Czy Michael potrafi grać na jakimś instrumencie?

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderatorzy: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

Mroczuś

Czy Michael potrafi grać na jakimś instrumencie?

Post autor: Mroczuś »

Witam ... nenene
Sam temat wskazuje moje pytanie ...
Czy Michael gra na jakimś instrumencie ?
Obiło mi sie o uszy,że grywa na fortepianie (nie wiem czy to prawda)
POZDRAWIAM :mj:
Awatar użytkownika
Mike

Re: Czy Michael potrafi grać na jakimś instrumencie?

Post autor: Mike »

Mroczuś pisze:Witam ... nenene
Czy Michael gra na jakimś instrumencie ?
Obiło mi sie o uszy,że grywa na fortepianie (nie wiem czy to prawda)
POZDRAWIAM :mj:
1. Tak, Michael potrafi grać na fortepianie.
"LIES RUN SPRINTS, BUT THE TRUTH RUNS MARATHONS"- Michael Jackson
Obrazek
http://www.youtube.com/user/ktossomeone
Awatar użytkownika
kuba

Post autor: kuba »

Hehe to jak już nie będzie nagrywał(oby to nie nadeszło)to zawsze zostają konkursy Chopin-owskie :smiech:
Obrazek
Awatar użytkownika
huczek

Post autor: huczek »

Mike pisze: 1. Tak, Michael potrafi grać na fortepianie.
nie tyko na fortepianie. Gra na gitarze. Np. na płycie History. Perkusja już na płycie Dangerous.
Jako dziecko grał na bongosach w Jackson 5. Pewnie możemy dorzucić jakieś grzechotki i trójkąt :)
Michael bardzo często nagrywa swój głos jako "instrument" np. perkusja w Stranger In Moscow. Na potrzeby swoich nagrań wykonuje, aranżacje, sample i syntezuje dźwięki.
Od wydania płyty Invincible o Michaelu mówi się jako o multiinstrumentaliście. Na tej płycie zagrał podobno na wielu instrumentach. Niestety nie mogę ani potwierdzić, ani zaprzeczyć.
Informacje z Invincible - Michael Jackson: Arranger, Conductor, Programming, Vocals, Vocals (bckgr), Multi Instruments, Producer
Kuba pisze:Hehe to jak już nie będzie nagrywał(oby to nie nadeszło)to zawsze zostają konkursy Chopin-owskie
Wczoraj na tvp1 Waldemar Malicki mówił o 8 milionach chińskich pianistów, którzy mają zamiar wystąpić na konkursie chopinowskim. MJ będzie musiał naprawdę się postarać. :wariat:
Obrazek
Awatar użytkownika
Lika

Post autor: Lika »

Heh, ja nie jestem taka przekonana co do tego multiinstrumentalizmu Michaela. To chyba za duże słowo. Myślę, że daleko mu choćby do Prince'a (i wcale nie mam na uwadze potomka Michaela glupija )
Może i potrafi on zagrać na kilku instrumentach, ale wirtuozem raczej nie jest. Fortepian i owszem, instrumenty perkusyjne również można uznać - jako najmłodszy członek J5 musiał zaliczyć min. bongosy. Zresztą Michael ma genialne wyczucie rytmu, o czym chyba nikogo nie trzeba przekonywać, wystarczy popatrzeć jak tańczy... Jest też doskonały w beatbox'ie, potrafi świetnie imitować instrumenty głosem, fantastycznie wybijać rytm, czego próbkę mieliśmy chociażby w wywiadzie z Oprah. (słynny wstęp do Who Is It) Szkoda tylko, że tak rzadko tego używa (moim zdaniem zdecydowanie za rzadko). Nie mówię że wcale, bo i owszem słychać czasem taki podkładzik leciutko w tle, brzmiący gdzieś delikatnie pomiędzy aranżacją chórków a całą instrumentalną oprawą utworu, jednak na pierwszym planie raczej tego nie uświadczymy... Jeśli chodzi o gitarę to doskonale znamy przecież historię, jak to senior rodu Jacksonów podarował nowiusieńki instrument jednemu ze swoich synów, dając wyraźnie do zrozumienia, że wszystkie dzieci mogą korzystać z tego dobrodziejstwa, jeśli tylko będą miały na to ochotę. Mały Michael nie kwapił się ku temu zbytnio, no bo cóż... jego żywiołem od zawsze przecież był śpiew i taniec... Możliwe, że umie coś tam wybrzdąkać, ale nie jestem przekonana, czy naprawdę potrafi grać na owym instrumencie. Ręki sobie uciąć nie dam. W końcu od "epoki Gary" upłynęło już trochę czasu, więc może Michael pod wpływem kompleksów związanych z brakiem muzycznego wykształcenia i z pomocą własnego samozaparcia zdołał nadrobić zaległości. Może teraz śmiga na gitarze niemal tak jak Santana ;-) Pozdrawiam!
"Słodki ptaku, moja duszo, twoje milczenie jest tak cenne.
Ile czasu minie zanim świat usłyszy twą pieśń w mojej?
Oh, to jest dzień, na który czekam!"

- Michael Jackson
Awatar użytkownika
kuba

Post autor: kuba »

To wkońcu co gitara,fortepian czy grzechotki :-)
Obrazek
Awatar użytkownika
Morphine

Post autor: Morphine »

Fajna sprawa,chciałabym zobaczyć Mike'a grającego na gitarze Tears in Heaven naprzykład glupija ,lub wymiatającego na elektrycznej jak Slash albo Steve Vai :D
"Think about the generations and to say we want to make it a better world for our children and our children's children."

[']
Awatar użytkownika
DirtyDiana

Post autor: DirtyDiana »

Mroczuś pisze:Witam ... nenene
Czy Michael gra na jakimś instrumencie :mj:
Taaa.... Sneddonowi na nerwach nenene
,, GONE TOO SOON... ''
Blondi

Post autor: Blondi »

Uwielbiam Mike'a beatbox. Szkoda że tak mało tego pokazał. Jest mistrzem!
Mroczuś

Post autor: Mroczuś »

Blondi pisze:Uwielbiam Mike'a beatbox. Szkoda że tak mało tego pokazał. Jest mistrzem!
Dokładnie - o ile się nie mylę to używa go tylko do Who Is It ...
Wielka szkoda :(
مايكل جاكسون
Awatar użytkownika
Asieńka =D

Post autor: Asieńka =D »

Szkoda że Michael nie gra na skrzypcach :D mielibyśmy wtedy ze sobą coś wspólnego :-) (już go sobie wyobrazam jak gra hahaha :smiech:)
ale gra na pianinie (gra mój Brat) ale ja tez troche potrafie wiec jest jakiś +++ :D:D
thewiz

Post autor: thewiz »

Mroczuś pisze:
Blondi pisze:Uwielbiam Mike'a beatbox. Szkoda że tak mało tego pokazał. Jest mistrzem!
Dokładnie - o ile się nie mylę to używa go tylko do Who Is It ...
Wielka szkoda :(
Wiekosc utworow MJa jest oparta na beatboxie. MJ ustami zazwyczaj tworzyl rytm , a wokol tego rytmu obudowywal utwor instrumentami. Wyraznie to slychac w wielu piosenkach, Stranger in Moscow na ten przyklad czy tez Cry sa skomponowane ta technika. Takze Billie Jean, Dangerous i wiele wiele innych. Dlatego tez mimo iz Mike nie uzywa "czystego" beatboxu, to jest on ewidentnie stalym elementem jego tworczosci.
Awatar użytkownika
Archi

Post autor: Archi »

o które konkretnie fragmęty chodzi? Wiem że w tabloid.. boxuje ale w BILLY... to już nie wiem
Obrazek
thewiz

Post autor: thewiz »

Archi pisze:o które konkretnie fragmęty chodzi? Wiem że w tabloid.. boxuje ale w BILLY... to już nie wiem

To posluchaj na przyklad zeznan z sadu w sprawie o plagiat Dangerous, gdzie MJ prezentuje tworzenie utworu Billie Jean i Dangerous rowniez ( z malymi wstawkami z Another Part of me). BJ jest w calosci oparta na rytmie stworzonym ustami MJa.
Awatar użytkownika
Spearmint

Post autor: Spearmint »

Ostatnio znalazłam to:
Obrazek
Ale nie wiadomo czy to tylko takie 'do zdjecia' czy naprawdę... :knuje:
"I ona , to sztuka
przywróci nam zdolność
i lotu , i mocy , i mocy..."
ODPOWIEDZ