczyna, która weszła na scenę podczas You Are Not Alone, zemdlała w ramionach Michaela Musiał on zebrać wszystkie siły by nie pozwolić jej upaść.
19 sierpień, Oslo
Podczas Thrillera, jednej z fanek udało się pokonać barierę ochronną. Wdrapała się na scenę i popędziła do Michaela. Na szczęście jeden z techników zdołał w porę chwycić niespodziewanego gościa. Ten mały incydent nie zepsuł koncertu. Michael ze swej strony też nie dał się wyprowadzić z równowagi.
26 sierpień, Helsinki
Od pewnego czasu Michael ma w zwyczaju siadać na walizce na początku Bille Jin. Tego wieczora patrzy przez kilka chwil na publiczność a potem nagle zaczyna pokazywać grymasy jak w filmie "Ghost".
29 sierpień, Kopenhaga
Tuż przed końcem You Are Not Alone na scenę weszło kilku muzyków w czerwonych mundurach. Byli to reprezentanci Gwardii Honorowej z Tivoli, słynnego parku rozrywki w Kopenhadze. Równocześnie na scenę wjechał olbrzymi tort i owi muzycy zaintonowali Happy Birthday. Michael był wyraźnie wzruszony i zakrył twarz ręcznikiem. Po chwili wahania oznajmił wreszcie: "Dziękuję, bardzo dziękuję. Chętnie podzieliłbym się tym tortem z wami wszystkimi (wskazał na publiczność). To naprawdę ogromna niespodzianka, tego się nie spodziewałem". W tym momencie w niebo wystrzeliły fajerwerki i na samym końcu stadionu ukazał się świetlisty napis: "MICHAEL JACKSON - KING OF POP". "Oh, cudowne!" zawołał Michael, po czym reprezentanci Tivoli opuścili scenę i wszystko toczyło się już normalnie.
3 wrzesień, Ostenda
Podczas You Are Not Alone Michael położył się na scenie. Coś takiego zdarzyło się pierwszy raz przy tej piosence. Potem podniósł różę, którą rzuciła mu jedna z fanek i zakończył utwór z tym kwiatkiem w ręku.
Podczas You Are Not Alone Michael położył się na scenie. Coś takiego zdarzyło się pierwszy raz przy tej piosence. Potem podniósł różę, którą rzuciła mu jedna z fanek i zakończył utwór z tym kwiatkiem w ręk