Wizaż/Stylizacja - sesje zdjęciowe.

Dział przeznaczony do prezentacji własnej twórczości: wierszy, rysunków i tym podobnych.
Awatar użytkownika
akaagnes

Wizaż/Stylizacja - sesje zdjęciowe.

Post autor: akaagnes »

Hej. Chciałabym Wam zaprezentować niektóre ze swoich prac.
Praca moja polega na malowaniu (makijaże),czyli wizaż oraz na stylizacji (generalnie dobieraniu odpowiednich ubrań do sylwetki itd., oraz- co robię obecnie- do sesji zdjęciowych).
Właściwie niedawno skończyłam szkołę kreowania wizerunku, gdzie odkryłam swoją nową pasję (może i "powołanie"). Na razie dopiero się rozkręcam i pracuję na swoje portfolio. Realizuję sesje zdjęciowe według swojego pomysłu. W niedzielę odbyła się jedna z nich - hiphop lata 90-te. Udostępniam na razie tylko kilka z tej sesji, ponieważ inne zdjęcia są jeszcze w procesie zgrywania i drobnych poprawek (jednak bez photoshop'a).

Liczę na szczere opinie i krytykę.

Fot.: Konrad Chrzanowski
Modelka: Katja
Pomysł/makijaż/stylizacja: ja.

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Jeszcze jedno z sesji CKW /czerwiec/
Fot.: Kuba Krzysiak
Makijaż/stylizacja: ja.
Obrazek

I z sesji próbnej... /czerwiec/
Fot.:Kuba Krzysiak
Modelka: Amanda
Makijaż/stylizacja: ja.
Obrazek

Zdjęcia chronione są prawami autorskimi.

Czekam na opinie i komentarze, krytykę.
Pozdrawiam, Agnes.
Awatar użytkownika
Anet18

Post autor: Anet18 »

Hmm tak naprawdę to na tych zdjęciach bardzo mało widać.
Makijaż praktycznie niewidoczny jest na zdjęciach więc ciężko powiedzieć.
Co do stylizacji... wiem że ma to być w stylu hip-hop ale mi się osobiście nie podoba.
Krótka bluzka odpada ( kojarzy mi się z 13-stkami) a szerokie spodnie w tym stylu mają w sobie ZERO kobiecości.
Wiem że taki jest styl hip-hop być może dlatego mam takie zdanie a nie inne. ;-)

Tak na prawdę zdjęcia można ocenić pod kątem fotografii a nie Twojej pracy bo po prostu jej nie widać na zdjęciach.

Daj inne zdjęcia gdzie to wszystko będzie bardziej widoczne.

BTW Ja się na wizażu nie znam :P
Awatar użytkownika
Dama Kameliowa

Post autor: Dama Kameliowa »

Anet18, na Pana Boga świętego...
Jak dla mnie jest super. Strój zakrywa niedoskonałości, a bluzka odsłaniająca płaski brzuch to super pomył. Makijaż delikatny, taki, jaki potrzebny był tj dziewczynie.
No no no ;)
Awatar użytkownika
Anet18

Post autor: Anet18 »

Dama Kameliowa pisze:Anet18, na Pana Boga świętego...
Jak dla mnie jest super. Strój zakrywa niedoskonałości, a bluzka odsłaniająca płaski brzuch to super pomył. Makijaż delikatny, taki, jaki potrzebny był tj dziewczynie.
No no no ;)
A jakie ta dziewczyna wg Ciebie ma niedoskonałości??
Makijażu tutaj nie widać, jak mam oceniać coś co ledwo widać??
Dla jasności- mówię o tych pierwszych zdjęciach.
Awatar użytkownika
akaagnes

Hm, dzięki za krytykę.
Tylko tak:
- sesja w stylu hip hop lata 90', kiedy makijaż to był głównie brązy, beże, kolory cieliste i płaskie róże.

- to mój- że tak powiem - "dziewiczy rejs", pierwsza profesjonalna sesja wg mojego własnego pomysłu

- jednak trochę widać w tym mojej pracy,bo spełniałam tam wiele ról - producent (wpadłam na pomysł, znalazłam miejsca, wizja lokalna, organizacja), sprawca kreatywny(wiedziałam jak to ma wyglądać, jaki ma oddać charakter), makijaż, stylizacja (poszukiwanie ciuchów i gadżetów; i właśnie niestety żółtego bokserskiego topu nie udało się znaleźć, dlatego został zastąpiony tym; modelka przebierała się 2 razy) oraz choreograf, bo większość pozycji, ustawień, mimika, gesty są ustawiane, sugerowane przeze mnie). wczułam się w klimat, a przynajmniej tak mi się wydaje

- ciuchy w sesji zdjęciowej nie mają nic tuszować, ani też być kobiece, w sensie, to nie ten typ sesji (nie fashion!) tu ciuchy i wszystko inne ma oddać klimat, jaki był w zamyśle przy realizacji

- to dopiero rozgrzewka. planuję już 2 kolejne sesje i jeszcze więcej, będą fashion z ostrym mocnym makijażem między innymi

- tu nie chodzi o to, czy lubisz hiphop (planuję jeszcze w tym roku, na jesień, sesję Rock, coś w stylu guns'n'roses). chodzi o to, czy wizję udało się urzeczywistnić, czy nie bardzo.

- przy tym należy wziąć też poprawkę na to, że jestem jeszcze amatorem jeśli chodzi o sesje.

więcej zdjęć
(tak generalnie to dopiero 1/3-cia. stopniowo jak Konrad będzie mi przysyłał, będą pojawiać się w mojej galerii na maxmodels i facebook --> http://www.facebook.com/album.php?aid=2 ... 1304568493 )

Fot.: Konrad Chrzanowski
Pomysł/makijaż/stylizacja: ja.
zdjęcia są chronione prawami autorskimi.

Obrazek ObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Post autor: majkelzawszespoko »

Ma-sa-kra. Na razie powiem krótko, fatalnie fotograf ustawiał modelkę, która też się do roli modelki nie nadaje. Co do wizażu i stylizacji rozwinę się bardziej jak będę miał trochę więcej czasu, ale do portfolio to bym takich zdjęć nie wrzucał.

Obrazek
:wariat: co-to-jest?
akaagnes pisze:Liczę na szczere opinie i krytykę.
oj tak oj tak.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
akaagnes

majkelzawszespoko pisze:akaagnes napisał:
Liczę na szczere opinie i krytykę.

oj tak oj tak.
wiedziałam gdzie się zwrócić po krytykę nenene

a teraz majkelzawszespoko powiedz szerzej jeszcze dlaczego aż tak fatalnie?bo kiczowaty klimat? takie ciuchy i ustawienia? a inaczej jakoś było w latach 90-tych?
chętnie Cię wysłucham i Twojego zdania, jeśli będziesz miał trochę więcej czasu. tylko liczę na rzeczowe argumenty przeciw.

i proszę więcej ludzi o opinie. nie obrażam się. krytyka buduje, też.

pozdrawiam.
Awatar użytkownika
saw

Post autor: saw »

Hey:).
Moje pierwsze skojarzenie z Twoja stylizacją to Mel C ze Spice Girl
Obrazek
Obrazek

Ja raczej tak sobie wyobrażam Hip hop w latach 90'.
Obrazek

Makijaż lata 90'
Obrazek

Pozdrawiam :-)
Obrazek
Awatar użytkownika
Streetwalker

Post autor: Streetwalker »

Hym Hym tak sobie oglądam i mimo najszczerszych intencji odnalezienia chociaż jednego plusa tej sesji nie jestem w stanie się takowego doszukać.Nie podoba mi się kompletnie.Cholera,widać że amatorszczyzna.Cała sesja wygląda jak "słitasne fotki na enka",zero profesjonalizmu ze strony modelek,które radzę zamknąć w szafie,może natrafią na przejście do narnii i już straszyć nie będą.Po prostu dziewczyny się do tego nie nadają,nie mają tego "czegoś" co powinna mieć każda modelka;pozy sztuczne..ogólnie porażka w tej kwestii.
Stylizacja...makijaż nic specjalnego,co do ubrań to kompletnie nie trafiłaś w zamierzoną stylistykę.Koszmarek.
No cóż ciekawa jestem jak będą wyglądać następne planowane sesje.W każdym razie powodzenia;3

I na brodę Merlina zmień modelki!
Awatar użytkownika
grafik_com

Post autor: grafik_com »

akaagnes jeśli potrzebna będzie pomoc w retuszowaniu zdjęć, wiesz do kogo się zgłaszać :P ;) . Na tym zdjęciu z tej 2 seryjnej sesji widoczne są jakieś nierówności na policzku, jakby ktoś Photoshopem liquido przejechał :P
:mj:
Obrazek
http://partnerskie-e-biznes.blogspot.com/ - Masa pozytywnej energii :)
Awatar użytkownika
invincible_MJ

Post autor: invincible_MJ »

Jeśli o mnie chodzi to zdjęcia po prostu nie są w moim klimacie, kocham się w stylizacjach lat 50/60....ubóstwiam starocie..no ale odbiegam od tematu glupija
W każdym razie dla mnie zdjęcia są zbyt krzykliwe, może na tle tak jaskrawego graffiti przydałby się jakiś neutralniejszy strój dla modelki?
Awatar użytkownika
Jeanny100

Post autor: Jeanny100 »

Może i ja wtrącę swoje trzy grosze.Dużo istotnych rzeczy poruszyła invincible_MJ.Po pierwsze żeby ocenić efekt twojej pracy akaagnes zdjęcia powinny być większe.Prawie nie widać makijażu czyli tego na czym skupiłaś najwięcej pracy.Sprawa numer dwa to tło jakie wybrałaś a mianowicie zlało się ono całkowicie ze stylizacją a o wiele efektowniej uwydatniłabyś pewne aspekty stosując kontrast czyli powiedzmy bardziej stonowane tło.Np. na tle nieografitowanego muru.No i po trzecie modelki-nie wnikam czy to amatorki-bo nie o to tutaj chodzi.Jeżeli już na dobre wejdziesz w zabawę zwaną wizażem i fotografią przekonasz się że nie istnieje tam pojęcie zwane"niefotogenicznością".Po prostu fotografowana osoba została źle przedstawiona a pozy które zaprezentowałaś są typowo schematyczne.W wielu podręcznikach o tematyce portretu czy wizażu jest dział poświęcony jak z nakłonić modela do współpracy z obiektywem żeby oddać to w swojej pracy.Ewidentnie widać tutaj że praca była wymuszona.Może powinnaś skupić się na detalach i w zupełnie innych pozach przedstawić swoje prace,wyobraźnia jest tu niezbędna żeby efekt zaskoczył.Ostatnie zdjęcie z pierwszej serii które pokazałaś jest dobre ale zepsuło je złe oświetlenie i jak zwykle zbyt mała wielkość.Ale to twój debiut-więc nie zrażaj się-głowa do góry-poćwicz i obudź duszę artysty.
Pozdrawiam i czekam na kolejne twoje prace ;-)

P.S. za jakiś czas z uśmiechem będziesz wracała do swoich amatorkich prac bo oprócz doświadczenia istotnym elementem jest wiedza.Każdy artysta zaczynał od "gniotów" które chowa na dnie szufladki.Czyż nie?
Obrazek

hej... trochę zmieniłam w galerii. mój pierwszy entuzjazm też jakoś opadł, może tę krytykę wzięłam za bardzo do siebie, ale ... tak, amatorszczyzna, zrobiłam to pierwszy raz, sama. chciałam to zrobić ,bo kocham lata 90, mimo całego tego kiczu i pożerania amerykańskich chipsów itd.

powiem tak: DZIĘKI ZA KRYTYKĘ. uczę się na błędach, chcę się uczyć... ;-) dlatego się zwróciłam tu, bo wiem, że tu zawsze taka i inna Krytyka się znajdzie. nie zawiodłam się jeśli o to chodzi.

OK. Tu jest galeria --> http://www.facebook.com/album.php?aid=2 ... 493&ref=mf i jest więcej zdjęć. Zdjęcia są duże, nie zmieniałam rozmiaru, trzeba po prostu klikać aż się powiększy. Na tych nowych widać ciut więcej makijażu, ale szał ciał to nie jest, bo nie był w latach 90. Powiedzmy, to była sesja wzorowana.

No i to by było na rozgrzewkę. Proporcje opinii to jakieś 35% na tak, 65% na nie. Teraz będą sesje fashion, gdzie makijaż gra pierwsze skrzypce. Już na tygodniu, a na pewno w weekend (za tydzień).

Pozdrawiam. :)
-A-

edit:

Streetwalker, Jeanny100 --- modelka Katja, to moja przyjaciółka, nigdy nie była zawodową modelką, więc my obie amatorki. ;-)
dzięki.
Awatar użytkownika
Jeanny100

Post autor: Jeanny100 »

akaagnes i tak należą Ci się słowa uznania za tak odważny krok jakim było wstawienie swoich pierwszych prac na krytykę.Jak dla mnie SZACUNEK,będę często gęsto śledzić twój wątek.Najważniejsze że masz zapał i determinację w tym co robisz...Wierzę że kolejne sesje zwłaszcza te ze słowem fashion w nazwie będą naprawdę udane...i wątek ten będzie przykładem jak można się rozwinąć.Zostałaś moim idolem miesiąca.Ze mnie jest taki tchórz że odkładam założenie swojego wątku na nigdy potem. :surrender: lol.
Obrazek

To są te nowe. Ogólnie jest zdanie, że są lepsze. Może przy tym grafitti ta bluzka cytrynowa się nie sprawdziła. ;-) hehe

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

ok, to tyle mniej więcej z tej sesji, która już całkiem zmieniła przesłanie i tytuł i skoro więcej jest negatywnych opinii, to mam zamiar ją nazwać "dziewiczy rejs" :smiech:
dzięki, Jeanny100, te sesje z 'fashion' w nazwie są ważne, bo makijaże wówczas powinno być widać na kilometr ;-) tak jak na wybiegach. poza tym już wiem więcej co robić przy takich sesjach, wiem dużo więcej o makijażu fotograficznym :) mam nadzieję (i chcę), że będę robić postępy. może i pomysły będą z czasem lepsze. ;-)

pozdrawiam. x
ODPOWIEDZ